Huis in Nederland verhuren bij tijdelijke emigratie

Luisa

New Member
Hoi beste emigranten,

Als alles loopt zoals gepland vertrekken wij in mei 2011 voor minimaal 2, maximaal 4 jaar naar Melbourne. We hebben daar tijdelijk werk en weten nu al dat we in elk geval na die maximaal 4 jaar weer naar Nederland terugkeren. Ons koophuis willen we niet kwijt, want na terugkeer willen we daar gewoon weer in gaan wonen. Nu hebben mijn schoonouders in het verleden iets dergelijks gedaan en hun huurwoning onderverhuurd via Direkt Wonen. Op kleinigheden na is dat goed verlopen. Toch zou ik het heel fijn vinden om ervaringen te horen van mensen die ook hun koophuis verhuren, of mensen die dat hebben gedaan en inmiddels weer terug zijn in hun eigen huis:

- Heeft iemand ervaring met Rotsvast of Direkt Wonen, zo ja, hoe zijn die ervaringen?
- Of kennen jullie een andere instantie die goed werkt?
- Hoe ga je verstandig om met de huurwet? Als ik het goed begrepen heb mag je in NL een huis eigenlijk maximaal voor een tijdelijke periode van 1 jaar verhuren. Zitten huurders er langer in, dan vervallen allerlei bepalingen die je hebt opgesteld en hebben ze gewoon recht op onbepaalde tijd. Bij onwil van hun kant krijg je ze er dan niet uit.
- Wat heb je in dit geval aan de diplomatenclausule?
- Hebben jullie toestemming gevraagd aan je hypotheekverstrekker, en zo ja: ging dat moeilijk, hoe lang duurde het, wat voor eisen stelden ze? Zo nee, kom je daarmee niet in de problemen?
- Eén bemiddelaar adviseerde ons om geen toestemming te vragen aan onze hypotheekverstrekker en ook de diplomatenclausule niet op te nemen in het verhuurcontract, omdat dat huurders zou afschrikken. Dit voelt voor mij helemaal niet goed, maar hij beweert dat je huurders er met andere bepalingen waarmee je aannemelijk kunt maken dat ze zich echt bewust waren van de tijdelijkheid van de huur, ook uit kunt krijgen. Iemand ervaring?....
- Rotsvast doet ook beheer: zij incasseren dan ook de huur en zorgen technisch voor het huis. Heeft iemand daar ervaring mee?

Ik lees op andere forums dat het het veiligst is om een expat in je huis te zetten, maar die schijnen in deze tijden van crisis niet makkelijk te vinden te zijn. Dus komt er bij ons waarschijnlijk toch een gewoon Nederlands gezin of stel in.

Het zijn een hele hoop vragen maar ik durf eigenlijk niet goed actie te ondernemen voor ik me hier veilig bij voel. Ik zou het ontzettend fijn vinden als mensen mij echt uit eigen ervaring meer kunnen vertellen!

Alvast bedankt,
Luisa
 
Luisa,
Ervaringen verschillen, ik heb destijds mijn huis ook verhuurd, maar na 5 jaar was ik het zat en heb het verkocht.
Verschillende huurders in gehad, ik meen wel 6 stuks over die 5 jaar en er was altijd wat. Dan lekt dit en dan zitten ze op je wastafel en moet er weer een reparateur bijkomen etc.
Gelukkig had ik mijn broer om de hoek wonen (het is beslist noodzakelijk dat je een "vertegenwoordiger" de boel laat regelen tijdens jouw afwezigheid!!)
Ik zou aanvankelijk 3 jaar naar OZ gaan , maar ben gebleven, dus ben blij van het huis verlost te zijn. Altijd problematisch.
Je moet gewoon geluk hebben met een huurder en sommigen op dit forum hebben dat ook gehad, echter je weet het niet vooraf.

Er bestaan verschillende draadjes over deze topic, ga naar de "search engine" en dan vind je diverse postings.

Als je mij persoonlijk vraagt.
Verkoop je huis want er is toch een kans dat je niet terug komt.
Wij waren er ook 100 percent zeker van dat ik naar NL terug zou gaan, maar zit nu sinds 1976 in het buitenland (niet alleen OZ dus).
Tja in mijn geval wel wat jaartjes terug maar de perikelen met huurders zal niet veranderd zijn.
De enigen waar het goed mee ging was met een exPat ex Noorwegen, met anderen incl een Nigeriaans stel was het een hopeloze troep.
Je makelaar wil alleen maar zelf hiervan profiteren dus die maakt het niet uit wat er in komt.

Ik had zelfs nog de boven verdieping afgesloten waar veel van onze spullen lagen, dus de "zolderkamer" was niet bij de huur inbegrepen, maar er zijn toch huurders geweest die er met een schroevedraaier de boel probeerden open te maken.

Dat verhaal van max 1 jaar verhuren kende ik toen niet, laat je hierover goed informeren hoe vandaag de dag daarmee omgegaan kan worden.

Maar nogmaals ik zou zeggen, verkoop je huis, sla wat meubels op en als je terug komt, huur een appartement voor een jaar en dan kun je intussen een andere woning kopen.
Cheers
Jan

p.s. je denkt zeker te zijn terug te keren na zeg 3 jaar, nou ik heb ook aanbiedingen gehad van hetzelfde bedrijf voor een post in Azie of Midden Oosten, heb geweigerd en ben hier gebleven (ook bij hetzelfde bedrijf).
Na 3 jaar gooed wonen wil je meestal niet terug naar NL.
 
Hi Luisa,

Stuur maar een e-mailtje naar me dan kunnen we bellen als je dat wilt. Wij zijn net terug uit Perth gekeerd na 2 jaar verblijf aldaar en weer terug in ons huis die we inderdaad hebben aangehouden.
Jouw opmerkingen / zorgen snijden behoorlijk hout kan ik wel zeggen.

Groetjes JUSI
 
Beste Jan en JUSI, en evt. anderen,

Bedankt voor jullie reacties en excuses dat ik hier nu pas naar kijk. Ik krijg geen bericht in mijn mail als er op mijn post gereageerd wordt, vandaar.. het klinkt niet hoopgevend wat ik van jullie hoor, maar ik hoop nog steeds dat het bij ons wél goed gaat. JUSI, ik heb je een bericht met mijn telefoonnummer gestuurd via de functie 'message' in jouw profiel. Ik hoor je verhalen graag, dan kunnen we in elk geval rekening houden met de negatiefste scenario's en kijken of we delen daarvan kunnen voorkomen.
Over Rotsvast en Direkt wonen was ik niet enthousiast. Direkt wonen heeft op zich goed gewerkt voor mijn schoonouders, maar trekt zijn handen van je af zodra er een huurder is gevonden. En dan moet je daar dus echt geluk mee hebben.. Rotsvast vond ik te glad, die leken het verhuren van ons huis puur als een strategisch spelletje te zien, en hoewel dat voor de meeste makelaars zal gelden was dit een beetje al te obvious.
Vanmorgen is 123wonen bij ons langs geweest en die maakten op mij de beste indruk. Het moet natuurlijk in de praktijk blijken, maar zij spelen in elk geval alles netjes via de juridische regels en bouwen een aantal maatregelen in om ons te beschermen. Ze doen ook beheer en beloven dat ze de huur na ontvangst in 48 uur overmaken. Dat was bij Rotsvast vier weken....

Mochten anderen nog ervaringen/tips hebben dan hoor ik het graag - ik ben niet zo'n handige zoeker geloof ik, Jan, die lijntjes die je noemde kon ik niet vinden!

Hartelijke groet,
Luisa
 
Jeetje dat klinkt goed, dan kunnen we toch weg als we het visum hebben en als de woning eenmaal verkocht zijn we er af!! :up:
 
Hai Familie S,

Ik weet niet of je de info nog nodig hebt maar bij deze. Wij verhuren het via Rotsvast. Dat gladde waar Luisa het over had kan ik wel delen hoor. Jak! Maar ja, dat hoort nu eenmaal bij verhuren/verkopen, dat zijn dan waarschijnlijk de beste zal ik maar zeggen. Wij zijn voorlopig voor goed geemigreerd maar hadden niet het gevoel dat we het huis snel zouden verkopen in deze markt dus voor de zekerheid hebben we het verhuurd. Wel inclusief diplomatenclausule (waar ik tijdens de overstroming heel blij mee was!) We hebben het niet doorgegeven aan de hypotheekverstrekker omdat we bang waren dat ze het niet goed zouden keuren en dan hang je.
Het verhuur bedrijf kan wel 100.000-den regeltjes inbouwen in het contract maar als puntje bij paaltje komt (in de Rechtbank,) de huurder heeft ALTIJD voorrang!!! Laat je alsjeblieft niet van de wijs brengen dat dat niet zo is want uit ervaring (werken bij de Rechtbank) weet ik dat de verhuurder geen poot heeft om op te staan, NOOIT! De énigste uitzondering is de diplomatenclausule.
Vandaar raad ik je aan om toch expats je woning te laten huren. Hoe zou jij het vinden als je na 4 jaar je eigen huis niet eens in kan....... Zelfs als je je huis gaat verkopen, kan je de huurder er niet uitgooien.

Wij hebben ook het onderhoudscontract bij Rotsvast afgesloten. We hebben een eigen klusjes man beschikbaar (vriend van een vriend) maar voor de zekerheid hebben we een onderhoudscontract afgesloten. Één ding wil ik je nog wel op het hart drukken, ga ajb wel in zee met een gerenomeerd bedrijf. Een paar weken geleden zag ik een horror verhaal van iemand die zijn huis verhuurde bij een niet gerenomeerd bedrijf en zijn hele huis was vernield door mensen die er een wietplantage hadden ingezet. En wie is er dan verantwoordelijk, jep, de verhuurder!

Heel veel succes in het nemen van je beslissing!

Groetjes Annemiek en co.
 
Dankjewel Annemiek! Wij gaan voor de diplomatenclausule, dat is wel duidelijk. Een vriendin van mij die jurist is heeft ook nog wat jurisprudentie voor mij bekeken, en wat heel belangrijk schijnt te zijn is dat er in het contract ALTIJD een einddatum vermeld staat, met als reden dat wij zelf onze woning dan weer willen betrekken. Wil je je huis alsnog langer verhuren, dan moet je dat contract vervolgens vooral niet stilzwijgend verlengen maar een nieuw contract laten tekenen met een nieuwe einddatum erin, met opnieuw die reden erin dat je de woning dan zelf weer gaat betrekken. Staat dat er niet in, dan kan de rechter concluderen dat het toch een contract voor onbepaalde tijd is geworden...

Luisa
 
Bedankt voor de tips!! We hopen het tijdig te kunnen verkopen, maar als dat niet lukt is dit een fijne manier om toch weg te kunnen tzt.
Maar eerst maar eens een CO zien te krijgen. :grin:
 
Wij hebben ons huis op tijd verkocht en zouden anders ook gaan verhuren. Zoals hier al eerder is aangegeven, loop je altijd risico en jammer genoeg ook bij een gerenommeerde verhuurder. Een collega van mij verhuurt al enkele jaren een appartement en zij zijn een half jaar geleden geconfronteerd met een wietplantage in hun huis. Wie hangt er? Jawel, de verhuurder (en niet het bedrijf dat je hebt ingehuurd).
In hun geval had een net stel het appartement verhuurd en gezegd dat ze niet regelmatige controle wilden. Let daar alsjeblieft op, ook naar de partij die je inhuurt. Het schijnt echt regelmatig te gebeuren en dat is wel heel zuur, als het je gebeurt.

Ik zeg dit alleen om voorbereid te zijn wat je tegen kunt komen en wat je zo goed als mogelijk in moet dekken als je gaat verhuren.

Veel succes!
Annemarie
 
Wat die wietplantages betreft: dat hoor je inderdaad vaak en het is denk ik ieders grote angst. Het helpt denk ik in elk geval als je je woning tegen kale huur aanbiedt, en dus zeker niet inclusief gas en electra. Voor malafide huurders die gigantisch willen stoken om wiet te kweken is zo'n kale huur hopelijk in elk geval al minder aantrekkelijk..
Luisa
 
hai Luisa,

wij gaan eerst ook tijdelijk naar Australie en willen na 1 of 2 jaar pas beslissen of we ons huis verkopen en ik vind alle mogelijke scenarios met huurders ook heel eng. Maar ja financieel is het wel nodig. Wij zijn erg gek op ons plekje in NL en kunnen dat financieel niet weer realiseren als we toch niet in Australie blijven. Ontzettend moeilijk allemaal. Net ook weer stukje gelezen over het niet zaligmakend zijn vd diplomatenclausulen ahaaaggghhh

Dat al heb je dat, een rechter toch in je nadeel kan beslissen ten voordele van de huurder. Hoe meer je leest hoe onzekerder je wordt. Ben jij er al verder mee?

groeten Simone
 
Beste Simone,

Sorry dat ik nu pas antwoord. Ik krijg geen melding over nieuwe 'posts' op dit forum, vandaar dat ik jouw berichtje nu pas zag. Ja, wij zitten inderdaad met dezelfde situatie. We weten vrij zeker dat we weer terug willen naar Nederland (uit ervaring weet ik dat ik erg gevoelig ben voor sterke heimwee, bovendien willen we ons leven uiteindelijk toch leiden in de buurt van onze familie). En we zijn gehecht aan ons huis en willen dat dus niet kwijt. Bij ons gaat het nu heel snel spelen, alles is financieel nu geregeld en dat betekent dat we in mei al weggaan. Na drie verhuurmakelaars over de vloer te hebben gehad hebben we besloten in zee te gaan met 123wonen (ze hebben een website waar je naar kunt kijken). Ik vond hun voorwaarden het beste (als verhuurder betaal je ze geen maand huur courtage, zoals bij Direkt wonen, en hun beheer is betaalbaarder dan bij Rotsvast, bovendien mag je bij hen ook kiezen voor alleen technisch beheer of alleen financieel beheer). Maar wat me echt over de streep trok is dat zij een contract hebben met het ministerie van Defensie, die woningen in het midden van het land schijnen te zoeken voor expats uit Frankrijk, Duitsland en Engeland. Die blijven hier dan twee jaar, waarna we kunnen kijken of we er een nieuw gezin in willen. Ik hoop heel erg dat ons huis aan zo'n expat gezin kan worden verhuurd, daar gaan we in elk geval wel op mikken. Want dat zijn gewoon mensen in dezelfde situatie als wij, die niet de bedoeling hebben hier te blijven. Met Nederlanders weet je dat toch nooit zeker, en wil je dat risico verminderen dan zit je vast aan heel korte huurperiodes voor mensen in scheiding, of die wachten op een nieuwbouwwoning.

Ik heb al mijn twijfels en angsten ook voorgelegd aan een vriendin van mij, die rechter is. Zij is niet gespecialiseerd in huurrecht, dus dit is allemaal onder voorbehoud, maar ze is voor mij wel even de jurisprudentie ingedoken. Haar conclusie: je moet in het huurcontract volstrekt helder hebben wanneer de huur afloopt (niet alleen de term 'tijdelijk', maar echt een EINDDATUM erin zetten), dat de huurders het huis voor die datum ontruimd moeten hebben en dat de reden voor het aflopen van het contract is dat je het huis weer zelf gaat betrekken. Natuurlijk moet die diplomatenclausule dan óók nog in het contract, maar op zichzelf is dat dus niet voldoende.
Ook een waarschuwing van haar: als je het contract toch wilt verlengen, doe dat dan nooit 'stilzwijgend', maar sluit een nieuw contract af met een nieuwe, heldere einddatum erin, opnieuw met dezelfde reden erbij: je gaat het huis dan weer zelf betrekken.

De huurder kan dan niet beweren dat het hem niet duidelijk was en de rechter kan ook moeilijker besluiten dat de einddatum onhelder was. Zonder einddatum kan hij nl. constateren dat het toch een contract voor onbepaalde tijd is geworden... het schijnt dat dat zelfs gebeurd is bij mensen die hun woning maar voor een paar maanden hadden verhuurd. Maar doordat ze hadden gezegd dat het nog wel wat langer kon, zónder al die duidelijke data etc. erbij, kregen ze hun huurders er niet meer uit! Waar het volgens mijn vriendin om gaat is dat de rechter kan constateren dat voor de huurder ondubbelzinnig duidelijk moet zijn geweest wanneer hij er uit moest, én dat dat is omdat jij zelf je eigen woning weer wilt gaan betrekken.

Ik hoop dat je er iets aan hebt en ben benieuwd hoe het jullie straks vergaat!

Groet en succes,
Luisa
 
Hoi Luisa,

Je kunt zelf aangeven van welke draadjes je een notificatiemail wilt ontvangen. Als een draadje interessant vind, klik dan op de "Watch Topic" knop rechts bovenaan. Als je automatisch een notificatiemail wilt ontvangen als er wordt gereageerd in elk draadje waar jij ook in hebt gepost, dan kan je dit aangeven in "My Settings":

My Settings > Settings Tab > Notification Options

Even "Watch every topic I reply to" aantikken en een "notification type" selecteren (bijvoorbeeld "daily digest"). Vervolgens even op de "Save Changes" knop klikken en je ontvangt emailnotificaties.
 
Hai Luisa,

Ook ik ben laat met antwoorden. Toevallig had ik ook 123 wonen gebeld en het klonk vrij zorgvuldig en inderdaad de enige echt veilige weg is verhuren aan een bedrijf, defensie of zo, dan is er geen sprake van huurbescherming. En ze doen het alleen met toestemming van de bank. Ik ben daarom flink aan het opknappen en mijn man komt een paar weken terug uit Perth en in mei willen we ons huis voorleggen aan 123 of het goed genoeg is. Ik ga zelf pas in augustus weg. Nou ben ik heel erg benieuwd hoe het verder met jullie gaat met 123 wonen. En krijg je toestemming van je bank? Wij hebben ABNAMRO.

Zou graag jullie ervaring horen.

groetjes Simone
 


OFX
Back
Top