Emigreren naar Syndey, of definitief stoppen met dromen?

Willen jullie ooit nog terug?

Nee, ik heb niet de intentie. Toegegeven sommige zaken zijn in Nederland beter geregeld, zeker waar het gaat om medische zaken. Maar Australia heeft ook een aantal grote plussen, zoals de ruimte, natuur, klimaat, een streng immigratie beleid en over het algemeen ervaar ik de mensen hier als vriendelijker en meer community-minded dan in Nederland.
En als ik zie hoe in Europa en in Nederland in het bijzonder Covid wordt aangepakt, dan prijs ik mij bijzonder gelukkig dat ik in dit prachtige land woon.
 
hahaha, daar kan ik kort op zijn, maar de langere uitleg. Nee ik zie dat niet 1-2-3 gebeuren. Ik ben de afgelopen jaren nog veel in NL geweest, ik werk (nog) voor een NL bedrijf. Maar als ik er ben wordt ik niet blij of zo. Het is allemaal wel heel 'makkelijk' omdat je alles kent, de weg weet, weet hoe dingen werken. Dus in die zin 'comfortabel' maar na een week of 2-3 ga ik dan weer terug, en als het vliegtuig dan over Australia begint te vliegen wordt ik al blij van binnen. Verder heb ik geen broers of zussen, en alleen nog mijn moeder in NL qua familie. Dus ... geen reden om terug te gaan.

Hier is alles waar ik zelf van hou, ruimte, natuur, mooi weer enz. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Ik snap wel bete waarom mensen van buiten Europa, Europa zo gaaf vinden. Cultuur, oude steden, 'gezellig' zeg maar, en binnen een paar uur rijden in een heel ander land zijn met weer andere cultuur. Dat is wel echt heel bijzonder eigenlijk!
 
Hi, wat gaaf!! Jammer dat Covid het lastiger heeft gemaakt. Waar hebben jullie de eerste 2 jaar gewoond?

Mijn zus woont in Sydney, en het liefst woon ik niet al te ver bij haar uit de buurt. Zeker nu we allebei kids hebben, mis ik het enorm dat we elkaar niet makkelijk kunnen zien. Ik ben in 2019 3 weken zonder mijn gezin bij haar geweest en had toen heel sterk het gevoel dat ik nooit meer terug naar huis wilde. Eenmaal thuis gaat alles weer zijn gangetje en ga je ook weer dingen waarderen, maar het blijft echt kriebelen.

De 189 is geen optie. En heb me inmiddels verder verdiept in de voorwaarden van de 190. Bachelor Degree, diploma is een vereiste. Helaas heb ik mijn studie niet afgemaakt, dus die heb ik niet. Op de immigratie website staat echter wel dat relevante werkervaring vervangend kan zijn voor diploma, maar als ik vervolgens verder lees op de website mbt het assessment, geven ze daar wel heel duidelijk aan dat qualification een must is.
Ik hoop dat ik door middel van een EVC assessment wellicht tóch nog op relatieve termijn een diploma kan halen. Ik heb de afgelopen jaren op HBO niveau gewerkt, en verschillendse assessments gedaan waar mijn niveau ruim wordt aangetoond.

Pff... soms zou het zou handig zijn om de tijd terug te kunnen draaien en andere keuzes te maken. Maar ja, life happens!

Voor zover ik kon zien, kun je inderdaad voor meerdere visa een expression doen, is dat ook meerdere keren betalen? En pas doen als je bijv IENS en skills assesment binnen hebt begreep ik.

Visa is op dit moment de grootste uitdaging!
Wij wonen ten noorden van Sydney, prima wonen hier. Alleen niet wat wij zoeken maar dit is een prima start voor ons om te beginnen in Australië. Ons doel is om uiterlijk december 2021 op een plek te zijn waar wij ons voor langere tijd willen settelen. Dit ook omdat onze kleine man in 2022 naar de primaire school moet en ik wil niet met hem gaan hoppen.

Wij zijn in afwachting tot dat ze weer een keer de binnenlandse grenzen open gooien want wonen in de greater Sydney betekent al bijna het hele jaar binnenlandse grenzen op slot 🙈.

@BobtheCactus heeft al perfecte uitleg gegeven over hoe het visatraject werkt. Je hoeft inderdaad pas te betalen als je een uitnodiging krijgt dus niet bij die expression.

Goed dat je al zoveel uitzoekt, welke mogelijkheden er zijn. Ik zou ook adviseren om een eerste gesprek met een visum bureau te doen. Wij hebben dat ook gedaan daarna was meteen duidelijk welke wegen wij konden bewandelen. Daarna hebben wij alles zelf gedaan.

Heel veel succes ermee!!
 
Willen jullie ooit nog terug?

Hoe wij er nu over denken niet. De natuur, klimaat, watersport, outdoor living dat is wat ons trekt hier. Ieder land heeft zijn voors en tegens. Ik denk dat in NL het Sociale Stelsel goed geregeld is, maar het is net wat je belangrijk vindt in je leven.

Wat betreft zorg ik deel nog niet helemaal wat @FritsC aangeeft. Ik ben erg tevreden over de zorg hier en wij hebben zelfs alleen Medicare en geen private. Echt lange wachttijden hebben wij nog geen last van gehad, sommige dingen zelfs kortere wachttijden dan in NL. Ik moet eerlijk zeggen heb onlangs verschillende onderzoeken gehad en vond het hier een stuk beter geregeld dan in NL. Waarschijnlijk is het ook afhankelijk naar welk ziekenhuis je gaat.
 
Willen jullie ooit nog terug?
Willen, nee. Maar mijn situatie is nogal anders dan van veel anderen hier en ik heb andere overwegingen. Ik kwam op hoge leeftijd naar Oz, bijna 4 jaar geleden, en begin zoetjes tegen mijn pensioen aan te lopen.

Pro Oz
- ik loop grote kans om alleen te komen te staan, mijn Oz partner is 5 jaar ouder. Ik denk dat ik me dan lekkerder voel tussen zijn Oz familie
- ik heb helemaal geen 1e- en 2-graads NL familie maar wel een grote Oz schoonfamilie. Dat is dus geen reden om terug naar NL te gaan
- ik mis mijn NL vrienden helemaal niet, ze komen regelmatig hierheen en ik spreek ze dagelijks online
- ik heb veel, en fantastische Oz vrienden, de meesten op loopafstand. In NL wonen ze allemaal ver verspreid
- in NL heb je geen ruimte, maar een duur, balkonloos flatje op 10-hoog. Hier heb ik een bungalow met flinke yard op 8 km van de binnenstad
- ik heb geen andere banden in NL noch bezittingen of belangen. Zie er maar eens een woning te krijgen met die wachtlijsten, op mijn leeftijd
- AOW maken ze t.z.t. gewoon naar mijn Oz bankrekening over en wordt simpel verrekend met het Oz age pension
- in mijn geval is dubbele nationaliteit mogelijk (naar verwachting 2022), dus wel de lusten maar niet de lasten van NL
- op mijn leeftijd krijg ik in NL geen baan meer. In Oz werk ik nog
- Medicare is gratis en uitstekend, heb alleen extra ambulance voor niet duur afgesloten.
- de Senior Card voor 60-plussers. Ik betaal voor alles (kunst, cultuur, hotels, food, OV etc.) de halve prijs of bijna/helemaal niks
- ik begon voor mijn vertrek al moeite te krijgen met de NL mentaliteit. Ik sluit me aan bij iedereen hier die de Oz community sense prefereert
- hoewel Melbourne qua klimaat niet het gezelligst is (ofwel te koud, ofwel te heet), woon ik wel in de meest academische en Europese stad

Con Oz
- winter in Melbourne. Ik ben op zoek naar mogelijkheden om noordelijker te overwinteren. In Oz zou dat WA zijn
- zoals @afterbang opmerkt, ik ben Spanjofiel en mis de zuid-Europese cultuur en kunst enorm. Oz winter in Madrid/Granada is de EU optie
- de tandarts en tandartsverzekeringen zijn onbetaalbaar. Het is goedkoper om 2 mnd naar Turkije te vliegen voor een compleet nieuw gebit
- wat hier veel voorkomt is dat late immigranten zoals ik, op hoge leeftijd regressie gaan vertonen en hun Engels verliezen
- in dat geval doe ik er t.z.t. v.w.b. aged care facilities goed aan om naar een Dutch private nursing home/facitlity te verhuizen
- maar dat gaat mogelijk nogal in de papieren lopen of financieel onhaalbaar blijken
- de afstanden. Ik zie mijn beste immigrantvriendin @Sand en mijn schoonzus en gezin vrijwel nooit, wonen allemaal ruim 4000 km weg.
- regeltjesgeneuzel en slome ambtenarij. Van die dure grappen als je tuin verplicht fire hazard proof moeten maken ieder jaar. County rates $$$
 
Last edited:
Nog een NEE op de vraag of ik ooit terug wil. Woon hier sinds 2014 en geniet van rust, ruimte (zelfs op een uur van Sydney), community sense en heerlijk weer. Hier kun je gewoon het hele jaar door kamperen en dat proberen we dan ook. Het duurde even voor mij om een beetje werk op niveau te vinden (niet relevante studie) en een vriendenkring op te bouwen, maar ook dat is gelukt.
 
Wij zijn jaartje terug naar NL verhuisd en weer terug gekomen.

Nu is het hier in Perth ons thuis. De pros en cons lijst, daar denken we niet eens over na. Als we in NL zijn is het heel fijn met vrienden, we doen er leuke dingen, we vermaken ons uitstekend. En dan gaan we weer naar huis en genieten we van ons leven hier. We wonen hier nu 7 a 8 jaar. Mis ik onze NL vrienden? Absoluut en elke keer in NL is het echt een mega fijne tijd. Ik spreek ze ook nog 1x per week ongeveer. Familie hetzelfde verhaal. Maar buiten de mensen, en viandel speciaal, missen we niks.
 
Wij zijn jaartje terug naar NL verhuisd en weer terug gekomen.

Nu is het hier in Perth ons thuis. De pros en cons lijst, daar denken we niet eens over na. Als we in NL zijn is het heel fijn met vrienden, we doen er leuke dingen, we vermaken ons uitstekend. En dan gaan we weer naar huis en genieten we van ons leven hier. We wonen hier nu 7 a 8 jaar. Mis ik onze NL vrienden? Absoluut en elke keer in NL is het echt een mega fijne tijd. Ik spreek ze ook nog 1x per week ongeveer. Familie hetzelfde verhaal. Maar buiten de mensen, en viandel speciaal, missen we niks.
Zeg, jij kan gewoon zelf een frikandel speciaal maken toch? Of is een viandel iets anders? :p
 
Zeg, jij kan gewoon zelf een frikandel speciaal maken toch? Of is een viandel iets anders? :p
43114889172273b1611e03323cd4924e8257f5436b4c9.jpeg
 
Zoek en solliciteer naar een baan in Sydney vanuit Nederland bij een groot bedrijf. Werkgevers regelen meestal het hele traject voor de juiste kandidaat. En als het meezit is er de kans dat je werkgever ook helpt als sponsor voor permanent vergunning. Ik heb dezelfde weg genomen.
Een goede CV met werkervaring is een must. Daarnaast is het aan jou om jezelf te verkopen. Uiteraard moet je wel goed zijn in je vak.
 
Dit is een mogelijkheid. Moet zeggen dat ik hem niet vaak (succesvol) voorbij zie komen hier(?)

Recruiter (no offence) is wellicht niet een beroep wat uniek genoeg is om een Australisch bedrijf in het buitenland te werven + aan te kunnen tonen dat het lokaal niet in te vullen is. Vooral hier in Australia lijkt elke kluns recruiter te kunnen worden helaas...

Geen kritiek op je suggestie Michiel, maar wilde ook even de andere kant laten zien.
 
Dit is een mogelijkheid. Moet zeggen dat ik hem niet vaak (succesvol) voorbij zie komen hier(?)

Recruiter (no offence) is wellicht niet een beroep wat uniek genoeg is om een Australisch bedrijf in het buitenland te werven + aan te kunnen tonen dat het lokaal niet in te vullen is. Vooral hier in Australia lijkt elke kluns recruiter te kunnen worden helaas...

Geen kritiek op je suggestie Michiel, maar wilde ook even de andere kant laten zien.

Inderdaad, real estate agents en recruiters zijn hier echt drongo’s over het algemeen, al liggen daar wellicht voldoende kansen je te onderscheiden indien je enigszins gespecialiseerd bent/ naar NL maatstaven opereert. Wie niet waagt...
 
Inderdaad, real estate agents en recruiters zijn hier echt drongo’s over het algemeen, al liggen daar wellicht voldoende kansen je te onderscheiden indien je enigszins gespecialiseerd bent/ naar NL maatstaven opereert. Wie niet waagt...
Of migratie agenten. Daar zijn er hier ook maar een paar goede van.
 
@wannaleaveNL Even een meer positieve noot: Ik heb een super aardige recruiter in mijn netwerk en als je dat wilt, kan ik hem best wel even vragen of hij even een kwartiertje of zo met je wil babbelen over het vak van recruiter hier. Hij komt zelf uit de UK, volgens mij is hij hier nu een jaar of 10, dus dat geeft even een ander perspectief. Stuur me maar even een PM als je geïnteresseerd bent.
 


OFX
Back
Top