In mijn tak is dat wat makkelijker, vermoed ik. Ben al bijna 20 jaar bibliothecaris en had - net als jij - best wat anders willen doen. Voor mij was het juist makkelijker om in m'n eigen beroep werkzaam te raken.
Het voordeel van het bibliotheekwezen is namelijk, dat we elkaar niet als concurrent zien, maar als collega's. Het zal komen doordat bibliotheken not-for-profit zijn. Zelfs toen ik in NL bij een ingenieursbureau werkte (in de bieb dus
), wat toch een super commerciele business was, waren de contacten met de bibliotheek van een concurrent prima. Zolang we maar geen vertrouwelijke info doorspeelden ;-)
Hier had ik ook al vrij vlot (binnen een maand) een sollicitatiegesprek, maar werd ik afgewezen omdat een andere kandidaat ervaring had met het catalogiseersysteem wat ze hier gebruiken en ik niet. Aangezien dit een heel specifiek punt was, had ik zoiets van: ik moet die werkervaring opdoen en dat kan alleen middels een stage oid.
Lang verhaal wat korter: ik heb bewust bibliotheken benaderd, waar de meesten niet aan denken. Dus waar studenten van de Australische bieb-opleiding meest voor openbare bibliotheken gaan of voor bijv TAFE of Uni bibliotheken, ben ik theologische bibliotheken gaan benaderen, omdat mijn laatste baan in NL bijna 9 jaar bij de Theologische Universiteit in Kampen was.
Niet dat ik een theoloog ben ofzo, maar het is een onderwerp wat veel mensen 'afschrikt'.
Voor het geval dat: ja, ik had me ook aangemeld voor vrijwilligerswerk bij openbare bibliotheken, om contacten en werkervaring op te doen, maar het werk bestaat dan vaak uit boeken opruimen e.d. Moet ook gedaan worden, maar zou niet helpen voor de specifieke ervaring die ik nodig had.
Het benaderen van de theologische bibliotheken bleek een schot in de roos. Ik belde de College of Divinity Library en legde uit, dat ik op zoek was naar een placement van een week of 4-6. Toen ze hoorden, dat ik in een theologische bieb gewerkt had, onderbraken ze m'n verhaal en vroegen me langs te komen voor een kop thee. Na een gezellig praatje en een rondleiding, kreeg ik te horen, dat ze niet aan placements deden, maar dat ze over een dikke maand wel iemand nodig hadden als casual voor de zaterdagen. Super! Want nu werd ik voor het boeken opruimen betaald
En op de zaterdag telden m'n uren dubbel. Dus 3 uur werken en 6 uur uitbetaald krijgen
Later kwamen daar 'backfill' dagen bij en begon ik ook andere taken te doen.
Tijdens het 1e gesprek werd me gevraagd of ik ook geinteresseerd was in andere theologische bibliotheken? Ja, natuurlijk! Kreeg ik 2 telefoonnummers en namen. De 1e (Lohe Memorial Library) gebeld en het was meteen van: "Oh, jij bent Janka en je bent op zoek naar een stageplek. Waarom kom je dan-en-dan niet even langs voor een kop thee?"
Cool
Gesprekje, rondleiding, waarbij ik me herinner dat degene die dat deed erg in z'n nopjes was toen ik wat boeken verkeerd op de plank zag staan
Haha! Eind van het verhaal: we doen niet aan stages en een paar studenten hier op de campus verzorgen de avond- en zaterdagdiensten, maar we willen voor jou wel een uitzondering maken.
En zo kreeg ik casual werk voor m.n. de woensdagavond. Verdiende amper wat en ik was meer tijd kwijt met het reizen (= wachten...) dan dat ik daadwerkelijk werkte, maar he, er kwam wat geld binnen EN ik had er een referentie bij
Idem voor Tabor College, hoewel de leidinggevende daar onze afspraak vergeten was. Een dame was bereid me onder haar hoede te nemen en zo begon ik daar met 2 stagedagen per week. Toen zij met onbetaald verlof ging, vonden ze dat ze dan net zo goed mij konden gaan betalen
Vond ik ook een strak plan
Bij Tabor kreeg ik daadwerkelijk een 'casual contract', zodat ik voor meerdere uren opgeroepen kon worden en evt ook voor ander werk, want "You've got a foot in now" (volgens de leidinggevende).
Aan Tabor heb ik ook een bijzonder geode referentie overgehouden, welke me hielp bij m'n baan hier in Whyalla.
Ik had via uitzendbureau's graag wat andere werkervaring opgedaan, omdat ik best eens ander werk wil gaan doen, maar dit pakte zo uit.
Overigens heb ik ook via de vakorganisatie en specifieke takken daarin (SA Special Libraries bijv) workshops bijgewoond en hoorde ik van andere bibliothecarissen hoe moeilijk het soms was hun 'specialty' uit te komen. Zo zat een bibliothecaris als 20 jaar bij een Medische bieb en wilde weleens wat anders, maar doordat haar ervaring zo specifiek was, was dat erg moeilijk.
Nou ja, lang verhaal, maar ik werk nu al ruim 7 jaar in m'n huidige baan. Heb nu recht op long service leave