elektrische aparatuur

Wij hebben ook onze wasmachine/droger meegenomen. Alleen even nieuwe stekkers erop. Maar dat geldt voor al onze spullen. Alles werkt gewoon.
 
Maar is het ook prijs technisch gunstig om je (grote) electrische spullen mee te nemen? Dus de kosten van het verhuizen wegen op tegen de kosten van het kopen van b.v. een nieuwe (australische) wasmachine / droger?
 
Wij hebben hier een nieuwe wasmachine gekocht. Een frontloader van Bosch, met 1 koudwater aansluiting. Veel wasmachines in Australie hebben nog 2 aansluitingen voor water (koud en warm). Houdt dus in dat de machine zelf het water niet opwarmt. maar gewoon warm tapwater gebruikt. En over het algemeen wast dat niet schoon.

Onze wasmachine was $ 649, bij The Good Guys. En als je in Queensland woont, krijg je ook nog eens $ 200,- terug van de Queensland Government omdat je een waterzuinige wasmachine hebt gekocht. Die van ons gebruikt per wasbeurt gemiddeld 67 liter water. Een toploader daarentegen (zijn nog steeds populair hier) gebruikt bijna 170 liter water. Scheelt dus behoorlijk.... en een soortgelijke wasmachine hadden we ook in Nederland, dus hoeven geen nieuwe dingen te leren...(heb sowieso diep ontzag voor een wasmachine....durf er niet aan te komen....) Als ik was zijn of de kleuren vervaagd of de was is gekrompen.....
 
Omdat wij, toen wij Ozzie binnenkwamen, van plan waren om langdurig te gaan rondreizen (we doen dat nu inmiddels ruim 2½ jaar) hebben we een wasmachine/droger-combinatie (frontlader), gekocht bij Harvey Norman, in onze 5th wheeler laten plaatsen. Dit apparaat heeft inderdaad twee water-aansluitingen: 1 voor koud water en 1 voor heet water. We kunnen ook zelf de temperatuur van het water van de wasmachine instellen, dus in tegenstelling tot wat Mark zegt, warmt onze machine het getapte water, indien nodig, wél op tot de door ons ingestelde temperatuur. Dit scheelt ons veel tijd; het hete boilerwater (± 70°C) is veel sneller opgewarmt tot zeg maar 90°C ('kookwas') dan alleen koud water. Het is ons niet te doen om elektriciteitskosten: in beide gevallen wordt het water electrisch verwarmd en de stroom komt van de stroomaansluiting op de camping.....
Onze machine gebruikt overigens, afhankelijk van het wasprogramma, maximaal 54 liter water per wasbeurt. Alleen hebben wij geen A$200 teruggekregen: toen we begonnen met rondreizen, waren we in Victoria en daar bestond zo'n regeling niet.
 
Back
Top