Aanvragen bankrekening en IRD nummer

ozzienic

Member
Ook al ben ik niet naar NZ geëmigreerd, ik kan wel wat ervaringen delen over de administratieve rompslomp om hier aan het werk te kunnen :)

Om salaris te kunnen ontvangen heb je uiteraard een NZ bankrekening en NZ belastingnummer (genaamd IRD) nodig.

Stap 1 is de bankrekening. Grote banken in NZ zijn: Kiwibank (zit in het postkantoor, dus de NZ Postbank), ANZ, Westpac, ASB en BNZ. Veel banken hebben rekeningen zonder maandelijkse kosten, maar eerst moet je een afspraak zien te regelen om een bankrekening te openen! Veel banken accepteren alleen nieuwe klanten wiens werkgever bij dezelfde bank bankiert, dus vraag dat even na als je al een baan hebt bij aankomst. Een te nemen hobbel is het feit dat alle banken om een proof of address vragen. Heb je een huur- of koopwoning, dan volstaat een huurovereenkomst of energierekening op het betreffende adres, maar als je vanuit een hostel/B&B start, dan kunnen die ook vaak een verklaring/brief afgeven. Check bij de bank van jouw keuze wat zij precies verwachten. Schrik niet, in mijn geval was de eerste mogelijkheid om een afspraak bij een bank te maken om de rekening te openen pas 2 weken na aankomst. Dus wel handig om hier meteen mee aan de slag te gaan.

Stap 2 is het IRD nummer. Deze kan je pas aanvragen als je een NZ bankrekeningnummer hebt (of je moet een Custumer Due Diligence formulier invullen, maar dat is ook niet zo eenvoudig). Het schijnt online te kunnen, maar toen ik mijn rekening bij Kiwibank opende, werd mij verteld dat buitenlanders altijd de papieren aanvraag moeten doen, omdat hun identiteit eerst geverifieerd moet worden. Kom ik meteen bij een voordeel van Kiwibank, zij kunnen helpen de IRD-aanvraag in te vullen en doen die zelf voor de op de post :) Binnen 2 weken krijg je je IRD nummer per email of SMS toegestuurd.
https://www.ird.govt.nz/how-to/irdnumbers/?id=201405MegaMenu#03
 

TessenEmil

XPdite Sponsor
Hey ozzienic,

Bedankt voor het delen van de tip! Wat ben je aan het doen in NZ? we willen dat maar al te graag weten ;-) en wat maakt dat je in Queenstown bent?
 

ozzienic

Member
Hey ozzienic,

Bedankt voor het delen van de tip! Wat ben je aan het doen in NZ? we willen dat maar al te graag weten ;-) en wat maakt dat je in Queenstown bent?
3 maanden werk als docent Engels bij een talenschool hier (op een WHV) :) Vorig jaar 2 weken door NZ gereisd, en vanuit NL open sollicitaties gestuurd naar verschillende talenscholen. Deze school reageerde meteen heel enthousiast :)
 


OFX
Top