Canberra tips?

MenJos

New Member
Hallo iedereen, we zijn al een tijdje aan het mee lezen op dit forum. Super leuk al die verhalen en tips!

Onze vraag is of iemand ons eens iets meer kan vertellen over Canberra? Met mijn beroep voor visa subclass 190 staat alleen op de lijst in de staten Canberra, Dawin en Tasmanië. Onze bedoeling is om toch meer richting het oosten te trekken op den duur vandaar voor nu de keuze Canberra. Vanuit daar kunnen we ons dan wat meer gaan oriënteren op de gebieden richting Queensland. Tips en adviezen zijn dus van harte welkom.
 
Hi @MenJos

De spoeling van Canberrans op dit forum is nogal dun (welgeteld 1) maar die ene ben ik dus vraag maar raak voor een knaak.

Een goed begin (als je even hebt) is ons topic: https://xpdite.net/forum/threads/merry-go-round-to-oz.11553/

Vanaf pagina 60 zijn we in Canberra zelf. Maar daarvoor zijn we in 2012 en 2015 ook nog in Canberra en omgeving geweest, dus ook die trips kun je terug vinden. En ook onze omschakeling van een visum van SA focus naar ACT focus. Geeft je allemaal info over hoe wij langzaam maar zeker meer duidelijk kregen over Canberra. Dus ik zou gewoon aan het begin beginnen ;)

Ik weet niet wat je wilt weten over Canberra dus zoals gezegd stel je vragen, maakt niet uit wat.

Alvast wat korte info:

De stad is heel anders dan andere steden (en ik bedoel zo'n beetje alle steden op de wereld) Ze zijn pas echt gaan bouwen na de tweede wereldoorlog, dus alles is bedacht (met de auto in het achterhoofd) Daardoor kun je overal snel komen, maar er zijn geen 'gezellige' straatjes of oude gebouwen.

De stad heeft twee centra.

Noord van het meer wat ze Civic noemen (CBD in andere steden) Civic is waar de winkelstraten zijn, de bedrijfskantoren en aan de zijkant van Civic ligt de ANU (de grootste universiteit)

Zuid van het meer is Parliament Triangle. Wat de naam al zegt, hier zit het gros van de grote overheids kantoren. Heeeeeeeeeel ruim opgezet met ontzettend veel groen en ruimte. Had ik al gezegd dat het nogal ruim opgezet is?

Dat is een beetje het thema van Canberra trouwens. Wij zitten 2km van een groot winkel en kantoren centrum in het zuiden (Woden) en hebben toch een block van 1500m2. Blocks van 800m2 is vrij normaal in de oudere wijken (gebouwd tussen 1960 en 1990 zeg maar) De nieuwere wijken liggen in het uiterste noorden en westen (Gungahlin en Molonglo) Daar zijn de blocks kleiner, tussen de 200 en 400m2. De huizen zijn wel veel moderner en van betere kwaliteit (hoop ik) Het werkt hier dus andersom dan in NL. De huizen met de grootste tuinen liggen vaak aan de binnenzijde. De kleiner blokken aan de buitenzijde van Noord en West.

Canberrans zullen altijd zeggen dat je dichtbij je werk moet gaan wonen... voor Nederlanders is dat een beetje kul. Er is niets echt ver weg in Canberra en het is onmogelijk om een uur van je werk te zitten. Zoals in elke stad is parkeren niet gratis, dus het kan alsnog de moeite waard zijn om dichtbij je werk te wonen of OV te gebruiken. Fietsen is hier veel normaler dan in welke stad in OZ dan ook. Maar het is geen Amsterdam of Utrecht, er zijn wel fietspaden maar soms liggen die wel strak langs 60 of 80km wegen.

De woonwijken zijn opgezet als aparte dorpjes bijna. Veel wijken zijn enigszins afgescheiden van elkaar door een stukje park, een heuvel of een weg met veel groen er naast. Elke fatsoenlijke wijk heeft een klein winkelcentrumpje in het hart met vaak een buurtsupertje enz. Verder heb je natuurlijk de grote winkelcentra her en der met bakken aan parkeermogelijkheden.

Canberra is erg rustig. Als je van drukke steden houdt zit je hier fout. Laatst hadden we een X-Pditer op visite en die vroeg als eerste: Is het hier altijd zo rustig? Antwoord: Ja. Het is geen Sydney of Melbourne (gelukkig ;) )

Internet is in sommige wijken een drama. Hier kun je terugvinden hoe slecht of hoe goed het is in je wijk: http://preview.nationalmap.terria.io/#share=s-2OI1nlDtRsodpL3VB3GD1NgChN5
Of kijk anders op de NBN website of er op je adres NBN is. Of iiNet VDSL2 (dat hebben wij) is ook goed (als het eenmaal aangelegd is...)

Weer: Elke dag zon (nou ja, bijna elke dag) Droog en in de winter ook veel, heel veel zon. (en droog, ik sproei de tuin in winter) De winternachten kunnen wel koud zijn met regelmatig een graadje of 2 a 3 nachtvorst. Kijk hier even voor het klimaat: http://www.bom.gov.au/climate/averages/tables/cw_070339.shtml

Huizen: Nu denk je, dat is helemaal niet koud in de winter. Nee dat klopt, helaas zijn de meeste huizen hier gebouwd voor een tropisch klimaat en dat is het hier niet. Dus enkel glas, geen isolatie en geen CV. Dan kan het wel een beetje fris worden in je huis. Let dus bij het huis uitzoeken even op hoe het verwarmd is. Wij hebben een gashaard in de woonkamer en reverse cycle in de eetkamer en de master bedroom. We gebruiken alleen de gashaard in de woonkamer en de andere plekken in huis zijn gewoon koud in de winter en warm in de zomer :) Maar zoals een local het hier zei: Don't rent a house from the sixties, it is your enemy!
http://allhomes.com.au is de enige goede site voor huizen in Canberra. Je kunt zoeken op Rentals. Januari/Februari is meestal de drukte periode van wisselen van huurcontracten.

Natuur: FANTASTISCH en always at your doorstep. Wij gaan vaak even snel voor werk of na werk een rondje wandelen en dan zie je ALTIJD kangaroes. Er is veel natuur midden in de stad (de heuvels in de stad zijn vaak nature reserves) of aan de rand van de stad. En aan de rand bedoel ik ook DE RAND. De stad houdt echt in 1x op. Geen dorpjes, geen bedrijfje her en der. Gewoon: Woonwijk > Stop > Natuur. Hier zomaar een foto van de ochtend wandeling van de week. 10 minuutjes van ons huis. De foto is genomen met de woonwijk 2km achter ons. Als je de rivier oversteekt en de heuvels inloopt en je verdwaalt vinden ze je nooit meer terug. Dat soort natuur. (natuur die NL niet meer bestaat)

Werk... daar weten we nog niet zoveel van, we werken alletwee vanuit huis voor een NL/Global company. Maar het is veel Federal Government werk en daar moet je nogal eens citizen voor zijn... Kijk even goed op seek.com.au voor jouw job (wat de eisen zijn) ACT Government hoef je nooit citizen voor te zijn.

Vragen? Shoot!
 

Attachments

  • IMG_7215.JPG
    IMG_7215.JPG
    113 KB · Views: 10
Last edited:
Canberra is erg rustig. Als je van drukke steden houdt zit je hier fout. Laatst hadden we een X-Pditer op visite en die vroeg als eerste: Is het hier altijd zo rustig? Antwoord: Ja. Het is geen Sydney of Melbourne (gelukkig ;) )

Ik was weer blij toen ik in Sydney terug was. Lege wegen zijn een gevaar want je valt zomaar in slaap. In ieder geval heeft Sydney de nodige brokkenpiloten op de weg die je scherp houden :p , en met de files heb je tenminste tijd om je koffie beker leeg te drinken voor je op je bestemming bent. Dat zal je in Canberra niet lukken.
 
Ik was weer blij toen ik in Sydney terug was. Lege wegen zijn een gevaar want je valt zomaar in slaap. In ieder geval heeft Sydney de nodige brokkenpiloten op de weg die je scherp houden :p , en met de files heb je tenminste tijd om je koffie beker leeg te drinken voor je op je bestemming bent. Dat zal je in Canberra niet lukken.

Ik refereerde trouwens niet aan jou hoor ;) In Canberra drinken ze hun koffie in alle rust in een park of op kantoor (work can wait hahaha)
 
Wauw, wat een tocht hebben jullie al gemaakt zeg!! Wat een tips al, super bedankt!

Mijn beroep is hairdresser en make-up artiest. En zoals gezegd staat hairdresser op de lijst van Canberra, Darwin en Tasmanië. Nu aan ons de keuze:)
Wij wonen trouwens nu zelf in een klein dorpje dus de rust en vooral de natuur vinden we heerlijk. Al moet ik wel bekennen, de gezelligheid op zoeken moet zeker wel binnen handbereik zijn?
Ik kan idd weinig vinden van een soort gezellig centrum? Het zijn er dus meerdere kleine? Wel goede voorzieningen om aan al je benodigdheden te komen?

Hoe zijn de basisscholen er bv? Ons zoontje zou als alles volgens plan mag verlopen dan 4 jaar zijn.
Beetje vergeleken maar ligt het aan mij of zijn de huurprijzen er ietwat aan de hoge kant?
 
Hoe zijn de basisscholen er bv? Ons zoontje zou als alles volgens plan mag verlopen dan 4 jaar zijn.

Kijk goed naar de kosten van onderwijs. Die zijn hier stevig, zeker als je geen Permanent Resident of Citizen bent.

Beetje vergeleken maar ligt het aan mij of zijn de huurprijzen er ietwat aan de hoge kant?
Huur hangt natuurlijk sterk af waar je woon. Ook tussen de grote steden zijn er forse verschillen. Ik denk dat Canberra relatief good value for money heeft.
Afhankelijk van je wensen moet je toch wel rekening houden met minimaal $600 per week. Vaak zijn de huizen van slechtere kwaliteit dan we in Europa gewend zijn. Enkel glas, een gaskacheltje, enkel steens muren, geen verwarming in de slaapkamer. Allemaal heel gewoon.
 
Your welcome! @MenJos

Wij hebben in Nederland in Rotterdam en omgeving gewoon. De laatste 10 jaar in Nederland hebben we in een klein dorpje aan de Waal gewoond. Ik denk dat Canberra een ideale mix is van stad en dorp.

De woonwijken voelen aan als een dorp met bijna elke wijk wel iets van natuur, een heuvel of een park. Maar vanuit vrijwel elke wijk sta je in 15 minuten in het centrum. Niet dat dat nodige is. Belconnen (noord), Woden (zuid) en Tuggeranong (heel erg zuid) hebben ook enorme Mall's voor alles wat je nodig denkt te hebben. Voor een lekkere bak koffie of een terrasje kun je op genoeg plekken terecht. De wereldkampioen Barista is de afgelopen twee jaar uit Canberra (ONA Coffee) En als je wat meer eet/drink gelegenheden bij elkaar wil hebben bestaat dat ook in Canberra (veel mensen zeggen/denken dat Canberra dat niet heeft, maar dat is oud nieuws. De laatste 10 jaar is hier ook veel veranderd) Kingston Foreshore, Manuka, Lonsdale Street, New Acton, allemaal hippe plekken waar je soms moet wachten op een stoel (Local Press Cafe aan de Kingston Foreshore is zo'n plek, of Silo in Kingston zelf, Mocan & Green Grout in New Acton enz.) Barton met Lonsdale street is de Hipster regio. Mannen met baarden, single-speed fixie bikes enz. Dixon is een soort van Chinatown met tientallen Aziatische eettentjes en winkeltjes die de meest gekke ingrediënten verkopen.

De voorzieningen zijn uitstekend, je hoeft niet bang te zijn dat je iets niet kunt krijgen. Er is sinds twee jaar ook een Ikea dus voor al je snelle en goedkope meubels en interieur zaken kun je nu ook gewoon lokaal terecht. En sinds een jaar kun je ook rechtstreeks vanuit Singapore naar Canberra vliegen. Zoals je ziet staat de tijd ook niet stil in Canberra en is het niet het domme neefje wat iedereen in Australia lijkt te denken. (maar niet door vertellen, we willen het hier graag voor onszelf houden!!!)

Verder is het qua lokale politiek het meest progressief denk ik (oftewel het dichtst bij Nederland) Men is voor homo-huwelijk en heeft dat al meerdere malen geprobeerd door te voeren (de Federale regering blokt dit elke keer) Over 3 jaar draait de hele stad op renewable energy enz.

Basisscholen, weet ik niet uit eigen ervaring (geen kinderen) maar gezien het feit dat de stad voor een groot deel bestaat uit ambtenaren met goede salarissen en dicht op de uitvoering van onderwijs zitten zal dat best goed voor elkaar zijn ;) Naplan scores zijn volgens mij ook zeer goed.

Huurprijzen, zijn die ergens in Australia niet aan de hoge kant? Wellicht dat Tasmania goedkoper is, en Adelaide ook nog wel denk ik maar dat snap ik ook wel. Economisch niet de meest bloeiende delen van het land. Maar onze Sydney en Melbourne vrienden zouden een moord doen voor de huurprijzen hier (en vooral het formaat van de huizen en tuinen) En als je de huurprijs afzet tegen het gemiddelde inkomen valt het niet tegen vergeleken met de meeste andere steden (de salarissen liggen hier aan de hoge kant)


Dus, zoals gezegd, hou de info voor jezelf! Voor je het weet wil iedereen hier heen komen ;) Zeg maar gewoon dat het hier retekoud wordt, dat houdt ze wel op afstand!
 
En inhaken op wat @FritsC zegt;

Je bent bezig met een PR visa dus de schoolkosten zou dan gecoverd moeten zijn.

Huurprijzen, ligt natuurlijk aan je wensen. Maar ik zou niet te laag gaan, dan heb je wel een kartonnen huis. Best voor de zomer maar niet heel fijn in winter. Denk dat je voor een 3 bedroom huis tussen de 450 en 600 kunt zoeken. Wij betalen meer, 4 bedroom huis met een enorme tuin, boven op een heuvel in een klein rustig straatje en een nature reserve achter het huis, dan zit je tussen de 700 en 800 p/week maar dat is wel de 'bovenkant' van de normale markt)
 
Hier worden we toch best enthousiast van zeg!! Super fijn dat je zo uitgebreid verslag doet! En ik wis alles weer hoor;) veel te koud daar, haha!
Ik heb zeker nog wel wat andere vragen dus daar kom ik nog op terug.

Idd wel even handig te weten hoe het met de kosten zit voor de basisscholen. Eind vd maand gaan we weer naar het immigratie bureau. Maar al veel over gelezen dat je met een PR daar eigenlijk geen last van zou moeten hebben.
En bv zorg, pensioen? Algemeen zelfde of misschien hoger dan in Nederland toch?

Nogmaals ontzettend bedankt dat je ons kunt voorzien van zover bruikbare informatie! Top!
 
Ik zag dat jullie ook een eigen onderneming vanuit huis hebben in Canberra? Mag ik vragen hoe dit proces in zijn werk gaat, is het net zoiets als hier? KvK en BTW nummer aanvragen en je kunt aan het werk?
Ik werk namelijk ook vanuit huis sinds 8 jaar als kapster. Zie je zoiets ook in Canberra? Aan huis kapsalons?
Ik zeg niet meteen dat ik weer voor mij zelf wil beginnen in Oz, maar ik zou het wel willen overwegen en de mogelijkheden bekijken. Zou dan wel voor ons 190 visum willen gaan en niet op business visa om alle opties open te houden.
 
Hoi, Zorg en Pensioen, dat is niet specifiek anders in Canberra dan in de rest van Australia en vooral Health is een beetje vaag. Daar is al heel wat over geschreven hier en internet in het algemeen. Hier een eerste aanwijzing: https://www.comparethemarket.com.au...private-versus-public-its-all-in-the-details/ Google maar op difference between medicare and private health insurance. Zoek ook even naar Gap Fee enz. Het zal je snel duizelen maar iedereen moet daar even zelf doorheen. Er is geen goede of foute keuze. Het is voor iedere situatie anders.

Pensioen is iets anders maar redelijk hetzelfde, jij en je baas (indien je dien hebt) dragen af voor je pensioen. Grote verschil: Je kiest zelf je pensioen fonds. Ik heb Australian Ethical Super. (Super betekent net dat tie super is maar een pensioen heet super annuation)

In mijn draadje staat ergens stap voor stap wat je moet doen om 'zelfstandige' te worden. (Sole Trader) https://xpdite.net/forum/threads/merry-go-round-to-oz.11553/page-52#post-218351. Ik heb het al vanuit NL geregeld. Maar op zich kun je het ook in OZ doen, iets simpeler wellicht en het duurt allemaal niet zo lang.

Ik heb nog nooit zoveel kapsalons gezien als in Australia (of ik let in Nederland nooit goed op) Dus je kunt hier vast aan de bak, dan kun je vanuit daar zien hoe de markt voor zelfstandig kapper is (ik heb geen idee :) )
 
G'morgen MenJos, lekker bezig daar! En ik ben het helemaal met Afterbang eens: Canberra is leuk, hip, rustig en prima plek om te wonen als je niet de drukte van Sydney of Melbourne zoekt. Het is dat ik zo lekker woon in de blauwe bergen... Een aanvulling op het bovenstaande: ik zie wel een verschil tussen 'vanuit huis werken' of een bedrijf aan huis hebben waar je ook veelvuldig bezoek ontvangt en dat zal zeker zo zijn met een kapsalon. In Nederland maakt dat zeker verschil. Ik zou wel even met City Council checken of je daar een vergunning voor nodig hebt. En ja, hier bij mij in de buurt weet ik in ieder geval een schoonheidsspecialiste, belastingspecialist, een kapster en een fitness trainer die hun bedrijf in een deel van hun huis/garage runnen, dus dat is niet ongebruikelijk. Maar ik betwijfel ten zeerste of dat of dat in een huurhuis mag :)
 
Thanks @Red dust

Klopt, MenJos. Wij zijn beide meer home office werker. Oftewel, we mailen, Skypen en bellen heel de dag. Missus meestal met NL. En ik NL en wat andere landen waar mijn opdrachtgever zit. Ik ben een contractor (zzp-er) die vanuit huis werkt. Dat is dus anders dan een zaak aan huis met bezoek. Geen idee hoe men daar in staat hier. Maar volgens mij wilde je toch eerst gewoon in een zaak gaan werken, dus heb je tijd genoeg omdat uit te zoeken.
 
Hahahaha no offence, Darwin is toch echt een stad en geen staat net als Canberra, maar ACT is klein tov NT.
NT is dus 1 van jullie 3 kansen. De variatie heb je in ieder geval
Tassie, NT en ACT wauwie, ik zou het zo 1-2-3 niet weten hoor, of eigenlijk wel, stoute schoenen aan en hup naar boven hihi.
Succes met alles, tips heb je al genoeg gekregen zie ik wel.
Goede kappers hier......die zoek je met een vergroot glas ;) maar zo werken wel van uit huis en of komen langs.
 
WAUW, bedankt voor de bruikbare tips weer!! We gaan gelijk ons iets mee verdiepen in de health care. Maar goed, sommige dingen moet en kun je ook pas ervaren als je er bent!! En daar kunnen we niet op wachten:D
Eerst de IELTS achter de rug hebben, persoonlijk zie ik daar best tegen op! Hadden jullie hem allemaal de eerste keer in de pocket? We zijn in ieder geval al hard aan het leren.
 
IELTS General hadden we beide in 1x (Missus moest 4x7 halen geloof ik en ik 4x 4.5) dus ik had het makkelijk. :)
 
@Katjavdl kan ik eruit op maken dat jullie in Darwin wonen? Ja onze stoute schoenen staan al klaar hoor;)net defensief huis verkocht!!!:D kunnen niet wachten!! Iedereen ingelicht. Tja dat blijkt een dingetje en logies! Denk dat iedereen het ook wel een soort van 'verwacht' had! Veel tranen maar ook alle begrip!!
 
Gefeliciteerd met de verkoop! Dat is altijd wel een momentje zeg maar :D

(en nee Katja woont niet NT ;) ) Ik geloof niet dat we nog Darwinians hebben hier...:rolleyes:
 


OFX
Back
Top