Wonen in Oz maar werken voor je oude werkgever in Nederland?

r2d2

Member
Hoi,

Situatie toen:
Van augustus 2001 t/m oktober 2007 heb ik met veel plezier les gegeven op een school in NL. In oktober heb ik daar een emotioneel afscheid gehad, en met pijn in het hart afscheid genomen van "mijn" school. Ik had het dus geweldig naar mijn zin, en vond het jammer dat ik daar niet meer kon werken. Naast lesgeven was ik vooral bezig met het ontwikkelen van een Digitale Leeromgeving.

Situatie nu:
Maart 2008: ik heb nog veel contact met collega's van mijn voormalige school, en er bestaat een mogelijkheid dat ik op afstand een klus krijg aangeboden (lengte en % FTE nog onbekend) om verder te gaan met de ontwikkeling van de Digitale Leeromgeving. Niets is besloten, en komende weken wordt het in het management besproken.

Mijn vraag:
Als alles goed uitpakt.. hoe zit het dan met belasting? Het lijkt mij dat het gewoon loondienst zal zijn en ben benieuwd waar ik aan moet denken. Zijn er meer mensen in deze situatie? Wat zal voor school en voor mij het voordeligst zijn? Iemand dus ervaring met dit?

Groeten Sander
 
ik werk voor een Nederlands bedrijf in Australie. Voor de belastingen hebben we een soort 'freelance' constructie. Op die manier hoeft mijn baas geen lastige dingen te doen om geen (sociale en ziektekosten) premie af te dragen en ik geef mijn inkomen hier in Australie op bij de belastingen. Gaat tot nu toe goed.

Good luck!
 
Ahaa... maar zit dat bedrijf ook gevestigd in Oz? Of werk je puur op afstand voor een NL bedrijf?
Ik begrijp dat je salaris dus uit NL afkomstig is? Interessant!

Groeten Sander
 
Sander,
Officieel is het zo dat je belasting betaalt in het land waar je residentie is ofwel waar je semi permanent of permanent woont.
Alle inkomsten die je uit het buitenland ontvangt dien je in Australie op te geven, maar als je er al belasting  over hebt betaald in NL, dan wordt daar rekening mee gehouden ivm de regeling tussen de 2 landen om verdubbeling van belasting te voorkomen, dus je betaalt altijd maar eenmalig belasting, echter als de belasting in OZ hoger is (schijventarief) dan moet je wel extra bijbetalen.
Je kunt wel kosten aftrekken zoals de equipment en wat administratiekosten welke je nodig hebt om die baan in NL uit te oefenen.
Hoe het precies gaat met de eventuele betaling van sociale belastingen in NL weet ik niet precies maar kun je wel uitvinden via je belasting consulent.
Cheers
Jan
 
Super bedankt Jan!

Zo weet ik al wat meer. Uiteraard heeft mijn voormalige school ook een afdeling P&O die een deel kunnen uitzoeken, maar die hebben vast geen ervaring met deze situatie.

Een belasting consulent heb ik nog nooit gehad.. had altijd een aangifte van 5 minuten werk (geen huis, geen vermogen, geen lijfrente, enz) maar wie weet wordt het met deze constructie wel handig.

Groeten Sander
 
Sander, het is in OZ heel gebruikelijk dat je een belasting consulent hebt, we noemen dat hier gewoon een "accountant".
Voor een normale niet al te ingewikkelde "tax return" (belasting aangifte) ben je ong. 100 tot 125 dollar kwijt.
In jouw geval zeker doen.  Er zijn ook z.g. "tax agents" die claimen dan gespecialiseerd te zijn, kun je ook heengaan, ze zitten overal, bijna elke shopping strip waar je langs rijdt.
Misschien dat in jouw geval de kosten 200 dollar zijn omdat er een kleine complicatie is met je werk in NL.
Daarbij is het ook belangrijk uit te zoeken hoe de gevolgen zijn van de financiele jaren want die liggen in OZ anders.
De kosten van de accountant worden door hem/haar al automatisch afgetrokken van je tax return, dus als je in de 40 procent belasting tarief zit, dan kost 150 dollar slechts 90 dollar netto voor je.
Er is een vaste koers tussen NL en OZ welke de belastingdienst opgeeft per 30 juni en 31 dec. (dit weet je accountant).

Dus dat valt best mee en je hebt het zo terug verdiend met de aftrekposten waar ze je zo bij helpen.
Je computer en printer en alle inkt cartridges etc , kun je allemaal aftrekken als deze niet betaald worden door je werkgever in NL.
Jan
 
Ok! Super bedankt voor de tips! Er is trouwens nog helemaal niets zeker met het werk, het is allemaal nog vrij hypothetisch..  :|
Eerst dus afwachten wat er besloten wordt.

Maar ik ben nu al een stuk wijzer!

Groeten Sander
 
Hoi Sander,

Misschien staat hier nog wat relevante informatie voor je?

http://www.belastingdienst.nl/variabel/buitenland/particulieren/particulieren-115.html

Als u niet in Nederland woont, kunt u toch in de heffing van de Nederlandse inkomstenbelasting worden betrokken. Dit kan het geval zijn als u in Nederland werkt of als u inkomsten in of vanuit Nederland geniet. In de Nederlandse inkomstenbelastingwet staat omschreven om welke inkomsten het gaat en hoe de verschuldigde inkomstenbelasting wordt vastgesteld. Als u een of meer van deze inkomsten heeft, dan wordt u voor de Nederlandse belastingheffing beschouwd als een buitenlands belastingplichtige. U moet dan meestal jaarlijks in Nederland aangifte inkomstenbelasting doen.
 
Hey Sander,

Kun je een beetje werk krijgen (lesgeven dan..)? En zoja; hoe gaat het met de papierhandel? En krijg je ook echt een fulltime baan?
 
Hoi,

Lesgeven in Australie valt wat betreft papierhandel wel mee, maar je zal toch als invalkracht (casual relief teacher) moeten beginnen. Misschien zelfs de eerste paar jaar. Zo kan je wel in een baan rollen. Uiteraard wel eerst geregistreerd bij het VIT.

Ikzelf wil niet lesgeven in Australie, omdat m.i. het onderwijssysteem (en de aankomende veranderingen) mij niet liggen. Ik bespaar iedereen de details. De meeste banen zijn net als in NL niet full-time in het onderwijs (tenminste wat ik voorbij zie vliegen in de kranten)

Groeten Sander
 
Bedankt.

Mijn vriendin geeft hier in NL les aan moeilijk opvoedbare/lerende pubers.. (met een PABO diploma). Ze heeft niet de intentie dat de rest van haar leven te doen, het leek mij echter wel een "makkelijke" optie voor haar om daar in verder te gaan. Dat valt dus tegen..
 
Hoi,

Ach ik zie wel vacatures van primary school.... dus er zijn wel banen. Maar waarschijnlijk in het begin als invalkracht. Het ligt er gewoon aan wat je wilt. Ik weet niet of je bij je VIT-registratie voor het speciaal onderwijs, ook de papieren moet laten zien, of dat ervaring telt.

Ik heb ook LWOO lesgegeven, maar kon dit niet laten assessen bij het VIT, met alleen een tweede graads lesbevoegdheid.

Groeten Sander
 
Hoe staat het Vetassess hier dan in? Ik dacht dat je daar moest laten assessen, of haal ik nu twee zaken door elkaar?
 
Hoi,

Mijn skill assessment moest ik doen bij AEI-NOOSR (in 2005), maar om daadwerkelijk les te mogen geven je moet je ook nog laten registreren bij (in Victoria) het Victorian Institute of Teaching. Hier moet je dus ook een assessment doen.

Een skill assessment is geen akte (of bevoegdheid of iets dergelijks) dat je les mag geven in Australie. Dit staat trouwens ook vermeld op de assessment. De bevoegdheid krijg je dus van een staatsorgaan.

Groeten Sander
 
Back
Top