In de categorie Totaal Onbelangrijk Maar Toch ... invoer linke producten

Emulate

Well-Known Member
Dit is met name voor de verse nieuwkomers hier, de rest van ons weet dit wel ongeveer.

Ik denk dat we allemaal wel eens heimwee hebben naar NL/BE producten, al dan niet vers of verpakt. Als Brabander van vlakbij de Belgische grens bijvoorbeeld word ik soms zwetend wakker van de lust naar die dikke Belgische frites met sauce tartare die we in de Abdij van Postel gingen halen 😁. En van die haringen, frikandellen en bitterballen, drool. Melbourne heeft een geweldig Dutch food warehouse waar ze echt alles hebben van Conimex tot Remia, van Haribo tot Venco, Calve en Nutricia. Maar er zijn restricties aan wat eigenaresse Manita invoert, geen vlees(produkten), geen Hollandse kazen en ander levend voer zoals Johma salades. Ze heeft wel haring, kroketten, bitterballen en frikandellen, en sinds kort rookworst. Maar die zijn allemaal diepgevroren en hier in OZ geproduceerd. Smaakt dus helemaal niet zoals thuis. Maar ze geeft aan dat ze dit soort producten gewoon niet uit NL door Customs krijgt, veel te veel gedoe met bederf en inbeslagnames.

Ik heb er een paar dollar aan gespendeerd om te testen of je dit allemaal door de douane krijgt via een bestelling in een van de expat shops in NL. Ik had een hele waslijst van boerenkaas, rookworst, pate, leverworst en -pastei en salades. Ik verwachtte eigenlijk dat die hele box in Sydney of Melbourne in beslag zou worden genomen, maar tot mijn verbazing kwam hij ongeschonden aan. Na bloody 6 weken (thanks, AusPost), en wel ongeschonden maar niet ongeopend :cool:. Er zat een keurige brief in dat Customs de doos had geopend en niets illegaals had gevonden of verwijderd. Het is dus mogelijk om je Unox Rookworst- en verse kaasfix te halen van NL naar OZ.

1. Het kost je een klauw duiten. De producten zijn niet onevenredig outrageous duur, maar de portokosten bedragen verhoudingsgewijs de erfenis van je oma.
2. Het duurt een eeuwigheid (maanden), en de expat shops geven aan dat aankoop van verse producten geheel voor eigen risico is (dat ze dus bedorven en/of helemaal niet aan kunnen komen).
3. Zolang alles maar hermetisch twaalfvoudig is geseald of in blik/pot/glas is, komt het er allemaal wel door. Expats shops weten dit. De mijne had het perfect georganiseerd.
4. Haringen blijft een probleem. Je kunt ze alleen maar diepvries krijgen, smaken als de geerfde schoenen van je oma, en in 6 weken ontdooien ze anyway. De meeste expat shops bieden daarom geen frozen seafood aan. Beter halen bij de Dutch shop in je regio of op jacht gaan bij de verse-vishandel. Bij ons op Victoria Market hebben ze incidentally wel eens exotische vis, en haring is hier exotische vis :rolleyes:. Maar helaas niet gevangen in de Atlantic dus blah.

Side note: ik persoonlijk vind de frietketen Lord of the Fries een heel acceptabele vervanger van de Belgische frites met mayo en tartare. Ze zijn alleen vegan, dus de sauzen zijn een beetje anders. En ze zijn godvergeten duur ($ 10 voor een frietje-met). Maar het lenigt de ergste emergency cravings 😆.

Conclusie: een trip naar NL/BE voor de frietzaak en de FEBO is beter, en je kunt een karrenvracht Dutch stuff mee terug nemen. Mits twaalfvoudig geseald.
 
Last edited:
Bij de Aldi kun je gewoon NL kaas kopen, volgens mij heeft de Woolworths deze ook. Net zoals dat de Aldi ook Dutch rookworst heeft, het is geen Unox maar deze smaakt heel goed, is tenminste niet zo zout als die van Unox waar 10kg zout in zit😉. Rookworst moet je natuurlijk gewoon zelf maken een goede vette braadworst (english pork) laten smoken voor 3 a 4 uur op de bbq en je hebt een rookworst Jummy.

Dan hebben we natuurlijk nog de Dutch week bij de Aldi, yes NLdrop en hagelslag, scheelt me een rit van meer dan een uur naar de Dutchshop🙈
 
Je hebt volkomen gelijk. Ik heb het tot nu toe gedaan met frankfurters, kielbasa, kransky en kabana worsten (o.a. merken Don en Primo, of vers van de slagerijafdeling ) van Aldi en Woolies maar ik vind ze te vet, te droog, te compact en het vel kun je alleen maar met een machete te lijf gaan. Unox rookworst is een stuk magerder, sappiger en heeft een dun velletje. Het merk Bega heeft een goede pindakaas (met en zonder nootjes) maar haalt het niet bij de smeuigheid van Calve. @Sand maakt haar eigen kroketten en bitterballen, maar niet iedereen is daar goed in of heeft er tijd voor, net als voor het zelf worsten roken. Inderdaad is de Aldi Dutch Week (winter) goed voor van alles dat in zakjes, pakjes en potjes zit, ik heb een hele voorraad Hak rode kool daar gehaald. Hoewel ik die meestal zelf maak, vind ik Hak toch veel lekkerder. Alle Dutch shops in Australia hebben alles wat je nodig hebt dat niet vers is (ik kan alleen nergens Zaanse drop vinden :) ). NL kaas in OZ is meestal geimporteerde, voorverpakte en gesealde Edam en Maasdam die ik persoonlijk niet weg te tremmen vind. Mijn alternatief tot nu toe was de Australische Bega Tasty. Maar ik ben een NL boerenkaas-vers-van-het-mesfreak en die wordt nergens geimporteerd.

Ook erg persoonlijk, NL heeft een grote collectie low-fat, light en 30%-alternatieven van verse producten. Dat aanbod is hier vrijwel of helemaal niet aanwezig.

Dit was eigenlijk niet bedoeld als een advies over hoe je NL producten kunt vervangen of maken door iets wat een goede vervanging is. Het was meer een experiment om te kijken waar je bij Customs mee wegkomt als je de originelen zelf importeert.
 
Last edited:
Na een recente ervaring kan ik toevoegen, dat zolang de kaas vacuum seal is verpakt, niet voor commerciele doeleinden wordt geimporteerd en uit een land komt vrij van Mond en Klauwzeer, er geen enkel probleem is om in te voeren. Wij smikkelen hier nu dus van een enorm groot stuk echte overjarige (langer dan 18 maanden gelegen) kaas met toegevoegd IJsselmeer zout, niks kunstmatig overjarig gemaakt in een week. HEERLIJK!!
 
Na een recente ervaring kan ik toevoegen, dat zolang de kaas vacuum seal is verpakt, niet voor commerciele doeleinden wordt geimporteerd en uit een land komt vrij van Mond en Klauwzeer, er geen enkel probleem is om in te voeren. Wij smikkelen hier nu dus van een enorm groot stuk echte overjarige (langer dan 18 maanden gelegen) kaas met toegevoegd IJsselmeer zout, niks kunstmatig overjarig gemaakt in een week. HEERLIJK!!

Klinkt goed maar.. IJsselmeer zout? IJsselmeer is voor zover ik weet zoetwater?
 
Na een recente ervaring kan ik toevoegen, dat zolang de kaas vacuum seal is verpakt, niet voor commerciele doeleinden wordt geimporteerd en uit een land komt vrij van Mond en Klauwzeer, er geen enkel probleem is om in te voeren. Wij smikkelen hier nu dus van een enorm groot stuk echte overjarige (langer dan 18 maanden gelegen) kaas met toegevoegd IJsselmeer zout, niks kunstmatig overjarig gemaakt in een week. HEERLIJK!!
Wij ook, 2,5 kg belegen boerenkaas, in 5 stukken apart geseald, uit NL door de Border Force gekregen. Berichtje van de expat shop erbij dat je harde kazen, mits geseald, een jaar kunt invriezen zonder smaakverlies. Dat gaan we nu uitvinden :).
 
Heeft iemand enig idee of familie me commercieel verpakte Groninger metworst/droge worst mag toesturen??
Kwam er niet helemaal uit op: https://www.abf.gov.au/entering-and-leaving-australia/can-you-bring-it-in/list-of-items
Ik weet niet wat commercieel verpakt betekent, maar ik heb Unox rookworsten ingevoerd. Die verpakking bestaat uit 2 delen: de worst zelf is geseald en er zit een gesloten plastic zak omheen. Die zijn door Customs bekeken en doorgelaten zonder problemen.
 
Ik weet niet wat commercieel verpakt betekent, maar ik heb Unox rookworsten ingevoerd. Die verpakking bestaat uit 2 delen: de worst zelf is geseald en er zit een gesloten plastic zak omheen. Die zijn door Customs bekeken en doorgelaten zonder problemen.
Je kunt de droge worst onverpakt op de markt kopen, dan worden ze in een papieren zak gedaan en dat is het. In de supermarkt zijn ze verpakt in plastic, te vergelijken met beleg.
Misschien moet ik m'n broer gewoon vragen het met 1 pakje te proberen. Halen ze het eruit, dan weten we het.
Ik mis de droge worst. Hier hebben ze wel de Zuid-Afrikaanse, maar dat is echt niet hetzelfde.
 
Je kunt de droge worst onverpakt op de markt kopen, dan worden ze in een papieren zak gedaan en dat is het. In de supermarkt zijn ze verpakt in plastic, te vergelijken met beleg.
Misschien moet ik m'n broer gewoon vragen het met 1 pakje te proberen. Halen ze het eruit, dan weten we het.
Ik mis de droge worst. Hier hebben ze wel de Zuid-Afrikaanse, maar dat is echt niet hetzelfde.
Um, ik kan me herinneren dat de vleeswaren- en kaaskramen op de markt in mijn Brabo durpke allebei een sealmachine hebben. Als je erom vroeg, dan sealden ze je vlees en kaas voor je op professionele manier, met van dat dikke sealplastic, niet dun zoals in de suup. Misschien kan je broer daarom vragen op de markt?
 
Um, ik kan me herinneren dat de vleeswaren- en kaaskramen op de markt in mijn Brabo durpke allebei een sealmachine hebben. Als je erom vroeg, dan sealden ze je vlees en kaas voor je op professionele manier, met van dat dikke sealplastic, niet dun zoals in de suup. Misschien kan je broer daarom vragen op de markt?
Goed idee!
 
Ik kocht toen we in Marrickville woonden gewoon een kwart of half wiel goudse kaas elke week of zoeits. Helemaal geweldig. Dat mis ik wel. Al hoewel er hier in Tassie some wel eens wat Nederlands opduikt en dan altijd waar je het zeker niet verwacht. In St Marys kan ik gesneden voorverpakte Nederlandse kaas kopen. En haring bij the vegie shop in Launceston....yum yum.
 
Dit is met name voor de verse nieuwkomers hier, de rest van ons weet dit wel ongeveer.

Ik denk dat we allemaal wel eens heimwee hebben naar NL/BE producten, al dan niet vers of verpakt. Als Brabander van vlakbij de Belgische grens bijvoorbeeld word ik soms zwetend wakker van de lust naar die dikke Belgische frites met sauce tartare die we in de Abdij van Postel gingen halen 😁. En van die haringen, frikandellen en bitterballen, drool. Melbourne heeft een geweldig Dutch food warehouse waar ze echt alles hebben van Conimex tot Remia, van Haribo tot Venco, Calve en Nutricia. Maar er zijn restricties aan wat eigenaresse Manita invoert, geen vlees(produkten), geen Hollandse kazen en ander levend voer zoals Johma salades. Ze heeft wel haring, kroketten, bitterballen en frikandellen, en sinds kort rookworst. Maar die zijn allemaal diepgevroren en hier in OZ geproduceerd. Smaakt dus helemaal niet zoals thuis. Maar ze geeft aan dat ze dit soort producten gewoon niet uit NL door Customs krijgt, veel te veel gedoe met bederf en inbeslagnames.

Ik heb er een paar dollar aan gespendeerd om te testen of je dit allemaal door de douane krijgt via een bestelling in een van de expat shops in NL. Ik had een hele waslijst van boerenkaas, rookworst, pate, leverworst en -pastei en salades. Ik verwachtte eigenlijk dat die hele box in Sydney of Melbourne in beslag zou worden genomen, maar tot mijn verbazing kwam hij ongeschonden aan. Na bloody 6 weken (thanks, AusPost), en wel ongeschonden maar niet ongeopend :cool:. Er zat een keurige brief in dat Customs de doos had geopend en niets illegaals had gevonden of verwijderd. Het is dus mogelijk om je Unox Rookworst- en verse kaasfix te halen van NL naar OZ.

1. Het kost je een klauw duiten. De producten zijn niet onevenredig outrageous duur, maar de portokosten bedragen verhoudingsgewijs de erfenis van je oma.
2. Het duurt een eeuwigheid (maanden), en de expat shops geven aan dat aankoop van verse producten geheel voor eigen risico is (dat ze dus bedorven en/of helemaal niet aan kunnen komen).
3. Zolang alles maar hermetisch twaalfvoudig is geseald of in blik/pot/glas is, komt het er allemaal wel door. Expats shops weten dit. De mijne had het perfect georganiseerd.
4. Haringen blijft een probleem. Je kunt ze alleen maar diepvries krijgen, smaken als de geerfde schoenen van je oma, en in 6 weken ontdooien ze anyway. De meeste expat shops bieden daarom geen frozen seafood aan. Beter halen bij de Dutch shop in je regio of op jacht gaan bij de verse-vishandel. Bij ons op Victoria Market hebben ze incidentally wel eens exotische vis, en haring is hier exotische vis :rolleyes:. Maar helaas niet gevangen in de Atlantic dus blah.

Side note: ik persoonlijk vind de frietketen Lord of the Fries een heel acceptabele vervanger van de Belgische frites met mayo en tartare. Ze zijn alleen vegan, dus de sauzen zijn een beetje anders. En ze zijn godvergeten duur ($ 10 voor een frietje-met). Maar het lenigt de ergste emergency cravings 😆.

Conclusie: een trip naar NL/BE voor de frietzaak en de FEBO is beter, en je kunt een karrenvracht Dutch stuff mee terug nemen. Mits twaalfvoudig geseald.
Beetje off topic excuus, maar Serieus?? Abdij van Postel? Wij kwamen daar regelmatig (half uurtje ongeveer van Breda waar we woonde), dan wel niet voor de friet maar voor de kraampjes achter bij het parkeer terrein. Daar hadden ze echt gigantische en serieus lekkere stokbroodje braadworst (hotdogs). Dus op een zondag middag met goed weer, eerst terrasje pakken met een goed biertje en dan voor het naar huis gaan even ofja even..... een hotdog naar binnen schuiven. ooohh heerlijk. Voor jou al wat langer geleden dan voor ons schat ik zo in.... maar toch...
 
Beetje off topic excuus, maar Serieus?? Abdij van Postel? Wij kwamen daar regelmatig (half uurtje ongeveer van Breda waar we woonde), dan wel niet voor de friet maar voor de kraampjes achter bij het parkeer terrein. Daar hadden ze echt gigantische en serieus lekkere stokbroodje braadworst (hotdogs). Dus op een zondag middag met goed weer, eerst terrasje pakken met een goed biertje en dan voor het naar huis gaan even ofja even..... een hotdog naar binnen schuiven. ooohh heerlijk. Voor jou al wat langer geleden dan voor ons schat ik zo in.... maar toch...
Haha, ja. Wij woonden vlakbij Eindhoven, was nog geen half uurtje met de auto. Echt iets voor een saaie zondag. Even in de abdij abdijbrood en abdijkaas kopen voor thuis, rondwandelen in de kloostertuinen, abdijbier op een terrasje daar, en in ons geval frietje met tartaarsaus in dat kampement van vreetcaravans op het parkeerterrein, yes :). Gut, dat zal wel meer dan 10 jaar geleden zijn onderhand, krijg er honger van.
 
Last edited:
Back
Top