Ziektekostenverzekering - medicare dekt wat?

FOL

Fristi-specialist
XPdite Sponsor
Het ziekteverzekeringsgebeuren wordt me niet helemaal duidelijk.

Ik zat te kijken op de site van medicare en ze vergoeden behoorlijk veel:
http://www.humanservices.gov.au/cus...eements/health-care-for-visitors-to-australia

Goed letten op ambulance verzekering eventueel. Ik heb ook al regelmatig gelezen dat de wachttijden aardig oplopen.

Maar stel nou de volgende situaties, is de wachttijd dan zo lang?
* Kruisbanden opgerekt of gescheurd. Er moet een foto gemaakt worden. 12 maanden wachtrij?
* Je twijfelt over een knobbel ergens?
* Je hebt het gevoel dat je blaasproblemen hebt?

De drie situaties hierboven zou ik niet aan moeten denken om 6 maanden (of langer) te wachten. Is dat wel de situatie als je alleen medicare hebt? Of in welke situatie zijn de wachtrijen wel lang? Ik vind het lastig inschatten vanachter de computer.

Ik zie wel verzekeringen van 250 dollar per maand die aardig veel dekken voor ons 2en. Maar wat krijg je nou daadwerkelijk meer voor die 3000 dollar per jaar?


Tweede vraag;
Wat te regelen voor je ziektekosten.
Ik dacht:
1) European Health Insurnhace card aanvragen) - al in NL
2) Medicare's reciprocal health care card aanvragen bij een DHS service centre
3) Prive health insurance (kan ook vooraf en is optioneel).

Mis ik iets in die planning?
 
Toevallig vorige week met een collega hierover gesproken. Bij een private health verzekering met hospital cover heb je geen wachttijden, je kunt bepalen welke dokter je wilt. Je hoeft dan geen kosten te betalen voor het ziekenhuis maar wel voor de dokter. Zij heeft private genomen omdat ze nog aan kinderen gaat beginnen en niet wilt( zoals volgens haar al eens gebeurd is) dat ze met klachten uren in de ED zit en daar begint te baren! Zij rekent dat ze rond de $5000 out of pocket zal moeten bij betalen.
Zal eens kijken wat mijn collega's over wachttijden in public hebben te vertellen. Hou jullie op de hoogte.
 
En wat ik ook nog begreep was dat je zelfs met de duurste verzekering die eigen bijdragen moet betalen.
Klopt dat ook Mien?? ;)
 
Ja, familie S. Private insurance moet je zien als de plus pakketen van 'vroeger'. Alleen de extra verzeker je. En wat Mien zegt, je mag gebruik maken van privé klinieken en je arts 'kiezen'. Maaaaaar, een privekliniek is duurder en de private verzekering vergoed eigenlijk niks, Medicare vergoed de ziekenhuiskosten, en dus zul je het verschil tussen wat Medicare heeft vastgelegd als vergoeding en de tarieven van het privé ziekenhuis zelf moeten bij betalen. De private insurance dekt dus niet de out of pocket kosten. Het loopt snel op! In de praktijk maakt het met spoedgevallen niks uit, behalve dat je met een private insurance duurder uit bent. Voorbeeldje: mijn collega ging met haar dochter naar EHBO voor gebroken arm via het publieke systeem. Wachttijd lang, behandeling helemaal gratis. Ze ging met dezelfde dochter weer naar EHBO (poosje later!) dit keer via private. Wachttijd lang (veel priveklinieken hebben geen EHBO), 700 dollar out of pocket... exact dezelfde behandeling. Ja, je moet langer wachten als je een heup of een knie wilt. Maar met private moet je je fors bijverzekeren als je dat gedekt wil hebben, een heleboel zit niet standaard in het pakket. Juicy detail: als er iets misgaat, ga je naar een public hospital, omdat de voorzieningen daar veel beter zijn ivm betere geldstroom... wij denken er hard over om 'm eruit te gooien. Enig voordeel wat ik kan ontdekken is dat fysio en brillen, dat soort zaken vergoed worden, maar ook met maxima. De tandarts is hier HEEEEEEEEEEEEEL duur!! Noodvulling: 310 dollar... tja... en we kregen 100 dollar terug.
't is een lastige... boven een bepaalde inkomensgrens wordt je als het ware gestraft als je geen private hebt, en moet je extra belasting betalen. Maar tot aan die grens vraag ik me serieus af of het het waard is. 10-tje per week voor ambulance is denk ik voldoende...
Public health care is hier op zich prima geregeld (hoewel en een aantal mensen mij nu hevig zullen gaan tegenspreken... de ervaringen zijn zeer uiteenlopend). Via het publieke systeem heb ik een specialist voor onze dochter geregeld. De huisarts schrijft gerichte verwijzing, dus je krijgt ook die dokter. Het op zich allemaal hetzelfde, je wacht 6 weken en je kunt terrecht. Wij hadden even een noodgeval, toen kon het binnen een week, hetzelfde als Holland.
Medicijnen ander verhaal, per recept kost dat je standaard 35 dollar eigen bijdrage. Ga je voor drie verschillende recepten, betaal je dus 3x35 dollar. Private dekt dat niet! En als je medicijnen niet zijn erkent, dan betaal je de volle mep.
Ik ben er nog niet uit, dus ben ook wel heel benieuwd naar de ervaringen....
Ik weet bijvoorbeeld niet of je als private patient, gewoon je mond kunt houden en als 'public patient' binnen kunt komen...
 
De tandarts is hier HEEEEEEEEEEEEEL duur!! Noodvulling: 310 dollar... tja... en we kregen 100 dollar terug.

Dank je wel voor je informatie! Ik denk dat velen van ons daar wel wat mee kunnen.

Maar wat ik me afvraag:
kun je voor een tandarts ook een speciale verzekering afsluiten los van andere private verzekeringen?

En weet je (of iemand anders) toevallig of je je ook kunt verzekeren tegen kosten van een orthodontist?
Bij de oudste valt het beugelen wel mee. Sterretjes erop, af en toe een nieuw draadje en nieuwe stiekjes en weer weg.
De jongste heeft helaas wat meer pech met haar gebitje en de ortho behandeling zal bij haar meer tijd (en dus geld) in beslag gaan nemen.
 
Kathleen geeft al prima antwoorden op je vragen.
Je kunt inderdaad een aparte tandarts verzekering afsluiten, vraag je private insurance provider.
Dacht wel dat er een wachttijd van minstens 1 jaar is voordat je bij de orthodontist op wat korting kan rekenen via je provider.

Er bestaan tientallen draadjes over dit onderwerp, je kunt het allemaal opzoeken via de search engine.
Type: verzekering en je bent 3 week enden bezig. .

Verschillen tussen Medicare en Private
Extra premie betaling boven een bepaalde grens
Ongeval op het werk of tijdens het week end (een zeer groot verschil)
Oogarts, tandartsen etc. incl of excl verzekering
Public of Private hospitals
Deze onderwerpen worden veelvuldig en uitgebreid behandeld.
Cheers
Jan
 
Maar informatie veranderd en niets is zo veranderlijk als regeltjes, verzekeringen en financiën. Dus ondanks de 'dubbelposts' toch ook vaak wel nuttig om de lastavaza van regelgeving e.d. weer eens op te rakelen. Plus soms de persoonlijke ervaringen van nieuwere en/of oudere forumleden.

Keep'em comin'
 
Je hoort zoveel verschillende verhalen.... zelfs tot aan dat je als private patient kunt rekenen op wat extra onderzoekjes want dan kunnen ze wat aan je verdienen.... o_O
Tot nu toe zijn wij tevreden met Medicare, de kosten voor medicijnen vind ik erg meevallen, je krijgt ook gewoon een verwijzing mocht je je ergens zorgen over maken, en je kunt vaak een wachtlijst ontwijken als je er geld voor hebt om je naar de prive lijst/private hospital door te laten sturen.
Wat wij nu doen is zelf sparen voor ziektenkosten; elke maand zetten we een bedrag aan de kant voor de onverwachte dingen, of voor tandarts kosten. Zo is het geld igg niet weg gegooid en hebben we iets om op terug te vallen.( en nee, we komen er niet aan! hihi)
De meeste verhalen die ik hoor als iemand zorg nodig had, is dat ze netjes, goed en snel geholpen zijn, maar ik ken ook het verhaal van iemand die een of andere ingreep (operatie) nodig heeft maar zo'n 2 jaar zal moeten wachten. ( geen noodzakelijke ingreep ) Zo lang je wat geld hebt, denk ik dat je best goed zit bij Medicare want je hebt vaak de mogelijkheid om je te laten up-graden naar private patient.... De meeste ozzies die ik nu ken hebben geen private insurance. Het is en blijft een puzzel hoor!
 
Voorbeeldje: mijn collega ging met haar dochter naar EHBO voor gebroken arm via het publieke systeem. Wachttijd lang, behandeling helemaal gratis.

Wat is een lange wachttijd met een gebroken arm?!?!

Als ik je verhaal hoor, dan mag je met private insurance naar een priveziekenhuis, waar je zelf alles mag betalen? Wat is dat voor een vreemde situatie :confused:

Ik hoor dat de kwaliteit van ziekenmeuk goed is, maar dat je alles zelf moet betalen... Even een EHBO'tje voor 700 dollar vind ik niet niks :eek:

Vooral tandarts wil ik eigenlijk wel gedekt hebben. Een gaatje, controle of zelfs wortelkanaalbehandeling is niet ondenkbaar. Alleen als je dan maar 30% vergoed krijgt, kan je netzo goed zelf gaan sparen en van dat spaargeld de kosten betalen (zoals skippy ook doet).

Bedankt voor de antwoorden allemaal! Wordt langzaamaan een stuk duidelijker, met de recente ervaringen!

.
 
Ik vond de verzekering in nl anders ook prut, voor de tandarts. Er zit daar een max op wat je terugkrijgt per jaar, wat nauwelijks boven de premie valt! Betaal je bv 380 euro premie en krijg je max 500 terug. Als je 1 jaar alleen controle hebt voor 120 euro, en het jaar erop een zwaardere behandeling van 1200, dan ben je met verzekering 1460 kwijt en zonder verzekering 1320.
 
Ik vond de verzekering in nl anders ook prut, voor de tandarts. Er zit daar een max op wat je terugkrijgt per jaar, wat nauwelijks boven de premie valt! Betaal je bv 380 euro premie en krijg je max 500 terug. Als je 1 jaar alleen controle hebt voor 120 euro, en het jaar erop een zwaardere behandeling van 1200, dan ben je met verzekering 1460 kwijt en zonder verzekering 1320.
Blijft altijd een gok die je neemt denk ik.. Je weet nooit wat er gaat gebeuren, en al je eenmaal op je gezicht valt ofzo en je hebt voor duizenden euro's tandarts kosten en bent niet verzekerd, dan neemt geen enkele verzekering je nog aan.
Lastig zeg, die verzekeringszaken.. We worden er nog gok verslaafd door
 
Ok, ik zal mijn recente ervaring eens in de mix gooien. Dit is vooral gebaseerd op zwangerschap en bevalling.

Wij zijn prive-verzekerd, niet omdat we boven de grens uitkwamen maar omdat mijn vrouw graag een prive-kamer wilde hebben voor de bevalling. We hebben de verzekering dan ook genomen met de 12-maanden "wachttijd" in gedachten, zodat bij bevalling we inderdaad gedekt zouden zijn. Wat is prive gedekt? Het ziekenhuis (kamer, bed en verzorging) en de bevalling mbv de obstetrician. Wel een $500 excess te betalen, dat is afhankelijk van wat voor excess jij zelf kiest. De anaestesist (?) en pediatrician zijn niet prive gedekt, dus daarvoor val je terug op Medicare en betaal je de gap. Ik moet de rekeningen nog krijgen, dus weet niet hoeveel e.e.a. is. Onze baby moest ook in een harness, dus physio kosten (physio wel prive gedekt in het ziekenhuis, harness is out of pocket). De physio heeft al aangegeven dat voor routinebezoeken we bij haar terecht kunnen op basis van prive-verzekering, maar dat we moeten checken hoeveel precies gedekt wordt, of dat we naar een Medicare gedekte physio kunnen. Alle zaken voor de bevalling, behalve GP, zijn niet door de prive-verzekering gedekt en betaal je dus weer de gap met Medicare (al was antenatal classes wel weer gedekt door BUPA). Zodra je echter meer dan iets van $450 aan kosten hebt gemaakt in een jaar dan treedt de SafetyNet in werking. Dan krijg je weer meer gedekt door Medicare. Achteraf viel het mij dus toch wel mee hoeveel het allemaal ging kosten.

In eerste instantie vond ik het maar onzin om prive-verzekering te nemen voor een bevalling, o.a. vanwege de kosten (veel discussie). Maar achteraf ben ik blij dat ze die prive-kamer had. Als ze op een publieke kamer met 2-3 anderen zou liggen, allemaal met een baby die op een of ander moment wel zou huilen, dan zou ze geen oog dicht hebben gedaan. Ze zouden daar waarschijnlijk de babies gedurende de nacht ergens anders onder brengen, maar mijn vrouw wilde onze dochter heel graag bij haar houden. Een ander verschil is ook dat ze in dit ziekenhuis kon blijven zolang als de voeding nog niet goed verliep. Geen enkele haast, de keuze was aan mijn vrouw. In het publieke systeem proberen ze je er zo snel mogelijk uit te krijgen zodat er weer een bed vrij is. Ik ontmoette zelfs een nieuwe vader die zelf anaestesist is in het publieke ziekenhuis, maar er voor koos om prive te gaan ivm de prive-kamer.

Wat ik inmiddels dus ook heb uitgevonden met de ziekenhuizen hier in Gosford is dat de prive-ziekenhuis geen Emergency heeft. Voor een bevalling bel je de Maternity Ward en moet je er heen rijden. Als we een ambulance zouden bellen, dan zou die ons (volgens zeggen) alleen naar het publieke ziekenhuis brengen, want daar is de emergency. Ook als het kind erg vroegtijdig zou komen zouden we terug moeten vallen op het public hospital; in het geval van intensive care zouden we naar een ziekenhuis dichter bij Sydney moeten. Je hebt dus geen enkele garantie.

De wachttijden waar veel over wordt gesproken zijn vooral voor elective surgery. Als jij een arm breekt of een hartaanval krijgt, dan wordt je uiteraard zsm geholpen. Feit is natuurlijk wel dat het publieke systeem behoorlijk overbelast is, dus het kan gebeuren dat je een paar uur moet wachten (terwijl ze je in leven houden natuurlijk). In ons geval was de bevalling middels een keizersnede en moesten we ook een paar uur wachten ivm een spoedgeval. Kan dus ook in prive gebeuren. Maar voor zaken als bv hip replacement schijnt prive wel een veel kortere wachttijd te hebben.

Ik hoop dat dit e.e.a. heeft bijgedragen...
 
Wat is een lange wachttijd met een gebroken arm?!?!
wachttijd een paar uur in de EHBO. Ik heb zelf een keertje met onze dochter daar 3 uur gezeten ('s avonds laat met 2-jarige die pijn heeft... feeeeest!)
Vooral tandarts wil ik eigenlijk wel gedekt hebben. Een gaatje, controle of zelfs wortelkanaalbehandeling is niet ondenkbaar. Alleen als je dan maar 30% vergoed krijgt, kan je netzo goed zelf gaan sparen en van dat spaargeld de kosten betalen (zoals skippy ook doet).
Tja, da's een rekensommetje. Maaaar, even ter nuancering: de tandartsen die een contract hebben met een verzekering zijn voordeliger en volgens mij wordt er dan meer vergoed... Maar nu heb ik de klok horen luiden en ik weet niet helemaal waar de klepel hangt. Moet binnenkort naar tandarts, zal het even melden hoe of wat...
 
Als je naar de tandarts wilt en je hebt tandartsdekking, dan moet je inderdaad even controleren welke tandartsen in het plan van je verzekering zitten. Anders kan het nog wel eens duur worden omdat die geen afspraken hebben met jouw verzekeringsmaatschappij over de hoogte van de tarieven. Afhankelijk van je extras verzekering krijg je een % vergoed. De rest betaal je zelf. En dan natuurlijk ook rekening houden met het jaarlijks maximum; in dat geval moet je even checken met je verzekering wat geldt als een jaar. Bij mijn verzekering is dat een kalenderjaar, terwijl ik het financieel jaar verwachtte (onverwachte kosten dus).
 
Inderdaad Slatsr wat je zegt dat providers een eigen lijst hebben met tandartsen en ook specialisten.
Je kunt je verzekering mij vragen naar een lijst van alle ge-accrediteerde tandartsen en/of specialisten die zij in hun bestand hebben. Veelal kun je deze op het internet vinden.
Dus als de betreffende tandarts is uitverkoren of wordt aanbevolen door HBA (nu heet dit Bupa) dan zou dezelfde tandarts bij Medibank Private jou wel een gedeelte laten betalen terwijl het bij Bupa niets kost en v.v.
Gewoon een lijst vragen van jouw provider, het meest simpele en dan de specialisten en tandartsen gebruiken van die lijst zodat je geen GAP of weinig GAP hebt.
Het lijkt gecompliceert maar dat is het niet. Er is een maximum dat ze per jaar vergoeden en dat is meestal gebaseerd op een kalender jaar en niet financieel jaar. Je kunt dus afspraken maken met je tandarts en/of specialist op basis van de tijd van het jaar als je het handig aanpakt.

TIP ... Dus nog ff meepakken in december als je nog niet aan je maximum zit want vanaf januari is er weer een nieuwe periode aangebroken en dat begint op NUL.
Cheers
Jan
 
Even een aanvulling vwb wachttijden. Wachttijden worden meestal geassocieerd met het publieke systeem en prive zou alles goed zijn. Nou, helaas niet.

Jullie hebben al mijn ervaringen kunnen lezen over de bevalling van onze dochter. Nu moet zij voor een 6-8 week check up naar de paediatrician, prive. Op basis van de geboortedatum zou dat ergens eind september moeten zijn. Well.... de eerste beschikbare datum is: 12 november! Omdat onze dochter een referral voor ultrasound moet krijgen (die feitelijk al na een paar dagen gedaan moest worden, maar de prive operator was niet beschikbaar) en dat niet veel later zou kunnen gebeuren, staan we op de wachtlijst om eerder aan de beurt te komen. Wordt dus even verder zoeken en hopen dat er een wat minder populaire paediatrician te vinden is. Kortom, prive is niet perse beter.
 
Wat een crap zeg... (als ik het goed begrijp :D)

Voor veel zaken zit er een limiet op de uitkeringshoeveelheid. Bijvoorbeeld kronen zit vaak zo tussen de 500 en 600 dollar als maximum.

Ja heel leuk, maar zoiets kost misschien wel 3000 dollar. Die 600 dollar is dus maar een peulenschilletje, dan kan je net zo goed geen extra verzekering nemen, na een paar maanden heb je die kosten al bespaard. Of mis ik nu weer iets ? heh...
 
Ik zie ook door de bomen het bos niet meer. Voor mijn visum moet ik private healthcare aanschaffen. Prijzen verschillen nog al veel tussen de maatschappijen als je het '457-pakket' neemt , maar zoveer ik kan zien vergoeden ze allemaal net niets. Ik ben nu aan het denken om voor medibank te gaan. Lijkt mij de meest betrouwbare en beste prijs/kwaliteit verhouding
 
Back
Top