Bevallen en medicare

Tinneke

New Member
Hoi,

Hoe zit dat eigenlijk met medicare. Wat betalen die bij een bevalling? Zijn de ziekenhuiskosten volledig op jezelf te nemen en wat in geval van een keizersnede?

Heeft iemand daar ervaring mee? ik vermoed toch dat er al iemand bevallen is in Australië  :smile:

Groetjes,
T
 
:smile: Daar is nog te vroeg voor met alle stress van de verhuis. Maar wie weet, er is mij al verteld dat australie een heel vruchtbaar land is  :lol:

Ik hoorde vandaag van een collega hoeveel de factuur hier in Belgie zou geweest zijn zonder extra verzekering... vandaar de vraag. 

Groetjes,
T
 
Je gaat daarvoor naar een openbaar ziekenhuis en daar wordt alles door Medicare vergoed. Alleen als je naar een prive ziekenhuis wilt of je eigen dokter wilt uitzoeken heb je een prive verzekering of een dikke bankrekening nodig.

Groetjes,
Rixta
 
En bij een prive verzekering hebben ze een wachttijd dus dan moet je buiten een bepaalde periode bevallen anders wordt het alsnog niet vergoed.
 
Veel priveziekenhuizen hebben ook niet eens een verloskundige afdeling, dus dan kom je alsnog in een openbaar ziekenhuis terecht. En voor bevallingen kun je daar ook prima terecht, zeker als er geen complicaties zijn. Je moet natuurlijk niet ziek worden in Australie, want dat is een tikkie riskant. Maar een zwangerschap is geen ziekte, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

Groetjes,
Rixta
 
Hoi

Dus zelfs een keizersnede wordt daar helemaal betaald? zolang je dus niks ergs voor hebt zit je dus best wel ok met medicare. Moet eigenlijk wel want hoe zouden de kindjes daar anders op de wereld komen  :smile:

Groetjes,
T
 
Ja hoor, ook een keizersnede wordt gewoon helemaal vergoed. Geen zorgen wat dat betreft. En het probleem hier is niet zo zeer Medicare, hoewel dat een buitengewoon bureaucratische toestand is. Maar op zich is het een erg goed systeem. Maar helaas is de gezondheidszorg hier in het algemeen ver beneden peil. Wachtlijsten zijn veelal extreem lang (ik moet zelf zes maanden wachten voor een afspraak met een specialist, tegen die tijd ben ik al een jaar erg ziek) en de kwaliteit van de ziekenhuis zwaar ondermaats, met veel te weinig bedden en EHBO's waar je je leven niet zeker bent. Dat zal niet voor elk ziekenhuis gelden, maar wel voor de meeste. Helaas. En nee, dat verzin ik niet, maar uit onafhankelijk onderzoek is gebleken wat ik allang wist.

Groetjes,
Rixta
 
Hey Rixta,

Dat is vreselijk. :-( Ik hoop dat je snel bij de specialist langs kan. Dat is toch wel even anders als bij ons. Als je hier naar de specialist wil maak je gewoon zelf een afspraak, wat er natuurlijk ook een beetje over is. Ongelooflijk dat het verschil zo groot is. Dacht vooral dat een specialist heel duur was in Australië, niet dat ze onbereikbaar zijn.

Groetjes,
T
 
Tinneke,

Onbereikbaar zijn specialisten niet, maar er is te weinig geld in de publieke gezondheidszorg. Als je niet uit eigen zak kan of wil betalen en je via het publieke systeem gaat, dan heb je in sommige areas kans op lange wachttijden. In de privézorg is het een stuk beter. Ik email mijn cardioloog als ik een vraag heb en krijg meteen antwoord :).

Het is onmogelijk om alles hier uit de doeken te doen, maar geldtekort en meer geldtekort veroorzaken schrijnende toestanden. Maar goed, dat zal je t.z.t. wel allemaal zelf uitvinden (horen en zien bedoel ik, hopelijk niet meemaken).

Een voorbeeld van de wachttijden bij de verzekeringsmaatschappij (deze is van MBF):
    * pre-existing ailment - 12 months *
    * pregnancy and birth-related services - 12 months
    * congenital conditions where considered pre-existing - 12 months
    * major dental - 12 months
    * health management aids and appliances - 12 months (except for fully handcrafted surgical shoes - 5 years)
    * optical appliances - 6 months
    * MBF Living Well Programs - 6 months
    * hearing aids - 3 years
    * other conditions - 2 months
    * hospital treatment for Accidents which occur after joining and would normally have a 2 month waiting period, will have no waiting period

Groetjes,

Irene
 
Ik zou niet zo eenvoudig durven stellen dat het een kwestie is van geldgebrek, al speelt dat wel mee natuurlijk. Het is veel meer een kwestie van hoe het geld wordt besteed. De ziekenhuismanagers maken er een zooi van en niemand schijnt iets te doen om artsen te stimuleren buiten de grote steden te gaan werken. Want wij hebben wel prive verzekering die in veel gevallen een prive arts vergoedt, maar dan moet die arts er wel zijn. En die zijn er hier dus domweg niet... Dus moet je voor een gemiddelde specialist niet gek opkijken als je een paar maanden moet wachten. En nee, urgentie, daar doen we niet aan, zoek het tijdens die paar maanden zelf maar uit... In Nederland kun je als urgente patient meestal binnen een paar dagen terecht, als je huisarts even bemiddelt.
In de grote steden is dat dus kennelijk anders, maar ja, ik zou toch ook niet weer in Sydney willen wonen. En de ziekenhuizen in Sydney zijn trouwens ook rampzalig.
Wij hebben gelukkig een goede huisarts waar we altijd wel vrij snel terecht kunnen, maar dat is dan ook wel geluk hebben.

Groetjes,
Rixta
 
Ik vind dat er nogal negatief gereeageerd wordt op de gezondheidszorg in Australie. Ik woon hier nu (af en aan) 7 jaar en heb nog nooit problemen ondervonden met ziekenhuizen, doctors, vergoedingen etc. De gezondheidszorg hier is zeker niet minder dan in NL, ik vind het juist veel en veel beter!  Alsof in NL de gezondheidszorg helemaal gratis is en het beste van de hele wereld. NL gaat steeds verder naar het model hier waar je je moet bijverzekeren voor “extra services”

Ik ben met mijn gezin prive verzekerd bij Medicare en betaal $120 premie per maand, weet niet wat dat in Nederland voor een gezin van 4 kost, maar zal zeker niet goedkoper zijn. Mijn partner is bevallen hier in Australie ( 17 jaar geleden wel) daarna hebben we regelmatig gebruik gemaakt van de gezondheidszorg hier. Ik ben zelf met RFDS van Cooober Pedy naar Adelaide gevlogen. Dit jaar ben ik 1X naar Melbourne gevlogen en 2X naar Adelaide voor onderzoeken en een operatie (alles! incl vluchten en overnachtingen, betaald door Medicare). Niets dan lof over de gezondheidszorg hier. Als ik de "indianen" verhalen hoor van mijn ouders (die in NL een particuliere ziektekosten verzekering hebben) ben ik blij dat ik hier zit.

Het is logisch dat als je net een ziektekosten verzekering hier afsluit dat je niet op al bestaande aandoeningen kan claimen. Anders zou iedereen als hij eens naar een doctor of ziekenhuis moet zich dan pas gaan verzekeren.

Ik heb nog nooit echt hoeven wachten voor een onderzoek of behandeling. Kwaliteit van ziekenhuis is echt niet ondermaats, hoewel ik Prive verzekerd ben heb ik nu 2X op zaal gelegen omdat er geen plaats was in een prive kliniek, maar de behandeling is er prima  ( eten wat minder ;-).

Ik woon dus zelf in Alice Springs waar wel een ziekenhuis is maar die heeft niet alle onderzoekende apparatuur van een groot ziekenhuis dus moet je daarvoor altijd naar een grote stad, maar nogmaals, wordt allemaal geregelt door het ziekenhuis en medicare en dus alles vergoedt. ( hier is het gezegde “if in pain, take the plane”)

Je hebt voor sommige dingen een eigen bijdrage, maar dat is niet anders dan in NL. Aan het eind van het belastingjaar kan je alle bonnetjes bij elkaar optellen en krijg je als je boven de $1200 zit daar weer een deel van terug in de vorm van belasting aftrek. Voor medicijnen waar je veel van gebruikt kan een arts een soort ontheffing aanvragen bij de overheid en krijg je de medicijnen met 50% korting

Als ik een Ray Ban zonnebril koop met op sterkte geslepen glazen krijg ik daar weer een deel van terug ( How good is that!)

Dat er niets aan wordt gedaan om verplegend personeel en doctoren naar gebieden buiten de grote steden te krijgen is pertinent niet waar, Remote Area Nurse verdient tussen de $70.000 tot boven de $100.000 per jaar. Er staan genoeg advertenties in de kranten ( iedere week opnieuw) maar niet iedereen wil buiten de grote stad wonen, dat probleem is er nu eenmaal ( zelfde is in NL dat ook niet iedereen op het platteland wil wonen) . Wat je nu ziet is dat vaak personeel dat afkmstig is uit andere landen ( Engeland, Ierland, India) aan de slag gaat in deze buitengebieden, gelokt door een baan met een royaal salaris! En gratis (of zwaar gesubsidieerd) onderdak.

Als je zoals ik in een “remote area” woont dan moet je er dus genoegen mee nemen dat je voor bepaalde  zaken op een vliegtuig moet stappen. Kwaliteit van leven en de rust zou ik niet willen inruilen voor een groter ziekenhuis met alles erop en eraan, ik vlieg er wel heen als het noodzakelijk is. Maar nogmaal mijn ervaringen met de gezondheidszorg hier zijn “niets dan lof” voor “een prikkie”.

Cheers

Willem
 
Jij hebt kennelijk geluk gehad dat alles zo goed ging. Maar ik heb helaas sinds we hier wonen een aantal keren de EHBO van het plaatselijke ziekenhuis nodig gehad en daar zit niet een positieve ervaring tussen. Een arts wil ik het voordeel van de twijfel geven, de rest was een nachtmerrie. De artsen missen de meest basale kennis, verpleegkundigen weten nauwelijks hoe het menselijk lichaam werkt en de algemene regel is om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk weg te werken. Vooral niemand opnemen als je een reden kunt vinden om de patient naar huis te sturen, want we hebben geen bedden. Het ziekenhuis hier moet voor de medische afdeling zeker 2x zoveel bedden hebben en dan overdrijf ik niet.
Ik ben eerder dit jaar opgenomen geweest en dat gebeurde alleen doordat m'n man in dat ziekenhuis werkt en wist hoe ik een second opinion van een hoger geplaatste arts kon krijgen. Anders was ik zonder meer doodziek naar huis gestuurd. Ik heb toen ruim 24 uur op de EHBO doorgebracht omdat er geen bed beschikbaar was en elke keer als ik er naar vroeg was het antwoord dat er nog vijf mensen wachtten, dus het kon nog wel een tijdje duren. En ik weet dus van m'n man dat dit eigenlijk standaard is. Het gebeurt ook dat er wel een bed beschikbaar is voor een patient, maar dat dat bed vele uren leeg blijft, omdat er niemand beschikbaar is om de patient van de EHBO naar de afdeling te vervoeren. En de patient dus maar wachten. Verder is het niet ongebruikelijk dat patienten veel te vroeg naar huis worden gestuurd, omdat ze het bed nodig hebben voor iemand anders.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. De werkomstandigheden voor de verpleegkundigen zijn zo beroerd dat meer en meer ergens anders een baan zoeken, wat de werkdruk nog weer verhoogt.

Hoeveel mensen er hier onnodig doodgaan door gebrek aan zorg durf ik niet echt te gokken, maar het moeten er minstens een paar honderd per jaar zijn. En dat alleen in Maitland. Doe daar Newcastle bij en je krijgt al aantallen waar je niet eens over durft na te denken. En dit is allemaal echt waar. En ook bekend bij de degenen die er over gaan, maar niemand doet er iets aan.

Groetjes,
Rixta
 
We zijn inmiddels natuurlijk al veel verder dan 'bevallen' , maar goed, 't blijft informatie.

(Ik bedoelde overigens eerder met 'dan heb je in sommige areas kans op lange wachttijden' niet 'topografische gebieden' maar 'vakgebieden'. Sorry voor eventuele consternatie).

Ik vind het fijn te horen dat Willem zo'n positieve ervaringen heeft! :) Ik zelf heb als doorgewinterde patiënt ook niets te klagen (nou ja, zeg nooit 'niets', maar er lopen overál wel idioten rond) en ik denk ook niet dat het daarom gaat - de één klaagt trouwens sowieso sneller dan de ander.
Met privéverzekering krijg ik overal snel toegang toe, daar ligt het probleem niet zozeer, het zijn de ziekenhuizen die lijden onder het inkrimpen van budgetten. En uiteindelijk merkt ook de patiënt daar de consequenties van. Een nacht op de EHBO doorbrengen (ook gedaan) is misschien nog wel overkomelijk, maar hoe ver de gevolgen van te krappe budgetten gaan is voor ons niet altijd direct te zien. Het is overduidelijk als je buiten in de ambulance de nacht moet doorbrengen, maar misschien níet zo duidelijk als je bloedtest zonder doorslaggevende uitslag terugkomt omdat er geen budget meer is voor doortesten. En weet jij veel!

Persoonlijke verhalen, ach, die zijn tóch altijd anders en waar de één positief over is, is de ander misschien negatief over, maar wat veel belangrijker is zijn de feiten; de budgetten, de haalbaarheid van die budgetten. Nou is dat een oerwoud voor de outsider, maar als ik insiders hoor over de consequenties van de krimpende budgetten vooral in de publieke gezondheidszorg, hmmm, daar word ik niet vrolijk van. Dan vraag ik me af hoe het er over 10, 20, 30 jaar uitziet, en dan ben ik o zo dankbaar dat wij ons een privéverzekering kunnen veroorloven. Dat maakt een wereld van verschil; met een private insurance word je zó ingeboekt voor een operatie, maar publiek is dat een heel ander verhaal.

Hee Willem, die korting op medicijnen die je regelmatig slikt, je bedoelt de Concession Card denk ik?, en daar heb je toch boven een bepaald inkomen toch geen recht op? Ja, via het PBS Safety Net krijg je korting op medicijnen, als je eerst ruim 1100 uit eigen zak hebt betaald, en dat zijn dan alléén je medicijnen. Ik hou alle kosten bij, en t/m September heb ik een maandelijks gemiddelde van ruim 1000 piek aan eigen bijdrage aan bezoeken, scans, bloedtesten en what not, en een gemiddelde van 220 dollar aan medicijnen. Nou, dat doet best pijn! Ja, waren wij een stuk armer, dan zou ik veel minder hoeven te betalen. (En dan is het financiële eindresultaat wel hetzelfde :-D) Ik vertel dit overigens niet om te klagen, maar gewoon omdat het zo ís.

Sorry Tinneke dat we zo afgedwaald zijn...

Groetjes,

Ireen :)
 
Hoi Ireen

Nee niks concession card voor mij. Ik slik wat tabletten voor mijn maag en als ik een nieuw recept nodig hebt dan belt mijn GP met een speciaal overheids nummer en krijg ik de medicijnen met 50% korting. Dat is al zo bijna de hele tijd dat ik in Australie ben. Scheelt mij ongeveer $50 per maand. Heb geen idee hoe deze regeling heet. Op zijn Haags:" vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!"  :smile:

Cheers

Willem
 
Ja, ik denk dat ik weet wat je bedoelt; dat is een RPBS authority prescription, een recept waar je dokter of specialist special approval voor nodig heeft, dat kan om verschillende redenen zijn. Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg voor de gewone mens is ;-). En inderdaad; als je het niet persé hoeft te weten, who cares. Het is wel jammer dat het toch soms handig is om te weten hoe dingen zitten, zo heb ik eenzelfde recept de eerste keer op een PBS Authority script gekregen en betaalde 95.00 en een volgende keer op een 'normaal' prescription en betaalde veel en veel minder. Ik baalde wel van die 95 piek!

Nu ja, ik denk altijd maar, hier zijn de medicijnen in ieder geval beschikbaar, woonde ik in een 3e-wereld-land, dan was het een heel ander verhaal hey.

Cheers,

Ireen
 
Back
Top