daycare, scholen en wijken in Perh

lucy

XPdite Sponsor
Oorspronkelijk zouden we richting Brisbane, maar wij zijn ons inmiddels vooral aan het orienteren op Perth.

We vertrekken eind januari, de kinderen zijn dan 3 jaar/ 8 maanden en anderhalf. Voor de oudste bestaat dus (voorzover ik het schoolsysteem begrijp) de keus om hem naar de primary school (kindergarten) te doen of naar daycare. De jongste uiteraard daycare. Het mooiste zou zijn dat de oudste naar daycare gaat waar ze kindergarten aanbieden, zodat ze het eerste jaar nog samen naar dezelfde locatie kunnen.


Wie weet een goede public primary school en een goede daycare center ergens in het vierkant city beach-west leederville-south fremantle-northlake? Dat is waar we ons het eerste jaar zouden willen vestigen.

Weet iemand overigens of hier wijken tussen zitten die we moeten mijden?
 
Beste Lucy,

Kan je helaas niet helpen met de wijken, wij wonen een stukje noordelijker in Perth. De hoek die jij noemt valt een beetje buiten ons budget :grin:

Kan je wel wat info geven over school/daycare.
Kindergarten (Kindy genaamd) is hier 2 hele dagen per week en is op school. Na Kindy stromen de kinderen nl. door naar Pre-primary en daarna Primary. Daycare is iets dat daar weer helemaal buiten staat.

Om te bepalen wanneer je kind naar Kindy mag, houden ze hier de regel aan dat jouw kind op de 1e juli van dat school jaar de leeftijd van 4 jaar moet bereiken. Onze jongste wordt dit pas op 14 augustus 4 en gaat dus met het volgende school jaar mee. Dit zal dus voor jullie oudste ook gelden. Dan pas starten ze met die 2 dagen Kindy per week en het jaar daarna Pre-primary (5 dagen per week).

Wanneer je gaat rond kijken voor huizen, kan ik het je aanraden om met ouders te praten die je in de speeltuinen van de wijk tegen komt. Je zult daar snel genoeg horen wel school wel en welke niet goed is.

Succes,

Sacha
 
het is nog maar de vraag of de hoek wel binnen ons budget past :rolleyes: , is bedoeld om een start te maken om van daar uit rond te kijken en een definitieve plek te kiezen.
Inmiddels heb ik heel wat wijken in realestate ingetikt, ook noordelijke, maar veel huizen onder de 400 dollar per week komen er niet te voorschijn, wel in Como en daar word ik dan natuurlijk een beetje wantrouwig van....

Gaan jouw kinderen naar daycare? Is het bij een organisatie die aan te raden is?

Goed idee, van de speeltuinen.
Probleem is een beetje dat mijn oudste in mei al 4 wordt en dus in januari al naar Kindy kan. Van een aantal sites van scholen krijg ik de indruk krijg dat het enrolmentformulier uiterlijk eind juli bij de school moet liggen, voorzien van een aantal bewijsstukken.
Ook wordt vanalles vermeld over buitenlanders die immigreren, maar er staat nergens helder beschreven wat je rechten op enrolment dan zijn, of je halverwege het jaar in kan stromen etc. Dit is natuurlijk zeker een factor als het gaat om de local area scholen...

Ik zal de scholen een mail sturen met vragen hoe het in zijn werk gaat en of ik mijn oudste nu al op moet geven. Beetje lastig als je uiteindelijk buiten de local area beland...Wordt je kind al de straat op geschopt voordat ie nog maar iets van kattekwaad heeft kunnen uithalen :smile:
 
Wij zitten zelf in het zogenaamde Hoge Noorden, de laatste suburb van Perth en op 40 minuten rijden van het centrum af.

Wij hebben heel bewust voor deze wijk gekozen om een aantal redenen:
De wijk is betaalbaar in huurhuizen en ook een eventueel koophuis in die zelfde wijk zou binnen ons budget vallen (We zijn nu bezig om alles rond te krijgen om te laten bouwen)
Maximale reistijd 1 uur (woonden in ROtterdam en mijn man werkte in Den Haag... gemiddeld 2 uur heen en 2 uur terug...)
East Butler Primary heeft een hele goede reputatie, beter dan de andere scholen in de omgeving.

Uiteindelijk hadden wij de pech dat er een aantal regels zijn waar je niet omheen kan en onze oudste tijdelijk naar een andere school moest. Toen wij hier aankwamen in juni moest Suzanne naar Pre-primary, maar ze hebben dan niet de verplichting om je aan te nemen als leerling, zelfs al woon je in het postcodegebied van de school (dit is dus tijdens het schooljaar). Die verplichting hebben ze pas vanaf Year 1... De school heeft toen wel met alle andere omliggende scholen gebeld om te vragen of zij plek hadden voor Suzanne en hebben haar daar ook in de gaten gehouden.

Inschrijven kan je pas wanneer je hier woont en dat ook kan aantonen. Als je tenminste kiest voor een Public School. Voor Private kan je wel misschien nu al inschrijven.

Over daycare kan ik je niet veel vertellen, wij hebben de luxe dat ik na 19 jaar hard werken in Nederland nu ineens een "stay-at-home-Mum" ben :smile: . De ervaring die ik ermee heb is van "horen zeggen". Een vriendin van mij heeft hier een jaar in een daycare centre gewerkt. Dit had zij in Duitsland ook altijd gedaan en zij gaat nu haar derde kind geboren is een Family Daycare starten. Zij was absoluut niet te spreken over de kwaliteit. Teveel kindren op een groep, te weinig kennis. Veel jonge meiden zonder gespecialiseerde opleiding met alleen een supervisor die de juiste papieren heeft. Haar eerste 2 kinderen hebben in Duitsland nog op een kinderdagverblijf gezeten, maar dat durft ze (na wat zij dus zelf op haar werk heeft gezien) met haar derde niet aan.

Een andere vriendin van mij is ook bezig met haar eigen family daycare en dat gaat er pittig aan toe. Strenge regels als je hier aan wilt beginnen, veel examens, strenge controle.
Persoonlijk zou ik, als wij daycare nodig zouden hebben, voor familydaycare gaan (thuisgezin) en niet voor de reguliere opvang.
 
Echt vrolijk wordt ik niet van je mail helaas....Klinkt alsof het min of meer zinloos is nu al met inschrijvingen in de weer te gaan. Als er gedurende het jaar geen verplichting bestaat, maar wel bij de start van het schooljaar dan bestaat nog de kans dat we inderdaad nu met de normale enrolment mee kunnen zonder dat we vestigingsgegevens hebben. Ik zal toch nog wat verder spitten in de regelgeving.


Zijn er nog meer regels (waar je over schrijft, waar je niet omheen kan) of bedoelde je dat de school geen verplichting heeft gedurende het jaar voor kinderen jonger dan year 1?

Had de school trouwens wel de verplichting om een andere plek te zoeken? Of hoeven ze dat niet perse?

Heb net de site van butler primary bekeken; ziet er goed uit!
 
Hi

Heb je deze site al uitgepluisd?

http://www.det.wa.edu.au/schoolsandyou/detcms/navigation/parents-and-community/kindergarten-and-pre-primary/?oid=Category-id-3869595#toc1

Sidonia
 
Kleine correctie, onze kinderen gaan niet naar Butler Primary, maar naar East Butler Primary!!

HIer in de regio wordt eerst gekeken naar of je wel in het postcode gebied woont, daarna of je eventueel oudere kinderen al op de school hebt zitten. Kinderen met speciale behoeftes gaan trouwens voor alles. Maar hier geldt de keiharde regel: vol is vol! Bij Year 1 en hoger zijn daar misschien nog oplossingen voor te vinden, maar daaronder is er dus geen verplichting.
Wij hebben gewoon de pech dat we in een gebied wonen waar enorm veel jonge gezinnen zitten en men dus enorm aan het uitbreiden is op school gebied. Dit schooljaar hebben ze bijvoorbeeld al 4 kindy groepen, terwijl dat er vorig jaa rnog maar 2 waren.

Voor zover ik weer heeft de school geen veprlichting om je te helpen met zoeken. De directie van East Butler Primary vond het gewoon heel erg vervelend voor ons dat wij dus helemaal de moeite hadden genomen om een huis te huren in hun postcode gebied en er vervolgens geen plek meer was. Ze hebben wel direct toen de inschrijving voor Suzanne aangenomen voor Year 1 en Danielle is direct ingeschreven voor pre-kindy (soort van "wennen" 2 uur per week tot ze naar kindy mag in februari)
 
Ja, was tikfoutje, ik had inderdaad de site van East Butler gezien. Je hebt denk ik wel geluk gehad dat ze zo hulpvaardig waren, scheelt een hoop uitzoek werk....

Bedankt voor de link. Daar staat in ieder geval dat iedereen zich mag inschrijven, dus ik ga voor nu een aantal daycare en scholen benaderen om op de wachtlijst geplaatst te worden.
Toch niet alle daycare centres zullen van zo'n slechte kwaliteit zijn toch? Zou best de luxe willen hebben om een tijdje thuis te blijven :smile:
 
Natuurlijk zijn niet alle daycares slecht, maar ik zou persoonlijk eerst eens met andere ouders gaan praten voor je jullie kind er definitief naar toe brengt. Het is nl. wel een enorm kwaliteitsverschil met Nederland. Maar vooraf inschrijven (als het mogelijk is) kan zeker geen kwaad! En ik weet dat ik inderdaad in een luxe positie verkeer. Wanneer beide meiden 5 dagen per week naar school gaan, ga ik weer eens om mij heen kijken voor een leuke baan. Heb wel aanbiedingen gehad, maar wil eerst nog genieten van mijn kinderen en daarna weer aan de slag, maar dan wel op mijn voorwaarden!
 
Klinkt erg goed! Mooie tijd met die kleintjes.
Hoop dat parttime werk vinden niet al te ingewikkeld zal blijken....
Ik ga denk ik bij een aantal inschrijven, dan een rondje maken als we hier aankomen en dan de definitieve kiezen. Bij het eerste centrum dat ik mailde had ik direct al een wachtlijst van 8-12 maanden voor 0-2 jaar te pakken. pffff.


Weet je misschien ook waar kinderen naar toe kunnen voor de resterende uren op een kindy dag? Day care of naar een after school hours organisatie? Kan ik nergens vinden...
 
Heb geen idee hoe het precies werkl en hoe het heet. Maar ik weet nog wel dat de vorige school waar Suzanne op zat,er dagelijks een busje kwam om de kinderen op te halen. Alles vanaf Kindy ging dan mee in de bus. Misschien dat je dat tzt even op de school na zal moeten vragen, want daar weet ik nl. helemaal niets van. Ken alleen maar moeder die ook thuis blijven of oma's die kinderen ophalen.
 
Oorspronkelijk zouden we richting Brisbane, maar wij zijn ons inmiddels vooral aan het orienteren op Perth.

Hee Lucy! was da nou, ga je vreemd? Ik dacht dat we je nog wel eens zouden ontmoeten op het strand van Caloundra? :wink:
Maar je hebt groot gelijk hoor. Ik wens je veel plezier en geluk in the West :up:
Groetjes Ingrid
 
jaaa, sorry, inderdaad vreemd gaan....maarre, dan komen jullie toch ook naar Perth? Daar zijn ook heeele mooie stranden :smile:

Sacha, bedankt voor alle info. Waren we maar vast een jaartje verder...
 
Graag gedaan, wanneer het allemaal wat dichterbij komt, kunnen we misschien iets afspreken in Perth. We vinden het altijd lek om nieuwe Nederlanders te verwelkomen :smile:
 
goed idee, jouw jongste en mijn oudste schelen geloof ik niet zoveel....

Ben heel benieuwd waar we zullen belanden.
 
Hey Lucy,

Weet niet hoe ver je al bent met alles, maar wij wonen in de buurt van Fremantle en mijn zoontje (1,5) gaat 1 dag in de week naar de daycare.
Ik ben er hartstikke tevreden over en ook andere moeders die hier in de omgeving wonen en naar verschillende daycare cetra gaan hoor ik niet klagen. Wij zitten in een community daycare centre en misschien zijn daar de regels wat strenger, maar ik heb echt niks te klagen. Wij moesten ongeveer 3 maanden wachten na inschrijving. Mijn buurvrouw is coordinator bij de family daycare en ik heb een vriendin die haar dochtertje in family daycare heeft. Is ook prima, ligt natuurlijk aan de persoon die het doet en beetje lastig als ze ziek is enzo. In de daycare waar mijn zoontje heen gaat zitten 8 kinderen in de leeftijd 0 tot 18 maanden met 2 leidsters, 1 qualified en 1 assistant.

Wij hebben sinds een jaar een huis gekocht, maar voor die tijd altijd gehuurd gezeten voor 350 dollar per week (5km van Fremantle af) voor een 3x2 (3 slaapkamer, 2 badkamer). Ik denk dat het qua prijs niet heeel veel uitmaakt of je noord of zuid zit, je moet gewoon goed zoeken en geluk hebben.

Ik heb nog geen ervaring met het schoolsysteem, dus daar kan ik je geen tips over geven.

Succes met alles

Groeten,
Wendy
 
Back
Top