Emulate
Well-Known Member
Dit is met name voor de verse nieuwkomers hier, de rest van ons weet dit wel ongeveer.
Ik denk dat we allemaal wel eens heimwee hebben naar NL/BE producten, al dan niet vers of verpakt. Als Brabander van vlakbij de Belgische grens bijvoorbeeld word ik soms zwetend wakker van de lust naar die dikke Belgische frites met sauce tartare die we in de Abdij van Postel gingen halen
. En van die haringen, frikandellen en bitterballen, drool. Melbourne heeft een geweldig Dutch food warehouse waar ze echt alles hebben van Conimex tot Remia, van Haribo tot Venco, Calve en Nutricia. Maar er zijn restricties aan wat eigenaresse Manita invoert, geen vlees(produkten), geen Hollandse kazen en ander levend voer zoals Johma salades. Ze heeft wel haring, kroketten, bitterballen en frikandellen, en sinds kort rookworst. Maar die zijn allemaal diepgevroren en hier in OZ geproduceerd. Smaakt dus helemaal niet zoals thuis. Maar ze geeft aan dat ze dit soort producten gewoon niet uit NL door Customs krijgt, veel te veel gedoe met bederf en inbeslagnames.
Ik heb er een paar dollar aan gespendeerd om te testen of je dit allemaal door de douane krijgt via een bestelling in een van de expat shops in NL. Ik had een hele waslijst van boerenkaas, rookworst, pate, leverworst en -pastei en salades. Ik verwachtte eigenlijk dat die hele box in Sydney of Melbourne in beslag zou worden genomen, maar tot mijn verbazing kwam hij ongeschonden aan. Na bloody 6 weken (thanks, AusPost), en wel ongeschonden maar niet ongeopend
. Er zat een keurige brief in dat Customs de doos had geopend en niets illegaals had gevonden of verwijderd. Het is dus mogelijk om je Unox Rookworst- en verse kaasfix te halen van NL naar OZ.
1. Het kost je een klauw duiten. De producten zijn niet onevenredig outrageous duur, maar de portokosten bedragen verhoudingsgewijs de erfenis van je oma.
2. Het duurt een eeuwigheid (maanden), en de expat shops geven aan dat aankoop van verse producten geheel voor eigen risico is (dat ze dus bedorven en/of helemaal niet aan kunnen komen).
3. Zolang alles maar hermetisch twaalfvoudig is geseald of in blik/pot/glas is, komt het er allemaal wel door. Expats shops weten dit. De mijne had het perfect georganiseerd.
4. Haringen blijft een probleem. Je kunt ze alleen maar diepvries krijgen, smaken als de geerfde schoenen van je oma, en in 6 weken ontdooien ze anyway. De meeste expat shops bieden daarom geen frozen seafood aan. Beter halen bij de Dutch shop in je regio of op jacht gaan bij de verse-vishandel. Bij ons op Victoria Market hebben ze incidentally wel eens exotische vis, en haring is hier exotische vis
. Maar helaas niet gevangen in de Atlantic dus blah.
Side note: ik persoonlijk vind de frietketen Lord of the Fries een heel acceptabele vervanger van de Belgische frites met mayo en tartare. Ze zijn alleen vegan, dus de sauzen zijn een beetje anders. En ze zijn godvergeten duur ($ 10 voor een frietje-met). Maar het lenigt de ergste emergency cravings
.
Conclusie: een trip naar NL/BE voor de frietzaak en de FEBO is beter, en je kunt een karrenvracht Dutch stuff mee terug nemen. Mits twaalfvoudig geseald.
Ik denk dat we allemaal wel eens heimwee hebben naar NL/BE producten, al dan niet vers of verpakt. Als Brabander van vlakbij de Belgische grens bijvoorbeeld word ik soms zwetend wakker van de lust naar die dikke Belgische frites met sauce tartare die we in de Abdij van Postel gingen halen

Ik heb er een paar dollar aan gespendeerd om te testen of je dit allemaal door de douane krijgt via een bestelling in een van de expat shops in NL. Ik had een hele waslijst van boerenkaas, rookworst, pate, leverworst en -pastei en salades. Ik verwachtte eigenlijk dat die hele box in Sydney of Melbourne in beslag zou worden genomen, maar tot mijn verbazing kwam hij ongeschonden aan. Na bloody 6 weken (thanks, AusPost), en wel ongeschonden maar niet ongeopend
1. Het kost je een klauw duiten. De producten zijn niet onevenredig outrageous duur, maar de portokosten bedragen verhoudingsgewijs de erfenis van je oma.
2. Het duurt een eeuwigheid (maanden), en de expat shops geven aan dat aankoop van verse producten geheel voor eigen risico is (dat ze dus bedorven en/of helemaal niet aan kunnen komen).
3. Zolang alles maar hermetisch twaalfvoudig is geseald of in blik/pot/glas is, komt het er allemaal wel door. Expats shops weten dit. De mijne had het perfect georganiseerd.
4. Haringen blijft een probleem. Je kunt ze alleen maar diepvries krijgen, smaken als de geerfde schoenen van je oma, en in 6 weken ontdooien ze anyway. De meeste expat shops bieden daarom geen frozen seafood aan. Beter halen bij de Dutch shop in je regio of op jacht gaan bij de verse-vishandel. Bij ons op Victoria Market hebben ze incidentally wel eens exotische vis, en haring is hier exotische vis
Side note: ik persoonlijk vind de frietketen Lord of the Fries een heel acceptabele vervanger van de Belgische frites met mayo en tartare. Ze zijn alleen vegan, dus de sauzen zijn een beetje anders. En ze zijn godvergeten duur ($ 10 voor een frietje-met). Maar het lenigt de ergste emergency cravings

Conclusie: een trip naar NL/BE voor de frietzaak en de FEBO is beter, en je kunt een karrenvracht Dutch stuff mee terug nemen. Mits twaalfvoudig geseald.
Last edited: