[quote author=Dijnnas link=topic=8293.msg109679#msg109679 date=1201808331]
[quote author=perthpete link=topic=8293.msg109526#msg109526 date=1201691333]
zou ik: onderzoek en ontwikkeling van gebruik van zonne-energie op de allerhoogste prioriteit zetten... Als er iets is waar we hier een overvloed van hebben is het wel de zon ...
(Gisteren weer een feit gemeld op het nieuws: in Australie zijn zo'n 1100 mensen werkzaam in de solar industry, in Duitsland ruim 30.000. Dat zou toch niet zo mogen zijn....)
[/quote]
Wat een vaag verhaal joh! Iemand enig idee wat hier de reden van is?
[/quote]
Ik heb op het internet nog geen informatie kunnen vinden die de bovenstaande getallen ondersteunen, maar er zijn wel genoeg gegevens die aangeven dat er wel een dergelijk verschil bestaat. Ik vond een artikel dat aangaf dat in 2006 het vermogen van zonnepanelen in Duitsland ca 700 MW bedroeg, in Australie 2 MW. Op dit moment zijn de leiders in het onderzoek en de ontwikkeling van zonnepanelen Duitsland, Japan en USA. De enige verklaring die ik kan bedenken is het feit dat kool ruim voorhanden is in Australie en zonne-energie dus nooit competitief kan zijn (hoge kosten voor de panelen) tenzij de nationale overheid flink subsidie gaat verlenen.
[quote author=Dijnnas link=topic=8293.msg109679#msg109679 date=1201808331]
Voor het zwangerschapsverlof idee: Het Scandinavische model volgen. Daar hebben de vrouwen een jaar verlof
[/quote]
Daar denken de zweden anders over hoor. Die adviseren landen als Nederland juist om vooral niet die kant op te gaan.
Persoonlijk ben ik wel voor een beperkt betaald verlof, maar bij de invoering daarvan moet ook aan de mannen gedacht worden (wordt vaak vergeten). Die willen toch ook bij de geboorte aanwezig zijn en er wordt van hen de eerste weken verwacht dat zij de nodige zorg verlenen. Daar moeten zij dan ook wel verlof voor kunnen krijgen. En er zijn ook families waarbij de man liever thuis blijft om de zorg voor het nieuwe kind op zich te nemen en de vrouw weer terug aan het werk gaat. Een eenzijdig verlof zal de emancipatie van zowel vrouw als man tegenhouden. Overigens zij ik niet zo gauw hoe zwangerschapsverlof goed is voor de economie, anders dan dat het de arbeidsparticipatie van vrouwen stimuleert in landen die traditioneel denken over de rol van de vrouw. Kortom, betaald zwangerschaps-/ouderschapsverlof voor zowel man als vrouw.
Afschaffen hypotheekrenteaftrek op tweede huis. Dit is een subsidie van rijke mensen die in mijn ogen compleet overbodig is. Ik ben ook geen voorstander van hypotheekrenteaftrek op eerste woningen omdat dat de huizenprijzen weer verder opdrijft. Als het dan toch moet, dan in elk geval geen aftrek op basis van de hoogste tarieven (opnieuw subsidie van de rijksten) maar op basis van een vast percentage.
Om de krapte op de huizenmarkt te stimuleren moet er meer gebouwd gaan worden. Daar zal dus een stimulering voor moeten komen. Nieuwe steden ontwikkelen is dan op zich wel een leuke gedachte, maar mi onrealistisch omdat er dan een kip en ei probleem is: bedrijven vestigen zich alleen maar daar waar arbeid voorhanden is en klanten zijn, mensen vestigen zich daar waar werkgelegenheid is. Er zullen dus alternatieven gezocht moeten worden om verder van het centrum te kunnen ontwikkelen en tegelijkertijd de reistijd beperkt te houden (een goed metrosysteem bijvoorbeeld). Ook stimulering van thuiswerken kan de wegen enigzins ontlasten.
Verder zou ik de kosten van universiteiten verlagen om het studeren beter toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht inkomen. Ik heb kort geleden eens rondgekeken wat het kost in Sydney om te studeren en dat is niet mis (bijna vergelijkbaar met de VS).
[quote author=Luuk link=topic=8293.msg109517#msg109517 date=1201687489]
Als ik PM zou zijn zou ik een enorm watermanagement programma opstellen. Waarin gerealiseerd wordt dat men a) goed met water omgaat, B) overal altijd voldoende water is, en dat c) dit water betaalbaar is.
[/quote]
Watermanagement is een goed plan.
[quote author=Luuk link=topic=8293.msg109674#msg109674 date=1201806107]
[quote author=Dijnnas link=topic=8293.msg109664#msg109664 date=1201791712]
[quote author=Luuk link=topic=8293.msg109517#msg109517 date=1201687489]
Creativiteit en innovatie is heel leuk, maar is een onderdeel van de bedrijfscultuur.. of in dit geval, géén onderdeel. Bijna onmogelijk om dat te veranderen. Dat kan alleen door goede managers..
[/quote]
Die moet je even uitleggen...Waarom zou je voor creativiteit en innovativiteit een baas nodig hebben? Er zijn veel mensen die door hun creativiteit goed te gebuiken een eigen bedrijfje hebben opgebouwd. Gat in de markt idee. Heb je niet per defenitie een baas voor nodig.
Ik weet niet in welke context Linda dit bedoelde, maar je zou ook kunnen denken aan Creativiteit en innovatie op zeer kleine schaal (binnen je eigen huishouden door creativiteit onder kinderen te stimuleren, of buurtgemeenschappen etc.)
[/quote]
99% van de Ozzies werken voor een baas..
Dus waarom zou je je op die ene procent richten die waarschijnlijk al creatief en innovatief is? Ze hebben tenslotte een eigen bedrijf met bestaansrecht, dus zullen ze minimaal een bepaald niveau van creativiteit en innovativiteit moeten hebben, anders overleef je niet.
En zowel; dan is er te weinig concurrentie.
Dus de 99% die voor een baas werken hebben naar mijn inschatting af en toe moeite met het uiten van hun crea/inno, gezien de bedrijfscultuur. C&I kunnen alleen tot hun recht komen als het management dit ondersteunt, accepteert en stimuleert. Een "slechte" manager is bang voor C&I, die werknemer kan de manager namelijk voorbij streven!
Je kan het op scholen stimuleren, maar dat is op een ander niveau dan binnen het bedrijfsleven, waar het in dit geval juist om gaat. Het gaat juist om de bedrijfscultuur.. en die verander je niet makkelijk even, ook niet door de kids op school creabea met kurk te laten zijn.
[/quote]
Ik denk dat veel van die 99% die voor een baas werken toch stiekem dromen van een eigen bedrijfje, om voor zichzelf te werken in plaats van voor de aandeelhouders. Maar velen zullen de durf, creativiteit, innovativiteit of simpelweg de middelen ontbreken om die droom te realiseren. Als overheid kun je dat wel degelijk stimuleren door of gerichte subsidies te verlenen (nederlandse manier) of door het eenvoudiger te maken om een faillisement te overleven (amerikaanse manier). Ik weet persoonlijk niet hoe het gesteld is met de australische cultuur als het gaat om een startup op te richten, maar ik hoor niet veel over innovatieve internationale bedrijven die in Australie zijn begonnen. Ik zou denken dat daar nog wel eens kans ligt.