Hi Wilbert,
hier is een recept voor fricandellen, ben zelf lang aan het zoeken geweest om een lijst met ingredienten te vinden.
Eigenlijk is een frikandel niets anders dan een gehaktstaaf waarbij het gehakt heel erg fijn gemalen is
Hieronder een recept:
ingredienten:
500 gr runder- of kalfsgehakt, zeer fijn gemalen
1 tl zout
1 mespunt peper
1 mespunt piment
1 mespunt nootmuskaat
naar smaak iets uienpoeder
75 gram room
Bereiding:
Stop alle ingrediënten even in de keukenmachine op de hoogste stand
Draai van het mengsel frikadellen door het mengsel in plastic folie te rollen en dan de uiteinden dicht te draaien.
Pocheer de frikadellen 15 minuten in kokend water
Er uithalen, af laten koelen en laten opstijven in de koelkast.
Verwijder het folie en frituur de frikadellen totdat ze gaar en mooi bruin zijn
het is heel belangrijk om ze goed strak in het folie te draaien waardoor een stevige frikandel ontstaat. Doe je dit niet dan zijn ze te los en vallen ze bij het bakken uit elkaar.
Andere recepten spreken over 75% kippenvlees en wat varkensvlees en zelfs 5 % paardenvlees (sorry Kathren)
Het soort vlees maakt niet eens zo veel uit, de specifieke smaak komt van de hoeveelheid nootmuskaat.
Zelf wil ik gaan proberen om ze te maken door het mengsel in een rvs pijp te stampen om ze wat vaster te maken en ze er uit te drukken rechtstreeks in kokend water. Weet nog niet of dat lukt.
Varieer wat met de kruiden om ze voor jou lekkerste te maken.
Succes, het is niet zo moeilijk, maak er niet te veel in het begin, als ze niet smaken gooi je ze toch weg en is de lol er snel af.
Wist je trouwens dat je ze ook op de barbeque kan gooien.
groetjes Johan (Pamandgeorge)