Zonnekracht Australie

bobbak

Member
nog een belangrijk thema: de zonnekracht in Australie

Ik heb gezien dat Melbourne ongeveer op dezelfde breedtegraad ligt als Barcelona. Op diverse fora heb ik gelezen dat desondanks de zonnekracht vele malen groter is (nog afgezien van het gat in de ozonlaag). Klopt dit en hoe is dit te verklaren?

Gaan de Australiers ook zonnebaden? Of laat men dat daar uit zijn hoofd ivm. huidkanker gevaar? Hier in Europa heerst toch een kultuur dat iedereen graag zongebruind wil zijn en de meesten zijn het ook in de zomer, op de Engelsen na, die kan je aan het strand altijd snel herkennen.. is dat in Oz ook zo? Graag reacties van mensen die daar zijn..

Ik heb begrepen dat je je daar goed moet beschermen tegen de zon, dan lijkt zonnebaden me dus uit den boze... Alhoewel, het lijkt mij dat het gat in de ozonlaag vooral gevaarlijk is in Zuid-Australie, want Noord-Australie ligt zo dicht bij de evenaar, daar moet de hoeveelheid ozon weer normale waarden bereiken, je hebt daar dan wel weer tropische zonnekracht natuurlijk...
 
Ga maar eens naar de volgende twee sites. Die spreken voor zich.
Wil je meer informatie, er is zoooo veel te vinden mbt dit onderwerp.
http://www.mydr.com.au/default.asp?article=2570
http://en.wikipedia.org/wiki/Slip-Slop-Slap

Voor diegenen die weinig in de zon zijn geweest is het oppassen. Mijn voeten zijn daar zwaar verbrand.

Rene-l
 
Ook hier liggen best mensen te "bruinen" aan het strand - dik in de zonnebrand olie, dat wel, maar naar verhouding minder dan in NL (en niet topless want Australie is flink wat preutser dan Nederland). Maar over het algemeen wordt er toch wel behoorlijk aandacht besteed aan de adviezen zoals die in de links in de vorige post. Vooral kleine kinderen lopen in speciale zonnepakjes op het strand en in zee: lange mouwen, driekwart broek, petje met nek klep.

Bij het dagelijkse weerbericht vindt je ook de UV index - en als die extra hoog is, dan wordt er extra voor gewaarschuwd. Je bent zo verbrand.... zonder bescherming is het binnen drie kwartier al te laat!

Er komt ook heel veel huidkanker voor in Australie. Regelmatig zie je mensen met kleine pleistertjes op hun gezicht, in de nek op op de bovenrand van de oren..... Zijn ze naar de skin cancer clinic geweest en is er weer gesneden. Waar ze op andere plekken gesneden hebben zie je niet :)

Als je wat langer in een zonnig land woont ga je je als vanzelf anders gedragen. De eerste paar jaar voelde ik me zelfs een beetje schuldig als ik met mooi weer in huis iets deed: "de zon schijnt - je moet naar buiten" is de Nederlanders met de paplepel ingegoten. Daar heb ik nu helemaal geen last meer van en ik zie s zomers net zo wit als de meeste andere Ozzies.
 
Ja, wat dat betreft, de zon schijnt hier bijna iedere dag. Ik ben zelf nog niet in Australie verbrandt geweest sinds ik hier ben. Zonnebrandcreme heb ik nog niet gebruikt. Nou heb ik wel een vrij dikke huid dus gaat het goed. Ik heb me laten vertellen dat de meeste australiers, voordat ze naar het werk gaan net als wij zeg maar gaan douchen, haren kammen, ontbijten en tanden poetsen zich ook altijd insmeren met zonnebrand creme. Standaard. Ook als het gaat regenen, bewolkt is, wat dan ook.
Zijn ze dan echt zo bang voor huidkanker? Ja, als je naar de televisie kijkt dan wordt je wel eens bang gemaakt denk ik.
 
Ik ben nog in NL hoor, maar ik heb weleens gehoord dat 1 op de 3 Ozzies huidkanker heeft (gehad)......als dat zo is ga ik denk ik ook maar elke dag smeren :up:
 
Dacht dat het aantal nog hoger lag van 1 op 2. Er zijn niet voor niks zoveel skin cancer clinics. Smeer mijn elke dag met 30 in. Denk maar beter voorkomen dan genezen.

Groet Erna
 
Nou nou nou zeg, als dat zo was, dan waren er nog een heleboel huizen over, geen files meer en was het bevolkingsaantal zo gedaald dat je rustig kon zeggen: "We hoeven geen skills assessments meer te doen voor toekomstige emigranten want er gaan toch genoeg mensen dood aan huidkanker. Die 1 op de 3, die je gelezen hebt Frank 100 is een cijfer van alle mensen die huidkanker hebben en nog te genezen zijn.

http://www.skincancer.gov.au/internet/skincancer/publishing.nsf/Content/fact-2
 
euh ja Hawk: maar dan heb je nog wel huidkanker gehad... en ook al ga je er (lang) niet altijd dood aan: het is vervelend genoeg dus dan maar smeren... kleine moeite

Met mijn biljartbal-kapsel doe ik het sowieso  :wink:
 
Zijn ze dan echt zo bang voor huidkanker? Ja, als je naar de televisie kijkt dan wordt je wel eens bang gemaakt denk ik.
  poehee......nou er loopt helaas "bewijs-materiaal" genoeg hier. Ik zie het dagelijks om me heen. Collega's met hier en daar een pleister als ze net weer even wat weg hebben laten halen. Ik zie ook regelmatig "tradies"  (o.a. people op mijn werk (lees: veel buiten werken in de zon in dit geval) met vreemd uitziende oren en neuzen.....

Ik denk dus niet dat het bangmakerij is het is gewoon linke soep om hier onbeschermd in de zon te gaan huppelen. Dikke huid of niet :wink: J

Groetjes
Syl

p.s. ik smeer me niet in als ik drie stappen naar miijn auto moet lopen als ik 's ochtends naar mijn werk ga. Maar ik probeer altijd wel een kleine tube of flesje sunscreen mee te nemen "just in case'.
 
Ja dat klopt je gaat niet dood aan alle huidkankers. De melanoom is de gevaarlijkste deze groeit langzaam en daarom niet snel te ontdekken. De andere vormen zijn meestal niet dodelijk. Het is toch een kleine moeite om je in te smeren. Heb net als Syl ook altijd een klein potje bij mij. En in de badkamer staat een 2,5 liter kost bijna niks en nogmaals beter voorkomen dan genezen.

Groetjes Erna
 
[quote author=hawk link=topic=6781.msg85390#msg85390 date=1174688234]
Nou nou nou zeg, als dat zo was, dan waren er nog een heleboel huizen over, geen files meer en was het bevolkingsaantal zo gedaald dat je rustig kon zeggen: "We hoeven geen skills assessments meer te doen voor toekomstige emigranten want er gaan toch genoeg mensen dood aan huidkanker.
[/quote]

[quote author=hawk link=topic=6781.msg85365#msg85365 date=1174653918]
Nou heb ik wel een vrij dikke huid dus gaat het goed.
[/quote]

Ja en ik heb een dikke kop dus ik hoef geen helm op......
 
[quote author=Jan and Erna link=topic=6781.msg85410#msg85410 date=1174703270]
De melanoom is de gevaarlijkste deze groeit langzaam en daarom niet snel te ontdekken. [/quote]

Ja, de melanoom is inderdaad de gevaarlijkste. Mijn man ging een tijdje geleden naar zijn jaarlijkse check-up bij zijn huid-specialist en ze hadden een moedervlek weggehaald die nogal donker was en bleek dat het een melanoma was die zich al aan het verspreiden was, de specialist zei tegen mijn man dat als hij een half jaar later was geweest dat het laat was geweest...
Irene

Melanoma explained
Melanoma starts from the melanocytes, the cells in the skin that produce melanin, the skin pigment or colour.

Melanocytes are the cause of freckles and moles on the skin and produce the brown colour of a suntan.

Melanoma grows quickly. If it is not treated, it may spread to the lower layer of skin, where cancer cells can escape and be carried to other parts of the body or lymph vessels.
 
Ga je in Australië best jaarlijks op controle bij de huidarts of halfjaarlijks?
Ik ga hier in België al jaarlijks - ik moet opletten, heb een paar donkere sproeten -.
Zit de kost voor (huid)specialisten eigenlijk bij in Medicare ?
Kan je snel op consultatie gaan of zijn er wachtlijsten?

groetjes,
An
 
Ik ben juist blij met mensen zoals Hawk.... dan weet ik bij cijfers van 1 op 2 wie de ene is en wie de ander... :evil:
 
Hiya An

Zit de kost voor (huid)specialisten eigenlijk bij in Medicare ? Kan je snel op consultatie gaan of zijn er wachtlijsten?

Er zijn hier in Brisbane nog best wat "bulk-billing" Skin clinics (hoef je niet voor te betalen) waar je bovendien vrij snel terecht kan.  :up:

En dan nog even het volgende voor een ieder die het allemaal niet zo nauw neemt met het smeren

What is Skin Cancer?   
       
Skin Cancer is the most common form of cancer in Australia, accounting for 80% of all new cancers diagnosed each year.

There are three main types of skin cancer:

Basal Cell Carcinoma
Squamous Cell Carcinoma
Melanoma

Basal Cell Carcinoma and Squamous Cell Carcinoma are the most common types of skin cancer and are sometimes called non-melanoma skin cancer.  These types of skin cancers are slow growing and easily treated.  They rarely lead to death but if left untreated these cancers can cause massive destruction at the site of the tumour and may spread in some cases.
Melanoma is the least common of the three types, but the most dangerous.  Melanoma usually begins as a new small spot, mole or freckle that changes colour, shape or thickness over months.  They can also develop in already existing moles and in other parts of the body, such as the eye or mouth and they can progress to internal organs and cause death if not diagnosed and removed early in their development.

Smeren maar :up: :smile: krijg je nog een zacht velletje van ook.

Groetjes
Syl
 
Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat er reacties kwamen op mijn post. Ik zal natuurlijk niemand aanraden om vooral geen zonnebrand creme te gebruiken. Wat ik nog wel kan zeggen is dat waar ze over praten op de cancer websites, het vooral te maken heeft met de UV index die meestal in het noorden van australie hoger is dan in het zuiden en dat je geen huidkanker zal krijgen als je je niet verbrand in de zon.
 
.....dat je geen huidkanker zal krijgen als je je niet verbrand in de zon......

Verbranden heeft met het krijgen van huidkanker weinig te maken. Het is vooral de langdurige (over vele tientallen jaren) invloed van UV bestraling die tot de mutaties in de huidcellen leidt die zich als kanker manifesteert. Vandaar dat in NW Europa opgegroeide mensen - die pas halverwege hun leven naar Oz komen, minder kans maken huidkanker te krijgen dan mensen die hier zijn geboren. En vandaar ook dat het vooral mensen boven de 45 - 50 zijn die huidkanker symptomen krijgen en regelmatig even naar de kliniek moeten.
 
Interessant Henk, want ik lees net een artikel waarin staat dat 'niet verbranden' de key is.

Overigens zijn hier een jaar geleden ofzo ook een paar draadjes over geweest. Te lui om te zoeken  :p.

Maar wat ik wél even kwijt wil, is - en ik weet het, mensen willen er niet aan - dat de meeste sunscreens vol zitten met chemicaliën. Ik smeer wel, maar dan met producten waar geen toxins in zitten. Want eigenlijk weten we het niet; je leest hier dit, en daar lees je weer dat, huidkanker kan verschillende oorzaken hebben.

Er is inmiddels ook aangetoond dat sommige onschuldige kankers juist wéggaan van een gedoseerde hoeveelheid zon. Ook zijn er artikels waar de link wordt gelegd tussen de hoeveelheid/verhouding van consumptie van Omega 3 en Omega 6 invloed kunnen hebben op de kans van wel of niet huidkanker krijgen.

Een misschien wel eeuwige discussie. Hoe dan ook, ik speel op safe, blijf niet idioot lang in de zon en gebruik biologische sunscreen :)

Ireen.
 
Dat wat jij zegt Ireen,

Ik zie het al voor me dat het net zo'n onderwerp wordt als uh, :eek:fftopic: bijvoorbeeld roken. Ja, en wat betreft al die chemicalien, daar ben ik ook niet zo'n voorstander van moet ik zeggen. Eigenlijk net zoiets als dat ik regelmatig in tropische landen op vakantie ben geweest maar me niet helemaal hielt aan de hoeveelheid malaria tabletten die ik moest slikken.

Maar goed, terug on topic. Wat mij ook niet helemaal zo goed lijkt is dat mensen factor 30+ gebruiken en dan hardstikke wit blijven in de zon. Ik bedoel, een zonnige bruine huid is toch veel beter bestand tegen zonnebrand dan zo'n spierwitte huid? Niet dat ik een expert op dit gebied ben hoor maar dat is wat mij altijd werd verteld.
 
Interessant Henk, want ik lees net een artikel waarin staat dat 'niet verbranden' de key is.

Huid kanker ontstaat meestal doordat er een ongewenste mutatie optreedt in het DNA van een huidcel. Zo'n mutatie kan worden veroorzaakt doordat een DNA string tijdens het celdelings proces wordt geraakt door UV photonen en dat daardoor de CGTP sequence wordt verstoord. Feitelijk is de gehele evolutie van levende wezens uit dit soort mutaties voortgekomen (met uitselectie van alles wat "mislukte").

Het is daarom - zoals meestal - een definitie kwestie. "Verbranden" door de zon heeft als gevolg: de opperhuid raakt oververhit en  vertoont blaarvorming en afsterven. Dat is dan dus een heel heftige dosis schadelijke straling in een korte tijd. Dat dat bij zal dragen aan de kans dat er een kwaadaardige DNA mutatie in een huidcel optreedt is niet onwaarschijnlijk. Maar het is in principe de langdurige en veelvuldige  blootstelling die 't 'm doet. Hoe meer je in de zon zit, des te groter de kans op kwaadaardige mutaties (en ook op verbranden). De verbranding op zich "veroorzaakt" niet direct de skin cancer, maar de er mee samenhangende intensieve blootstelling wel.
Althans zo heb ik de "wetenschappelijke" verhandelingen begrepen.

Die "verstoring" van het DNA kun je vergelijken met het lopen door een hagelbui. De hagelstenen vallen links en rechts om je heen en zo af en toe raakt er een je hoofd. Om een gat in je hoofd te krijgen moet je toevallig net op de plek zijn waarop die "super hagelsteen" naar beneden komt...... en die moet je dan op een zodanige manier raken dat er ook echt schade wordt aangericht - dus midden op je hoofd en niet op je schouder of je neus. Inderdaad - hoe harder het hagelt, en hoe langer je in zo'n bui loopt, des te groter de kans op een gat in je hoofd. Maar het "verbranden" is vergelijkbaar met het kletsnat worden in de bui - vervelend maar op zich niet schadelijk -.
 
Back
Top