DIBP looking to axe salary threshold and language requirements for chefs and cooks

Rob Breumelhof

Active Member
Under pressure from the hospitality industry which is facing labour shortages in the order of some 56,000 workers, DIBP is finally re-evaluating its position on the salary threshold and language requirements for cooks and chefs.

According to The Australian, DIBP is evaluating an industry request to fast-track thousands of work visas for foreign chefs and cooks as well as review strict language requirements that require workers to have ‘functional English' under the 457 visa.

Speaking to The Australian, Restaurant and Catering Australia chief executive John Hart revealed that the hospitality industry wants the review to cover waiters and bar staff, as well as skilled chefs and managers.

The industry is demanding that DIBP tunes into reality and waives the English language requirements and axe the $53,900 minimum salary.

“The reality is that most of the people coming into the business are cooks and chefs and many of the kitchens, especially in the ethnic cuisine, don’t use English at all,’’ he said. “The language of the kitchen is the language of the cuisine. It is not appropriate to set the bar so high where there’s no requirement for English in the workplace, particularly with cooks and chefs.’’ Said Mr Hart.

Hart says the hospitality industry is currently experiencing a shortage of local labour and subsequently needs to recruit up to 3,500 foreign chefs and cooks. According to Hart, ‘functional English’ is not a requirement of the job.
 
Ik ben benieuwd of dit inderdaad aangepast gaat worden, met name de language requirements. Lijkt me toch vrij essentieel dat iemand die hier komt om te werken engels kan spreken. Misschien dat je het begrip functional English wat kan oprekken?
 
Ik ben benieuwd of dit inderdaad aangepast gaat worden, met name de language requirements. Lijkt me toch vrij essentieel dat iemand die hier komt om te werken engels kan spreken. Misschien dat je het begrip functional English wat kan oprekken?
Tja ik vind dat dus ook, je moet elkaar toch kunnen verstaan niet? Misschien wordt er specifiek naar de Aziaten gekeken in deze, die restaurants hebben inderdaad vaak mensen uit die landen in dienst en die kunnen zich met de taal in de keuken prima verstaanbaar maken. Maar ja er is meer dan werken alleen....
 
Precies! Het gaat om werken & LEVEN in Australië! Ik heb geen idee wat koks nu voor IELTS moeten halen, maar ik ben van mening dat iedereen die naar het buitenland verhuist de taal toch wel tot op een bepaalde hoogte moet kunnen spreken. Dat hoort bij de keuze van emigratie.
 
Koks moeten per onderdeel 5 als minimum score hebben.
Ik als partner in deze moest overall 4,5 scoren, logisch ik kom de deur toch niet uit ;):D
 
Koks moeten per onderdeel 5 als minimum score hebben.
Ik als partner in deze moest overall 4,5 scoren, logisch ik kom de deur toch niet uit ;):D
Nou als koks maar n 5 nodig hebben dan ligt die Engelse eis toch niet hoog?!?! Kan ik echt over gefrustreerd raken.
 
Back
Top