Google weigert Australisch censuurverzoek voor YouTube

rahoo

New Member
Google weigert Australisch censuurverzoek voor YouTube
Gepubliceerd: 11 februari 2010 17:44 | Gewijzigd: 12 februari 2010 10:04
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 11 febr. Internetbedrijf Google wil zijn videosite YouTube in Australië niet vrijwillig extra censureren, zoals de Australische regering heeft voorgesteld. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf gezegd in The Sydney Morning Herald.

De regering wil dat in 2011 alle Australische internetproviders een verplichte filter installeren om sites met „obscene" en criminele inhoud te blokkeren. Als een dergelijke filter echter wordt toegepast op websites waar zeer veel verkeer op afkomt, zoals YouTube, zal dat ten koste gaan van de snelheid, zei minister Stephen Conroy (Communicatie) gisteren in een tv-interview. Conroy maakt bekend dat zijn ministerie overleg voerde met Google om te kijken of het bedrijf zijn site YouTube zelf zou willen filteren.

Google weert al bepaalde inhoud op YouTube. Als filmpjes met seks en zogeheten hate speech worden ontdekt, worden deze van de site gehaald. De Australische regering wil echter meer filteren, namelijk alles wat door de National Classification Board is beoordeeld als 'RC', refused classification. Onder RC vallen ook „gedetailleerde instructies voor of promotie van misdaad, geweld of gebruik van illegale drugs".

Deze classificatie is volgens de Australische afdeling van Google te ruim. „RC omvat een grijs gebied, waaronder instructies van misdaden als graffitispuiten tot politiek controversiële misdaden als euthanasie. Het is vitaal voor een democratie dat deze onderwerpen onderdeel uitmaken van het publieke debat", zei Iarla Flynn van Google Australië vandaag tegen The Sydney Morning Herald. Eind vorig jaar liet Flynn al weten bezorgd te zijn over het filterplan van de regering en wees erop dat homoseksualiteit in sommige Australische deelstaten tot kortgeleden nog een misdaad was. „Politieke en sociale normen veranderen. De openheid van het internet helpt dat mogelijk te maken en zou moeten worden beschermd."

In het interview wees minister Conroy erop dat Google ook in andere landen filtert. „Google filtert op dit moment enorme hoeveelheiden materiaal voor de Chinese regering [en] voor de Thaise regering", aldus de politicus. Die opmerking vond Flynn niet „behulpzaam of relevant".

Het tv-programma waarin Conroy gisteren werd geïnterviewd, Hungry Beast, voerde begin deze maand een peiling uit waarvan de volledige resultaten vanochtend werden gepubliceerd. 80 procent van de ruim 1.000 ondervraagde Australiërs was vóór een verplichte internetfilter dat RC-inhoud blokkeert. Over de vraag of een overheidsinstelling zou moeten bepalen of een website wel of niet geschikt is, waren de respondenten evenwel verdeeld: 50 procent vond van wel, 46 procent van niet. 7 op de 10 zeggen zich zorgen te maken dat een toekomstige regering de filtertechnologie zou kunnen misbruiken om vrijheid van meningsuiting te beknotten.


zie voor het volledige artikel:
http://www.nrc.nl/buitenland/article2481466.ece/Google_weigert_Australisch_censuurverzoek_voor_YouTube
 
Tja het is one way or the other.. persoonlijk vind ik dat een regering niet zou moeten kunnen besluiten wat er gefilterd moet worden en wat niet. Zoals in het artikel al wordt benoemd was bijv. homosexualiteit kort geleden nog verboden. Ook het plegen van euthanasie valt hier in veel landen nog onder. Dus deze onderwerpen dan maar blokkeren?? Internet heeft het juist mogelijk gemaakt dat mensen een bredere kijk op onderwerpen krijgen. Als je gaat censuren dan wil je eigenlijk dat je mensen maar in 1 richting denken en al het andere fout is. Nu zou ik nog een mooie vergelijking kunnen maken, maar laat ik dat maar niet doen.

Tuurlijk, zijn er onderwerpen die gecensuurd moeten worden, maar die worden al door youtube er vanaf gehaald, en ook daar kun je over twisten. Daarnaast.. als youtube die dingen blokkeert, dan kun je er donder op zeggen dat men het wel via een andere site binnenhaalt.
 
De Australische regering kan er beter voor zorgen dat we hier snel en betaalbaar Internet krijgen voordat ze zich druk maken wat we wel of niet mogen zien. Internet is hier zo traag als "dikke str*nt", veel huizen kunnen geeneens "snel" Internet ontvangen omdat de infrastructuur van het netwerk veels te oud is en een beetje redelijk snel Internet kost hier minimaal $50 per maand met een download limiet. Wat Internet betreft leven we hier nog in de pre-historie.

Vraag me ook af waar die 80% mensen geinterviewd zijn, kan me niet voorstellen dat 80% van de "echte" Internet gebruiker zit te wachten op een filter wat we wel en niet mogen zien.

Deze Senator Conroy is nu zelf in opspraak na een gezellige ski vakantie in Colorado waar hij de grote baas van Chanel 7 "toevallig" ontmoette en daarna de "fees" die de grote omroepen moeten betalen met een kleine 250 miljoen dollar verlaagde.
"The meeting came a month before the Victorian-based Senator Conroy cut licence fees paid by Seven, Ten and Nine for the next two years, depriving the Government of about $250 million in revenue."

De regering hier is net een "soap" met moddergooien van alle kanten, erg amusant :)

5GB "mobile Internet" kost hier rond de $40, weet niet wat dat in NL kost maar dat is toch ook aardig prijzig en online streaming video bekijken daar moet je wat geduld bij hebben, erg snel is het ook niet.

Cheers

Willem
 
ik sluit me aan bij Alie. Helemaal mee eens.

Overigens ben ik wel echt bang voor de trage internetsnelheid. Ik zit veel online en we zijn in NL verwend met glasvezel.
Een stap (of 100) terug doen qua snelheid is heeeel lastig
 
Back
Top