private hospital cover

kat

Active Member
Hoi,

Ik weet dat er hier al veel over gezegd is, maar het is mij toch nog steeds niet geheel duidelijk... :confused:
Wij zijn hier in september een jaar en moeten daarvoor beslist hebben of we een hospital cover nemen of niet. Na die datum moeten we namelijk een loading van 40% betalen (mijn vriend is 40 jaar) bovenop de premie, als we later toch nog zouden beslissen een private health insurance te nemen. Daarom willen we daarvoor beslissen ...
Als ik zo de websites van de verzekeringsmaatschappijen nalees, heb ik het gevoel dat je als private patient gewoon veel meer betaalt dan als public patient (wat voor ons Belgen zeer vreemd is want een verzekering nemen wij net om minder te moeten betalen o_O). Of zie ik iets over het hoofd??
Ik heb ook de indruk dat er meer niet dan wel is gecovered.
We overwegen om misschien om de allergoedkoopste hospital cover te nemen, om loading en levy te vermijden, maar dan nog ene hele hap uit het budget! En zoals gezegd, ik weet nog steeds niet wat nu het voordeel is...
Twijfel twijfel ...:eek:
Alle tips/verduidelijkingen welkom :up:

thx
Katrijn
 
Hoi Katrijn,

Allereerst, de loading voor je vriend zou maar 20% zijn, 2% x (leeftijd-30). Het is ook goed om te realiseren dat die loading maar voor 10 jaar geldt zolang als je private hospital cover blijft houden.
Meer info: http://www.privatehealth.gov.au/healthinsurance/incentivessurcharges/lifetimehealthcover.htm

En die 20% is alleen van toepassing op de hospital cover, dus niet eventuele extras. Je zult dus moeten uitrekenen wat je kosten zijn van het nemen van hospital cover en wat de loading je over die 10 jaar kost.

De levy surcharge is afhankelijk van jullie inkomens. http://www.privatehealth.gov.au/healthinsurance/incentivessurcharges/mls.htm
Als jullie de facto spouses zijn (na 12 maanden samenwonen), dan gaan jullie volgens mij als family door het leven en is de levy thresshold behoorlijk hoog. Als jullie samen meer dan 176k binnenhalen, dan is het zeker de moeite waard om die basic hospital cover te, onafhankelijk van of je nu wel of geen loading hebt.

Vwb de dekking: ik weet niet hoe de ziekenhuizen in Belgie zijn georganiseerd, maar hier heb je public en private. Medicare dekt alleen public, dus als je behoefte hebt aan private care dan is een private hospital verzekering zeker aan te raden. Als je private bent verzekerd kun je overigens nog steeds gebruik maken van public hospitals. Voor andere zaken worden in een private cover zaken gedekt die je niet van medicare krijgt, zoals ambulance vervoer, prive kamer, elective surgery etc en ook extras zoals tandarts en fysio. In het algemeen kun je zeggen dat medicare de basisverzekering is en private de plusverzekering.

Om een voorbeeld te geven uit eigen ervaring: bij zwangerschap worden alle zaken voorafgaand aan de bevalling door medicare gedekt (of in elk geval de medicare tarieven, de specialisten mogen je meer in rekening brengen maar dat moet je dan zelf betalen), de bevalling in het ziekenhuis kun je in een private hospital doen. Wat is het verschil met public? In public lig je met 4 op een kamer, heb je geen keus van obstetrician en wordt je zo spoedig mogelijk naar huis gestuurd. In private heb je een prive kamer (zolang beschikbaar), kies je je eigen obstetrician en blijf je daar tot je denkt dat je klaar bent om huiswaarts te keren. Je hebt dan overigens wel wat eigen bijdragen te betalen.
Een ander voorbeeld uit eigen ervaring: mijn vrouw had de baby in de auto gedaan, sloot de deur en auto valt in het slot... sleutels in de auto. Paniek, belt triple-0, brandweer komt om raampje in te tikken en ambulance komt omdat de centrale dat ook had geactiveerd. Vrouw kiest er voor om niet in de ambulance te gaan, maar toch een rekening voor de paar kms die ze gereden hadden. Factuur doorsturen naar de verzekering en alles is geregeld.
Nog een ander voorbeeld: ik heb een operatie aan mijn oor nodig om mijn gehoor te herstellen. In Nederland had ik die operatie aan het andere oor en werd alles gedekt (dat was in 2005). Bij oorarts geweest die dat soort operaties doet, die doet dat alleen in prive-ziekenhuis. Ziekenhuis verblijf (paar dagen) wordt gedekt door de verzekering en de chirurg zijn fees worden ook gedeeltelijk gedekt. Ik weet niet of dit ook door medicare in public wordt gedaan, mijn huisarts verwees mij rechtstreeks naar deze chirurg.

Ik hoop dat dit je helpt.
 
Bedankt voor de uitgebreide uitleg!! :up:

Een extra's verzekering hebben we al een tijdje (ambulance, dental, optical, physio...). We twijfelen enkel over de hospital cover nu.
Zoals ik het begrijp, maar ik kan mij vergissen, betaal je bij ziekenhuisopname als public patient niks?
Als private patient, moet je sowieso een excess betalen, plus een bedrag (50 dollar of zo) per dag opname. Daarenboven rekenen dokters regelmatig nog extra ereloon aan , dat je dan ook nog zelf mag ophoesten.
Verder begrijp ik dat je als public patient ook alle medische zorg kan krijgen, alleen kan het zijn dat je voor niet dringende behandelingen lang moet wachten?
Klopt dit allemaal of sla ik de bal mis?
 
aja, en kan je als private verzekerde nog steeds naar bulk billing huisarts? Of moet je daar dan ook voor beginnen betalen?
 
Hi,

Ambulance kun je ook los dekken bij St. John's ambulance voor een paar tientjes per jaar.

Verder kun je wel bepaalde operaties in prive ziekenhuizen laten doen, maar die worden dan maar voor een deel door Medicare gedekt. Hetzelfde deel als ze onder het public system zouden kosten. Bij de prive ziekenhuizen wordt alleen meer berekend, dat is de "gap fee" die vaak door prive verzekeringen worden gedekt (maar ook niet altijd).

Je kan als prive patient naar een bulk billing arts als die er is. Hier in Broome is er bijvoorbeeld geen een en in andere plekken heb ik gemerkt dat het bijvoorbeeld zo kan zijn dat bulk billing GP's geen nieuwe clienten aanneemt omdat veel mensen naar hen toe gaan. En sommige artsen doen een deel bulk billing en een deel niet, dan is het aan hen...

Wij wonen en werken vaak in kleine, afgelegen plekken waar de extra's van een prive verzekering niet eens gedekt kunnen worden omdat er bijvoorbeeld geen tandarts/fysio/gym etc etc is die valt onder onze specifieke prive verzekering. Dus wij hebben de extra's stop gezet en hebben nu alleen een basic hospital cover.

Ik heb er ook over nagedacht om de prive verzekering te laten vallen, maar heb toch besloten deze voorlopig te houden, want een feit is dat je hoe dan ook veel sneller wordt geholpen in het prive systeem in de meeste gevallen...

Succes ermee!
 
  • Like
Reactions: kat
aja, en kan je als private verzekerde nog steeds naar bulk billing huisarts? Of moet je daar dan ook voor beginnen betalen?
Huisartsen worden niet gedekt door private, dus je valt dan zowiezo terug op Medicare. Waar ik woon is het niet zo moeilijk om bulk billing GPs te vinden, maar in andere gebieden kan het wel lastiger zijn.
 
Wat mij het meeste steekt bij prive verzekeringen, en verbeter me graag als ik het fout heb, is het limiet dat ze uitkeren bij een behandeling. Bijvoorbeeld, voor tandarts wil ik me verzekeren als er iets duurs staat te gebeuren. Als ik een beetje eigen risico heb is her prima, maar de rest is voor de verzekering. Dat is imho het hele idee van verzekeren.

Maar er zit al vaak een max vergieding op van 1000 of 2000 dollar. Leuk is dat als er weet ik veel wat hebeurd en je hebt herstelwerk a 7000 dollar nodig. Kan je alsnog het grootste gedeelte ophoesten. Een verzekering moet er voor ons zijn om de extremen te dekken. Kleine kosten betalen we zelf wel.

Of heeft iemand een verzekering (inclusief tandarts) die geen maximum heeft, zoals in NL?
 
Dat is idd ook wat mij meeste stoort. Je moet premie betalen, maar uiteindelijk betaalt de maatschappij enkel de kleine kosten. Als het echt veel geld begint te kosten dan mag je het zelf betalen. Het zou net andersom moeten zijn
Voor mij is een verzekering net om te zorgen dat je niet in financiële problemen komt als er eens iets ernstig gebeurt. Is daar dan ergens een vangnet voor als je zoiets tegenkomt en geen geld hebt om de kosten te betalen??
Toch wel slikken als je van het belgische systeem komt :eek:
 
Of heeft iemand een verzekering (inclusief tandarts) die geen maximum heeft, zoals in NL?

Toen wij de Extra's hadden bij de verzekering en de tandarts was goedgekeurd door de bepaalde verzekering, kregen we alles vergoed. We hoefden zelfs alleen maar onze verzekeringskaart te "swipen" en dat was het, niets betalen en terugvragen etc.

Moet wel zeggen dat er in Darwin bijvoorbeeld destijds maar 1 tandarts was goedgekeurd door onze verzekering en daardoor was er een leuke wachttijd...
 
Een al wat ouder draadje maar wilde deze info er toch even aan toevoegen. Aardig artikel over de issues van het huidige systeem in OZ.

http://www.canberratimes.com.au/nat...-just-helps-to-jump-queue-20140420-36yoj.html

Sam Taylor's children were just 6 and 14 when she was asked to make a choice no woman ever wants to make.

Diagnosed with an aggressive form of breast cancer in May last year, Taylor tested positive for the BRCA1 gene mutation that greatly increases the lifetime risk of developing cancer.

Doctors said she had two options: wait up to three years in the public system for the double mastectomy that might save her life or spend thousands of dollars going through private insurance.
After six months of chemotherapy and with a husband and two young children to consider, it was "a no-brainer", Taylor says. "You're told it could be back within five [years]; I don't have three years to wait."

The 41-year-old had a double mastectomy and breast reconstruction in February. The procedure, free under Medicare, cost nearly $15,000. Private insurance covered less than $3600 but there was no wait, Taylor says.

"..."

Private insurance, public resources

Hospital waiting times are growing longer because Australia's "two-tier" health system is pushing resources from the public to the private system, experts say.

Nearly 90 per cent of private health insurance coverage here duplicates public services, meaning private patients get the same treatment but faster access, an international analysis has shown.

Health economists say waiting times for people without private insurance will worsen if nothing is done to address the large overlap between the public and private systems, and suggest the private system should instead be harnessed to help those most in need of care.

Duplication was intended to cut queues in the public health sector by creating a parallel system for wealthier Australians with private health cover. But instead it has led to doctors abandoning the public system for the better-resourced private market, and given private patients priority access to public facilities.

This is lengthening waiting times in the public sector despite private insurance reducing the number of people queuing, according to Jim Gillespie, deputy director of the Menzies Centre for Health Policy at the University of Sydney.

"It's certainly not reducing the queues in the way the original justification set out," he said.

"..."

Read more: http://www.smh.com.au/national/heal...-jump-queue-20140420-36yoj.html#ixzz2zV8HmZpC
 
Ik loop me hier ook al jaren over te verbazen en te ergeren. In Nl betaalde je enorm veel voor je ziektekostenverzekering, maar toen wij daar nog woonden hoefde je niets te betalen als je bijv. geopereerd moest worden. Hier heeft mijn zoon een operatie gehad en moest ik behalve dat ik prive verzekerd ben toch nog $1600 betalen. Het is een hele uitpluizerij. Als je de tijd ervoor hebt, moet je gaan rondshoppen wat de diverse specialisten vragen voor een procedure. Je hebt daarvoor de code van de procedure nodig. Maar als het om dringende zaken gaat heb je daar geen tijd voor en ga je voor de specialist waar je op dat moment bent....
Maar ik heb begrepen dat in de afgelopen jaren het zorgstelsel in Nl ook enorm veranderd is en dat het daar meer en meer op het zorgstelsel van hier begint te lijken......
 
Back
Top