KiwiSaver

Tamarind

Well-Known Member
Even een overzichtje van KiwiSaver, de ins and outs.

Iedereen die een semi-permanent visum heeft (resident, PR, citizen, maar dus niet work, student, visitor) kan een deel van haar/zijn loon in KiwiSaver steken, een pensioenspaarfonds met belastingvoordeel en werkgeversbijdrage waarmee ze kiwi's aan het sparen willen zetten. Soms (meestal eigenlijk) word je automatisch in een fonds gestoken via je werkgever (maar geen zorgen, je kan dat nog veranderen), soms ben je zelf aan zet (was bij mij het geval aan de universiteit). De standaardbijdrage is 3%, maar je kan opteren voor 4, 6, 8 en 10% (dat is het maximum).

Twee belangrijke voordelen: je werkgever draagt ook bij (minimum 3%, wat het dus meestal ook is, maar de universiteit bvb. doet iets meer, dus het hangt maar van je werkgever af) en je hebt een belastingaftrek van max. 521.43 NZD per jaar -- om daar recht op te hebben moet je minstens het dubbele (dus 1042.86 NZD) hebben bijgedragen over het afgelopen tax jaar (van 1 juli tot 30 juni).

M.a.w. het is zeker interessant om minstens 3% bij te dragen en alle voordelen mee te pikken -- meer kan natuurlijk ook als je wat meer wil sparen voor je pensioen. Veel jongere mensen sparen hier trouwens voor een eerste huis via KiwiSaver, want dat kan ook. Wij hebben daar de details niet van bestudeerd omdat we al een huis hebben in België en dat sluit deze optie uit. Maar het kan misschien wel een optie zijn voor emigranten die nog geen eigendom hebben in het thuisland.

Dat is deel 1. Komt deel 2: een provider/scheme kiezen, en daarbinnen een fonds kiezen. Er zijn een hele hoop KiwiSaver providers die officieel erkend zijn. Het gaat wel degelijk om een beleggingsfonds, dus je loopt altijd het risico dat er eens een deel van je kapitaal verdwijnt in een minder goed jaar. En neen, het feit dat de overheid dit promoot betekent niet dat ze een garantie bieden voor je centjes. De meeste banken bieden KiwiSaver schemes aan, maar er zijn ook andere spelers op de markt (officieel erkend). Twee bronnen die wij wel nuttig vonden: MoneyHub NZ en Mindful Money. Want ja, je kan ook voor een ethisch verantwoord fonds opteren, vond ik wel aantrekkelijk om dat even op een rijtje te zien. Binnen 1 aanbieder zijn er dan meestal een aantal fondsen die worden aangeboden en verschillen op vlak van risico, van cash over conservatief en balanced tot growth en aggressive. Zoals ook voor andere fondsen waar is geldt hier hoe jonger je bent, hoe meer risico je je kan permitteren. Wij zijn dus gestart in een growth fund, maar naarmate je dichterbij je pensioen komt kan je beter wat conservatiever gaan. Een aantal providers speelt daarop in door een glijdend fonds aan te bieden: hoe ouder je wordt, hoe conservatiever het wordt en dat gaat dan volledig automatisch. Best let je ook niet alleen op potentiële opbrengsten maar ook op kosten: elke provider vraagt een percentage kosten en dat durft nogal eens te schommelen. Een kleine marktstudie is dus zeker geen luxe.

In ons geval hebben we voor risicospreiding gekozen: we zitten elk bij een andere provider, en ik zit voor mijn twee jobs ook in twee verschillende schemes. De universiteit biedt hier trouwens sowieso een parallel systeem aan, UniSaver. Dat zit weer ietsje anders in mekaar maar het is een KiwiSaver compliant systeem, dus wel vergelijkbaar.

Een van onze vrienden vond dat we belachelijk veel bezig waren met die KiwiSaver toestand ;). Nu, dat is waarschijnlijk waar. Anderzijds hoef je er maar één keer mee bezig te zijn (en dat is meestal bij de start) en nadien loopt het gewoon verder, gaan de bedragen elke keer netjes van je loon af, en gebeurt eigenlijk alles in de achtergrond.

Je kan er ook voor kiezen om niet mee te doen met KiwiSaver, en dan geef je een opt out door.

Zo, er valt vast veel meer over te zeggen, maar dit is wat wij tot nu toe hebben verzameld!
 

Roels

Well-Known Member
Een van onze vrienden vond dat we belachelijk veel bezig waren met die KiwiSaver toestand ;).

Als iemand die al jaren vanuit werk bezig is met pensioenen ed, kan ik alleen maar zeggen: hardstikke goed bezig! Mensen nemen hun pensioen vaak pas serieus als het er bijna aan komt en dan kun je er weinig meer aan veranderen. Hoe eerder je begint hoe beter en aangezien het over je eigen financiele zekerheid gaat, kan een flinke tijdsinvestering in het begin goud waard zijn. Bedankt voor het overzicht, zal absoluut van waarde zijn voor nieuwe immigranten in NZ.
 


OFX
Top