Walhalla

japie250

New Member
Hallo Allemaal

Ik ben erg blij met het forum omdat het zo ontzettend veel informatie bevat van de mensen die ervaring hebben met het immigreren naar Australie. Ik heb zelf een ongeveer een jaar geleden een spouse visum geregeld en ben met mijn vriendin die ik in zuid Spanje heb ontmoet na een jaar in Londen gewoond te hebben naar Brisbane verhuist.  De reden om naar brisbane te vertrekken is omdat London ons niet beviel, ik wilde niet naar NL terug en mijn vriendin wilde niet naar Spanje. Ik moet dus ook eerlijk zeggen dat Australie niet mijn eerste keus was en daarom mischien een iets critischer beeld van het land heb. Maar goed, een beetje tegenhang in al het positieve geweld op het forum kan ook geen kwaad. Ik schrijf dit stuk om mezelf een beeld te geven waar ik in beland ben maar ook om andere mensen een beeld te geven waar ze naar toe gaan. Hiervoor heb ik een aantal onderwerpen gepakt waarvan ik denk dat het belangrijk is om te delen. Het zou kunnen zijn dat informatie die ik tot mij heb genomen niet klopt. Je weet wat je weet, je weet niet wat je niet weet en je weet ook niet dat je niet weet wat je niet weet. Wat ik bedoel te zeggen is dat er een boel andere mensen zijn die veel meer aanvullende informatie over onderwerpen hebben waarvan ik niet op de hoogte ben of in mijn verhaal niet kloppen. Ik ben erg leergierig en wil graag gecorigeerd worden

Wonen: Ik heb niet zoveel ervaring met andere steden dan Brisbane maar ik ga er van uit dat ongeveer dezelfde situatie bestaat in  andere grote(re) steden. Brisbane vind ik duur. Ik heb behoorlijk veel rondgeken en een beetje behoorlijk huis onder de 400.000 is moeilijk te vinden. Ze zijn er wel maar meestal moet er dan veel aan gebeuren waardoor het uiteindelijk toch weer boven de 400.000 uit komt.  Lenen is kostbaar tussen de 7 en 8% +hoge kosten om een hypotheek af te sluiten.  Om een voorbeeld te geven wij woonden in een oude queenslander zo’n 5 km van het centrum waar wij $350 per week aan huur betaalden. Terwijl wij het huis huurden werd het huis verkocht voor $450.000. Ik heb berekend dat als wij een 100% hypotheek namen ongeveer het dubbele aan rente kwijt waren dan dat we aan huur betaalden. Er zijn hier geen regelingen als hyptheek rente aftrek dus de kosten zijn hoog. Wel is het zo dat je hier vrijwel geen huur rechten hebt, en dat je na afloop van je contract ( meestal max een jaar) in principe op straat gezet kan worden. Tot nu toe zijn er drie rente verhogingen geweest dit jaar. Waarschijnlijk ook om de snel klimende huizen prijzen wat af te remmen. Het IMF heeft een aantal jaren geleden een waarschuwing gegeven voor de hoge huizenprijzen.

Wat mij  fascineerd is hoe een land met zoveel ruimte als Australie de huizen zo duur zijn. Als je het vergelijkt met andere landen met veel ruimte als Amerika en Canada liggen de prijzen hier twee, drie of meer keer zo hoog zonder aantoonbare reden. Na hier met nogal wat mensen over gepraat te hebben kom ik eigenlijk tot de conclusie dat de huizenprijzen gebaseerd zijn op een droom of ideaal. Van een average Australia bloke en blokin wordt verwacht dat hij na z’n 25e een huis, schuur, achtertuin en een Ford of Holden in zijn garage heeft staan. Dat is de Australische cultuur. Doordat meer dan 70% van de australiers in de steden wonen en nooit op het idee gekomen zijn om appartamenten complexen te bouwen (laat staan dat ze er in willen wonen) kampen ze hier nu met een enorm logistiek probleem. Een goede vriend van mij is city planner met wie ik hierover met regelmatig van gedachten wissel. Het lijkt er op dat tijdens bouwen van Brisbane er niet is nagedacht over een infrastructuur en eigenlijk tot voor 15 jaar geleden een soort wildgroei heeft plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot een relatief klein zaken centrum en daaromheen een enorme suburbia. Er is niet nagedacht over de gevolgen voor openbaar vervoer en ook de wegen naar en van het centrum zijn traag doordat geen behoorlijk wegen net licht. De benzine mag dan wel wel goedkoper zijn maar om van a naar b te komen is ook twee keer zo ver waardoor je uiteindelijk weer net zoveel kwijt bent. Door deze wildgroei is er een identiteitsloos onsamenhangengend geheel ontstaan wat mij persoonlijk niet aanspreekt. Wel is het prettig dat je ongegeneerd wat voor bouw werk je wilt kan neer zetten en veel minder gebonden bent aan regels. Geoff (stadsplanner ) vertelde mij dat ongeveer 95% van de bouwverguningen worden goed gekeurd. Gevolg is wel dat er nu een nu een stad staat met enorm veel lelijke huizen en gebouwen.

Wonen in Nederland vergelijken met wonen in Australie is appels met peren vergelijken. Ik schat dat de huizen prijzen in nederland  gemideld iets lager liggen dan in Australie en de kosten van hypotheken in australie een stuk hoger. In Nederland woon je drie hoog achter als je het niet ruim hebt  hier woon je in een lostaand huis met tuin. Dus moeilijk te vergelijken. Appartementen van een beetje formaat is hier een groot tekort en schreeuwend duur. Kwa m2 prijs is het in brisbane een stuk goedkoper om in een lostaand huis te wonen dan in een appartement.

Werken.

Ik heb de indruk dat in de meeste vakgebieden de het uiteindelijk over te houden loon gemideld op twee derde licht van het loon in NL. Het is wat moeilijk over een kam te scheren maar uit eigen ervaring en wat ik van andere mensen hoor kom ik tot deze conclusie. De secundere werkomstandigheden zijn vrij slecht. Hier moet met loon berekening rekening gehouden worden omdat een boel voorzieningen die er in nederland inbegrepen zijn in loon of waar je belasting voor betaald  hier niet aanwezig zijn en uiteindelijk toch betaald moet worden. Veel van onze vrienden die first time home buyers zijn met een nieuw geboren kind komen in de problemen. Huursubsidie bestaat niet. Kinderopvang is duur en er is 6 weken zwangerschapsverlof. Ook kinder bijslag bestaat niet. Wel is er een eenmalige check van $5000  beschikbaar voor de kers verse ouders. Zo zijn er waarschijnlijk nog veel meer voorbeelden van sociale voorzieningen die in Nederland aanwezig zijn die je het hier zelf moet bekostigen. Wel lijkt het er op dat er veel tekorten zijn op de arbeidsmarkt. Wat ook niet zo verbazingwekkend is omdat een boel specialische beroepen naar het buitenland vertrekken omdat daar meer te verdienen valt en de kosten voor wonen een stuk lager. Toch zijn er ook een boel mensen die naar Australie immigreren die uit landen komen waar de werkomstandigheden een stuk slechter zijn. Het blijkt dat er ongeveer net zo veel mensen uit gaan als binnen komen. Mij valt op dat er vrij veel mensen uit zuid Afrika, Duitsland en UK actief zijn.  Het lijkt er op dat met het extra verdiende geld in Nederland je elk jaar prinsheerlijk op vakantie kan gaan naar Australie en dan waarschijnlijk meer natuurschoon ziet dan als je hier woont. Een boel mensen moeten blijven doorwerken om de hypotheek af te betalen en kunnen het zich nauwelijks veroorloven om op vakantie te gaan. Kun je je welverdiende vakantie veroorloven gaan een boel nederlandse migranten naar Nederland om familie en vrienden te zien.

Cultuur:

Australie heeft een fantastische cultuur als je houdt van 8 cilinder utes, barbaque en vissen. Australiers zijn erg vriendelijk zolang je niet zwart bent, homo, alleenstaande moeder of niet binnen beeld wat australiers over zichzelf hebben past. Ook mijn vriendin wordt nog dagelijks geconfronteerd met het de te verwachten patroon rollen van voor de eerste feministische golf. Nu denk ik dat in sydney de homoscene grotendeels geacepteerd is en daarom ook alle homo’s en lesbiennes in het land voornamelijk naar sydney komen omdat zeker op het platte land homo’s  niet geacepteerd worden. Eigenlijk ben ik nooit in een land geweest dat zo openlijk rasistisch is als Australie. Ik vindt het te vergelijken met de midwest in de US maar hier is het nog wat openlijker.

Nu moet ik zeggen dat ik voornamelijk in queensland heb gereisd en Northern Territory en heb de indruk dat het in het zuiden een stuk minder is.  Ik kwam er eigenlijk pas achter toen ik ging reizen met een een vriend (zwarte amerikaan) en een John, een aboriginal uit Catherine NT. Daarvoor had ik het nooit zo in de gaten (als je wit bent valt het niet zo op). Na deze ervaring ben ik er meer op gaan letten en het is stuitend. Wij hebben nogal wat aziatische vrienden en ook hier is rascisme aan de orde van de dag.

Een groot verschil met bijvoorbeeld Nieuw Zeeland en de US is dat Australie nooit openlijk zijn excuses heeft aangeboden voor de massa slachtingen op aboriginals. Laat staan een memorial (tenminste niet dat ik weet). Mede hierdoor zijn de spanningen nog erg hoog. De situatie van aboriginals zijn  sinds het begin van de jaren 70 nog slechter geworden dan ze al waren, en met de houding van de howard administratie zal daar ook geen verandering in komen. De aboriginals die ik gesproken heb, en wat op de radio hoor, worden witte mensen nog steeds gezien als de bezetters en ik kan ze eerlijk gezegd geen ongelijk geven. Dit maakt het voor mij  principieel moeilijk om  land te kopen omdat ik het gevoel dat ik gestolen land koop.  De tijd dat bijvoorbeeld Howard een krans zal leggen voor de gevallen slachtoffers bij een herdenkingsbeeld licht niet in de nabije toekomst. Wel heb ik de indruk dat de generatie X de historische feiten onderkend en op het moment dat de babyboomers uit het politieke klimaat zijn verdwenen er erkenning komt.

Helaas komt deze erkenning voor een groot gedeelte te laat. De kennis van het land wat generaties lang is doorgegeven is nu vrijwel verloren gegaan. Er is wel een gedeelte geregistreerd maar ook dat kwam voor een groot gedeelte te laat. We hebben nu te maken met de laatste generatie aboriginals die nu rond de 60 en 80 zijn die de gesproken historie hebben meegekregen. Veel is geregistreerd maar veel ook niet. Aboriginals hebben ook altijd geweigerd om kennis te delen zolang er geen erkenning was. De grootste schade die is toegebracht is het moment dat aboriginals gedwongen werden hun land te verlaten. Australie was verdeeld in honderden stammen en talen met elk hun eigen kennis van hun land wat generaties lang is doorgegeven. Op het moment dat een stam gedwongen werd hun land te verlaten was de kennis die ze over het land haden niets meer waard. Een aboriginal stam die generaties lang in alice springs heeft gewoond heeft weinig kennis van het land in zeg Hobart. Hierdoor is een schat aan kennis verloren gegaan wat mede een enorme ecologische crisis ten gevolg heeft.

Sprekende met mijn Australisch vrienden over dit onderwerp ben ik er ook achter gekomen dat het veel ingewikkelder is dan het lijkt. De destructieve houding van aboriginals en de enorme verschillen in cultuur maakt dat de twee bevolkingsgroepen elkaar uiteindelijk negeren en er geen oplossing in het verschiet licht.

Waar wel veel waardering voor is ontstaan is aboriginal kunst. De laatste jaren lijkt er een dynamische relatie te zijn ontstaan tussen aboriginal kunst en Australiers. Er is een levendige handel in aboriginal kunst waar grof geld word neergeteld voor autentieke doeken van beroemde aboriginal kunstenaars. Dit is ook begrijpelijk omdat er een soort oerkracht van de kunstwerken uitspreekt die het dichtste komt bij de Australische identiteit.

Gek genoeg is er bar weinig waardering voor zo’n beetje alle andere kunstvormen die hier actief zijn. Je zou zeggen dat dat in een land wat 15 jaar een economisch groei heeft doorgemaakt kunst en cultuur floreerd. Het omgekeerde is waar. De meeste kunstenaars van betekenis gaan naar Amerika of Europa om hun succes te beproeven. De hier welbekende “brain drain”. En velen hebben ook succes. Ik heb de indruk dat er een algemene desinteresse bestaat voor de eigen cultuur. Belangrijke literaire werken worden niet meer gedrukt en op universiteiten wordt het steeds moeilijker om Australisch literaire geschiedenis te studeren. Auteurs worden in het buitenland meer gewaardeerd dan in eigen land waardoor ze massaal vertrekken. Getalanteerde kunstschilders en fotografen gaan weg omdat ze het zat zijn om tegen de armoede grens te leven. Er was laatst een kunstschilder die in Australie per doek $10.000 ontving en na een jaar parijs $250.000 voor een doek kreeg. Oude generatie Acteurs, regiseurs en filmproducenten  adviseren jong nieuw talent om naar Amerika te vertrekken omdat de kans op een carriere in Australie vrijwel nihil is. Belastingaftrek voor het produceren van films is eind jaren negentig ingetrokken waardoor de bloei in de filmindustrie  vrijwel tot stilstand kwam. Grote produktie studio’s staan leeg en worden mischien een of twee keer per jaar door een Amerikaanse blockbuster gehuurd om goedkoop te produceren. Een Amerikaanse universiteit was in het bezit gekomen van het gehele foto archief van een Australische fotograaf die Australische soldaten in de loopgraven van de eerste wereld oorlog heeft gefotografeerd. Je zou toch zeggen belangrijk historisch materiaal, wat doet dat in Amerika?. Het blijkt dat de kosten voor de opslag van dit werk te hoog was en daarom het werk aan een Amerikaanste universiteit is verkocht.  Dit soort voorbeelden schetst hoe Australie met zijn eigen cultuurgoed omgaat. In Engeland was ik al enigsinds gewaarschuwd voor de zo genoemde cultural dessert waar ik in terecht zou komen. Ik dacht dat dat zal wel mee zou vallen,  maar niet dus.

Oh ja, er is ook sport....................................................................................

Maar er is hoop. Globalisering en het internet heeft zo zijn voordelen. Een mooi voorbeeld is van een groepje jonge fotografen en grafisch ontwerpers die een magazine zijn begonnen en dit op culturele hotspots in de wereld publiseren (ik ben de naam even kwijt). Ze benaderen beroemde kunstenaars via het net krijgen digitale beeld bestanden en artikelen toegestuurd, zetten het magazine in sydney in elkaar, sturen vervolgens het digitale boekwerk naar een drukker in bijv New York die het vervolgens in elkaar zet en laat verspreiden. En zo gaat dit magazine de hele wereld over. Ditzelfde gebeurd met Australisch kunstfotografen die digitale bestanden sturen naar parijs waar werk wordt afgedrukt om vervolgens in een galerie te hangen. Met anderhalve meter hoge bronzen beelden zou dit mischien wat lastig zijn op dit moment maar je weet nooit wat de toekomst brengt.

Ik ben opzoek naar een niewe held. Mijn eerste australische culturele held was Dusty Slim de country zanger.  Erg goeie muziek ik was meteen verkocht. Na zijn overlijden een paar jaar geleden was Steve Irwin voor een jaar mijn icoon. Zijn inspirerende documantaires en acteer talent maakte van mij een onavolgbare fan. Ook hij heeft de ondragelijke hardheid van het Autralische bestaan niet overleefd. De spoeling word  dun. Wie kan mij helpen aan een cultureel icoon die nog in leven is,  beroemd is en nog in Australie woont (niet met de wigles aankomen daar ben ik echt te oud voor).


In het boek down under van bill bryson wordt mooi omschreven dat er geen rede is om kunst te maken als je in zo’n mooie omgeving leeft als Australie. De combinatie van het klimaat, de layd back life syle en de natuur geeft absuluut geen drang tot creeren laat staan waarderen. Waarom zou een schilderij kopen als je ook naar buiten kan lopen en het met eigen ogen zien wat veel indrukwekkender is.
In het boek the unduchabels (naam van schrijver even kwijt) geeft een mooie omschrijving waarom Nederland zo rijk is aan grootmeesters. Als je maar lang genoeg ons oninspirerende koud kikkerlandje verblijft ga je op een gegeven moment van ellende vanzelf creeeren. Wanneer kunst en cultuur je lief is kan je  beter in Nederland blijven. Zeker Europa heeft een enorme culturele rijkdom waar Australie bij verbleekt. Daarentegen na een dagje snorkelen in de white sundays, de eindeloze lege stranden, natuurparken,  je waant je soms in het  paradijs op aarde.  Het is maar waar je je prioriteiten steldt.

Het is zo jammer dat het merendeel van die prachtig heerlijke tropisch vis die hier gevangen word rechtstreeks de frituur wordt in gekwakt waarna het eigenlijk allemaal
hetzelfde smaakt. Fish and chips met lauw bier zal ik nooit aan kunnen wennen. Ik schat dat +_ 70% van de restaurants die we bezocht hebben het voedsel onder de maat is. Het beste eten komt van de aziaten. Australiers die hun culinaire kunsten proberen te verheven boven fish and chips en de barbaque zijn gedoemd te mislukken. Er zijn natuurlijk  uitzonderingen maar het is uitkijken geblazen. Wat ik meestal doe als ik ergens voor het eerst kom is een voorgerecht bestellen als dit me niet bevalt sla ik het hoofdgerecht over en flans ik later thuis zelf wat in elkaar. Het is een echt uit eten en take away cultuur. Als je bij iemand wordt uitgenodigd voor de lunch ga je meestal naar iemands huis om vervolgens ergens te gaan lunchen. Er word over het algemeen weinig gekookt. Daarentegen zijn de wijnen fantastisch. Grote variatie aan Australische en Nieuw Zeeland wijnen. Wijnen uit andere streken van de wereld is moeilijker aan te komen. Bier is niet te zuipen.  Godzijdank is er een belgisch bier bar in Brisbane waar nog een lekker tripeltje genutigd kan worden. Als je een home made biertje aangeboden wordt door een optimistische Australisch jonge heer doe er dan alles aan om dit goedje te vermijden. Fake desnoods een hardaanval. Als je dit eenmaal hebt geproeft geloof je spontaan niet meer in god en bier smaakt nooit meer hetzelfde.




 
 
Mijn bericht is iets te lang dus hier is het tweede deel


Klimaat,
Warm weer is lekker. Zeker een lente zonnetje na een koude winter. In brisbane is het het grootste gedeelte van het jaar heerlijk maar in de zomer is het afzien. Gloeiend heet kan het zijn. Regelmatig sla ik even af naar een drive through bottle shop om daar in de bierkoeling een kwartiertje af te koelen. Heerlijk. Voor mij is de zomer hier net zo afzien als de winter in Nederland. Met de huidige klimaatverandering zal het op den duur nog wel eens pretiger toeven kunnen zijn in Europa dan in Australie. Probleem is tegen de kou kan je je kleden, tegen de hitte niet. Wat kan is onder een kouwe (lauwe) douche staan en je dan droog laten blazen door een van. Dan voel je je een kwartiertje prettig maar dan begint het weer van voor af aan. Airconditioning  is erg duur en je moet een goed geisoleerd huis hebben. Mischien dan toch maar voor de zomer maanden in de koeling van een bottle shop gaan wonen. Of een kantoor baan met airconditioning. Voor kinderen is veel ruimte en buiten spelen leuk maar niet aan te raden. De kans op huidkanker is in de jonge levensjaren het grootst en het wordt sterk afgeraden om langer dan een half uur per dag buiten te verblijven. Zon of bewolking maakt niet uit uv straling komt overal doorheen. Je ziet dus ook vrij veel kinderen die buiten van top tot teen bedekt zijn. Lekker met 38 graden.




Milieu,
Meer dan 50.000 jaar hebben aboriginals voor dit fantastische land gezorgd en met de komst van blanken is het grotendeels in ruim tweehonderd jaar vernietigd. Dit is overal aan de wereld aan de gang ik heb er moeite mee dat Australie nog in de ontkeningsfase zit. Mijn vriendin heeft als arts een paar jaar voor flying doctors gewerkt waar ik regelmatig mee vloog om patienten op te halen. Een van de leukste ervaringen van mijn leven. We hadden een actie radius van 1000 km van uit Rockhampton (800 km boven brisbane) en vlogen alle richtingen uit. Eigenlijk was bijna overal waar je vloog het beeld het zelfde. Al het regenwoud gekapt zo her en der een heuvel met bos waar kappen niet mogelijk was. Dit zijn nu natuurparken. Later ben ik een keer van uit brisbane naar perth gevlogen met een city hopper en ook hier was het beeld hetzelfde maar dan over een strip van 2500 km. Leeg, kaal met zo nu een dan een natuurparkje. En enorm veel suiker plantages. Dit was allemaal prachtig regenwoud. Nu had ik laatst een greenie aan de deur voor een petitie tegen boskap en die wist mij er iets meer over te vertellen. Er blijkt sinds een jaar of twee een verbod te liggen op hout kap in een boel gebieden. Daarvoor is van af 1970 tot nu ongeveer 70% van het regenwoud en alle andere bossen in Australie gekapt. Hier zit dus niet meegerekend wat er daarvoor al gekapt was. Ik heb altijd gehoord over kappen in zuid amerika en Afrika maar de kaalslag in Australie had ik nooit van gehoord. Het verbaaste mij ook omdat in zuid Amerika en Afrika vaak arme landen zijn met vaak dictatoriale regimes waar boskap vaak een kwestie is van leven of dood.  Australie is toch een rijk westers land is wat trots is op zijn natuur daar zou je dit soort kaalslag niet van verwachten.
Eigenlijk een beetje hetzelfde met de barier reef. Hartstike mooi natuurgebied, staat de world herritage list maar er worden gerust nog grote vis quotas uitgedeelt  die het natuurlijk evenwicht op het op het grootste levend organisme ter wereld ernstig verstoren. Mining zelfde verhaal. Er is net weer een vergunning afgegeven in Northern Territory die een verswater rivier zal vergiftigen en een enorm gebied met uitsterven bedreigd. En er is al zo weinig water. Afgelopen jaar zijn er mijnen voor grof geld aan de chinezen verkocht die hele gebieden gaan leegplunderen. Veel protesten hoor je van aborigenals die van hun land verwijderd zijn en het vernietigd zien worden. Australiers lijken van hun natuur te houden maar geld verdienen gaat voor.  Deze houding stoort mij mateloos.  Het soort eindeloos optimisme van kijk eens naar al ons natuurschoon een tegelijkertijd gewoon doorgaan met het vernietigen.

Als deze gierigheid heeft grote gevolgen voor natuur en milieu. Door alle boskap zijn microklimaten in de bossen verdwenen waardoor regen niet meer aangetrokken word en het gort droog is geworden. Brisbane staat op level 4 van waterrestrictie en gaat in maart vrijwel zeker naar level 5 (totaal 5 levels). Dit betekend dat het volgende level is: water is op. Je draait de kraan open en er komt niets meer uit. Voornaamste rede is Boskap, een paar  dammen op de verkeerde plek gebouwd en weinig neerslag. Wat er op dit moment nodig is is twee weken lang zware regenval om de grond los te maken en dan nog twee weken regenval om het grondwater peil een beetje op orde te krijgen. De kans dat dit gebeurd is erg klein. Tot voor een half jaar geleden was het verboden om een grijs water systeem bij je huis aan te leggen. Nu is toch maar besloten dat dat wel mag (jaartje of tien te laat) en lijkt het er op dat binnen een jaar zo’n 1.8 miljoen huishoudens zich van een grijswater systeem moeten voorzien, en dan maar hopen dat het gaat regenen.
10 % van het water gaat verloren aan lekage van het water systeem. Zouden ze kunnen fixen maar een stad met een diameter van 100 km doe je dat niet binnen een jaar(tje). Dus volgende patchjob is de druk van de waterleidingen verlagen zodat het minder gaat lekken.
Howard die de recentelijk gecreerde ministerpost van het water op zich genomen heeft kwam met het unieke plan om dan maar  het water uit de wetlands te zuigen en dit als drinkwater te gebruiken. Een mooi voorbeeld hoe de politiek met zijn eigen natuurschoon omgaat. Al dit gedoe was niet nodig geweest als men 30 jaar geleden voorzorgsmaatregelen  had getroffen die toen al lang duidelijk waren. Deze plannen liggen ook al 30 jaar op de schappen maar tot de dag van vandaag wordt er niet naar gekeken. Ik was laatst op een water forum in moorychedor waar wetenschap en politiek bij elkaar kwamen om deze problemen te bespreken. Wetenschappers draagden een stuk of vijf mooie voorbeelden aan van over de hele wereld waar hergebruik van water in de meest geavanceerde systemen al  tientallen jaren in gebruik is. Aan het eind van het forum zegt de politiek dat er niet genoeg bewijs is en we gaan gewoon nog een aantal dammen bouwen waarvan nu al is aangetoond is dat die niet zullen werken en veel schade aanbrengen aan het milieu. Mischien toch wat connecties met de bouw wereld.

Andere maatregel zou zijn om de landbouw van minder water te voorzien en te gebruiken voor drinkwater. We hebben met de orkaan in noord Queenstand afgelopen jaar gezien wat er gebeurd als er een bananengebied getroffen wordt. Bijna een jaar lang hebben we 10 tot 15 dollar voor een kilo bananen moeten betalen. Als er op water gekort wordt in de landbouw kan je er donder op zeggen dat de prijs van groente en fruit omhoog schiet. Importeren zit er niet in door quarantane dus linksom of rechtsom, het leven gaat hier op korte termijn ingewikkelder worden.
Ook de veestapel heeft enorm te lijden op het moment. Door weinig neerslag is groeit er niets waardoor veestapels bijna niets meer te eten heeft. Kunstmatig voederen is erg kostbaar (geen subsidie op landbouw). Daarnaast wordt door geimporteerde rassen (koeien en schapen) veel water geconsumeerd omdat die niet aan het drooge climaat gewend zijn. Grote gedeelte van veestapels worden op dit moment afgestoten om de veel kleinere veestapel een kans van overleven te geven. Hierdoor is wel het vlees lekker goedkoop op het moment.

Uiteindelijk is het net zo makkelijk om over Australie te kankeren als over Nederland. Bottom line voor mij is dat beide plekken geen walhala zijn. Voor walhala moet je naar Spanje. Mooi weer, pretige cultuur en dicht bij Nederland voor vrienden en familie. Maar ja, als je naar Spanje vlucht zal ook dat niet werken. Vluchten werkt niet. Het belangrijkste voor mij is dat ik me thuis voel in mijn eigen ziel. Dan kan ik waar ook ter wereld gelukkig zijn.  Dit is een belangrijke vraag die ik mezelf heb leren stellen als ik van land verkas. Ga ik weg omdat mijn omgeving mij ongelukkig maakt of ga ik weg omdat ik ongelukkig ben? Als ik gelukkig ben maakt het niet zo veel uit in wat voor omgeving ik zit. Als ik ongelukkig ben wil ik meestal weg. Immigreren om elders gelukkig te worden werkt volgens mij niet. Eerst gelukkig worden en dan immigreren werkt wel. Maar waarom zou je immigreren als je gelukkig bent?


 
 
Dat was ik ook al niet van plan gelukkig  :lol: Ben ook blij dat, ondanks dat ik ook echt wel de nadelen zie van Australie, ik er ongelooflijk veel zin in heb...
 
Mmmm, voor een twijfelaar niet de leukste input, maar toch... bedankt voor het belichten van de andere kant, die is er ook (helaas ook in Spanje of andere delen van de wereld...) En je laatste conclusie bij deel II is wel een denkertje...
 
He Jaap,

Misschien moet je wat meer oog hebben voor de positieve dingen die hier ook wel degelijk zijn? Ik spreek jouw verhaal zeker niet tegen maar het lijkt me verdomd moeilijk om gelukkig te blijven/worden/zijn als je op deze manier kijkt tegen het land/de stad waar je MAG wonen...

Als ik gelukkig ben maakt het niet zo veel uit in wat voor omgeving ik zit. Als ik ongelukkig ben wil ik meestal weg. Immigreren om elders gelukkig te worden werkt volgens mij niet. Eerst gelukkig worden en dan immigreren werkt wel. Maar waarom zou je immigreren als je gelukkig bent?


Dit klopt zeker; als je ongelukkig bent in een land moet je voor jezelf wel goed nagaan of de reden 'het land' is voor je de grote immigratie-stap zet. Zelf was ik erg gelukkig in NL maar voel me hier in Oz/Brisbane (!) meer thuis dan in NL en ben daarom nu nog gelukkiger

Ik snap dat jij in een lastige situatie zit met een Oz vriendin dus niet zomaar hier weg kunt maar het moet toch mogelijk zijn om een plekkie op deze aardkloot te vinden waar jullie BEIDE gelukkig zijn... wel ff belangrijk...

Cheers mate,
Jan
 
Ben blij dat mijn kijk op Australie en de rest van de wereld, want wees eerlijk zo'n stuk zou je wel over elk land (werelddeel) kunnen schrijven, anders is. Ik dans, dus ik besta. Lach en de wereld lacht terug.
Succes met de rest van je leven.

Ga nu genieten van een lekker pilsje en het heerlijke weer!

Groet Tom.
 
Ik vind het best goed om ook de andere kant te belichten. Maar sommige dingen zeg je wel een beetje kort door de bocht.

Wonen is misschien wel iets duurder. Maar er zijn in ieder geval genoeg huurhuizen (om het daar ook even over te hebben) en wij betalen bijvoorbeeld weer geen ozb belasting als huurder, en dat haalt onze huur ook weer omlaag in vergelijking met Nederland. Kopen weet ik niets van, dus kan ik ook niets over zeggen. Maar qua huur zijn we denk ik ongeveer hetzelfde uit. Het hangt er ook zo van af waar je gaat wonen...

Werken heb ik juist meer problemen mee dan jij schrijft :D. De nieuwe industrial relation laws zijn niet echt vriendelijk voor de werknemers. Bovendien valt het niet altijd mee om werk te vinden in je eigen gebied (andere banen zijn lastig omdat ze vaak toch opzoek zijn naar een bepaald papiertje). Oh en zwangerschapsverlof hangt van je baas af. Op de universiteiten/onderwijs zijn ze bijvoorbeeld een stuk vriendelijker (mits je een vaste aanstelling hebt). En er is wel kinderbijslag, maar inkomensafhankelijk. De baby bonus is nou juist weer iets wat ze in Nederland niet hebben...

Wat je zegt over het klimaat: ben ik het mee eens. Het is soms zo krom... het schijnt dat Brisbane (met groot tekort aan water) elke dag miljoenen liters aan de gold coast verkoopt (die zelf genoeg hebben in hun dam) omdat dat nou eenmaal afgesproken is  :shock: hu ikke niet snap niet?? En recycled water willen ze ook niet aan.

Tja er zijn genoeg dingen die hier niet perfect zijn. Jij zegt wel dat zuid-spanje perfect is. Maar daar zijn ook genoeg dingen die niet fijn zijn geregeld. Een vriendin van mij woont in Spanje en ergert zich elke dag aan de ontzettend lakse houding (die je hier soms ook wel eens ziet). Al met al denk ik: als je het hier niet naar je zin hebt, dan probeer je het toch in een ander land. Of heb je het wel naar je zin in Brizzy? Ik zou hier prima kunnen wonen als het niet zover van NL af is. Wij vertrekken misschien/waarschijnlijk (hangt van onze bui af) na de studie weer terug naar Europa. Maar wie weet zijn we tegen die tijd zo vergroeid met dit land, dat we niet anders meer willen???
 
Effe ook wat zeggen  :lol:: situaties in landen vergelijken is een hele logische reactie als je emigreert, maar je wint er uiteindelijk helemaal niks mee.

Ik vind dat het leven is wat je er zelf van maakt, waar ook ter (welvarende deel van de) wereld en dat dat meestal niet zozeer afhankelijk is van de leefomstandigheden. En ik vind emigreren een enorm groot avontuur en een enorme buitenkans. Het heeft geleid tot opmerkelijke inzichten in hoe je wereldbeeld gevormd wordt en hoe je andere culturen beoordeelt. Ik ben enorm blij met de verrijking die ik door emigreren heb gekregen. Maar ik denk dat ik in NL vast net zo gelukkig was geworden als dat ik nu ben  :smile:.
 
Verder heb je het nog wel naar je zin???
Maak je geen zorgen, ik heb het zeker naar mijn zin.

Misschien moet je wat meer oog hebben voor de positieve dingen die hier ook wel degelijk zijn?
Ik heb ook oog voor de positieve dingen die hier zijn. Ik denk dat ik het kan zelfde soort verhaal kan schrijven over hoe fantastisch het hier is. Maar dat weten de meeste mensen op het forum wel. Het is een privilege om hier te mogen wonen en ik geniet dagelijks van het leven dat ik hier heb.  :flying:

met een Oz vriendin dus niet zomaar hier weg kunt maar het moet toch mogelijk zijn om een plekkie op deze aardkloot te vinden waar jullie BEIDE gelukkig zijn... wel ff belangrijk...
Het mooie van onze relatie is dat we gelukkig zijn met elkaar. Waar we ook zijn. Ik ben ook niet ongelukkig in Brisbane (al komt dat mischien zo over) maar wil ook een andere kant laten zien waar weinig over gesproken wordt.  :gramps

Zelf was ik erg gelukkig in NL maar voel me hier in Oz/Brisbane (!) meer thuis dan in NL en ben daarom nu nog gelukkiger
Ik voel me hier ook meer thuis en ben gelukkiger dan in NL maar ik kan (wil) negatieve aspecten in mijn leefomgeving nou eenmaal niet negeren. Dat zit nou eenmaal niet in mijn  karakter.  :wall:

want wees eerlijk zo'n stuk zou je wel over elk land (werelddeel) kunnen schrijven, anders is.  :|
Dit is ook zo. Alleen het valt mij op dat er over Australie vrijwel nergens kritisch geschreven word (Ik kan het mis hebben). Dit is een optimismo cultuur puur sang. Heerlijk om in te leven maar de keerzijde is dat er pas naar problemen gekeken word als het grondig mis gaat.

Ik dans, dus ik besta. Lach en de wereld lacht terug.
Zeker hier! Er word veel gelachen en de humor is hilarish. Ook in de dagelijkse omgang word veel ge(glim)lachen waar ik me ook zeer in thuis voel. Over dansen gesproken wij gaan eind van de maand naar het woodfolk festival om een paar dagen te feesten. www.woodfolkfestival.com :prop:

wij betalen bijvoorbeeld weer geen ozb belasting
Je betaald geen ozb belasting, er is geen huursubsidie, geen huurbescherming en ook geen sociale woningbouw. Voor ik vertrok had ik een 80m2 appatement in Amsterdam pijp waar ik 275 euro huur pm aan de woningbouwvereniging betaalde. Daar hoef je in Sydney niet mee aan te komen. In nederland lijkt het ook wat te zijn doorgeslagen wat een crime voor huis eigenaren is. Ik heb begrepen dat de huren hier op het moment snel stijgen mede omdat steeds minder mensen zich een hypotheek kunnen veroorloven waardoor  de druk op de huurmarkt toeneemt.

ja er zijn genoeg dingen die hier niet perfect zijn. Jij zegt wel dat zuid-spanje perfect is. Maar daar zijn ook genoeg dingen die niet fijn zijn geregeld. Een vriendin van mij woont in Spanje en ergert zich elke dag aan de ontzettend lakse houding (die je hier soms ook wel eens ziet). Al met al denk ik: als je het hier niet naar je zin hebt, dan probeer je het toch in een ander land. Of heb je het wel naar je zin in Brizzy? Ik zou hier prima kunnen wonen als het niet zover van NL af is. Wij vertrekken misschien/waarschijnlijk (hangt van onze bui af) na de studie weer terug naar Europa. Maar wie weet zijn we tegen die tijd zo vergroeid met dit land, dat we niet anders meer willen???
Spanje is ook zeker niet perfect. De buroeucratie is een ramp, corrupt, moeilijk werk te vinden en de naweeen van Franco zitten nog steeds in het in het systeem (guardia civil). Maar hier zal ik je verder niet mee vervelen. :egg:
Persoonlijk heb ik meer last van de lakse houding hier dan in Spanje. Als je in spanje ongeduldig bent werkt dat tegen je. Als je in een gemeenschap deze repeutatie eenmaal hebt krijg je bijna niets voor elkaar. Als je daarentegen eenmaal op dezelfde golflengte zit kan je heel veel in korte tijd voor elkaar krijgen. De reden dat ik Spanje erbij betrek is dat het in een boel opzichten weel weg heeft van Australie. Grote voordeel is dat het niet zover weg is en het minder ingewikkeld is om naar te emigreren. En ja, ik ben dol op Brisbane, ook dol op andalucia en ook weg van San Fransico.

situaties in landen vergelijken is een hele logische reactie als je emigreert, maar je wint er uiteindelijk helemaal niks mee.
Volgens mij immigreren mensen juist omdat ze andere landen met hun eigen land vergelijken. Het gras is altijd groener aan de andere kant. Ik heb ook het idee dat juist hierom immigreren vaak mis gaat. Een boel mensen fantaseren over een situatie en bij aankomst blijkt de werkelijkeid heel anders in elkaar te zitten. Wel ben ik het er mee eens dat als je eenmaal ergens zit het geen zin meer heeft om te vergelijken en het zelf in de hand hebt om er een succes van te maken. Wat dit betreft is Australie ook echt een fantastisch land. De "fair chance" mentaliteit zit in de cultuur verweven en dat maakt dit een land van vele mogelijkheden.

In een uitzending van andere tijden over imigratie naar Australie werd verteld dat een derde onverichte zaken terug keert. Dit is wel lang geleden en een heel andere tijd maar uit mijn vriendenkring schat ik dat de helf die geimigreerd is binnen 5 jaar weer in Nederland is. De voornaamste rede is dat de situatie aldaar toch wat anders was dan mensen in hun hoofd hadden. Daarom schrijf ik dit ook. De positieve kanten van Austrlie zijn wel duidelijk maar het is ook belangrijk om naar de negatieve kanten te kijken en je af te vragen of je daar goed mee kunt omgaan. De een kan het beter dan de ander.Het is aan te raden om als voorbereiding een maand of drie, zeg tussen december en Maart een huis te huren om te kijken of de levenstijl je bevalt. Wel kostbaar maar veel goedkoper en minder ingrijpend dan slecht voorbereid te gaan en na een jaar of twee later teleurgesteld  terug naar Nederland te komen. Ik zeg niet dat immigratie naar Australie een slecht idee is maar hoe grondiger de voorbereiding hoe hoger de kans op succes.

groetjes Jaap
 
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om jouw kant
van 'het walhalla' te beschrijven. Alle info is wat
mij betreft prima, zoveel mensen, zoveel meningen.
Ik haal er gewoon uit wat mij het beste past  :lol: :grin:.

groetjes Miranda
 
Jaap zijn verhaal is inderdaad af en toe nogal kort door de bocht maar er zit heel veel waars in dat je nergens anders leest. Vooral voor mensen die zich nog aan het orienteren zijn is het ook wel 's goed om de nadelen van Australie te lezen.
Helaas is het niet meer zo dat je hier voor weinig een prachtig huis koopt. Housing affordability voor starters is nog nooit zo laag geweest (anders gezegd: niet te betalen) en men verwacht dat de huren de aankomende tijd snel zullen gaan stijgen zodat het voor aankomende immigranten met weinig geld erg lastig wordt om een leuk huis te vinden.
Het weer is hier overigens wel heel erg lekker (in Adelaide dan).
 
[quote author=japie250 link=topic=6165.msg76883#msg76883 date=1165939748]
Ook kinder bijslag bestaat niet. 
[/quote]

Dit klopt niet, er is wel kinderbijslag. En die is behoorlijk hoog, en onafhankelijk van je inkomen.

Voor de rest is je verhaal waar, er zijn een hoop negatieve dingen hier, maar ook (meer) positieve.
Voor ons blijft het een geweldig land om te wonen.
Ducee
 
He Jaap,

Bedankt voor je verhaal. Sinds ze mij hebben verteld dat Sinterklaas niet meer bestaat is Spanje van mijn verlanglijstje geschrapt.

Echter goed om een aantal zaken aan te geven. Echter zolang een bevolking groeit en de honger naar luxe niet wordt gestild zal er natuur worden opgeofferd. De mazzel van Australie is dat er naar verhouding nog veel moois is. Als ik het vergelijk met mijn vorige woonplaats in Nederland waar groen plaats maakt voor nieuwe woningen gaat het in Nederland sneller.

Je bent welkom in Korora (Coffs harbour) onder genot van een bak koffie met appeltaart cq banaan, die zijn nu wat goedkoper, te plussen en te minnen.

Kunnen we misschien een goedkope manier bedenken om dit land te ontvluchten, ik heb getwijfeld over Belgie..................

Groeten Wim
 
Hoi,

Het is inderdaad best goed om ook eens de andere kant te bezien. Toch herken ik erg veel van wat je over daar hebt geschreven met hier in Nederland. Racisme lijkt in dit kikkerlandje soms wel uitgevonden. En de homo's kunnen hier wel trouwen, maar accepteren is hier ook geen vanzelfsprekendheid (ben er even vanuit gegaan dat Nederland iets groter is dan alleen maar Amsterdam).
Op ons afval hoeven we ook niet trots te zijn, na een dagje stadten schrik je je het apezuur over de troep die door iedereen is achtergelaten! Over de bermen maar niet gesproken, en we hebben het al helemaal niet over wat er allemaal gedumpt wordt in onze natuur omdat je je scheel betaalt als je het bij de vuilstort wilt inleveren. En wat dacht je van die altijd maar vernielde bushokjes, grafitti op alles wat maar een beetje muur is, en een grote bek die je krijgt als je ergens wat van zegt. Elk stukje groen in dorp of stad wordt platgemaakt voor huizen omdat inbreien tegenwoordig de oplossing is tegen het uitbreiden van dorps en of stadsgrenzen.
Overal zijn regels voor, altijd weer die regels. De meeste mensen zijn dik oververzekerd en ze weten het niet eens. Je moet werken om je huis auto en vakanties te kunnen betalen, en misschien wordt de pensioengerechtigde leeftijd nog wel met weer 5 jaar verschoven tegen de tijd dat wij zelf aan pensioen toe zijn. Verder moet ik nog zien of deze verzorgingsstaat over 50 jaar nog bestaat.
Niet dat ik het hier gruwelijk zat ben, helemaal niet. Er is overal wel wat . Dat is hier, in Spanje, en ook in Australie. Maar het was voor ons wel een verademing om te ervaren hoe een stad als Adelaide, van ruim 1 miljoen mensen nog bijna dorpser aanvoelt dat het kleine dorp waar wij  nu wonen. En als je in een park loopt en je moet naar het toilet, dat daar inderdaad nog een schoon toiletgebouw aanwezig is waar de brillen nog op de potten zitten, wc papier op de rol, en geen grafitti overal.
En misschien zijn de huizen duurder, vergelijkbaar of zelfs goedkoper dan in Nederland, wat maakt het uit!! We kiezen er zelf voor om ergens te gaan wonen, of je er nu opgegroeid bent of niet. Ook hier in Nederland gebeurd het dat mensen heimwee krijgen als ze 200 km. verder weg zijn gaan wonen. Je kiest voor een land een streek een stad of dorp, en je neemt genoegen met alles wat daarbij hoort. De leuke dingen en dus ook de minder leuke. Elk voordeel heb z´n nadeel, toch!
Natuurlijk is het goed om stil te staan bij de toekomst van een land. Dat geldt voor Australie waar tot voor kort de bomen tot aan de hemel groeiden, maar dat geldt ook voor Nederland. Het besef dat het anders moet is misschien nog niet zo groot als je zult willen, maar daar kun je zelf wat aan doen. Roepen vanaf de kantlijn is altijd het makkelijkst. Als, zoals in Australie altijd alles met gemak heeft gekund, dan kost het tijd de mensen besef bij te brengen dat het voor de toekomst anders moet.
En tot slot wat het weer betreft, zoals het in Brisbane is, is het niet overal. Wij hebben juist voor Adelaide gekozen omdat het zo´n heerlijk klimaat heeft. Ik ben een enorme koukleum, en ben het dus niet helemaal met Jaap eens dat je je op kou kunt kleden. Mij lukt dat echt niet. Beneden de 15 graden gaat het mis met mij. Alles wordt dan koud en blijft de hele dag koud. De enige oplossing voor mij is de kachel omhoog. Ik kijk er dus naar uit om een wat milder klimaat te beleven!
Ik brgrijp best Jaap wat je insteek was van je verhaal, maar het was ineens zoveel ´negatiefs´bij elkaar dat het ook bij mij begon te kriebelen om er iets tegenover te zetten. Ik ben het wel met je eens dat er op het forum toch soms wel erg rooskleurige verhalen de rondte doen waarbij de andere kant soms maar even vergeten wordt. Toch is het de verantwoording van de mensen zelf om ook de andere kant te bedenken en te bekijken. Dit forum is gewoon leuk omdat je er zoveel positiefs uit kunt halen als je het even niet meer ziet zitten omdat het allemaal niet opschiet, of je familie weer eens negatief doet over je besluit. Of omdat je weer even wilt weten waarom je eerst zo enthousiast was om te gaan verhuizen naar dowm under...

Groetjes,
Florence
 
japie250 : Quote in dit geval iets teveel van het goede misschien :grin: , maar een mooi en interessant stuk wat je hebt geschreven.

Cheers Sander :cool:
 


OFX
Back
Top