Nederlander plaagt de padden

skippie

XPdite Sponsor
Telegraaf vr 18 apr 2008, 05:30
Student plaag voor padden
door Coen Springelkamp

KUNUNURRA -  Waar Australische wetenschappers al jaren naarstig naar op zoek zijn, is de Nederlandse Jordy Groffen (20) uit Haarlem binnen tweeënhalve maand stage lopen in de bush gelukt. Hij vond een oplossing om de plaag van giftige reuzenpadden te bestrijden. Australische wetenschappers - die honderdduizenden euro's onderzoekssubsidie opstreken - staan in hun hemd.
 
'Paddenkoning' Jordy Groffen houdt triomfantelijk een reuzenpad omhoog.

Circa 3000 exemplaren van de gevreesde reuzenpad (Bufo marinus) werden in 1930 in het noordoosten van Australië uitgezet om een kevertje te bestrijden dat het graan op at. Het middel bleek erger dan de kwaal. De pad at alles, behalve het kevertje.

Bovendien zorgde de pad voor juist nog meer problemen: het dier bleek uiterst giftig. Krokodillen, vogels, honden en katten leggen het loodje als ze er zelfs maar aan likken. En de pad vermenigvuldigt en verspreidt zich razendsnel en is daarmee een ware plaag.

Jordy Groffen, student dier- en veehouderij, vond het antwoord tijdens zijn dagenlange trektochten door de Australische bush. "Ik loop stage bij een vrijwilligersorganisatie die padden vangt en vernietigt. Tijdens de sectie van de reuzenpadden ontdekte ik een worm in hun longen", aldus Groffen. "Kleine padden gaan dood aan deze longworm. Volwassen exemplaren worden minder groot en verplaatsen zich moeilijker." Het bleek dé oplossing. Groffen vangt besmette dieren en zet die uit tussen een gezonde populatie reuzenpadden. "Zo besmetten ze elkaar en sterven langzaam uit. Heel simpel."

Groffen is dankzij zijn ontdekking groot nieuws in Australië. Alleen wetenschappers zijn minder blij. Zo probeerde volgens hem de bekende paddenprofessor Rick Shine het onderzoek van Groffen te kapen. "Hij vroeg of ik besmette padden voor hem had, vond mijn onderzoek interessant en wilde er eigenlijk zelf mee aan de haal", aldus Groffen die zijn bevindingen snel op internet zette. "Het is míjn ontdekking."
 
Er stond vorige week een heel leuk stuk over hem en zijn werk in de Western Australian!
Leuk om te lezen en ik vond het wel een positief stuk.
 
Back
Top