Ploeteren op mijn eerste australische 'resume'

Scooby

XPdite Sponsor
Zo vanmorgen zitten puzzelen op mijn eerste resume met woordenboek.

Toch eerder aan begonnen dan ik dacht, maar zag iets leuks en parttime...... en om aan de loterij mee te kunnen doen, moet ik er eentje in sturen.


In ieder geval is het een begin van de steekproef of je antwoord krijgt van australische werkgevers, etc. Zie wel mijn engels is na 1 mnd nog behoorlijk roestig.

Moet voor maandag ochtend klaar zijn. Stuk moeilijker met zulk mooi weer buiten


Wat zijn jullie ervaringen met parttime baantjes zoeken? Nog cv tips ?

groeten Simone
 
Hallo Simone,

Schrik niet als je geen antwoord krijgt.
Ik had regelmatig personeel nodig en een keer kreeg ik 375 applicaties voor een administratief medewerker/ster, heb ik ze allemaal een briefje terug gestuurd, iets wat geen ander bedrijf ooit zou doen.

Verder op je C.V. ga niet zitten pochen dat je "eerlijk" en "hard werkend" bent, want dat schrijven ze allemaal.
Als werkgever krijg je meteen de balen en je kunt ook gauw zien of de sollicitatie door derden is opgemaakt, veelal Centrelink achtige brieven, want het gros komt op hetzelfde neer. Dus probeer een beetje exclusiever je verhaal op papier zetten.

Nog een tip, je C.V. kun je wel uit typen, maar doe er een hand geschreven briefje bij, dat staat wel zo netjes.
Cheers
Jan.
 
Nog een tip, je C.V. kun je wel uit typen, maar doe er een hand geschreven briefje bij, dat staat wel zo netjes.
Cheers
Jan.
Nou, niet als ik dat zou doen hoor, ik had op de lagere school 1 onvoldoende :-(

Bart
 
Nou, niet als ik dat zou doen hoor, ik had op de lagere school 1 onvoldoende :-(

Bart

Hehehe



[sub]Ook voor jou hebben ze een oplossing. Op internet zijn mooie "hand writing" fonts te downloaden. Lijkt het net alsof het geschreven is![/sub]
 
De geselecteerden die bij mij kwamen solliciteren liet ik een gesproken verhaaltje uit typen.
De meesten vielen er dan op "snelheid" maar vooral op de "kennis van de Engelse taal" af.
Kon je ook zo weer zien dat hun oorsprokelijke sollicitatie brief door anderen was opgesteld.
Jan
 
Hallo Simone,

Nog een tip, je C.V. kun je wel uit typen, maar doe er een hand geschreven briefje bij, dat staat wel zo netjes.
Cheers
Jan.

Handgeschreven? Dus dan scannen en naar het emailadres sturen? Vind je zoiets dan persoonlijker dan getypt? Of doen ze hier ook aan handschrift analyse? Ik zal er even over dubben vind het zelf op eerste gezicht wat ouderwets. Maar wel heel erg bedankt voor je tips! :up:

p.s.Had zelf gedacht de bijgaande brief in huidige engelse nivo(ongecorrigeerd) te schrijven en dat te vermelden, zodat ze kunnen kijken of dat genoeg is om mee te beginnen.
 
Afgelopen 7 jaar heb ik hier in Melbourne ook veel mensen aangenomen en dus veel solicitatiebriezen voorbij zien komen. Ik ben het met Jan eens dat je 'coverletter' niet stock standard moet klinken. Zorg dat je direct de selectie criteria beantwoord als die in de advertentie staan. Ga geen enorm lang verhaal houden over persoonlijke dingen die niets met de baan te maken hebben. Ik heb nog nooit even handgeschreven brief voorbij zien komen, (alles komt digitaal binnen) en zou dat ook niet aanraden, tenzij er om gevraagd wordt.
 
Handgeschreven alleen als je het opstuurt.

Inderdaad wordt er veelal per email met een C.V. gesolliciteerd en dat is prima bij bepaalde bedrijven en in vele bedrijfstakken zelfs exclusief de methode.
Vooral bij I.T. banen.
Daar heeft Suske gelijk in.

Ikzelf heb altijd exclusief per duiven post gevraagd (staat dus in de advertentie)ook omdat de persoon extra aandacht moet schenken als hij/zij geinteresseert is in die bepaalde baan.

Via email zenden sommigen wel tientallen C.V.'s door naar allerlei bedrijven omdat het zo makkelijk is met de druk op de knop, hoef je alleen maar de datum en soms aanhef te wijzigen.

In mijn situatie was de Engelse taal belangrijk omdat vele gecompliceerde rapporten ingediend moesten worden voor de klant.

Bij een chauffeur of een bediende in de opslagplaats is het Engels niet belangrijk omdat hij/zij alleen maar eenvoudige vracht briefjes in hoeft te vullen.
Als secretaresse van een advocaat heb je wel een bepaald niveau in de Engelse taal nodig.
Cheers
Jan
 
Afgelopen 7 jaar heb ik hier in Melbourne ook veel mensen aangenomen en dus veel solicitatiebriezen voorbij zien komen. Ik ben het met Jan eens dat je 'coverletter' niet stock standard moet klinken. Zorg dat je direct de selectie criteria beantwoord als die in de advertentie staan. Ga geen enorm lang verhaal houden over persoonlijke dingen die niets met de baan te maken hebben. Ik heb nog nooit even handgeschreven brief voorbij zien komen, (alles komt digitaal binnen) en zou dat ook niet aanraden, tenzij er om gevraagd wordt.

Ligt denk ik aan de baan en het bedrijf (of je je verhaal persoonijk moet maken). Mijn werk als een specifiek type manager is vrij specialistisch. Toen ik een open solli itatie verstuurde richting een middelgroot MKB bedrijf was het juist mijn kracht (vond ik iig) door aan te geven dat hun branche mijn hobby was.

Voor het uittypen van brieven of productiewerk is het wellicht minder belangrijk :)
 
FOL: Daarom schreef ik ook "Ga geen enorm lang verhaal houden over persoonlijke dingen die niets met de baan te maken hebben"
 
Als ik hier mag inhaken met een nieuwe vraag:

Wat zijn gewaardeerde diploma's als je in OZ je engels wil bijspijkeren op werk gerelateerd niveau?
Mijn vrouw is begonnen als secretaresse en opgewerkt tot directiesecretaresse. Haar engels is goed, maar we kunnen ons voorstellen dat executive secretary engels van een ander niveau is.
Wij denken dus bijv. aan een cursus business english van bijv. TAFE. Staat dat mooi op je CV of zijn er ook andere?

Thanks
 
Zowiezo staat een Australisch certificaat goed op je cv sommige bedrijven hebben daar namelijk meer vertrouwen in dan in buitenlandse diploma's ook al zijn ze erkend.

Moon
 
Hi all

Heb de afgelopen paar jaar een aantal keren in een Selection Panel gezeten (o.a. voor administratieve functies bij de overheid)en ....handgeschreven briefjes stonden bij ons absoluut niet op de wishlist :) Ongeschreven regel is - handwritten applications by request only. Wat belangrijk is: een goede, duidelijke cover letter. Inderdaad niet zo een die je standaard van Mr. Google krijgt :) en een overzichtelijk resume! Soms is het moeilijk om een "foot in the door" te krijgen als je geen Australische werk ervaring hebt. Soms heeft het dan zin om wat werkervaring op te doen via vrijwilligers werk, al was het alleen maar om je Australische Engels (slang :) een beetje op te krikken.

Heel veel succes!
Syl
 
Ik zit nu ook voor het eerst in een selectie panel voor een functie bij de overheid.
Het zal wellicht niet voor alle banen gelden, maar als je selectiecriteria moet beantwoorden, dan heeft dat de hoogste prioriteit. Ik vond het altijd het meest lastige en tijdrovende van een sollicitatie, omdat we dat in Nederland ook niet gewend zijn. Daar schrijf je een brief, voegt je CV toe en dan op hoop van zegen.

Maar goed, lang verhaal kort: we hebben niet of nauwelijks naar de brieven en CVs gekeken...
Van te voren maak je individueel al een soort selectie m.b.v. een beoordelingsschema waarop alle selectiecriteria staan en per kandidaat kun je dan aangeven in hoeverre die persoon het betreffende punt beantwoord heeft. Deze wordt dan binnen het panel besproken en dan wordt er een definitieve selectie gemaakt en worden er vragen opgesteld.
In ons geval konden we heel snel: aan het eerste essentiele criterium konden de meeste kandidaten niet voldoen. Die vielen dus meteen af... Ondanks dat een aantal van deze kandidaten goed scoorden op andere punten. In dit geval ging het om de opleiding. Men moest in bezit zijn van een bep. diploma en hoewel een aantal een Certificaat IV hadden en eentje zelfs bezig was met haar Diploma, was dat dus niet goed genoeg.
Dus als je de schrijver bent van zo’n sollicitiatie, dan lig je er dus na 1 punt al uit...

Dit wil niet zeggen, dat je geen goed verzorgd CV in moet leveren of geen goede brief moet schrijven, het geeft alleen aan, dat wanneer je selectiecriteria te beantwoorden hebt, dat die het zwaarste tellen. En voorzie ze vooral van (korte) voorbeelden.
Dat kunnen ook uiteraard ook voorbeelden zijn vanuit bijv. vrijwilligerswerk.

Mochten meerdere kandidaten zo’n beetje even goed scoren, dan wordt er gekeken naar gewenste criteria (desirable). Het viel mij op, dat maar weinigen de moeite hadden genomen die te beantwoorden, terwijl je daar nog veel info kwijt kunt. Ik merkte aan de andere panelleden, dat zij die extra moeite wel op prijs stelden.
Daarnaast wordt er dan evt nog naar het CV gekeken e.d.. Toegegeven, ikzelf heb de brieven vrijwel allemaal gelezen. Niet tot in detail, maar meer gescand. CVs... Vrijwel geeneen echt bekeken…

Dus... hou daar rekening mee J

Overigens zit er in Adelaide (Currie Street, 55?, zelfde gebouw als DIAC en Medibank) de Skills Recognition Services. Dit is een overheidsinstantie waar ze naar je CV kijken en adviezen geven. Dit is een gratis dienst. Vooral zorgen, dat je er ’s ochtends op tijd bent, want de wachttijden kunnen oplopen. Ze zijn geen arbeidsbureau, maar kunnen je dus helpen om je Aussie Resume er goed uit te laten zien.
Wat ik overigens gedaan heb met mijn Nederlandse werkervaring, was er (heel kort) wat meer info bijzetten en de websites. Dat zal niet voor iedereen nodig zijn, zeker niet als je bij een bekend internationaal bedrijf werkt/gewerkt hebt J

Janka
 
Back
Top