Emigranten in de ICT

Danielle

New Member
Hoi allemaal,

Mijn vriend en ik zijn serieus bezig met het kijken naar mogelijkheden voor emigratie naar Australie. We hebben beiden een HBO diploma.

Zijn er mensen op dit forum die in de IT ofwel ICT zitten en die nu in Oz wonen? Hoe zit het met de werkgelegenheid daar in de IT?  :roll:

Het staat wel op de SOL-lijst (60 punten), maar weet iemand of we hiervoor nog zo'n skills assessment moeten doen ofzo? Of is ons diploma voldoende?? En is het regio-gerelateerd, dat we straks beslist in 1 vaste regio moeten gaan wonen?

(Een hele hoop vragen, haha!)  :)

Alvast bedankt allemaal!
Groetjes Danielle
 
Hallo Danielle,

Welkom op het forum!
Dat je beroep op de SOL lijst 60 punten krijgt is natuurlijk mooi!  :up:
Je zult evengoed een Skills Assesement moeten doen, en of het regio gerelateerd is ligt aan het visum wat jullie aan willen vragen.

:bye: Lin
 
Hoi Lin, bedankt voor je reply  :)

Ik denk dat we in eerste instantie zouden gaan voor de General Skilled Migration. Wellicht komen we beiden ook in aanmerking voor de Business Skills Migration, omdat we allebei een eigen bedrijf in de IT hebben. Ik weet niet welke van deze twee visa de beste keus zou zijn voor deze twee IT-ers... :computer:

Hoe gaat zo'n Skills Assessment in z'n werk eigenlijk? Moet je daarvoor naar Oz om dat te doen, of gaat dat gewoon in Nederland?

Byebye!  :cheer:
Danielle
 
Nee hoor je kan alles in Nederland regelen. Maar er gaat wel een flinke tijd overheen hoor. Je moet eerst een Skills Assesement doen. Waar je je werkervaring, opleiding etc. in aantoont. Wordt die goedgekeurd dan ga je door naar de volgende ronde!
Zoek even op dit forum dmv de search button naar Skills Assesement en je vindt zeker heel veel waardevolle informatie. Verder kan je natuurlijk ook hier kijken: http://www.immi.gov.au/
Om te beginnen kun je het beste booklet 6 downloaden, dat is de handleiding van het visum waar jullie voor willen gaan. Daar kun je precies in vinden welke weg je moet bewandelen en waar je moet beginnen.

Succes!
 
Danielle,

Belangrijke vraag is of de HBO-opleiding van een van jullie twee ook een HBO-IT opleiding is. Dat kan voor de skills assesment een groot verschil uitmaken. Hebben jullie dat niet, dan kan (moet) je via een zogenaamde RPL (Recognition Prior Learning) je skills aantonen. Zoals je zult weten is de organisatie voor de skills assesment voor IT de ACS.

Uit ervaring kan ik je vertellen dat een RPL een pittig karwei is (heeft mij een half jaar doorlooptijd gekost ;-). Zie ook ervaring(en) van anderen zoals Kathleen en CO.

Een keuze die je ook moet maken is of je voor beide de skills assesment wilt laten doen, voor het verkrijgen van het visum hoeft dat niet, maar om werk te zoeken voor beiden in die branch kan dat verstandig zijn (natuurlijk, betekend wel dubbele kosten op dat gebied).

Over business visum: Voor zover ik weet is dat (zie serie 'het roer om' van een half jaar geleden) in eerste instantie altijd een tijdelijk visum (de eerste 2 jaar of zo). Als dat nog steeds zo is, dan lijkt me de keuze duidelijk, ga dan inderdaad voor skilled...

M.vr.gr.

Perthpete
 
Hi Danielle en vriend,

Wij (man, ik + 3 kids) gaan in Juli naar Oz met een Skilled - Independent visum, en mijn man is door de ACS als IT-er assessed. Gelukkig had hij wel een WO opleiding in de IT, dus ging prima, ook al was het toch lastiger dan de normale procedure omdat hij hier zelfstandige is, en de hele procedure eigenlijk alleen is ingericht op werknemers in een dienstbetrekking. We hadden dus wel een uitgebreide NIVRA-accountantsverklaring nodig om voor allerlei details een onafhankelijk oordeel te verkijgen over de status van het zelfstandig werkzaam zijn in de IT.

Als je 60 punten krijgt zou je er redelijk werk moeten zijn, maar op het moment spelen twee zaken heb ik begrepen:
- veel vraag naar SAP consultants
- door de flinke instroom van IT-ers neemt het aanbod toe (vooral India) en dat drukt het loon

Ook mijn man moet nog werk zien te regelen, dus spannend wordt het wel. Misschien omscholen naar SAP-consultant :)

Groetjes,
Corine.
 
Moet je uiteraard wel zin hebben om SAP door te gaan nemen en het soort werk. 'de IT' en SAP kunnen gigantisch uit elkaar liggen uiteraard ;)
 
Hey allemaal!

Allereerst bedankt voor jullie behulpzame reacties!  :up:

Corine: Wat jij beschrijft is exact onze situatie! Mijn vriend en ik hebben allebei een diploma in de Hogere Informatica (HBO dus, geen uni helaas, was mij te theoretisch  :-o) én we hebben allebei een eigen bedrijf...! Ik een VOF (tweemanszaakje), mijn vriend een BV met personeel.

Domper om te lezen dat als je je eigen bedrijf hebt, dat het dan ook weer lastiger wordt met dat visum. Waarin verschilt dat met de 'normale' gang van zaken bij werknemers????  :?

Wat betreft dat omscholen: ik zag inderdaad dat SAP-luitjes erg gewild zijn...heb er zelf helaas geen ervaring mee (vriend evenmin) dus dat zit er niet zo in, maarja omscholen kan inderdaad ook altijd nog  :)

Ik heb even zitten neuzen en we moeten voor een Offshore General Skilled - Independent application gaan gok ik zo... Kunnen wij die zeg maar NU aanvragen, terwijl we over pakweg een paar jaar pas definitief willen vertrekken, of zijn we verplicht om binnen een bepaalde tijdsspan te vertrekken omdat anders de geldigheid vervalt?

Groetjes, Danielle
 
Hoi Danielle,

Leuk om jullie situatie zo te lezen .... het heeft inderdaad overeenkomsten.

Je moet uiteraard een visum-aanvraag kiezen die het makkelijkst/goedkoopst is met de meeste kans op succes ...

Of je voor een Skilled independent visum kans maakt kun je nalezen in de brochures die al eerder hier werden genoemd, maar door de bank genomen is dat wanneer de hoofdaanvrager voldoet aan:
- minimaal 4 jaar werkervaring (min. 20 uur per week) in een erkend IT-beroep waarvoor je ook je officiele HBO opleiding hebt gedaan
- je engels goed is (wordt officieel getest met IELTS in Amsterdam of Utrecht)
- je gezondheid redelijk OK / geen strafblad enzo
- je niet ouder bent dan 34 (op het moment van aanvraag); mocht je de 34 zijn gepasseerd maar nog geen 40 zijn, dan maak je nog kans als je partner ook voldoet aan het werkcriterium (1e regel zie boven)

Dus je kunt redelijk snel zien of je daarvoor kans maakt. De werkervaring en studie moet voor IT-ers worden erkend door de ACS (Australian Computer Society). Zie daarvoor de juiste aanvraagformulieren op hun site. Omdat zelfstandigen geen uitgebreide werkgevers-verklaringen kunnen overhandigen met hun CV, is voor deze categorie iets anders nodig; het lastige is alleen dat nergens staat gespecificeerd wat dan wel ....

In ons geval hebben we ons laten adviseren door onze immigration consultant in Sydney, en die heeft ons geadviseerd om een hele serie business docs op te stellen, waaronder zo'n accountantsverklaring door een geregistreerde register-accountant. Dat is overigens geen standaard accountants-onderzoek zoals we in NL kennen, deze accountant diverse punten onderzoeken en hierover een verklaring afleggen waaruit onomstotelijk blijkt dat je aan het werkcriterium voldoet.

Reken voor de doorlooptijd van moment van voorbereiden t/m toekenning van je skilled independent visum +/- een klein jaar ....

Mocht skilled independent niet lukken, dan kun je nog een business visum overwegen, dan moet je uiteraard wel flinke omzet/winst cijfers kunnen laten zien en kapitaal meenemen ter investering. Ook daarvoor kun je het beste een agent in de arm nemen. Overigens is zo'n business visum aanvraag een stuk duurder dan een normale skilled independent aanvraag.

Groetjes,
Corine.
 
Hoi Corine,

Superbedankt voor je uitgebreide info! Zo te lezen komen we sowieso in aanmerking voor het visum, want mijn bedrijf bestaat net 4 jaar (die van mijn vriend alweer 6 jaar) en we hebben beiden de juiste opleiding, Engels lijkt me geen probleem (tenminste, kon er aardig mee uit de voeten in Australie  :) ), gezondheid van ons beiden is prima en ik ben 24 jaar en m'n vriend 27.

Zo te horen is het met een eigen bedrijf wel aan te raden om een immigration consultant o.i.d. in de arm te nemen...

Heb je ook enig idee, of we een jaar kunnen wachten met vertrekken nadat we ons visum binnen hebben? Of moet je binnen een bepaalde tijd in Oz wonen, omdat anders de geldigheid van het visum vervalt? Weet iemand dat toevallig??

Groetjes,
Daan  :cool:
 
Hi Danielle,

Ja, zo te horen lijken jullie uitstekend aan alle criteria te voldoen, jullie hebben zelfs 10 punten over voor een skilled independent visum ... ! (onder de 30 + partner voldoet ook aan basic criteria)

In jullie geval zou ik inderdaad ook adviseren om zo'n immigration consultant in de arm te nemen, ook al is het in principe mogelijk het zelf te doen als je precies weet waar je op moet letten. Ik kan je evt. doorverwijzen naar onze consultant.

Een van de laatste onderdelen binnen het visum-aanvraag traject is het leveren van je 'verklaring van goed gedrag' (strafblad enzo) door justitie + het doen van je medisch onderzoek. Als je visum daarna pakweg 2 maanden later wordt toegekend, is je visum geldig voor 5 jaar mits je wel het land binnenkomt binnen 12 maanden na ofwel afgiftedatum verklaring goed gedrag of je medisch onderzoek. Dus stel dat jullie die beiden ongeveer 1 augustus 2006 voor elkaar hebben, en het visum wordt toegekend op zeg 15 september 2006 dan moet je voor 1 aug 2007 voor het eerst AUS binnenkomen (anders verloopt het visum), daarna kun je ook direct weer vertrekken als je dat wilt ...., visum blijft dan wel geldig voor in/uitreizen tot 15 september 2011 (5 jaar). Na 15/9/2011 moet je het visum weer verlengen; en dat wordt normaal gesproken verlengd (weer met 5 jaar) als je in de 5 jaar daarvoor minimaal 2 jaar in AUS hebt gewoond en gewerkt.

Tot zover ... :)

Groet,
Corine.
 
Hoi Danielle,

Ja een assessment bij de ACS is onvermijdelijk.  Enkele tips, begin maar vast met verzamelen in het Engels van certificaten en Dipploma's van ICT cursussen en opleidingen. Vaak kun je die in Nederland nog makkelijk lospeuteren bij opleiders. Je moet dan even via e-mail een kopie van je certificaat meezenden zodat ze een nieuwe Engelstalige voor je kunnen maken (gratis) en dat scheelt veel geld voor vertalingen.

Wat ook belangrijk is is referentiebrieven, natuurlijk ook in het Engels, van oud-werkgevers. Het is een hele papierwinkel en ik ben zelf ook ongeveer een half jaar bezig geweest om alles te verzamelen.

Je moet de RPL invullen (Recognition of Prior Learning) en die kun je denk ik wel downloaden bij de ACS. Daar staat alles in wat je nodig hebt om de assessment door de ACS te doen.

Ik wens jullie veel succes toe,

SV#1
 
Hoi Danielle,

Denk dat op vragen m.b.t. visum wel voldoende informatie is gepost. Maar op de vraag 'Hoe zit het met de werkgelegenheid daar in de IT?' kan ik geen eenduidig antwoord geven. Net zoals jullie dat niet kunnen voor de situatie in NL (denk ik); het ene bedrijf zit in het slop, bij het andere bedrijf is er werk in overvloed.

SAP is inderdaad een groeimarkt hier en er is tekort aan SAP specialisten (en als je die dan inhuurt zoals bij ons betaal je een premium rate...).

De vraag is: in welke tak van de IT zitten jullie? Aan de organisatie/business kant of in de technische hoek? Hier in Brisbane is grote vraag naar Business Analysts en Consultants. Project Managers in iets mindere mate. Meer technisch: Oracle specialisten zijn gewild en J2EE developers helemaal.

Dus als je even laat weten welke richting jullie het zoeken dan kan ik wellicht een nauwkeuriger/betrouwbaarder beeld schetsen.

Cheers!
Jan
 
[quote author=Danielle link=topic=3781.msg45725#msg45725 date=1138649101]
Domper om te lezen dat als je je eigen bedrijf hebt, dat het dan ook weer lastiger wordt met dat visum. Waarin verschilt dat met de 'normale' gang van zaken bij werknemers????  :?
[/quote]

Het grote verschil zit hem daarin dat, wanneer je een dienstbetrekking hebt jij een werkgeversverklaring kan laten opstellen door je werkgever(s) (of zelf maken) en deze laten ondertekenen door je werkgever(s). Als je een eigen bedrijf hebt, dan ben je eigen baas en dat zou dus betekenen dat je je eigen werkgeversverklaring opstelt. Dit accepteert de ACS dus niet zomaar. Ik heb wel van iemand gelezen hier, weliswaar in een andere bedrijfstak, dat hij van een x aantal klanten een dergelijk brief moest hebben. Maar er zullen ongetwijfeld nog wat meer puntjes zijn waar je aan moet voldoen als je een eigen bedrijf hebt.
 
Back
Top