Advies Belgische ambassadeur in Canberra

Rob Breumelhof

Active Member
Beste forumleden,


Afgelopen week hebben wij in het kader van ons bezoek aan Canberra gesproken met ambtenaren van de Territory Government van de Australian Capital Territory, enkele beroepserkenningsinstanties en de Belgische ambassadeur in Australië.

Tijdens dit gesprek met ambassadeur Patrick Renault en consul/eerste secretaris Gérard Uytterhaegen zijn o.a. de onderwerpen besproken over het hebben of verkrijgen van een dubbele nationaliteit voor Belgen en het feit dat de ambassade graag Belgen in Australië wil helpen, maar helaas geen totaalbeeld heeft van hoeveel Belgen zich waar in Australië hebben gevestigd.

De ambassadeur heeft ons gemeld dat het voor Belgen sinds 2007 is toegestaan om een dubbele nationaliteit te hebben of te verkrijgen. Dit is uiteraard goed nieuws maar vele Belgen schijnen hiervan nog niet op de hoogte te zijn, dus daarom melden wij dit hier op het forum.

Consul en eerste secretaris Gérard Uytterhaegen heeft ons gevraagd om aan onze Belgische klanten te verzoeken om zich ongeveer 2-4 maanden na aankomst in Australië, indien men van plan is om voorgoed hier te blijven, uit te schrijven uit hun Belgische gemeente en om zich bij de Belgische ambassade in Australië aan te melden. Zodoende kan de ambassade aan de in Australië wonende Belgen inlichtingen verstrekken, kan men het Belgische stemrecht behouden en kunnen eventuele belastingroblemen worden voorkomen. Voor meer informatie kunnen jullie je wenden tot de Belgische ambassade in Canberra ( www.diplomatie.be/canberra ).

Onze Belgische klanten hebben wij al op de hoogte gesteld en wij hopen door het plaatsen van dit bericht op het XPdite-forum ook de Belgische forumleden te bereiken.


Met vriendelijke groeten,

Rob & Marijke Breumelhof
Adelaide
 
He Rob, bedankt! Dat is interessante informatie, en ga ik zeker gebruik van maken.

ongeveer 2-4 maanden na aankomst in Australië, indien men van plan is om voorgoed hier te blijven, uit te schrijven uit hun Belgische gemeente en om zich bij de Belgische ambassade in Australië aan te melden.

Dit stukje is me niet zo duidelijk, je schrijft je toch al uit bij je vertrek?

grtjs
Jerden
 
Beste Jerden,


Je kunt je uitschrijven uit de Belgische gemeente bij vertrek naar Australië, maar het is niet verplicht.

Tijdens ons gesprek met hem ging consul en eerste secretaris Gérard Uytterhaegen ervan uit dat men na een paar maanden in Australië te hebben gewoond, uiteindelijk op een punt komt dat men zeker weet hier te blijven. En dat dat het moment is om je uit te schrijven en hier bij de Belgische ambassade in te schrijven.


Met vriendelijke groeten,

Rob Breumelhof
Adelaide
 
Back
Top