'Ziekte en conflicten in Azië door opwarming'

tinusv

XPdite Hero
CANBERRA - De opwarming van de aarde zal in grote delen van Azië en op het Australische continent leiden tot een grotere sterfte als gevolg van ziekten. Ook zal het aantal conflicten in het gebied toenemen en zullen miljoenen mensen ontheemd raken. Dat staat in een rapport van de Australische Medische Vereniging en de Australische Milieu Stichting.

Volgens de organisaties zal de gemiddelde temperatuur op aarde de komende honderd jaar met minimaal 1 en maximaal 6 graden Celsius stijgen. Als direct gevolg van de warmte zullen jaarlijks ongeveer 15.000 mensen overlijden. Nu sterven in het betreffende gebied ieder jaar circa duizend mensen door oververhitting.

Onrust

Het gebied waar besmettelijke ziekten, zoals de dengue-koorts, heersen, zal zich uitbreiden. Daarnaast zullen door de opwarming ook vaker droogtes en orkanen voorkomen, waardoor de kans op voedseltekorten toeneemt. Dit zou weer meer sociale en politieke onrust tot gevolg kunnen hebben, wat weer kan leiden tot conflicten, oorlogen en een toename van het aantal autoritaire regimes.

Tyfoons

Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie zei donderdag dat er nu al jaarlijks zeker 10.000 mensen in Azië en Oceanië sterven als gevolg van de klimaatveranderingen. Het gaat om slachtoffers van onder meer tyfoons, cyclonen, overstromingen en droogtes.

Bron: www.nu.nl


Is Australië dan toch niet het land van de toekomst? Ik ben er van overtuigd dat Australië meer te maken krijgt van periodes van extreme droogte. Hopelijk zien de Australiërs dat zelf ook zelf snel in en nemen ze op tijd waterbesparende maatregelen. Dan mogen ze gelijk het telen van katoen en rijst verbieden.
Er loopt een apart draadje over water in Australië.
 
Back
Top