Esther, met man en 2 pubers.

EstherV

New Member
Hoi,

Ik lees nu al enkele weken dit hele forum door. Super leuk om jullie avonturen te volgen. Sommige verhalen vanaf 2016 tot nu toe. Ik verslind ze allemaal en heb bijna het gevoel dat ik een aantal van jullie ken haha.
Ik wordt er ieder geval nog enthousiaster van en voel me gesterkt dat dit de juiste keuze is. Zo’n kans kunnen we gewoon niet laten lopen hoewel afscheid nemen en gemis niet makkelijk zal zijn.

Nu dan maar tijd om zelf eens wat te schrijven. Wij, een gezin met 2 pubers, vertrekken begin september naar Sydney. Via mijn werkgever op visum 482. Mijn werkgever betaald een public school voor onze kinderen en een zorgverzekering dus dat is fijn geregeld.
Onze kinderen zijn 12 en 14. Niet de beste timing, maar dat is het nooit en de kans moet zich maar aandienen.
Onze dochter van 14 heeft helemaal geen zin. Ik begrijp haar wel, haar hele wereld draait om haar vrienden die ze nu heeft en ze kan niet zien wat ze er mogelijk voor terug krijgt. Onze zoon van 12 staat er meer voor open.
Ik begrijp nog nauwelijks wat van het school systeem (welk jaar ze komen), maar gelukkig hebben we een relocation agent die ons dat vast zal uitleggen. Ik hoor verhalen van scholen die zich toespitsen op bepaalde vakken. Klopt dat? Dat zal bij ons wel sport worden want ze zijn allebei zeer dyslectisch. Dat laatste is wel een dingetje want Engels is dan extra moeilijk, maar ach, je leert door zo’n ervaring veel meer dan op school.
Maar als iemand ervaring heeft met scholen, pubers en dyslecten hoor ik het graag. Welke vakken geven ze bijvoorbeeld?

Ik probeer ze hier alvast op een cursus engels te doen, maar ze zijn erg duur hier en vraag me af of het het waard is. In Australië zien ze er snel en meer het nut van in denk ik.

Misschien 1 vraagje: als je aankomt en een adres hebt, kan je je inschrijven op een school. Is dit dan snel geregeld of gaan hier nog wat weken overheen? Onze pubers doen nu ze het weten niet zoveel meer natuurlijk en ik ben dat gehang in september denk ik wel zat en zou ze dan relatief snel willen laten instromen (dan is voor hen de kop er maar af ook qua spanning).

Wij denken om te gaan wonen in Cronulla of Avalon. Budget is ok (geen expat contract maar met twee inkomens moet vast wat leuks te huren zijn) maar niet onbeperkt 😌. Ik zie op websites vooral gemeubileerde verhuur. Klopt dat of wordt er ook ongemeubileerd verhuurd? Dit bepaalt ook hoe we ons huis in NL gaan verhuren (ik wil de eerste twee jaar toch even aanzien en de mogelijkheid behouden terug te kunnen).

Ondertussen lees ik lekker mee in de andere threads. Superfijn dit forum en dank voor alle tips die ik overal verspreid lees (bijv dat pensioen verhaal is nieuw, vraag me ook af wat we ineens met ons NL pensioen moeten, maar alles op z’n tijd).

Groet Esther
 
Hooi Esther,

Ik weet niks van kinderen, maar @Janneke61 is hier onze onderwijsspecialist. Ook zijn hier nogal wat Sydneysiders die ervaring hebben met huishuur, scholen en catchment areas voor de kids, lager, middelbaar en universitair onderwijs, en government schools vs. private schools. De focus ligt hier anders dan in NL, het onderwijs is meer generiek (dus geen mavo/havo/vwo-onderscheid) en het niveau is door de bank genomen wat lager. Ik werk met expats, en in de praktijk sturen die hun kinderen vrijwel altijd op hun 18e terug naar NL om te gaan studeren. Een NL diploma of graad is veel meer waard wereldwijd dan een AU.

In Australia bouw je geen Australische AOW op (dat heet hier Aged Pension). Het is nl. geen volksverzekering zoals in NL. Permanent residents en citizens kunnen ervoor kwalificeren als ze (op dit moment) 66 zijn en ten minste 10 jaar in AU wonen. Maar als het bij julie bij een subclass 482 blijft, komen jullie er niet voor in aanmerking.

Als je NL langer dan 8 maanden verlaat, moet je je verplicht uitschrijven uit de GBA. De AOW-opbouw is gekoppeld aan het aantal jaren dat je vanaf je 18e in NL woont (gewerkt hoeft niet), en baseert zich mede op de GBA. Elk jaar dat je in NL woont bouw je 2 % AOW op, dus rond je 68e heb je dan recht op 100 %. Alle jaren die je mist als expat bouw je niets op. Onder bepaalde omstandigheden kun je dat AOW-gat zelf bijfinancieren, maar het is niet de goedkoopste oplossing en ook maar beperkt in duur mogelijk. De meeste mensen nemen de moeite niet en gaan dat gat aanvullen met privesparen of beleggen. Hier een ingang naar alle info:


Bij een Australische werkgever bouw je automatisch pensioen op, dat heet hier superannuation of kortweg super. Als je voor een NL werkgever werkt, volg je de pensioenopbouw die bij die organisatie geldt, binnen de Australische wet. Als je weer teruggaat naar NL kun je de opgebouwde super terugvragen.

Je NL huis verhuren schijnt niet altijd even makkelijk te zijn. Ook daarover zitten hier specialisten.
 
Hoi Esther.

Welkom op het forum. Ik begrijp dat je nog niet zeker weet of het een definitieve stap of tijdelijke, aangezien je de keus maakt je huis te verhuren?
Overigens kan dat wel interesant zijn belastingtechnisch. Het fijne weet ik er ook niet van, maar huurinkomsten uit het buitenland zijn in Australië anders ingedeeld, gunstig voor de ontvanger. Dus misschien de moeite waard daar nog even in te duiken.

Het blijft altijd lastig, een moment kiezen om te vertrekken, er is altijd wel een reden te vinden om het niet te doen. Vooral genieten van de reis!

Hou ons op de hoogte!
 
Welkom. mooi avontuur!

Ik ken de huur markt in Sydney niet maar de plekken waar we wel gewoond hebben, waren huurhuizen in principe ongemeubileerd.
 
Hi Esther, Heb je al gekeken op realestate.com.au? Daar vind je zowel koop als huurhuizen aangeboden en die zijn normaliter niet gemeubileerd. En als je eenmaal hier bent, kun je ook bij de plaatselijke makelaars binnenlopen. Die hebben nog wel eens een VIP list waarbij je emails krijgt voorafgaand aan de plaatsing op websites.
Iets heel anders: denk aan public transport en/of verkeer bij de keuze waar je witl gaan wonen. Hoe ga je van je huis naar je werk, dat kan nog wel eens de doorslag geven waar je wilt wonen. Cronulla heeft een treinverbinding met de stad en je bent binnen een uur op Central station. De Northern Beaches (including Avalon) hebben alleen busverbindingen. Een collega van mijn partner deed er regelmatig twee uur over met de auto. Er is ook een express bus maar dan zit je wel langer dan een uur in de bus (als het verkeer meezit). Er zal ook flink wat prijsverschil zitten tussen Cronulla en Avalon. Je zou ook iets noordelijker kunnen kijken als je aan het strand wilt zitten: onderste deel van de Central Coast. Woywoy heeft een goede treinverbinding met de stad (approx. 1hr 20 mins to Central) en is maar een 5 minuten van (bv) Umina Beach.
 
Hoi Esther en Familie.

Welkom op het forum en succes met jullie avontuur en nieuwe uitdagingen:)

Cheers
Sander
 
Hoi @EstherV !

Ik heb niet alleen ervaring in het onderwijs, maar ook ervaring met emigreren met pubers. Mijn kinderen waren destijds 15 en 17 jaar. Ook zij vonden het best spannend en waren niet echt enthousiast. Mijn zoon had ook een hechte vriendengroep en de meeste van hun zijn inmiddels al hier geweest op vakantie of op een WHV. Ze vonden het prachtig! Wij gingen ook naar Sydney en mijn zoon is dyslectisch, dus het is een beetje of ik mijn eigen verhaal terug lees.

Het schoolsysteem is inderdaad anders dan in NL; er is geen onderscheid qua niveau. Hoewel de uitblinkers wel in aparte ‘extension’ klassen worden gezet. Kinderen worden naar leeftijd ingedeeld in jaarlagen. Je zoon zal ws. in year 7 komen en je dochter in year 9, vgl. Met de eerste en derde klas van het middelbaar onderwijs. Naast theoretische vakken zijn er ook praktische vakken zoals manufacturing (oa hout- en metaalbewerking), home economics (naaien en koken) en informatica. In Year 7 is alles nog een beetje algemeen, maar hoe hoger je komt des te meer keuze je hebt. Voor de studiebollen begint het echte werk pas in year 11. Dan moet je als je naar de uni wil theoretische vakken kiezen die punten opleveren voor een zgn. ATAR score. Hoe beter je presteert, des te hoger de ATAR des te groter de kans dat je wordt toegelaten tot bepaalde studies en bepaalde universiteiten. Zijn jouw kinderen meer praktisch ingesteld, dan kunnen ze in year 11 en year 12 certificaten voor bijvoorbeeld hospitality, early childhood, building and construction, art (op MBO niveau) halen. Het grote voordeel van dit systeem vind ik dat je naast theoretische vakken ook praktische vakken kunt doen voordat je naar ‘senior school’ (year 11 en year 12) gaat. Zo had ik een meisje in de klas die superslim was, maar in year 10 een jaar design and engineering deed, voordat ze in year 11 en 12 de theoretische vakken ging doen gewoon omdat ze dat ook leuk vond. Welke vakken worden gegeven is inderdaad afhankelijk van de school en ik eerlijk gezegd weet ik niet in hoeverre NSW verschilt van Queensland, waar ik nu werk.
Verder is het niveau wel lager dan in NL, wat natuurlijk gunstig is om in te stromen, en het systeem is ook veel schoolser dan in NL, veel meer regels en structuur, zoals bv. in de rij staan voordat je de klas in mag. Veel scholen hebben een apart programma ‘Engels as a second language’ (ESL). Het inschrijven gaat volgens mij wel snel. Wij hebben ons ingeschreven voor de vakantie, zodat mijn zoon na de vakantie kon beginnen. Hij moest wel eerst een test doen om het niveau van zijn Engels te bepalen. Hou er rekening mee dat je wel in het ‘catchment’ moet wonen om naar een bepaalde Public school te gaan. Veel mensen zoeken eerst naar een goede school en gaan dan in de buurt wonen. De resultaten van de scholen zijn wel ergens op internet te vinden. Wat dyslexie betreft hebben ze hier wel een andere aanpak. In NL krijg je gewoon extra tijd, hier wordt je apart gezet met iemand die je proefwerk voorleest, wat mijn zoon heel onprettig vond. Maar dat kan ook weer per school verschillen. Zoek anders ook nog eens op mijn naam, ik heb al vaker op dit soort vragen geantwoord en ik weet niet of ik nog wat vergeten ben.

Wat @Red dust zegt is ook waar, kijk wel naar waar je gaat werken en bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Sydney in de spits is een nachtmerrie en openbaar vervoer is niet overal even goed geregeld.

Maak je maar niet druk om het leren van Engels voor de kinderen. Ze weten al meer dan je je realiseert door de TV en games. Het gaat zo snel en voor je het weet spreken ze beter Engels dan jij. Wij hebben om ons voor te bereiden elke dag een aflevering gekeken van Bondi Rescue. Ik weet niet of ze dat nog steeds uitzenden in NL, maar anders staan er ook veel afleveringen op YouTube. Dan krijgen ook jullie kinderen misschien meer zin als ze zien hoe het daar is.

Kijk eens op websites van www.realestate.com.au of www.domain.com.au. De huurprijzen van huizen voor een gezin in Sydney zijn namelijk nog wel dingetje, vooral als je aan de kust wil wonen.

Laat maar weten als je verder nog vragen hebt en succes met de voorbereidingen!
 
Last edited:
Hi Esther, Heb je al gekeken op realestate.com.au? Daar vind je zowel koop als huurhuizen aangeboden en die zijn normaliter niet gemeubileerd. En als je eenmaal hier bent, kun je ook bij de plaatselijke makelaars binnenlopen. Die hebben nog wel eens een VIP list waarbij je emails krijgt voorafgaand aan de plaatsing op websites.
Iets heel anders: denk aan public transport en/of verkeer bij de keuze waar je witl gaan wonen. Hoe ga je van je huis naar je werk, dat kan nog wel eens de doorslag geven waar je wilt wonen. Cronulla heeft een treinverbinding met de stad en je bent binnen een uur op Central station. De Northern Beaches (including Avalon) hebben alleen busverbindingen. Een collega van mijn partner deed er regelmatig twee uur over met de auto. Er is ook een express bus maar dan zit je wel langer dan een uur in de bus (als het verkeer meezit). Er zal ook flink wat prijsverschil zitten tussen Cronulla en Avalon. Je zou ook iets noordelijker kunnen kijken als je aan het strand wilt zitten: onderste deel van de Central Coast. Woywoy heeft een goede treinverbinding met de stad (approx. 1hr 20 mins to Central) en is maar een 5 minuten van (bv) Umina Beach.
Ter aanvulling op het bericht van Red Dust. Wij hebben 2 jaar in de northern beaches (North Narrabeen) gewoond. Een stukje onder Avalon. Mijn partner is 2 jaar lang met de express bus naar Sydney gegaan. Nooit problemen mee gehad. Hij was in ruim 45 minuten in Wynyard. Binnen een uur was hij op zijn werk. Je dient wel de express bus te nemen.

Met de auto is het inderdaad drama en duurt het heel lang.
 
Superfijne en goede informatie allemaal!
Ik zou gaan werken bij Tempe, dus avalon is ver (zelf als ik buiten de spits ga denk ik).

Het verbaast mij dat het schoolniveau minder is, maar misschien ook wel prettig instromen. Ik vind ook vooral dat de kinderen iets moeten gaan doen wat ze leuk vinden (je moet je hele leven hierop voort bouwen) en enorme theoretische studiebollen zullen het niet zijn met hun dyslexie, maar wie weet. Ze zitten nu op 1 havo en 2 (blijven zitten in groep 3).
Maar iedereen komt uiteindelijk wel op het niveau waar je thuis hoort. Komt vast goed.

Ik ga weer even verder lezen op jullie forum.
 
Superfijne en goede informatie allemaal!
Ik zou gaan werken bij Tempe, dus avalon is ver (zelf als ik buiten de spits ga denk ik).

Het verbaast mij dat het schoolniveau minder is, maar misschien ook wel prettig instromen. Ik vind ook vooral dat de kinderen iets moeten gaan doen wat ze leuk vinden (je moet je hele leven hierop voort bouwen) en enorme theoretische studiebollen zullen het niet zijn met hun dyslexie, maar wie weet. Ze zitten nu op 1 havo en 2 (blijven zitten in groep 3).
Maar iedereen komt uiteindelijk wel op het niveau waar je thuis hoort. Komt vast goed.

Ik ga weer even verder lezen op jullie forum.
Het klinkt wat negatief als ik zeg dat het niveau minder is, maar aan de andere kant is het ook weer breder met de praktische vakken. Nederland is meer gericht op kennis en in Australië meer op skills. In NL is alles er op gericht om klaargestoomd te worden voor HBO/VWO. Dat is hier veel minder en het is veel meer geaccepteerd om gewoon voor een praktisch beroep te kiezen. Bovendien wordt de echte keuze om eventueel HBO/Uni te gaan doen pas gemaakt na year 10. Ook een voordeel vind ik. Biologie, Natuurkunde en Scheikunde zijn bijvoorbeeld in NL aparte vakken met 3x2 uur in de week. In Aus is dat Science met 3x1 uur in de week. De inhoud van Science is ook algemener. Ik denk dat het algemene niveau van de main stream klassen ongeveer MAVO is. Er zijn wat extension klassen en wat klassen met moeilijk lerende leerlingen. Ik denk dat als jouw kinderen nu op de HAVO zitten prima mee kunnen komen in de main stream en later hun keuze kunnen bepalen wat ze verder gaan doen. Mijn zoon was ook blijven zitten, maar dat kennen ze hier niet. Dus waarschijnlijk wordt je zoon gewoon bij zijn leeftijdgenoten geplaatst. Wat dyslexie betreft is de ervaring die ik hierboven beschreef wel van 12 jaar geleden, toen we hier pas waren. Tegenwoordig heeft elke leerling een eigen laptop (met spellingschecker). Er wordt ook gebruik gemaakt van spraak programma’s voor leerlingen met zware dyslexie bij ons op school. Inderdaad komt iedereen op het niveau waar ze thuis horen en de prestatie stress zoals in NL is veel minder. Dat komt pas in de laatste twee jaar als ze naar de Universiteit willen gaan.
 
Last edited:
Beetje off topic maar Janneke’s opmerking deed me het bedenken: Trades (timmerman, elektricien enz. ) zijn hier qua status/verdienen wat hoger dan NL is mijn idee. In NL is een goede baan op kantoor waar iedereen voor gaat. Hier is dat wat minder lijkt het? (Maar wordt graag gecorrigeerd)
 
Welkom. Interessant, ik zie nooit gemeubileerde woningen te huur, maar is misschien heeft het te maken met het soort woningen of de buurten waar je kijkt.

Tradies hebben hier in mijn ogen inderdaad meer aanzien @afterbang In ieder geval meer inkomen.

In Australia, tradie salaries are right up there with doctors and bankers. Recent figures even show that 1 in 10 tradies earns over $200,000 per year.

Er is hier een ernstig tekort aan tradies dus ze kunnen eigenlijk rekenen wat ze willen (and they do).

Qua Engels. Ik zou ook geen geld uitgeven aan lessen. Ze pikken het hier zo op, maar je kunt wel in ieder geval alle ondertiteling uitzetten thuis. Computers en telefoons in het Engels zetten. Wij spraken ook thuis als oefening al Engels met elkaar. Voelt in het begin heel ongemakkelijk misschien, maar het is wel goeie oefening.
 
Tradies hebben hier in mijn ogen inderdaad meer aanzien @afterbang In ieder geval meer inkomen.



Er is hier een ernstig tekort aan tradies dus ze kunnen eigenlijk rekenen wat ze willen (and they do).

Qua Engels. Ik zou ook geen geld uitgeven aan lessen. Ze pikken het hier zo op, maar je kunt wel in ieder geval alle ondertiteling uitzetten thuis. Computers en telefoons in het Engels zetten. Wij spraken ook thuis als oefening al Engels met elkaar. Voelt in het begin heel ongemakkelijk misschien, maar het is wel goeie oefening.
Of de Engelse ondertiteling selecteren ipv de NL ondertiteling. Voor zover dat mogelijk is. Dat helpt vooral bij woorden die je niet kent. Of als je moet wennen aan een bepaald accent.

Tradies hebben inderdaad meer aanzien en verdienen veel beter dan in Nederland.
 
Last edited:
Beetje off topic maar Janneke’s opmerking deed me het bedenken: Trades (timmerman, elektricien enz. ) zijn hier qua status/verdienen wat hoger dan NL is mijn idee. In NL is een goede baan op kantoor waar iedereen voor gaat. Hier is dat wat minder lijkt het? (Maar wordt graag gecorrigeerd)
Dit viel ons inderdaad ook op tijdens onze tussentijdse speurtochten naar informatie. Dat gemiddelde salarissen van monteurs behoorlijk hoger liggen dan in Nederland.
 
Tradies hebben inderdaad meer aanzien en verdienen veel beter dan in Nederland.

Omdat de tradies hier geen concurrentie hebben en daardoor de prijs enorm opgeblazen kunnen houden. In NL kan dat niet omdat je dan als loodgieter, tegelzetter en electricien met Oost Europeanen moet concurreren. Tradies hebben hier ook concurrentie nodig want de prijsvoering gaat nergens meer over.

Mijn collega doet op zijn zaterdagen kit randjes in badkamers, kost hem een half uurtje en 10 dollar aan materiaal, per job verdient ie minimaal 200 dollar, en als je er dan 3-4 op een zaterdag doet... Tja.
 
Leuk om te lezen dit verhaal, ik will een opmerking maken over het engels.....want dat spreken ze hier niet hoor lol
 
Dank allemaal voor jullie reacties.

Inmiddels zijn we een paar weken verder en ik dacht laat wat van me horen.
We zijn nog niet zoveel verder gekomen (wel qua onderwijs, dankzij jullie en Janneke ben ik een stuk wijzer). Verder is het vooral wachten tot ik het contract kan tekenen, dan krijgen we belasting advies, hoewel ik bang ben dat dit vrij generiek zal zijn. Ben nl benieuwd hoe een huis in nl verhuren wordt belast, misschien weten jullie een adviseur die me dat kan uitleggen, anders kan ik er wel een via Google vinden. Verkopen voelt niet ok, blijkbaar kan ik het niet helemaal loslaten nog. Eerst twee jaar verhuren en kijken hoe iedereen is geaard in de nieuwe omgeving (je weet het nooit). Deze week had ik ineens twijfels, het zal erbij horen…angst of je nieuwe vrienden kan maken en of je je goed gaat vermaken (en de rest van de familie natuurlijk). Maar we gaan gewoon. Als ik dit niet doe, doe ik het nooit en daar ga ik spijt van krijgen.

In mei gaan we op een look&see trip, hopelijk worden we daar heel enthousiast van.

Groet Esther
 
Dank allemaal voor jullie reacties.

Inmiddels zijn we een paar weken verder en ik dacht laat wat van me horen.
We zijn nog niet zoveel verder gekomen (wel qua onderwijs, dankzij jullie en Janneke ben ik een stuk wijzer). Verder is het vooral wachten tot ik het contract kan tekenen, dan krijgen we belasting advies, hoewel ik bang ben dat dit vrij generiek zal zijn. Ben nl benieuwd hoe een huis in nl verhuren wordt belast, misschien weten jullie een adviseur die me dat kan uitleggen, anders kan ik er wel een via Google vinden. Verkopen voelt niet ok, blijkbaar kan ik het niet helemaal loslaten nog. Eerst twee jaar verhuren en kijken hoe iedereen is geaard in de nieuwe omgeving (je weet het nooit). Deze week had ik ineens twijfels, het zal erbij horen…angst of je nieuwe vrienden kan maken en of je je goed gaat vermaken (en de rest van de familie natuurlijk). Maar we gaan gewoon. Als ik dit niet doe, doe ik het nooit en daar ga ik spijt van krijgen.

In mei gaan we op een look&see trip, hopelijk worden we daar heel enthousiast van.

Groet Esther
Als ik jouw verhaal lees, krijg ik een deja vu gevoel. Jullie situatie is zo vergelijkbaar met de onze destijds. Wij hebben ook ons huis verhuurd voor een paar jaar. Voor zover ik me kan herinneren hebben we voor de tijd dat we in NL woonden gewoon in NL belasting betaald en toen we in Australië woonden gewoon hier alle inkomsten opgegeven.
De twijfels horen er bij. Dat blijft ook nog wel een tijdje als je hier woont. Accepteer het en bedenk dat hoe het ook uitpakt het in elk geval een hele ervaring is met mooie en misschien wat minder leuke of lastige kanten. Datzelfde geldt ook voor de kinderen. Het zal nooit helemaal negatief uitpakken en geniet en elk geval van de mooie ervaringen, mocht het uiteindelijk niet lukken om hier te aarden. Je hebt al een visum en een baan, dat is een hele geruststelling en daar hoef je je geen zorgen over te maken. Wij zijn met hetzelfde idee vertrokken: ‘als ik het nu niet doe, doe ik het nooit en krijg ik daar later misschien spijt van.’
Vrienden maken is net als in Nederland, als je er voor open staat komt het vanzelf. Alleen zal je vriendenkring hier uit veel meer nationaliteiten bestaan. Voor het Nederlandse gevoel, als je dat gaat missen, kun je je aansluiten bij Dutchlink. Zij zijn in principe op het op het netwerken gericht, maar organiseren ook af en toe wat activiteiten en presentaties met een borrel achteraf. Het is in elk geval geen oubollige club met klaverjas avonden en kroketten.
Sydney is een super mooie stad vind ik. Hoewel druk met verkeer, is de natuur nooit ver weg. Met name in de omgeving van Cronulla en Botany Bay. Ga met het pontje naar Manly, loop rond in de CBD/ botanische tuinen of Hyde Park, doe de Bondi to Coogee walk (of andersom), ga naar marktjes in de verschillende suburbs (Bondi, Paddington) etc. Dan krijg je wel een goed beeld van het leven in Sydney als stad. En voor een gemakkelijke en snelle eerste impressie kun je een ritje maken met de hop on hop off bus.
Veel plezier!
 
Last edited:
"...dan krijgen we belasting advies, hoewel ik bang ben dat dit vrij generiek zal zijn. Ben nl benieuwd hoe een huis in nl verhuren wordt belast, misschien weten jullie een adviseur die me dat kan uitleggen..."
Als je hier woont en leeft/werkt dan betaal je hier belasting in principe. Belasting is eigenlijk eenvoudiger dan je vaak denkt in die zin. Een accountant zou je in principe al verder moeten kunnen helpen. Mijn partner heeft nog inkomsten/salaris uit NL en dat wordt niet in NL belast maar ook gewoon hier. Belasting is hier voordeliger, dus dat is mooi.

Verkopen voelt niet ok, blijkbaar kan ik het niet helemaal loslaten nog. Eerst twee jaar verhuren en kijken hoe iedereen is geaard in de nieuwe omgeving (je weet het nooit). Deze week had ik ineens twijfels, het zal erbij horen…angst of je nieuwe vrienden kan maken en of je je goed gaat vermaken (en de rest van de familie natuurlijk). Maar we gaan gewoon. Als ik dit niet doe, doe ik het nooit en daar ga ik spijt van krijgen.

Twijfels is normaal, zij mijn post van een paar dagen terug. We hadden het visum al, landde in Sydney in de auto onderweg naar Canberra kreeg ik het me toch benauwd. Een uurtje langs de kant van de weg en daarna weer verder, dat was de laatste keer dat ik getwijfeld heb maar het is heel gewoon.
 
Back
Top