Met dit soort discussies lopen er altijd een aantal dingen door elkaar.
1.
De aborigals hebben ontzettend veel te lijden gehad sinds de Europanen voet op Australische bodem heb gezet. Europese ziektes werden overgedragen waardoor talloze Aboriginals zijn gestorven, moorden en ook massa moorden vonden plaats waarvan aboriginals het slachtoffer waren, er waren verkrachtingen en aboriginals hadden geen tot circa 1970 geen burger rechten.
2.
Sinds 1970 is de overheid is de overheid zich meer en meer bewust de onrechtvaardigheid mbt de aboriginal people die heeft plaatsgevonden en heeft policies ontwikkeld om hier iets tegen te doen. Vele policies sloten niet aan bij de aboriginal manier van leven en waren niet erg succesvol.
3.
Tegenwoordig zijn er groepen aboriginal people die kampen met problemen zoals werkeloosheid, alcohol en drugs misbruik, huiselijk geweld.
In deze discussie zijn er mensen die het eerste feit benadrukken, er zijn mensen die het tweede feit benadrukken. En mensen die het derde feit benadrukken (zoals Willem die iedere dag met het derde feit geconstateerd wordt en is zich zeer bewust is van de overlast die groepen Aboriginals veroorzaken). Welk feit je benadrukt, alle drie de feiten zijn waar.
Natuurlijk is het vervelend als iedere maand je ruiten breken.
Feit blijft dat wat de Europeanen de Aboriginals aangedaan hebben (moorden, verkrachtingen, massa moorden, geen toegang tot rechtspraak, geen burgerrechten, wegnemen van kinderen ''stolen generation'') wel enigszins serieuzer is dan een paar gebroken ruiten (wat niet wegneemt dat het heel vervelend is als het jouw ruiten zijn die iedere maand breken).
En nu zit Austalie met complex situatie, een minderheidsgroep met vele problemen, en een oplossing is niet zo simpel anders was die vast al bedacht.
Misschien kunnen we wat leren van onze buren de Nieuw-Zeelanders, waar de laatste 20 jaar grote vooruitgang op dit terrein is geboekt. Maori is nu een officiele taal in NZ (naast Engels), Maori gebruiken en rituelen worden gebruikt en gerespecteerd, Maori werkgelegenheid is gestimuleerd en toegenomen, ook in goed betaalde (overheids)functies.
Misschien moeten we, in plaats van te focussen op de problemen, focussen op wat goed gaat. Zoals het bijzondere moment van Cathy Freeman met de Australian en Aboriginal vlag. De toegenomen populariteit van aboriginal art in Australie en de rest van de wereld en de interesse van toeristen in Aboriginal culture, en de mogelijkheden die dat schept.
(Note: CJ werkt in Redfern, Sydney)