S&P verlaagt kredietstatus banken Australië

FOL

Fristi-specialist
XPdite Sponsor
SYDNEY - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft vrijdag bekendgemaakt dat het de beoordeling van vier grote Australische banken heeft verlaagd.

De verandering van de kredietstatus komt door de toetsing aan de nieuwe criteria voor banken. Dat gebeurde eerder deze week al bij 37 andere banken.

Westpac Banking Corporation, Commonwealth Bank of Australia, ANZ Banking Group en de National Australia Bank gingen van AA naar AA-. Macquarie Group, de grootste Australische investeringsbank, ging van A- naar BBB.

bron nu.nl
 
Ja wel makkelijk dat het AMERIKAANSE organisaties zin die de beoordeling doen en dat Amerika wat gewoon al een paar jaar failliet is de dans ontspringt. Hoe lang accepteren we dat nog wereldwijd ???
S&P heeft vorig jaar al de beoordeling van vele Amerikaanse banken naar beneden bijgesteld...
 
hahaha, in dat geval kan de rest van de wereld natuurlijk niet achterblijven.... stel je voor....
 
De Australische banken zijn volledig afhankelijk van de waarde van hun (vnl. onroerend goed gedekte) leen-portefeuille. Als onroerend goed aanzienlijk goedkoper word hebben de AU banken een groot probleem.

Voor de grote 4 scheelt het wel dat zij (en het publiek) er impliciet vanuit gaan dat de overheid hen toch wel redt als ze in de problemen komen; en die aanname is ook wel juist vrees ik. Met als gevolg zij eigenlijk meer risico nemen dan normaal als die veiligheids-mantel er niet was geweest.

Overigens zijn alle banktegoeden voor particulieren door de overheid gedekt tot AUD 250k per persoon. Deze regeling is ingesteld ten tijde van de krediet-crisis in 2008. Aanzienlijke sommen geld stroomden toen uit de 'zwakkere' banken zoals SunCorp - en aangezien AU banken maar heeeel weinig cash geld in voorraad hebben, dreigde deze toen ook in de problemen te komen. De overheidsgarantie was toen nodig om dat proces te stoppen.

Leuk bewaard geheim: de gemiddelde AU bank heeft per AUD 100 banksaldo slechts AUD 0.50 in kas !!!!

De totale hoeveelheid in omloop zijnde Australische dollar is slechts een kleine 50 miljard dollar ....
 
Back
Top