Een push naar regional migration?

Red dust

Well-Known Member
Ik denk dat veel immigranten met veel plezier wat verder van de grote steden willen wonen, maar de beschikbaarheid van werk is cruciaal. Dus overheid zal eigen overheidsdiensten ook moeten gaan spreiden en bedrijven stimuleren om zich elders te vestigen. Maar dat vereist visie en daar zit nou net de crux.
 

afterbang

XPdite Sponsor
Federale overheid heft geen zin. Als buitenander mag je daar toch niet voor werken ;)

State government en incentives voor bedrijven dan wellicht wel ja. Zonder werk geen succesvolle shift.
 

Jagermeester

XPdite Sponsor
Gelukkig zitten wij straks met onze visa niet vast aan deze eventuele nieuwe regeling. Denk dat er maar weinig finance en risk management jobs in de bush zijn ;-)
 

afterbang

XPdite Sponsor
Gelukkig zitten wij straks met onze visa niet vast aan deze eventuele nieuwe regeling. Denk dat er maar weinig finance en risk management jobs in de bush zijn ;-)
Beetje risk management zou geen kwaad kunnen ;)

De regeling is er ook nog lang niet door hoor. Het zijn meer geluiden die ik zie/hoor en met jullie deel. Jou/jullie zitten safe ;)
 

FritsC

XPdite Sponsor
Op zich een interessant idee, maar zoals anderen zeggen: het hangt van je skill set af. De meeste grotere bedrijven zitten in de grote steden en de job prospects zijn toch een stuk beter dan in een dorp als bijvoorbeeld Cowra. Denk daarnaast ook aan scholing, voorzieningen en andere zaken die voor veel immigranten uit het Westen belangrijk zijn en niet direkt terug te vinden zijn op het platteland.
 

Beebmeep

Well-Known Member
Denk daarnaast ook aan scholing, voorzieningen en andere zaken die voor veel immigranten uit het Westen belangrijk zijn en niet direkt terug te vinden zijn op het platteland.
Niet alleen voor "immigranten uit het Westen", ook voor de lokale bevolking! En dan hoef je niet eens naar het platteland. Whyalla zit er tussenin: voor Adelaiders is het het platteland, voor omwonenden in de kleinere plaatsen is Whyalla een stad ;)

Maar hier geldt net zo goed: ja, we hebben opleidingen zoals TAFE SA, Uni SA en Adelaide Uni hier, maar ik geloof dat de laatste alleen een contactpunt is, weet niet of er ook daadwerkelijk op lokatie lesgegeven wordt. Wil je een opleiding in de zorg, admin of techniek dan kun je lokaal vaak nog face-to-face les krijgen. Voor vrijwel alle overige opleidingen ben je gebonden aan afstandsonderwijs of moet je naar Adelaide verhuizen. Dat laatste is niet voor iedereen weggelegd en aan afstandsonderwijs zitten ook haken en ogen. Het gaat er bijvoorbeeld vanuit dat je toegang hebt tot internet, wat niet iedereen heeft en wat - of je nu in de stad of op het platteland woont - nou niet bepaald betrouwbaar is. De tarieven voor de opleidingen zijn ook erg omhoog gegaan. Collega gaf laatst een voorbeeld dat bepaalde opleidingen 3x zo duur geworden zijn. Dat is voor de gewone man niet te betalen.
Werkende bij een onderwijsinstelling, zie ik dat er steeds meer een verschuiving komt naar de stad. Het lijkt goedkoper te zijn om docenten in en uit te vliegen, dan om lokaal iemand aan te nemen. Regionaal raken mensen hun banen kwijt, in de stad worden die functies dan (deels) opnieuw gevuld. Erg frustrerend.

Dokters, tandartsen e.d. zijn hier wel gevestigd, maar de meesten werken op een sort van FIFO basis: hier doordeweeks, in de weekenden in Adelaide. Gelukkig lijken degenen in de praktijk waar ik naar toe ga redelijk standvastig, maar er zijn er ook die het na een paar jaar voor gezien houden. Datzelfde geldt voor m.n. middelbare school docenten en voor politie: de laatste moeten 2 jaar regionaal gewerkt hebben als onderdeel van hun opleiding (?), dus die zijn na 2 jaar ook weer weg.

De meeste plaatsjes hebben wel iets van een ziekenhuis in de buurt. Pt Pirie, Pt Augusta en Whyalla bieden gezamenlijk best een goede zorg qua ziekenhuisvoorzieningen, maar het kan goed zijn, dat je vanuit Pt Pirie voor bepaalde behandelingen naar Pt Augusta moet en andersom. Bepaalde specialisten bezoeken Whyalla op bijv een maandelijkse basis. Uiteraard blijven er dingen waarvoor we naar Adelaide moeten.

Maar willen ze regionaal Australie levend houden, dan zullen ze ook daar in moeten investeren. Bij Pt Augusta wordt een plaatsje een spookstadje omdat de koolcentrale in Pt Augusta dichtgegaan is en het meerendeel van de bevolking daar generatielang werkzaam was en er is voor hen niets tegenover komen te staan. Dus vertrekken ze naar de stad. Pt Augusta is overigens ook wel goed bezig, met solar farms e.d., maar daar hadden deze mensen niets aan.

Nou ja, hier in SA hebben ze het er al een tijdje over dat Regional Migrants ook daadwerkelijk regionaal zouden moeten wonen/werken. De lokale bevolking zit daar niet op te wachten omdat die zelf ook werk nodig zijn. Catch 22?
 

SteveSW

Active Member
Cairns is ook regionaal. Is natuurlijk veel kleiner dan Brisbane, Melbourne of Sydney maar bevoorbeeld wel zo groot als Arnhem om iets te noemen.
Regionaal hoeft niet altijd de outback te zijn.
 

Tim911

Well-Known Member
Cairns is ook regionaal. Is natuurlijk veel kleiner dan Brisbane, Melbourne of Sydney maar bevoorbeeld wel zo groot als Arnhem om iets te noemen.
Regionaal hoeft niet altijd de outback te zijn.
Het is hier toch wel een beetje outback toch?? Nee zonder dollen, je hebt gelijk. Ik verbaas me er soms weleens over hoe klein onze prachtige stad eigenlijk is, iets van 150.000 inwoners, het voelt op 1 of andere manier veel groter. Komt denk ik ook dat de stad langwerpig langs de mountain range gedrapeerd ligt waardoor je vrij lang moet reizen van bijv Gordonvale naar Palm Cove. Maareh, doe mij dan toch maar regional hoor :)
 

Beebmeep

Well-Known Member
Het is hier toch wel een beetje outback toch?? Nee zonder dollen, je hebt gelijk. Ik verbaas me er soms weleens over hoe klein onze prachtige stad eigenlijk is, iets van 150.000 inwoners, het voelt op 1 of andere manier veel groter. Komt denk ik ook dat de stad langwerpig langs de mountain range gedrapeerd ligt waardoor je vrij lang moet reizen van bijv Gordonvale naar Palm Cove. Maareh, doe mij dan toch maar regional hoor :)
150.000 IS groot ;) Past Whyalla zo'n 6-7x in ;) En ik snap dat mensen niet staan te springen om naar erg afgelegen plaatsjes te emigreren, maar ik snap ook dat de overheid niet wil dat iedereen in de grote steden gaat wonen. Het blijft lastig. Overigens zie ik dat de mensen die naar Whyalla komen wel de hoger opgeleiden zijn. De lokale bevolking die evt zonder werk zit, laten we zeggen, dat daar in redelijk wat gevallen ook een reden voor is.
 

slatsr

Well-Known Member
Ballonnetje:

https://www.theguardian.com/australia-news/2019/mar/20/coalitions-permanent-migration-cap-revealed-as-morrison-launches-population-policy

Nog steeds vraag ik me af of er dan ook werk is voor die mensen. Als ik dan kijk naar @Tim911 in Cairns bijvoorbeeld...
Dat hangt natuurlijk erg af van het vak dat je doet. Doctors bijvoorbeeld kunnen ze regional en rural Australie best gebruiken, met een IT achtergrond zal je daar niet gelukkig worden. De grote vraag is natuurlijk waar ze de grens van "the city" trekken. Ik woon aan de Central Coast, wat als regional wordt bestempeld, maar werk in Sydney omdat het redelijk te doen is vwb afstand/reistijd. Het hoeft dus niet te betekenen dat je naar Far North Queensland moet gaan. En ik denk dat als je de toename in huisprijzen in Sydney en de Central Coast vergelijkt, dat er best wel wat te zeggen is voor dit beleid. Als er veel hoogopgeleide mensen regionaal gaan wonen zal het mogelijk ook aantrekkelijker worden voor bedrijven om een regionaal kantoor te hebben omdat er dan dus ook meer geschikte werknemers te vinden zijn; dat is op het moment toch vooral een kip/ei probleem als alle werknemers binnen een straal van 30 km van CBD gaan wonen.
 

Tim911

Well-Known Member
Ik denk inderdaad dat dit een goede zaak is, afhangend van hoe de overheid dit aanpakt. Het is lastig om werk te vinden in regional Australia, al ligt er ook natuurlijk wel een duidelijk verschil tussen regional en regional Australia. Wat @slatsr ook aangeeft, hij woont in de Central Coast maar heeft acces tot Sydney, net zoals Gold Coast/Sunshine Coast acces tot Brisbane heeft wat het regional wonen/werken veel makkelijker maakt. Ik denk dat de situatie hier in Cairns en in bijv een Darwin ook niet te vergelijken valt met veel andere plekken bestempeld als rural Australie. Vooral hier in Cairns leunt de economie zo enorm op toerisme, en hebben wij geen grote stad in de buurt voor de nodige werkgelegenheid. Je zit hier ook nog eens aan het eind van de supply chain wat het onmogelijk maakt voor grote spelers met een enorm aanbod aan banen zich hier te vestigen. In dat soort bedrijven zijn IT mensen en witte boorden nodig. Als ik de situatie hier zo om me heen bekijk, met de huidige micro economie waar wij in verkeren, zie ik dit echter nooit gebeuren.
De overheid kan incentives gebruiken om grote bedrijven uit de steden te pushen naar de regional areas, pas dan zul je een verschuiving zien in migration van skilled workers. Een skilled worker zal nooit kiezen voor regional areas als daar in eerste instantie geen werk is.

Wat ik eerder al aangaf, voor medische professionals is hier genoeg werk. daar zitten ze hier echt om te springen. Voor dat soort banen denk ik dat de overheid mensen moet pushen richting regional, want dat is een branche waar geen tekorten in mogen ontstaan.
 


OFX
Top