Hoi Janneke,
Heb ik jouw reply gemist of ben je het vergeten ? Zou graag nog wat uitleg en advies krijgen over het onderwijssysteem voor mijn kids van 14 en 16 jaar. Bedankt alvast !
groet,
Froukje
Nee hoor, je hebt het niet gemist. Ik was druk en toen ik wilde antwoorden, kon ik op een andere manier niet posten. Verder wist ik ook niet of je nog op forum zat.
Highschool gaat hier van year 7 (12-13 jaar) tot year 12 (17-18 jaar). Het gaat hier meer op leeftijd dan op niveau, hoewel er binnen een jaar laag wel verschillen zijn, tenminste bij ons op school. Daar is de a klas het beste en bijvoorbeeld de g klas van lager niveau. Tot year 10 volgt iedereen vrijwel hetzelfde onderwijs, daarna moet je vakken kiezen: wil je naar de universiteit dan kies je voor de theoretische vakken, wil je meer beroepsgericht onderwijs, dan volg je de meer praktische vakken. Een combinatie is ook mogelijk. De oudste twee kinderen van 16 Kunnen dus mooi instromen in year 11
Allereerst de universiteit route: om toegelaten te worden heb je een ATAR score nodig. Dat is een score die in percentielen wordt uitgedrukt (net als de Cito in groep 8). Die score is belangrijk voor wat je later wil en kan gaan studeren. Populaire studies en universiteiten eisen een hogere ATAR om toegelaten te worden. Die ATAR is ook afhankelijk van de vakken die je kiest, moeilijkere vakken wegen zwaarder, dus daarmee krik je je score op. Verder werkt het ongeveer als op het VWO in NL. Ben je geen studiebol, maar meer praktisch gericht, kun je voor praktische vakken kiezen. Hiermee kun dan een certificaat halen (cert I of cert II, dat qua niveau vergelijkbaar is met MBO niveau 1 en MBO niveau 2. Na de highschool kun je dan naar de TAFE om cert III of cert IV te halen. Uit die praktische vakken heb je enorme keuze: O.a. hospitality, childcare, media, art, building and construction, technical design, engineering, ICT worden bij ons gegeven en leiden allemaal op tot een certificaat. Van een andere school weet ik dat ze heel goed zijn met de opleiding hair design, dus je kan echt veel kanten op. Het is kiezen wat het beste bij je kind past. Sommige scholen bieden ook ESL (English as Second Language) aan, waar Engels wordt aangepast voor anderstaligen.
De jongste zou ik gewoon in year 9 laten beginnen. Ook in year 7-10 zijn er wat keuzevakken zoals home economics, manufacturing, muziek, drama en art, maar zij heeft nog twee jaar totdat ze echt moet kiezen. Het niveau in NL is over het algemeen hoger dan in Oz, dus ik denk niet dat jullie kinderen problemen hebben om zich aan te passen. Wel zijn de regels wel veel strenger, maar misschien verschilt dat ook wel weer van school tot school.
Verder heb je een keuze tussen public schools en private schools. De lesstof is hetzelfde (Australisch curriculum) en een private school is niet per definitie beter, wel duurder. Er zijn goede public schools die beter zijn dan sommige private schools. Doordat private schools duurder zijn heb je wel een drempel van sociale status, ook doordat private schools ook kinderen kunnen weigeren. Denk aan kinderen met gedragsproblemen.
Om naar een bepaalde public school te kunnen gaan moet je in een bepaald cachement wonen. Je kunt dus niet een public school kiezen buiten dat cachement. Vaak zijn de public schools in de betere wijken ook de betere scholen.
Als permanent resident kunnen de kinderen gewoon naar de public school. Zijn jullie nog geen permanent betaal je extra schoolgeld omdat de kinderen dan internationale studenten zijn. Dat was 10 jaar geleden $5000 per jaar per student in NSW. Waarschijnlijk is het nu meer. Dit geldt niet voor private schools, die hebben hun eigen schoolgeld. Het kan dus de moeite lonen om wat meer te betalen en voor een private school te kiezen.
Ikzelf werk op een public school in Ipswich QLD, dus ik beschrijf alles vanuit mijn oogpunt. Ik heb geen ervaring met private schools, wel met de public school van mijn zoon in Sydney (die trouwens ook 16 was toen we hier aankwamen) en daar zaten wel wat verschillen tussen, maar de grote lijnen waren toch hetzelfde. Als je nog vragen hebt, laat maar weten, ik zal het forum in de gaten houden.