Even voorstellen: Michelle

Michje

New Member
Dag allemaal,

Mijn naam is Michelle en op het moment van schrijven ben ik 31 jaar. Mijn registratie op dit forum stamt uit december 2015, toen ik net terug was van drie weken Perth en stapelverliefd was op het land.

Om even bij het begin te beginnen: mijn moeder is Australische, uit Nederlandse ouders. Op haar elfde besloten zij terug te keren naar Nederland, maar de Australische nationaliteit heeft ze altijd gehouden. Toen we (mijn ouders, oma en ik) in 2015 op vakantie gingen naar Perth, onder andere om mijn oom te bezoeken, sloeg de vonk voor mij over. Dat bleef niet onopgemerkt, want mijn oom begon al gauw over citizenship by descent. Dat leek een prachtige optie om een beetje Australië mee naar huis te nemen, maar toen ik erachter kwam dat ik de Nederlandse nationaliteit dan moest opgeven, moest ik het helaas aan me voorbij laten gaan. Het was op dat moment immers geen optie om te emigreren.

Toch is het kriebelen nooit echt gestopt en toen een collega pas begon over haar wens om te emigreren, wakkerde dat bij mij ook weer wat aan. En, zo blijkt, bij mijn vriend (geregistreerd partner) ook. Niet voor op de hele korte termijn, want ik denk dat we in Nederland nog wel wat te regelen hebben voordat we een realistische kans maken op een geslaagd avontuur. Zo werk ik nu in de kinderopvang en ben ik recent gestart met de opleiding HBO Pedagogiek om uiteindelijk mijn baankansen in Nederland buiten de kinderopvang te vergroten. En ik denk dat dit ook voor Australië geldt, dus die afmaken staat sowieso op het lijstje.

Mijn vriend werkt als Business Analyst, maar heeft zijn HBO Bedrijfskunde niet afgemaakt. Ik vermoed dat ik het antwoord wel weet, maar in hoeverre is het kunnen voorleggen van een diploma in zijn geval een vereiste om een realistische kans te hebben op werk? Ik heb al een aantal LaStaVaZa's doorgespit en besef inmiddels goed dat de baankansen voor een foreigner niet zo vanzelfsprekend zijn en als we de stap ooit willen maken, dan doen we dat graag met de best mogelijke voorbereiding. Als dat betekent dat hij toch nog de schoolboeken in moet, dan weten we dat graag voordat we met één voet het emigratieproces ingaan.

Dan nog een vraag: Is om toch voor mijn citizenship by descent te gaan en vervolgens voor mijn vriend een spouse visa voor ons de beste optie? Of raden jullie een andere route aan?

Ondanks dat het absoluut geen plan is voor de korte termijn, zoek graag alvast tot in de puntjes uit wat we kunnen doen om onze slagingskans te vergroten, mochten we er in de toekomst voor willen gaan. Tot die tijd geniet ik van het doorspitten van alle verhalen en informatie hier op het forum. Als jullie nog aanraders hebben qua belangrijke topics en LaStaVaZa's die ik echt niet mag missen, dan hoor ik dat graag!

Liefs Michelle
 
Als eerste, maar daar hebben jullie niet zo veel last van schat ik zo in, zit je met leeftijd. Boven de 45 bijzonder weinig kans. Dus de lange termijn zal ook geen 14 jaar moeten worden in jou geval 😉. Maar zoals gezegd zal dat geen problemen geven.
Kwa nationaliteit opgeven is dat nog steeds geen optie? Ik ben geen expert maar het is naar mijn logica wel de makkelijkste weg??
En de vraag of diezelfde regels daarvoor nog steeds gelden of misschien wel veranderd zijn in je voordeel?
Een andere weg is een skilled visa. Dan is de vraag of een van jullie beide beroepen op de bekende gewilde lijstjes staan? Beide routes zijn in mijn optiek dan redelijk goed te doorlopen, al dan niet met een bureau.

Leuke plannen en geniet van de weg er naartoe. 😉 Dan lees ik mee.

@Emulate heeft mij in de start van ons avontuur een best vragenlijstje gestuurd met meer vragen om eens goed over na te denken, als van toepassing uiteraard .
 
Als eerste, maar daar hebben jullie niet zo veel last van schat ik zo in, zit je met leeftijd. Boven de 45 bijzonder weinig kans. Dus de lange termijn zal ook geen 14 jaar moeten worden in jou geval 😉. Maar zoals gezegd zal dat geen problemen geven.
Kwa nationaliteit opgeven is dat nog steeds geen optie? Ik ben geen expert maar het is naar mijn logica wel de makkelijkste weg??
En de vraag of diezelfde regels daarvoor nog steeds gelden of misschien wel veranderd zijn in je voordeel?
Een andere weg is een skilled visa. Dan is de vraag of een van jullie beide beroepen op de bekende gewilde lijstjes staan? Beide routes zijn in mijn optiek dan redelijk goed te doorlopen, al dan niet met een bureau.

Leuke plannen en geniet van de weg er naartoe. 😉 Dan lees ik mee.

@Emulate heeft mij in de start van ons avontuur een best vragenlijstje gestuurd met meer vragen om eens goed over na te denken, als van toepassing uiteraard .
Dankjewel voor je welkom! 😊

Nationaliteit opgeven is in principe wel een optie. Ik geloof wel dat onze beide beroepen op de lijst staan, maar de weg van skilled visa lijkt me best een ingewikkelde. Descent + spouse lijkt eenvoudiger, of heb ik dat mis?

Het enge van de Nederlandse nationaliteit opgeven vind ik het worst case scenario. Wat als het - om welke reden dan ook - niet goed uitpakt? Hoe word ik dan weer Nederlander? Heeft iemand daar ervaring mee? Mochten we gaan dan is dat met het doel om te blijven, maar heb ook verhalen voorbij zien komen waarbij dat toch niet gelukt is.

Een meer voordelige regelgeving zie ik zo gauw niet gebeuren, dan moet Nederland dual nationality gaan accepteren... 🤐

Langere termijn zal geen 14 jaar zijn inderdaad, haha. Mijn vriend is een paar jaar ouder dan ik, maar in geval van spouse visa is leeftijd geloof ik geen issue.

Ben wel benieuwd naar het vragenlijstje van @Emulate trouwens!
 
Er is een draadje, ik weet zo uit mijn hoofd niet welke, daar staat volgens mij een en ander uitgelegd over opgeven van de Nederlandse nationaliteit en het nederlanderschap. Ik heb er geen ervaringen mee.

Uitgaan van worst case scenario lijkt me een slechte raadgever voor elk besluit wat je neemt😉 rekening houden met lijkt me wel verstandig.

Het vragenlijstje staat in ons draadje
" nogmaals even voorstellen"
 
Hooi!

Dit was het vragenlijstje dat ik 2 jaar geleden aan @Rolls heb gesteld:

. Zijn jullie hier al eerder geweest en zo ja, hoe lang, op welke wijze, en hoe heb je het ervaren?
. Willen jullie allebei graag komen of twijfelt een van jullie nog wel eens? Wie en wat laten jullie achter en zie je daar moeilijkheden in? Familie, vrienden, mensen die niet gezond zijn.
. Hebben jullie al een idee voor welk visum jullie willen/kunnen gaan? (Zie ook de visa listing). Staan jullie beroepen op de skills list? Of is een van jullie Australisch resident of citizen? Hebben jullie eerstegraads familie in Oz die resident of citizen zijn?
. Wie wordt de hoofdaanvrager? Soms gaat het niet zo snel en met 45 jaar houdt het op.
. Kunnen jullie hier een tijdje leven zonder inkomsten, mocht je niet direct een baan vinden? Buffers? Een huis in NL dat verkocht kan worden? Oz is in veel opzichten een peperduur land. De salarissen zijn daar wel naar, maar als je het een tijd zonder inkomsten moet doen, kan het ineens best duur worden. En een baan in Oz regelen vooraf vanuit NL is in 99 % van de gevallen weinig succesvol.
- Als jullie een voorkeur voor een locatie/staat/regio hebben, kunnen jullie daar dan met enige succeskans terecht? Er zijn notoir makkelijke en moeilijke staten voor vestiging en werkkansen.

Betreft nationaliteit:

. Er zijn beperkte mogelijkheden om je Nederlanderschap te behouden of terug te krijgen. Er zijn 2 lobbyclubs in NL die zich speciaal met deze materie bezighouden. Word lid van beide clubs en je krijgt maandelijks info in je mail. Lees vooral hun archieven/files. Ze hebben allebei ook een Facebookpagina met heet van de naald nieuws.
- https://www.nihb.nl/
- https://www.nederlandersbuitennederland.nl/
. Citizenship by descent aanvragen is relatief simpel en kost ongeveer $ 150 tot $ 300, maak hier je immigration account aan.
- https://immi.homeaffairs.gov.au/citizenship/become-a-citizen/by-descent
Een heel belangrijke bron van gratis informatie is de Nederlandse immigratieadvocaat Kris von Habsburg, die zelf 3 nationaliteiten heeft en het naadje van de kous weet aangaande risico's:
- https://habsburg-legal-services.com/
- https://www.facebook.com/Kris.Specialist.Dutch.Nationality.Lawyer

Australia maakt het geen bal uit hoeveel nationaliteiten je hebt, de bottleneck zit bij de NL overheid. Er zijn hier meerdere mensen met (verkregen) dubbele/multipele nationaliteiten, ik verwijs naar de leden @Jagermeester, @Red dust en @slatsr hier, die je hierover meer info kunnen geven. Ikzelf ben dual citizen by conferral (met behoud van NL-schap dus).

Ad visumroute:

Op het eerste oog (ook al omdat leeftijd inderdaad geen rol speelt) lijkt de meest efficiente en logische weg te zijn:
1. jij wordt Australier by descent (en verliest eventueel je Nederlanderschap, zie de stichtingenlinks)
2. Jouw partner vraagt een partnervisum aan (de 300 spousal subclass, de 309/100 offshore subclass, of de 820/801 onshore subclass)
3. Na grofweg 5 jaar kan je partner Australian citizen by conferral zijn met gegarandeerd behoud van Nederlanderschap
4. Mocht jij je NL-schap kwijt zijn, dan kun je via een NL partnervisum met je partner weer terug Nederlander worden.
Het is evenwel niet de goedkoopste route en ook niet de snelste. Ik ben van eerste toeristeninreisvisum tot en met Australisch citizenship 5 jaar en $ 10.000 verder. Het is wel de veiligste en zekere weg, een van jullie moet een crimineel verleden of een chronische ziekte hebben om het te laten mislukken. Dat wil niet zeggen dat het altijd lukt, HA is nogal fussy en precies en ik ken voldoende mensen die het niet gered hebben. Er zijn een paar Facebookgroepen die met deze materie dealen:
- https://www.facebook.com/groups/1403544526348867
- https://www.facebook.com/groups/788400995012174/

Mocht je toch voor de skilled pathway moeten/willen gaan, dan zal in ieder geval de hoofdaanvrager van jullie twee een assessment van zijn skills (opleiding en ervaring) moeten laten doen. Die is helaas veel minder vaak (in 1 keer) succesvol. Er zijn extra veel problemen met medische en medisch-gerelateerde beroepen, dus ik denk dat in geval van visanood jouw vriend met een voltooide Business Analyst degree met minstens 1 jaar werkervaring in dat gebied, veel grotere kansen op een skilled visum heeft dan jij.
 
Last edited:
Hi Michelle, Voor mij lag het wat anders omdat ik hier geboren ben. Ik had dus al de NLse en Australische nationaliteit. Ik moest de Australische nationaliteit laten aantonen (geboortebewijs etc) en toen kon ik Ozzie paspoort aanvragen. Daarna heeft mijn NLse partner een partnervisum aangevraagd. Hij kreeg direct een permanent residency. We zijn hierheen geëmigreerd, een aantal jaren later hier getrouwd en hij zit nu in de molen voor citizenship. Ik heb geen idee of je je NLschap ook kwijtraakt als je je Australische nationaliteit by descent aanvraagt.
Qua werk: er is een schreeuwend tekort aan werkkrachten in de kinderopvang, maar mogelijk moet je hier dan opleiding doen en wordt slecht betaald. In ieder geval is een partner visum de eenvoudigste weg, geen gedoe met punten, beroepen of leeftijd. Dus als je hier echt heen wilt en geen kapitalen wilt uitgeven aan skills testen etc. zou ik die route kiezen.
 
Ik zou ook eerst nog maar eens een keer kijken of je idd je NLschap echt verliest. Dat -lijkt- mij de makkelijkste optie (weet ik niet zeker).

p.s. Perth, tja...snap ik ;)
p.p.s. er is zo'n tekort aan mensen.... ik heb net ff voor de grap op seek.com.au gekeken voor business analyse in Perth en zie al tal van vacatures. Hij heeft zo een baan (even aangenomen dat zijn skills als volwaardig worden aangezien)
 
Er is een draadje, ik weet zo uit mijn hoofd niet welke, daar staat volgens mij een en ander uitgelegd over opgeven van de Nederlandse nationaliteit en het nederlanderschap. Ik heb er geen ervaringen mee.

Uitgaan van worst case scenario lijkt me een slechte raadgever voor elk besluit wat je neemt😉 rekening houden met lijkt me wel verstandig.

Het vragenlijstje staat in ons draadje
" nogmaals even voorstellen"
Je hebt gelijk, angst is een slechte raadgever. Maar het is wel iets wat me bezighoudt en wat ik een best ingewikkelde beslissing vindt. Het is iig geen dealbreker, als er voldoende pluspunten tegenover staan.
 
Hooi!

Dit was het vragenlijstje dat ik 2 jaar geleden aan @Rolls heb gesteld:

. Zijn jullie hier al eerder geweest en zo ja, hoe lang, op welke wijze, en hoe heb je het ervaren?
. Willen jullie allebei graag komen of twijfelt een van jullie nog wel eens? Wie en wat laten jullie achter en zie je daar moeilijkheden in? Familie, vrienden, mensen die niet gezond zijn.
. Hebben jullie al een idee voor welk visum jullie willen/kunnen gaan? (Zie ook de visa listing). Staan jullie beroepen op de skills list? Of is een van jullie Australisch resident of citizen? Hebben jullie eerstegraads familie in Oz die resident of citizen zijn?
. Wie wordt de hoofdaanvrager? Soms gaat het niet zo snel en met 45 jaar houdt het op.
. Kunnen jullie hier een tijdje leven zonder inkomsten, mocht je niet direct een baan vinden? Buffers? Een huis in NL dat verkocht kan worden? Oz is in veel opzichten een peperduur land. De salarissen zijn daar wel naar, maar als je het een tijd zonder inkomsten moet doen, kan het ineens best duur worden. En een baan in Oz regelen vooraf vanuit NL is in 99 % van de gevallen weinig succesvol.
- Als jullie een voorkeur voor een locatie/staat/regio hebben, kunnen jullie daar dan met enige succeskans terecht? Er zijn notoir makkelijke en moeilijke staten voor vestiging en werkkansen.

Betreft nationaliteit:

. Er zijn beperkte mogelijkheden om je Nederlanderschap te behouden of terug te krijgen. Er zijn 2 lobbyclubs in NL die zich speciaal met deze materie bezighouden. Word lid van beide clubs en je krijgt maandelijks info in je mail. Lees vooral hun archieven/files. Ze hebben allebei ook een Facebookpagina met heet van de naald nieuws.
- https://www.nihb.nl/
- https://www.nederlandersbuitennederland.nl/
. Citizenship by descent aanvragen is relatief simpel en kost ongeveer $ 150 tot $ 300, maak hier je immigration account aan.
- https://immi.homeaffairs.gov.au/citizenship/become-a-citizen/by-descent
Een heel belangrijke bron van gratis informatie is de Nederlandse immigratieadvocaat Kris von Habsburg, die zelf 3 nationaliteiten heeft en het naadje van de kous weet aangaande risico's:
- https://habsburg-legal-services.com/
- https://www.facebook.com/Kris.Specialist.Dutch.Nationality.Lawyer

Australia maakt het geen bal uit hoeveel nationaliteiten je hebt, de bottleneck zit bij de NL overheid. Er zijn hier meerdere mensen met (verkregen) dubbele/multipele nationaliteiten, ik verwijs naar de leden @Jagermeester, @Red dust en @slatsr hier, die je hierover meer info kunnen geven. Ikzelf ben dual citizen by conferral (met behoud van NL-schap dus).

Ad visumroute:

Op het eerste oog (ook al omdat leeftijd inderdaad geen rol speelt) lijkt de meest efficiente en logische weg te zijn:
1. jij wordt Australier by descent (en verliest eventueel je Nederlanderschap, zie de stichtingenlinks)
2. Jouw partner vraagt een partnervisum aan (de 300 spousal subclass, de 309/100 offshore subclass, of de 820/801 onshore subclass)
3. Na grofweg 5 jaar kan je partner Australian citizen by conferral zijn met gegarandeerd behoud van Nederlanderschap
4. Mocht jij je NL-schap kwijt zijn, dan kun je via een NL partnervisum met je partner weer terug Nederlander worden.
Het is evenwel niet de goedkoopste route en ook niet de snelste. Ik ben van eerste toeristeninreisvisum tot en met Australisch citizenship 5 jaar en $ 10.000 verder. Het is wel de veiligste en zekere weg, een van jullie moet een crimineel verleden of een chronische ziekte hebben om het te laten mislukken. Dat wil niet zeggen dat het altijd lukt, HA is nogal fussy en precies en ik ken voldoende mensen die het niet gered hebben. Er zijn een paar Facebookgroepen die met deze materie dealen:
- https://www.facebook.com/groups/1403544526348867
- https://www.facebook.com/groups/788400995012174/

Mocht je toch voor de skilled pathway moeten/willen gaan, dan zal in ieder geval de hoofdaanvrager van jullie twee een assessment van zijn skills (opleiding en ervaring) moeten laten doen. Die is helaas veel minder vaak (in 1 keer) succesvol. Er zijn extra veel problemen met medische en medisch-gerelateerde beroepen, dus ik denk dat in geval van visanood jouw vriend met een voltooide Business Analyst degree met minstens 1 jaar werkervaring in dat gebied, veel grotere kansen op een skilled visum heeft dan jij.
Interessant vragenlijstje. Over een aantal punten heb ik inderdaad al wel nagedacht, zoals welk visum en welke regio (mijn voorkeur gaat naar Perth). Ik ben er zelf een keer geweest, maar een vakantie is natuurlijk anders dan een mogelijke woonplek. Voor we iets gaan beslissen gaan we zeker nog een keer die kant op, om met andere ogen naar het land en de regio te kijken. En voor mijn vriend die er überhaupt nog nooit geweest is.

Mijn ouders zou ik het liefst meenemen, maar ik vrees dat die op hun leeftijd de stap niet meer gaan zetten, haha. Zal best even slikken worden... Mijn vriend heeft daar minder moeite mee, maar heeft dan ook niet echt familie die hij achter laat.

Financieel vind ik wel een pittige. We hebben een koophuis met leuke overwaarde, maar een beeld krijgen bij wat nou een realistisch spaarsaldo is om mee op pad te gaan vind ik best lastig inschatten. Daarvoor zullen we ons eerst verder moeten gaan verdiepen in de kosten van het leven in Australië. Het is ook zo afhankelijk van hoe snel je aan een baan komt, maar dat is van te voren helaas niet te zeggen...

Dankjewel voor de linkjes over nationaliteiten, ik ga nog eens rustig lezen! Descent lijkt me toch echt wel de meest praktische route.
 
Over het Nederlanderschap: als ik het goed begrepen heb, valt descent wel onder verlies. Je kiest ervoor om een andere nationaliteit aan te nemen. Wat ik echter ook gelezen heb is dat Nederland geen tweede (derde ...) nationaliteiten meer registreert sinds 2014. Dus de vraag is, (hoe) komen ze er achter? Mogelijk is een terugkeer dus helemaal niet zo'n gedoe, zolang ik mijn NL paspoort nog heb (en eventueel zelfs nog kan verlengen). Maar dat is niet iets waar je met zekerheid vanuit kan gaan.
Qua werk: er is een schreeuwend tekort aan werkkrachten in de kinderopvang, maar mogelijk moet je hier dan opleiding doen en wordt slecht betaald. In ieder geval is een partner visum de eenvoudigste weg, geen gedoe met punten, beroepen of leeftijd. Dus als je hier echt heen wilt en geen kapitalen wilt uitgeven aan skills testen etc. zou ik die route kiezen.
Enig idee of HBO Pedagogiek kwalificeert voor de kinderopvang daar? Als ik op vacatures zoek zie ik termen als 'educator' en 'teacher'. Ben erg benieuwd hoe dat qua opleidingseisen zit. Hier zou ik niet voor de klas mogen met Pedagogiek, maar valt kinderopvang ook niet onder 'teaching'.
p.s. Perth, tja...snap ik ;)
p.p.s. er is zo'n tekort aan mensen.... ik heb net ff voor de grap op seek.com.au gekeken voor business analyse in Perth en zie al tal van vacatures. Hij heeft zo een baan (even aangenomen dat zijn skills als volwaardig worden aangezien)
Dat zou mooi meegenomen zijn. Ik had zelf ook al wel een beetje gezocht en ben wel het één en ander tegengekomen waarvan ik denk dat het overeenkomt met wat hij nu doet. Hopelijk is dat over een tijdje nog steeds zo. Ik denk alsnog dat het verstandig is als mijn vriend zijn opleiding nog een keer afmaakt, want zo vreselijk veel moest hij geloof ik niet meer! En alle beetjes helpen qua slagingskans denk ik.

Ik gok dat mijn binding met Perth ook gevoed wordt door het feit dat mijn moeder daar vandaan komt, maar wat vond ik het prachtig. Voelt voor mij nog steeds als de plek waar ik moet zijn, ondanks dat ik de rest van Australië niet gezien heb!
 
Over het Nederlanderschap: als ik het goed begrepen heb, valt descent wel onder verlies. Je kiest ervoor om een andere nationaliteit aan te nemen. Wat ik echter ook gelezen heb is dat Nederland geen tweede (derde ...) nationaliteiten meer registreert sinds 2014. Dus de vraag is, (hoe) komen ze er achter? Mogelijk is een terugkeer dus helemaal niet zo'n gedoe, zolang ik mijn NL paspoort nog heb (en eventueel zelfs nog kan verlengen). Maar dat is niet iets waar je met zekerheid vanuit kan gaan.
Het verlies van NL-schap kun je dus weer herstellen door in NL als Australier een NL partnervisum aan te vragen met jouw NL partner.

Hoe komen ze erachter? Australia meldt dit aan Nederland vanwege de reciproke informatieovereenkomst. Dat het niet geregistreerd wordt in jouw MijnOverheid is niet van belang, van belang is dat ze het in NL wel weten en het opduikt als je de douane passeert.

Paspoort is niet hetzelfde als nationaliteit. je kunt NL'er zijn zonder NL paspoort, of een NL paspoort hebben en geen NL'er meer zijn. Als je niet reist heb je uberhaupt geen paspoorten nodig. Iets heel anders is dat je als dual citizen reist tussen NL en AU, dat je AU in en uit moet reizen op een AU paspoort, en NL in en uit moet reizen met een NL paspoort. Tussen NL en AU reizen vereist dus 2 paspoorten en als je je daar niet aan houdt, wordt je eruit gepikt bij de douane.

Als je eenmaal in AU gevestigd, Australia niet meer verlaat voor vakantie of zo, hoef je niks te doen om je AU-schap op peil te houden. Je NL-schap kun je dan ipv paspoort op peil houden door eens in de 13 jaar online een Verklaring van Nederlanderschap aan te vragen. Stuk goedkoper en zelfde resultaat als je NL paspoort verlengen. Wil je echter reizen buiten NL of AU, dan moet je beide paspoorten op tijd aanvragen/verlengen.
 
Last edited:
Het verlies van NL-schap kun je dus weer herstellen door in NL als Australier een NL partnervisum aan te vragen met jouw NL partner.

Hoe komen ze erachter? Australia meldt dit aan Nederland vanwege de reciproke informatieovereenkomst. Dat het niet geregistreerd wordt in jouw MijnOverheid is niet van belang, van belang is dat ze het in NL wel weten en het opduikt als je de douane passeert.

Paspoort is niet hetzelfde als nationaliteit. je kunt NL'er zijn zonder NL paspoort, of een NL paspoort hebben en geen NL'er meer zijn. Als je niet reist heb je uberhaupt geen paspoorten nodig. Iets heel anders is dat je als dual citizen reist tussen NL en AU, dat je AU in en uit moet reizen op een AU paspoort, en NL in en uit moet reizen met een NL paspoort. Tussen NL en AU reizen vereist dus 2 paspoorten en als je je daar niet aan houdt, wordt je eruit gepikt bij de douane.

Als je eenmaal in AU gevestigd, Australia niet meer verlaat voor vakantie of zo, hoef je niks te doen om je AU-schap op peil te houden. Je NL-schap kun je dan ipv paspoort op peil houden door eens in de 13 jaar online een Verklaring van Nederlanderschap aan te vragen. Stuk goedkoper en zelfde resultaat als je NL paspoort verlengen. Wil je echter reizen buiten NL of AU, dan moet je beide paspoorten op tijd aanvragen/verlengen.
Duidelijk, dankjewel! Ik ging er niet vanuit dat ik het Nederlanderschap zou kunnen behouden, maar las ook verhalen (buiten dit forum), waarin er bij terugkeer niks aan de hand was. Dat ging overigens niet specifiek om Australië, dus mogelijk zit daar een verschil.

Het belangrijkste voor mij is dat er een weg terug is, en die lijkt er te zijn door middel van een Nederlands partnervisum, dus dat is fijn! 😊
 
Het enige waar ik momenteel van al je informatie echt wat vanaf weet, is een baan zoeken/krijgen als Business Analyst in Perth. Dat heb ik namelijk vorig jaar, zelf precies zo gedaan ;-)

Het ligt er een beetje aan welke ervaring hij exact heeft, daar het begrip BA enorm breed is. Wil tzt (of nu al, alle opties zijn open) best wel naar het CV kijken en een paar namen doorgeven. De BA/consultancy wereld in Perth is mega klein, bijna iedereen kent elkaar of kent wel iemand die iemand kent. Wat dat betreft (mits de ervaring enigszins op lijnt) lijkt de baan een van de meest simpele dingen!
 
Het enige waar ik momenteel van al je informatie echt wat vanaf weet, is een baan zoeken/krijgen als Business Analyst in Perth. Dat heb ik namelijk vorig jaar, zelf precies zo gedaan ;-)

Het ligt er een beetje aan welke ervaring hij exact heeft, daar het begrip BA enorm breed is. Wil tzt (of nu al, alle opties zijn open) best wel naar het CV kijken en een paar namen doorgeven. De BA/consultancy wereld in Perth is mega klein, bijna iedereen kent elkaar of kent wel iemand die iemand kent. Wat dat betreft (mits de ervaring enigszins op lijnt) lijkt de baan een van de meest simpele dingen!
Wat fijn om te horen dat hij, met de juiste ervaring, wel kans maakt op dat gebied. Voor nu gaat hij lekker door met die ervaring uitbreiden, maar mochten we daadwerkelijk zo ver zijn om de stap te gaan maken, zou het zeker erg fijn zijn als je zijn CV even wil bekijken. Heel erg bedankt voor dat aanbod! 😃
 
Dag allemaal,

Mijn naam is Michelle en op het moment van schrijven ben ik 31 jaar. Mijn registratie op dit forum stamt uit december 2015, toen ik net terug was van drie weken Perth en stapelverliefd was op het land.

Om even bij het begin te beginnen: mijn moeder is Australische, uit Nederlandse ouders. Op haar elfde besloten zij terug te keren naar Nederland, maar de Australische nationaliteit heeft ze altijd gehouden. Toen we (mijn ouders, oma en ik) in 2015 op vakantie gingen naar Perth, onder andere om mijn oom te bezoeken, sloeg de vonk voor mij over. Dat bleef niet onopgemerkt, want mijn oom begon al gauw over citizenship by descent. Dat leek een prachtige optie om een beetje Australië mee naar huis te nemen, maar toen ik erachter kwam dat ik de Nederlandse nationaliteit dan moest opgeven, moest ik het helaas aan me voorbij laten gaan. Het was op dat moment immers geen optie om te emigreren.

Toch is het kriebelen nooit echt gestopt en toen een collega pas begon over haar wens om te emigreren, wakkerde dat bij mij ook weer wat aan. En, zo blijkt, bij mijn vriend (geregistreerd partner) ook. Niet voor op de hele korte termijn, want ik denk dat we in Nederland nog wel wat te regelen hebben voordat we een realistische kans maken op een geslaagd avontuur. Zo werk ik nu in de kinderopvang en ben ik recent gestart met de opleiding HBO Pedagogiek om uiteindelijk mijn baankansen in Nederland buiten de kinderopvang te vergroten. En ik denk dat dit ook voor Australië geldt, dus die afmaken staat sowieso op het lijstje.

Mijn vriend werkt als Business Analyst, maar heeft zijn HBO Bedrijfskunde niet afgemaakt. Ik vermoed dat ik het antwoord wel weet, maar in hoeverre is het kunnen voorleggen van een diploma in zijn geval een vereiste om een realistische kans te hebben op werk? Ik heb al een aantal LaStaVaZa's doorgespit en besef inmiddels goed dat de baankansen voor een foreigner niet zo vanzelfsprekend zijn en als we de stap ooit willen maken, dan doen we dat graag met de best mogelijke voorbereiding. Als dat betekent dat hij toch nog de schoolboeken in moet, dan weten we dat graag voordat we met één voet het emigratieproces ingaan.

Dan nog een vraag: Is om toch voor mijn citizenship by descent te gaan en vervolgens voor mijn vriend een spouse visa voor ons de beste optie? Of raden jullie een andere route aan?

Ondanks dat het absoluut geen plan is voor de korte termijn, zoek graag alvast tot in de puntjes uit wat we kunnen doen om onze slagingskans te vergroten, mochten we er in de toekomst voor willen gaan. Tot die tijd geniet ik van het doorspitten van alle verhalen en informatie hier op het forum. Als jullie nog aanraders hebben qua belangrijke topics en LaStaVaZa's die ik echt niet mag missen, dan hoor ik dat graag!

Liefs Michelle
Hoi Michelle, leuk om je bericht te lezen. Wist je dat social work op dit moment op de long term beroepenlijst staat én op de priority list? Mogelijk valt pedagogiek onder social work (denk het wel). Dan maak je op jou profiel veel kans (volgens visa4you, ik zit er nu zelf middenin) en lift partner daarop mee.
Groetjes
 
Back
Top