zorgverzekering Nederland

Marijkeenpieter

New Member
hallo,

ik heb een vraag over de nederlandse verplichte zorgverzekering. Kan je die zomaar afsluiten? Wij gaan waarschijnlijk voor 9 maanden naar nieuw zeeland. Ik ga op een whv en mijn partner op een vakantievisum. We mogen dus niet langer dan 9 maanden blijven, tenzij we daar ook een pr krijgen. Daarna hopen we aansluitend naar australie te kunnen op een PR.
Je bent in NL verplicht verzekerd als je niet langer dan 1 jaar weg bent. Dat zijn we natuurlijk wel, maar in eerste instantie is dat niet zeker. Wat als we na die 9 maanden NZ terug naar NL moeten?
Is je nederlandse verzekering in NZ geldig? en hoe zit het in Australie?

we hebben op het internet eigenlijk maar heel weinig info kunnen vinden. Hoe hebben jullie dit dus aangepakt?

groeten

Marijke
 
Ik zeg mijn nederlandse verzekering af en ga waarschijnlijk op een JOHO expat verzekering weg. daarmee mag je 4 jaar in het buitenland verzekerd zijn. Je kunt gratis bijboeken en eventueel teveel betaalde premie krijg je terug.
Als je je nederlandse verzekering laat weten dat je voor langere tijd naar het buitenland gaat kun je deze inderdaad afzeggen en eventueel weer oppakken als je weer terug bent. Zo heb ik dat ook gedaan toen ik een jaar naar australie ging.
Ik zeg bijvoorbeeld in Nederland bijna alles op en laat me uitschrijven uit het register, dus kan ik ook niet volgens de "normale" verzekering verzekerd blijven.
Succes :up: Wellicht ook even goed om na te vragen bij je huidige verzekeraar wat de mogelijkheden zijn bij een verblijf van bijv 9 maanden in het buitenland...
 
Het is heel jammer dat met de nieuwe site van australian backpackers, het hele forum deel is verdwenen.
Er is sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekering veel gerommel geweest. Zelfs de zorgverzekeringen weten lang niet altijd waar ze nu aan toe zijn (noch de gewone mens). Om jezelf in te dekken tegen een boete bij het herinschrijven nadat je terugkomt. Zorg dat wat je zorgverzekering ook zegt (als zij zeggen het is geen probleem en je krijgt geen boete bij terugkomst) je het altijd zwart op wit hebt. Er zijn tig zonder problemen terug gekomen maar er stonden ook verhalen op vanmensen die nog wel een leuke naheffing te wachten stond. Jammer dat het forum niet meer zichtbaar is..
 
Wij kregen 1200 euro boete omdat we niets verkeerd deden. De uiteindelijke verdict :

"Als je ingeschreven staat bij de gemeente, MOET je je verzekeren, OOK AL BEN JE ERGENS ANDERS VERZEKERD".

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
 
klopt, maar ook mensen die zich wel uitschreven kwamen soms nog voor verassingen te staan (bij WHV..)
 
Het is inderdaad erg lastig. Ik heb het van onder tot boven uitgezocht, maar echt een duidelijk antwoord krijg je niet. Je MOET inderdaad verplicht een Nederlandse zorgverzekering hebben als je ingeschreven blijft staan. Maar let wel op dat je alleen naar Nederlandse maatstaven verzekerd bent. Dus als er daar iets gebeurt en de kosten zijn hoger dan wat Nederland in rekening zou brengen moet je de rest zelf bijleggen, dus bijverzekeren is wellicht geen verkeerd idee.
En zorg inderdaad dat je dingen zwart op wit hebt, want ze weten zelf eigenlijk ook niet precies hoe het zit bij de maatschappijen.

Bij ons zeiden ze dat als je tijdelijk gaat dan je dan gewoon verzekerd bent, maar elke maatschappij heeft andere ideeen bij tijdelijk, dus advies is om toch wel na te vragen bij je Nederlandse verzekeringsmaatschappij wat zij tijdelijk vinden en of ze je dat zwart op wit willen geven. De 1 gaat akkoord met een jaar en de ander gaat akkoord met 8 maanden.

Hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes,
Annemieke
 
Wij zitten met een soortgelijk probleem;5 maanden geleden vertrokken uit NL maar nog steeds verplicht om zorgpremie te betalen,terwijl ze in het buitenland NIKS vergoeden!Heel misschien als het noodzakelijk is.We hebben ons uitgeschreven maar we wachten nog steeds op de beslissing of ze(Trias) ons uit gaan schrijven of niet.Hebben t al duidelijk gemaakt dat wij niet terug willen.Tot op heden alleen bericht van SVB dat kinderbijslag is stopgezet.
Ondertussen hebben wij alle controles bij specialist en medicijnen van mijn man uit eigen zak betaald.Hier in Indonesie is dat nog te doen,maar  in Australie denk ik niet meer.Wij willen ons laten verzekeren bij Medibank.
 
Meestal kun je bij je zorgverzekering een zg werelddekking krijgen, misschien een optie om te overwegen. Omdat je in Nederland ingeschreven blijft en inderdaad verplicht verzekerd moet zijn betekent dat je die premie blijft betalen. Dan is opplussen misschien de beste optie. Anders kun je nog een permanente reisverzekering met medische kosten overwegen, maar voor alles geldt dat het een rekensommetje wordt wat het voordeligst uitpakt.
 
Als je uitgeschreven bent en naar het buitenland bent vertrokken dan vervalt de verplichting van verzekeren in Nederland. Je kunt je dan in Australia bij medicare aanmelden.
 
Van de VGZ heb ik een toetsingsformulier gehad waarmee ze kijken of je verzekerd moet blijven of je je verzekering mag stopzetten. Deze heb ik ingevuld en ook al ga ik nu later naar australie dan de planning was, ik ben wel van plan weg te blijven en heb hem ngevuld alsof ik ga emigreren. Het is lastiger als je tijdelijk weggaat maar ook nog eens terugkomt voordat je gaat emigreren.
Met de JOHO verzekering ben ik zowel voor medische kosten verzekerd als voor reizen, sporten, baggage etc. Dus het is zowel een reis verzekering als zorgverzekering en dat alles voor (kun je kiezen) 40 of 52,50 per maand. Deze verzekering is na afsluiten via mail te verlengen tot maximaal 4 jaar (mag zovaak verlengen als je wilt) en per jaar kun je een verzekerd bezoek brengen aan nederland van maximaal 31 dagen. Tijdens dit verblijf ben je dus ook verzekerd.
In princiepe houdt de gemeente 8 maanden aan voordat iets een emigratie wordt. Aangezien ik 12 maanden naar Nieuw Zeeland ga, betekend dit dus een emigratie en in princiepe je uit schrijven uit de gemeente. Ik begrijp echter ook als anderen dit willen vermijden, maar mijn planning is niet om terug te komen.
 
[quote author=SV#1 link=topic=10232.msg147400#msg147400 date=1254081898]
Als je uitgeschreven bent en naar het buitenland bent vertrokken dan vervalt de verplichting van verzekeren in Nederland. Je kunt je dan in Australia bij medicare aanmelden.
[/quote]

ja , alleen was ik wel blij dat ik de automatische afschrijfmogelijkheid op de bankrekening in nederland had stopgezet, want ze bleven maar proberen af te schrijven en brieven met teksten dat als we nu niet betaalden dan hadden we nergens meer recht op, weken mee bezig geweest voor vertrek en dus ook na vertrek, heel vermoeiend.
 
Back
Top