Voorstellen en vragen

Voorstellen en visum vragen

  • VIsum

    Votes: 1 100.0%
  • Tourist Visum

    Votes: 0 0.0%

  • Total voters
    1

nina82

New Member
Hallo Allemaal,
Na al veel gelezen te hebben op jullie forum vond ik het nu tijd om toch eens wat brandende vragen te gaan stellen.
Wij zijn een gezin van 4. Man werkt in psychiatrie als psychiatrisch verpleegkundige en ik heb een eigen praktijk in de fysiotherapie en werk als fysio, kinderfysio en oedeemtherapeute. We hebben 2 kinderen van 4 en 6 jaar. Onze wens om te emigreren bestaat al jaren en willen we nu concreet gaan maken. We zijn superenthousiast maar hebben natuurlijk ook wat onzekerheden....

Wat betreft visum heb ik al een en ander uitgezocht maar er is iets waar ik geen antwoord op vindt.
We willen eigenlijk eerst 1-2 jaar reizen/ verblijven in Australië om dan de keus te kunnen maken waar we willen wonen, of we geen heimwee hebben, hoe het de kinderen vergaat en of we werk kunnen vinden. Ik begrijp dat ik met een gewoon visum een jaar kan blijven maar mag ik dan ook ondertussen vanuit Australië een aanvraag doen voor permanent? Ik zou dan evt al willen solliciteren in die tijd en evt nogmaals een jaar blijven. Kan dit?
En stel, we vragen een permanent skilled work visum aan, mogen we dan toch ook in een andere tak gaan werken als fysio of verpleegkunde? We weten namelijk beide niet of dat hetgeen is wat we voor de rest van ons leven willen blijven doen of iets anders willen gaan starten ;)
Klopt het dat het proces van een permanent visa aan te vragen (met de min 60 punten) makkelijker is dan een permanent skileed visa?

Zoals jullie zien al een hoop vragen, stel ik deze hier op juiste plek of moet dit in een bepaalde categorie?
Hopelijk krijg ik van jullie nuttige informatie. Alvast bedankt!
Groetjes,
Nina
 
Welkom op het forum.

Als je onder "gewoon" visum een toeristen visum verstaat, dan kun je, volgens mij, maar maximaal 3 maanden aaneengesloten in Australië verblijven. Het visum is wel geldig voor een jaar, vanaf datum van afgifte, maar de maximale periode is dus maar 3 maanden. Je mag dan wel het land verlaten en opnieuw voor 3 maanden binnenkomen, maar dat is dan volgens mij het maximum...
Echter, een van de restricties van het toeristenvisum is dat je absoluut niet mag werken. Dus op zoek gaan naar werk is hierbij ook direct uitgesloten. Veel bedrijven zullen ook niet geïnteresseerd zijn in je, als je hier op een toeristen visum bent.

Het visum waar je wel een jaar mee in Australië mag verblijven, is het zgn. Work and Holiday visum. Echter, de restricties hier zijn dat je niet ouder mag zijn dan een bepaalde leeftijd (weet niet precies of dit 30 of 35 jaar is). Een andere voorwaarde is dat je geen "dependents" mag hebben. Omdat jullie al 2 kinderen hebben, valt deze optie ook al af. Afgezien van de leeftijd).

Dan blijven er nog 2 opties over. Of je probeert een tijdelijk (gesponsord) visum aan te vragen waarbij je gesponsord wordt door je toekomstige werkgever. Dit houdt dan in dat de werkgever in Australië het wel ziet zitten om je aan te nemen zodat je direct voor hun aan het werk kan als je arriveert in Australië. Dit helpt niet met jullie idee om eerst rond te gaan reizen. Een state sponsored visum werkt wellicht ook niet, omdat je dan moet bewijzen dat je in een bepaalde staat woont (gaat wellicht ook niet goed samen met jullie idee over rondreizen).

De laatste optie is een permanent visum. Dit is de moeilijkste en langste weg overigens. Een van jullie beroepen moet dan op een lijst staan met beroepen waar Australië op dit moment een tekort aan heeft. Vroeger heette dit een SOL list, maar volgens mij is die afkorting al een aantal keren verandert en zijn er zelfs variaties van bijgekomen. Komt een van jullie beroepen voor een van deze lijsten, dan kan je een Skills Assessment doen, waarbij ze je opleiding en werkervaring gaan nakijken en kijken of dit voldoende is voor Australische begrippen. Natuurlijk spreken ze geen Nederlands hier, dus je moet alles laten vertalen, certificeren, etc. etc. etc.
Ook zit aan het verkrijgen van een visum een medische keuring verbonden, alsmede een engels examen, verklaring omtrent het gedrag en heel veel papierwerk en lang wachten....

Maar mocht het permanente visum toch gelukt zijn en je bent eenmaal aangekomen in Australië, dan ben je vrij om te doen en laten wat je wilt. Maar 1 of 2 jaar rondtrekken is niet goedkoop en ook de hele visum aanvraag is prijzig (i.i.g een stuk duurder nu, dan toen wij het 10 jaar geleden hebben aangevraagd). Je mag dus wel voorbereid zijn op een flinke spaarrekening om de visumaanvraag te kunnen bekostigen en om 1 of 2 jaar te kunnen rondreizen met 2 kinderen.

Succes met de beslissing. Het is zeker geen makkelijke beslissing.....

P.S. Voor het gemak maar even de "spouse" visa opties achterwege gelaten omdat je aangaf met man en 2 kinderen te willen emigreren. :)
 
welkom + everything he said ;)

Een Permanent Resident visum (189) lijkt mij de enige passende optie. En ja, dat is een hele klus en kost wat centjes. Maar we zitten hier nu een maand of 9 en heb nog geen seconde aan Nederland gedacht :) It's all worth it!

Op je vraag of je iets anders kunt doen als het beroep waar je je visum op aanvraagt: Jazeker!
Het boeit echt 0,0 waar je op binnenkomt en wat je gaat doen. Wat ik wel even wil meegeven is (met jullie beroepen in de gezondheid) dat een visum verkregen op je medische beroep niet betekent dat je ook dat beroep mag uitvoeren hier. Je moet daar meestal een lokale opleiding of certificering voor halen (zoek op AHPRA) Maar je kunt dat ook niet doen en hamburgers gaan flippen :)
 
Bedankt voor jullie snelle antwoorden.
Het toeristenvisum had ik inderdaad verkeerd begrepen zie ik nu. Thanks voor de tip. 3 maanden is te weinig.
Voor het work en holiday visum zijn we al te oud (35 en 39).
Lijkt toch inderdaad het permanent visa de beste optie. Ja onze beroepen staan beide op die SOL lijst, dus dat is al een plus.
Of inderdaad gaan voor het sponsored visa en gelijk aan de bak en de reisplannen veranderen.
Wat betreft de kosten: ja daar moeten we een flinke spaarpot voor hebben... hopelijk komt dat goed door het verkopen van mijn praktijk aandeel en ons huis.

Iemand van jullie ervaring mbt de emigratiebeurs hier in NL? Hierop wachten of gewoon zelf al starten met aanvragen visa? Of daar grote kans op potentiële werkgevers en dus sponsored visa?
 
De emigratiebeurs. Daar zou ik zeker niet op wachten. Alle info die je daar kunt vinden kun je ook online vinden. Het is aardig om er eens langs te gaan als je gratis kaarten scoort en wat dingen te toetsen bij verhuizers o.i.d. Maar verder zijn wij er altijd alleen maar geweest om mede-forummers te ontmoeten.

Maar je gaat er niet de easy way naar OZ vinden is mijn idee. Je kunt op de site zien. Wie er staan, wellicht zit er voor de gezondheidszorg wel wat bij. Maar denk van niet.

Kijk ook even bij @SteveSW in zijn draadjes anders. Zijn vrouw is gesponsord Psychiater.
 
Hi,

Er zijn verschillende toeristenvisum ook voor 6, 9 en 12 maanden. Maar je mag daar inderdaad absoluut niet op werken en ook eigenlijk niet gebruiken als opstapje naar een permanent/sponsorship visum. Je kan het gebruiken om een jaar te reizen en te zien hoe het land jullie bevalt. Op het 12 maanden toeristenvisum met multiple entries, kun je voor de 12 maanden het land verlaten en dan krijg je een extra 12 maanden. Vrienden van mij hebben dit net gedaan, ik wist niet dat dat mogelijk was.

Hou er wel rekening mee dat met beide beroepen je je moet registreren en dat dat vooral als verpleegkundige (alleen niveau 5) nogal wat voeten in de aarde heeft. Zie het draadje over het AHPRA drama... Daarna kun je pas gaan kijken naar visa. Hou er rekening mee dat dat proces zo'n 12-24 maanden in beslag neemt en zeker 10.000 euro kost. En dan heb je nog geen visum... Zoals geschreven, het permanente visum geeft meer zekerheid maar duurt langer en is aanzienlijk duurder. Als je man zijn vpk-e registratie heeft, is een sponsorship visum relatief makkelijk, snel en goedkoop. Maar het geeft meer onzekerheid en je zit dan "vaster" aan een werkgever al zijn er wel mogelijkheden om te wisselen.

Succes ermee!
 
Welkom!
Vergeet niet dat een tijdelijk visum, kan betekenen dat je je nooit permanent kunt vestigen hier.
En natuurlijk bij zo'n visum heb je ook nog een pittige kostenpost als je je kinderen naar school wilt laten gaan.
Valt allemaal onder het kopje, zorg dat je genoeg geld op je spaarrekening hebt en wees bereid om een tijdje in twijfel te zitten.
Succes met de zoektocht.
 
Hoi. Ik ben architect en mijn vrouw (kinder -en jeugd) psychiater. Eerste idee was om op 189 voor permanent residency te gaan maar dat was op onze leeftijd (43/44) alleen mogelijk bij een zeer hoge IELTS score (Engels). Deze test is toch bijna de basis van elke optie zowel voor visum als je skill assessment (je beroepsvereniging vraagt meestal een hogere score dan gewoon migranten/visa). En IELTS is voor velen al meteen een struikelblok.
Staat je beroep op de lijst van beroepen die Australië/een staat nodig heeft (vroegere sol lijst; vergeet even de nieuwe naam) kan je wel extra punten scoren maar dan moet je daar wel gaan wonen en werken. Probleem: verandert elk jaar dus kan zo zo zijn dat je eerst gaat reizen en aan het eind je beroep er niet meer opstaat (ik denk wel dat 'de zorg' altijd gewild gaat zijn). Dat was voor ons ook een optie, beide beroepen leverden in Queensland nodige extra punten op, maar risico was dat hele proceduretijd, verzamelen van alle gegevens, skill assessment etcetera ons over de leeftijd van 45 zou tillen voor daadwerkelijke aanvraag VISA (en ja leeftijd is ondertussen naar max 45 gezet).
Bleef over 457 visum (via sponsoring/contract met bedrijf-ziekenhuis). Door ernstig tekort aan psychiaters zijn ziekenhuizen daar soms bereid om hele visa procedure te wachten op hun nieuwe werknemer. Mijn vrouw heeft op bepaald moment gesolliciteert en toevallig ging dat via een medical recruiter die ons uiteindelijk prima begeleid heeft (trouwens voor andere job dan eerste vacature). Hij is voor ons gratis want wordt betaald door ziekenhuis als hij erin slaagt je binnen te loodsen (niet elk ziekenhuis zit daar op te wachten dus kijk uit). Hij was goud waard door zijn contacten maar we hebben zelf ontzettend veel zelf opgezocht en gedaan. En ja het is een zwaar en ook duur proces, zeker door AHPRA.
Hele proces bij 457 werkt ook omgekeerd in mijn ogen. Even kort:
- goed uitpluizen wat straks allemaal nodig gaat zijn voor skill assessment en visa zodat je berg papieren toch kan inschatten
- kijken wat je beroepsorg eist voor IELTS en de test doen (2 jaar geldig) want dat is eerste wat ze vragen
- begin je met procedure skill assessment (voor psychiaters was dat eerst de RANZCP, dus de specialistenorganisatie, en dan als je daar door bent pas de algemene medische org, APHRA)
- ondertussen solliciteren (recruiter is handig want kent meestal ziekenhuizen)
- ben je aangenomen krijg je contract met als voorwaarden dat je skill assessment en visa moet halen (en werkgever moet duidelijk aan kunnen tonen dat buitenlander beste optie was)
- ondertussen ploeter je voort met skill assessment (volgde in ons geval deels ook na sollicitatie/contract omdat werkgever Area of Need moest aantonen)
- werkgever zorgt voor de papieren die zij moeten hebben om je visa nomination aan te vragen.
- heb je al deze credentials van skill assessment en je visa nomination dan pas kan je door de uiteindelijk visa.
Dus ja omgekeerd dan wat je denkt (contract-skill assessment-visa)
Wij zijn 1,5 jaar geleden begonnen en vertrekken hopelijk 19 december. Hopelijk want ja AHPRA (zij zijn super streng) moet nog 1 doc goedkeuren en dan gaat immi/visa (versneld via werkgever) hopelijk akkoord. Je hangt dan wel voor je verblijf vast aan die werkgever en kan pas na 3 jaar gaan voor permanent residency.

Ik dacht ik beschrijf even relatief kort ons proces zodat het allemaal wat concreter wordt.
 
Last edited:
@SteveSW Krijg jij ook zo'n hoofdpijn als je je eigen proces terug leest?

o_O

But then again: Het is het waard!

Hoofdpijn van de to do lijstjes,
Nu nog buikpijn van het wachten op volgende goedkeuring
Maar straks inderdaad hopelijk (ja de maar en hopelijk termen....je blijft zolang het nog niet finaal is voorzichtig): genieten.
Maar erover praten helpt :cool: en zeker als het misschien anderen helpt :)
 
Hi Nina, sorry, kan je niet helpen maar wil jou en je gezin in ieder geval welkom heten op het forum. De plek waar alle kennis over emigratie wordt verzameld en zoals je ziet barst het van de behulpzame mede-immigranten. Wat een heerlijk en spanned plan om met je hele gezin de oversteek te maken. En zoals Afterbang zegt, je kijkt waarschijnlijk niet terug, doen wij ook niet. Soms zit het hier mee, soms tegen, maar dat hoort allemaal bij het emigreren. De meeste kinderen die met hun ouders zijn geëmigreerd, zijn eerder ingeburgerd dan de volwassenen, dus dat is volgens mij waar je je het minste zorgen over hoeft te maken. Dus nu aspirientjes inslaan en het visum traject in. Veel succes!
 
Dankjulliewel allemaal! Sommige stukken even 2x moeten lezen maar weer een hoop bijgeleerd...
Nu weer door zoeken, uitpluizen en keuzes maken.
Optie reizen/tijdelijk verblijven dan visa aanvragen lijkt me toch niet zo'n handig plan na wat ik allemaal gelezen heb.
Ondertussen blijf ik dit fijne forum bijhouden...dankjulliewel allemaal!
 
Back
Top