Het weer in Australie (KNMI)

FOL

Fristi-specialist
XPdite Sponsor
Grappig artikeltje:

http://www.knmi.nl/cms/content/26987/klimaat_van_australie

Zal hem even citeren voor als ze het weghalen:
Klimaat van Australië
28 januari 2009 - Australië is veertien keer zo groot als Frankrijk en het is niet verwonderlijk dat het land heel verschillende klimaten kent. De keuze van de kleding in uw koffer hangt sterk af van het gebied dat u gaat bezoeken. De prettigste maanden zijn de minder extreme overgangsmaanden: mei en september of beter nog april en oktober. Australië ligt geheel op het zuidelijk halfrond en dat betekent dat zomer en winter omgekeerd zijn: de maanden december, januari en februari zijn de zomermaanden.

Het noorden is het hele jaar door tropisch warm met een extreem natte zomer en een extreem droge winter. Het verschil is enorm en de hoeveelheden lopen uiteen van 1 millimeter in een wintermaand tot ruim 400 mm in een zomermaand. In de regentijd zijn veel wegen gesloten door overstromingen en kunnen er tropische cyclonen passeren, gemiddeld ongeveer zeven per jaar.

Zo'n storm kan verschrikkelijk zijn, zoals te zien is in de film Tracy over de gelijknamige storm die Darwin in 1974 een zwarte kerst bezorgde. De windmeters gaven tijdens windstoten snelheden aan van 219 km/h, geen records overigens. De tropische cycloon Trixie die in februari 1975 de noordwestkust van Australië trof bereikte snelheden van 259 km/h. Het zuiden is bepaald niet tropisch met 's winters middagtemperaturen van 12 tot 15 graden en 's zomers van 21 tot 26 graden. Vorst komt er relatief weinig voor en sneeuw in het algemeen boven 1000 meter hoogte. Het hele jaar door valt er maandelijks zo'n 45 tot 70 millimeter regen, heel gematigd dus. 's Winters is het daar vaak bewolkt en gemiddeld is de zon dan maar 3 à 4 uur per dag te zien; 's zomers dagelijks ongeveer 8 uur.

Tropisch Australië
Vooral de noordelijke helft is heet: landinwaarts zijn er vooral in het noordwesten gebieden met in de warmste maanden in de middag gemiddelde temperaturen van 40 graden. De noordelijk gelegen kustplaats Darwin noteert het hele jaar door waarden tussen 31 en 34 graden en 's nachts tussen 19 en 26 graden. Vlak aan zee is het vaak aanzienlijk koeler door wind van zee en dat veroorzaakt scherpe temperatuursprongen over korte afstanden. Toch wordt het ook aan zee wel eens zo'n 45 graden, op 22 januari 1906 werd in Eucla aan de Australische westkust zelfs 50,7 graden gemeten. De hoogste temperatuur ooit ergens in Australië gemeten is 53,1 graden op 16 januari 1889 in Cloncurry (Queensland). In verschillende delen van Australië komen lange periodes voor met dagen achtereen meer dan 40 graden. Op het weerstation Marble Bar werd het tussen oktober 1923 en april 1924 elke dag (161 dagen) warmer dan 37,8 graden (100° F). Het is de enige plek op aarde waar het zo lang achtereen zo warm was. Australië beleefde de ergste hittegolf in 1939: tussen 4 en 15 januari van dat jaar werd het in Adelaide in het zuiden op zes dagen warmer dan 40 graden. De 12e januari was de warmste dag met 47,6 graden als maximum.

El Niño
De regenval in Australië hangt voor een deel samen met El Niño, periodes waarin warm water zich langs de kust en langs de evenaar over een groot deel van de Stille Oceaan uitstrekt. Een koelere tijd wordt La Niña genoemd. Een zwakke El Niño leidt tot overvloedige regenval in het oosten van Australië en een sterke El Niño betekent droogte. Voor de economie is dat van groot belang: zo heeft men berekend dat een uitzonderlijk sterke EL Niño in de jaren tachtig wereldwijd voor 8,2 miljard dollar schade aanrichtte. Sinds het begin van de waarnemingen in 1860 heeft Australië zeker tien keer een lange periode met grote droogte gehad, onder andere in 1982/1983 en in 1997/1998, historische El Niño-jaren.

Extreme regenval
Delen van de zuidelijke en oostelijke kust van Australië zien jaarlijks op 120 tot 160 dagen regen vallen. Het binnenland en de noordwestkust telt maar zo'n 20 regendagen (met 0,2 millimeter of meer). Het kan er enorm gieten zeker als een tropische cycloon passeert, vooral in heuvelachtige gebieden. De meeste regen valt langs de noordoostkust in een smalle strook ten zuiden van Cairns, waar vochtige lucht met zuidoostenwind tegen de hellingen wordt gestuwd. In Tully valt jaarlijks gemiddeld 4252 millimeter, ruim vijf keer de jaarsom van Nederland. In New South Wales viel alleen al op 21 februari 1954 plaatselijk 809 millimeter. In de vorige eeuw was er zelfs een plek met 900 millimeter in 24 uur. In 1979 viel in Queensland in een jaar tijd 11251 millimeter, de hoogste jaarsom van de eeuw in Australië.

Grote hoeveelheden vallen ook tijdens onweer: in het tropische noorden (omgeving Darwin) onweert het op gemiddeld 80 dagen per jaar. Het koelere zuiden telt zo'n 10 tot 15 onweersdagen. De heuvelachtige gebieden in het zuidoosten hebben ook veel onweersactiviteit, gemiddeld op 40 tot 60 dagen per jaar.

Australische winter
Als het bij ons zomer is valt er in Australië plaatselijk sneeuw. Meestal echter alleen boven 1500 meter hoogte en op het koudere eiland Tasmania boven 1000 meter. Sommige gebieden, met name in het zuidoosten, zijn enkele weken achtereen wit, maar toch zijn sneeuw en vorst voor het grootste deel van de Australische bevolking niet alledaags. In deze eeuw deed zich acht keer een sneeuwsituatie voor die als historisch de boeken haalde. Dat is vergelijkbaar met het aantal malen dat wij een witte kerst beleefden.

Het tropische noorden kent natuurlijk helemaal geen sneeuw en in het zuiden ligt het aantal frosty days (in Australië wordt een temperatuur lager dan 2,3 graden frosty genoemd) afhankelijk van de hoogte tussen 10 (iets boven zeeniveau) en 228 (1395 meter hoogte) per jaar. De grenswaarde van 2,3 graden (36° F) is nog een overblijfsel van vroeger, toen Australië nog de schaal van Fahrenheit hanteerde. Een temperatuur onder 0 graden wordt heavy frost genoemd en die aantallen variëren van een dag of twee tot ruim 170. De laagste temperatuur ooit in Australië gemeten is -22,2 graden op 14 juli 1945 in Charlotte Pass (New South Wales). Tasmania noteerde op 30 juni 1983 minima van 13 graden onder nul, maar in het tropische Darwin kwam het kwik in deze eeuw nooit lager dan 10,4 graden, een heerlijkheid als je niet van kou houdt......

Artikel van Harry Geurts, Mens en Wetenschap, januari 1996 (geactualiseerd)

Bron:
Climate of Sydney: the Olympic City. Bureau of Meteorology, 1999
Andrew Struman & Nigel Tapper. The weather and climate of Australia and New Zealand. Oxford University Press. 1996.
 
Tja..je word toch wel even met je neus op de feiten gedrukt na al die ellende in Oz.
 
En in de rest van WA doen we niet aan weer meten????




http://www.westernaustralia.com/en/About_Western_Australia/Weather_and_Climate/Pages/Climate_Weather.aspx
The Western Australia weather and climate is one of the most diverse in Australia - from the tropical north to the temperate south - which means equally diverse holiday experiences.

There are also two distinct seasonal variations. In the southern half of the State we observe four seasons - summer, autumn, winter and spring, while in the north there are just two - the 'wet' and the 'dry'.


Northern Tropics

The northern winter, or 'dry' season (April-September), has long days of sunshine and blue skies. Temperatures range from 24 degrees Celsius overnight to around 34 degrees Celsius during the day, and could be called 'perfect Western Australian weather'.
Coastal temperatures vary little throughout the day, while the interior may top 40 degrees by day and dramatically drop towards zero in the cool of the night.
The northern summer, or 'wet' season (October-March), has temperatures in the mid to high 30s and high humidity. Visitors from cooler climates may find this challenging, however many Europeans love the balmy combination of heat, humidity and long days of sunshine.
A tropical rainstorm is an awesome natural wonder - billowing clouds rise up to 40,000 feet before releasing tonnes of water in a thundering torrent. It's not unusual for some northern coastal areas to record more than 1.5 metres of rain during this season.
There can also be electrical storms - witness the sky come alive as sheets of lightning flash and illuminate the night for hundreds of kilometres. Locals will often turn off the television and retire to the balcony to watch these spectacular episodes.


Southern Sunshine

South of the Tropic of Capricorn the weather is less dramatic.
The southern coastal areas of the South West region average a maximum of around 32 degrees in summer and 14 degrees in the winter.
Perth boasts more sunny days per year than any other Australian capital city so sunshine is usually the standard order.

The warm sun and temperate Western Australian climate has helped the State cement its reputation as a world-renowned food and wine region, and is also conducive to the relaxed outdoor lifestyle.
 
De reden dat de windmeter in Darwin in 1974 "maar" 219 km/u aangaf, is dat ie daarna kapot ging.
Dus misschien was het wel een record, alleen niet officieel gemeten.

groetjes Johan
 
Oef, cyclone Yasi's wind speed was 295km per hour.

Het valt mij op dat veel van de warmterecords niet zo recentelijk zijn (1889, 1906, 1923)
Hoe zou het dan zitten met het verhaal dat het hier warmer wordt? Waarmee wordt er vergeleken?

Ik hoorde gisteren trouwens iemand op de Nederlandse radio commentaar geven op de overstomingen in QLD.
Iets van "tja de bodem in Australie is natuurlijk keihard.."
Uhhh.. Australie is veertien keer zo groot als Frankrijk, dus over welke bodem hebben we 't precies?
Zelfde geldt voor het klimaat: veel mensen denken dat Australia 1 klimaat heeft en dat dat warm en droog is.
Not!
 
Het valt mij op dat veel van de warmterecords niet zo recentelijk zijn (1889, 1906, 1923)
Hoe zou het dan zitten met het verhaal dat het hier warmer wordt? Waarmee wordt er vergeleken?
Als men het heeft over warmer worden, dan gaat het niet om warmterecords. Het gaat om de gemiddelde temperatuur. Ik meen dat 2010 de hoogste gemiddelde temperatuur ooit gemeten heeft gehaald. Of het was tweede plaats, achter 2005 of zo.

Afijn, records worden er dus nog wel gebroken. Zo hadden we vorige week in Sydney een record van de langste periode van aaneengesloten hittegolfdagen, 7 tegenover het oude record van 5.

En kijk eens op http://www.bom.gov.au/climate/extreme/records.shtml voor records. Dan zul je zien dat het toch echt veel recentelijker is dan jij hier aangeeft.
 
Ik citeerde het artikel, heb 't niet zelf gemeten. Nou ja, vorig was ik op de warmste dag ooit in Tasmanie, ja dat was lekker warm.
Maar ook op die bom site zie ik toch echt niet alleen maar records die aan global warming toe te schrijven zijn.
En gemiddelde temperatuur moet je over een periode nemen, maar over welke periode hebben we het?
10 jaar, 100 jaar, 10.000 jaar?
 
Ik citeerde het artikel, heb 't niet zelf gemeten. Nou ja, vorig was ik op de warmste dag ooit in Tasmanie, ja dat was lekker warm.
Maar ook op die bom site zie ik toch echt niet alleen maar records die aan global warming toe te schrijven zijn.
En gemiddelde temperatuur moet je over een periode nemen, maar over welke periode hebben we het?
10 jaar, 100 jaar, 10.000 jaar?
De gemiddelde temperatuur wordt jaarlijks gemeten and dan vergeleken met andere jaren. Men vergelijkt het jaarlijks gemiddelde ook wel tegen gemiddelden van langere perioden. Dat is meestal de laatste 150 jaar of zo, omdat men niet langer echt gemeten heeft.

Vwb "global warming", dat is een vaak misbruikte term. De observatie is dat de aarde als geheel langzaam aan het opwarmen is over de laatste 150 jaar (uiteraard met de nodige schommelingen, maar de trend is duidelijk). Dat wordt door de sceptici vaak ter discussie gesteld door te stellen dat het bijvoorbeeld deze winter kouder dan normaal lijkt te zijn in Europa en Noord Amerika, maar die vergeten dat het om gemiddelden van de hele aarde gaat. Een meer correcte term is climate change. Het is de algemene stelling en observatie dat er klimaatverschuivingen plaatsvinden wat ook gepaard kan gaan met meer extremen. De verwachting voor Australie op langere termijn is hogere temperaturen en meer droogte.

De overstromingen aan de oostkant en de droogte in WA dit jaar zijn toe te schrijven aan het fenomeen La Nina (wat in het artikel is vergeten). De extreme regenval (en mogelijk ook de extreme cycloon Yasi) wordt hoogstwaarschjijnlijk veroorzaakt door de extremen in oceaantemperaturen gemeten dit jaar. Of dat nu door de climate change komt is moeilijk te zeggen, omdat dit fenomeen nu eenmaal niet ieder jaar voorkomt.
 
Is het nu echt nodig op dit forum te beginnen over de zg. klimaatverandering? Even kort: klimaatverandering bestaat wel, maar wordt niet door de mensen veroorzaakt; CO2 heeft er helemaal niets mee te maken; de aarde is momenteel aan het afkoelen; de temperaturen die worden gemeten (en waardoor we steeds weer een "heetste jaar" hebben) komen vooral uit stedelijke gebieden, veelal vliegvelden, waar de hitte toeneemt door meer mensen, meer kachels, meer air conditioners, meer vliegtuigen, meer auto's, meer asfalt, meer van alles; de klimatologen zijn het absoluut niet met elkaar eens (de grootste hobby van wetenschappers is om het niet met elkaar eens te zijn).
Kort samengevat: de hele heisa rond klimaatverandering valt in de categorie propaganda. Als je daarin wilt geloven is dat iedereen z'n eigen keus. Maar plak er niet het etiketje wetenschap op. Niet in Nederland en niet in Australie.

Groetjes,
Rixta
 
Is het nu echt nodig op dit forum te beginnen over de zg. klimaatverandering? Even kort: klimaatverandering bestaat wel, maar wordt niet door de mensen veroorzaakt; CO2 heeft er helemaal niets mee te maken; de aarde is momenteel aan het afkoelen; de temperaturen die worden gemeten (en waardoor we steeds weer een "heetste jaar" hebben) komen vooral uit stedelijke gebieden, veelal vliegvelden, waar de hitte toeneemt door meer mensen, meer kachels, meer air conditioners, meer vliegtuigen, meer auto's, meer asfalt, meer van alles; de klimatologen zijn het absoluut niet met elkaar eens (de grootste hobby van wetenschappers is om het niet met elkaar eens te zijn).
Kort samengevat: de hele heisa rond klimaatverandering valt in de categorie propaganda. Als je daarin wilt geloven is dat iedereen z'n eigen keus. Maar plak er niet het etiketje wetenschap op. Niet in Nederland en niet in Australie.

Groetjes,
Rixta
Waar komt dit nou vandaan? Iedereen mag toch praten over welk onderwerp dan ook, zolang het maar met Australie te maken heeft?

Ik heb in mijn antwoorden bewust niet gespoken over of het nu wel of niet door de mensheid veroorzaakt wordt om dit soort discussies te voorkomen. Maar aangezien je er zelf over bent begonnen:

klimaatverandering bestaat wel, maar wordt niet door de mensen veroorzaakt;
Dat is jouw mening...

CO2 heeft er helemaal niets mee te maken;
Dat is een interessant standpunt; zelfs de meest uitgesproken sceptici sluiten de betrokkenheid van CO2 niet uit.

de aarde is momenteel aan het afkoelen; de temperaturen die worden gemeten (en waardoor we steeds weer een "heetste jaar" hebben) komen vooral uit stedelijke gebieden, veelal vliegvelden, waar de hitte toeneemt door meer mensen, meer kachels, meer air conditioners, meer vliegtuigen, meer auto's, meer asfalt, meer van alles;
Als de metingen allemaal op de verkeerde plaatsen worden gedaan, hoe weet je dan zo stellig dat de aarde afkoelt?
 
Er kan inderdaad niet met vingertjes gewezen worden als het gaat om het klimaat. Daarnaast is vergelijken ook gewoon heel moeilijk, want de omstandigheden zijn anders. Er wonen meer mensen op de aarde, steden zijn groter, dus daardoor maak je vergelijken moeilijker. Hou daarnaast ook in je achterhoofd dat we ooit een ijstijd hebben gekend en een groot deel van de aarde onder het ijs lag en toen waren er nog geen mensen (niet veel in elk geval)....toch is het uiteindelijk warmer geworden :)

Blijft iets fascinerends, het weer! Want waar komt de bewolking vandaag ineens vandaan? Had gerekend op een zonnig dagje zodat ik zonder kinderen in het zwembad kon gaan liggen :grin:
 
Ja zeg, we mogen best wel ff wat gedachten uitwisselen over 't klimaat en de eventuele onvermijdelijke altijd aanwezige verandering daarvan, toch?

Vooral als er allerlei belangrijke politieke beslissingen over genomen (gaan) worden.
Ik snap denk ik wel wat Rixta bedoelt als ze zegt "de aarde is momenteel aan het afkoelen"
We zitten namelijk (als je de lange cycli bekijkt) aan het einde van een warme periode
En we hebben een warme 'nazomer'.

Maar dat er een nieuwe IJstijd aankomt is een zekerheid. Na de zomer komt de Herfst.
Dus misschien zijn de mensen die over 1000 in die IJstijd leven wel heel blij dat wij de aarde wat warmer hebben gemaakt. Maar ja, nadenken over wat er over 1000 jaar gebeurd is niet zo gemakkelijk voor ons mensen. Maar het hoeft trouwens niet eens zo ver in de toekomst te zijn: als er een flinke vulkaanuitbarsting (en dan niet zo’n babyuitbarstinkje als laatst in IJsland) plaats vindt kan de aarde zomaar voor een lange tijd erg afkoelen.

Een menselijke eigenschap is zelfoverschatting.
'he 't wordt warmer, zullen wij wel hebben gedaan...'

Of schuldgevoel:
'he 't wordt warmer, zullen we wel verdiend hebben...'

Dit alles neemt trouwens niet weg dat Australie wel eens mag beginnen met ‘t gebruiken van de zon als engergiebron.
 
Ik snap denk ik wel wat Rixta bedoelt als ze zegt "de aarde is momenteel aan het afkoelen"
We zitten namelijk (als je de lange cycli bekijkt) aan het einde van een warme periode
En we hebben een warme 'nazomer'.
Hoe weten we dat we aan het einde van die periode zitten?

Maar dat er een nieuwe IJstijd aankomt is een zekerheid. Na de zomer komt de Herfst.
Dus misschien zijn de mensen die over 1000 in die IJstijd leven wel heel blij dat wij de aarde wat warmer hebben gemaakt. Maar ja, nadenken over wat er over 1000 jaar gebeurd is niet zo gemakkelijk voor ons mensen.
Tsja, daar hebben wij zelf en onze volgende generaties niet zo veel aan...

Maar het hoeft trouwens niet eens zo ver in de toekomst te zijn: als er een flinke vulkaanuitbarsting (en dan niet zo’n babyuitbarstinkje als laatst in IJsland) plaats vindt kan de aarde zomaar voor een lange tijd erg afkoelen.
Dat kan beide kanten op gaan. Maar het moeten wel vele uitbarstingen zijn voordat het een lange termijn effect heeft.

Een menselijke eigenschap is zelfoverschatting.
'he 't wordt warmer, zullen wij wel hebben gedaan...'
Gelukkig was men 20 jaar geleden tot die conclusie gekomen toen het om de ozonlaag ging.

Dit alles neemt trouwens niet weg dat Australie wel eens mag beginnen met ‘t gebruiken van de zon als engergiebron.
Helemaal mee eens. Helaas is er een sterke lobby voor de kolengestookte energiecentrales.

Maar ach, over niet al te lange tijd zijn alle fossiele brondstoffen en alle bossen toch compleet opgebrand, dus wat maakt het allemaal uit. Het probleem lost zichzelf wel op <_< Ik ga mijn grot alvast inrichten... :lol:
 
Ik ben het eens met het laatste: er is weinig anders te doen dan aanpassen...
CHeers!
Jeroen
 
Wij verwachten dat in de nabije toekomst zonnepanelen voor electriciteit wel rendabel gaan worden. Als het mag van de gemeente gaan we dan waarschijnlijk onze eigen electriciteit opwekken en dan kunnen ze de prijzen zo veel verhogen als ze willen, maar het zal ons niet meer deren. Maar goed, dat is nog even niet voor de komende jaren, want het is wel een behoorlijke investering.

Groetjes,
Rixta
 
Ik schrik gewoon van wat hier allemaal geschreven wordt!

Wij, Ro (carpenter, verdiept in duurzaam ecologisch bouwen) Ik, Betty (organicfood therapist, verdiept in permacultuur, ecologisch verbouwen) weten dat de mensen verantwoordelijk zijn voor de veranderingen hier op aarde!!!!
Als we met z'n alle zo doorgaan... met nemen en niks terug geven zal het alleen maar erger worden en is er in de nabije toekomst geen toekomst meer!
WAKE UP!!!!
Ik vindt het zeker een belangrijk onderwerp waar we het hier op het forum over mogen hebben! Hier in Nederland leven wij als gezin zo duurzaam mogelijk, niet alleen voor onszelf maar ook voor het milieu en de toekomst. Het begint bij jezelf!
Als we strakjes in Oz mogen zijn gaan we dit zeker en vast doorzetten, daarom willen wij naar OZ, voor een geheel zelfvoorzienend bestaan, het is echt te doen, ook met weinig geld. The key is to see the bigger picture... samen kunnen we dit bereiken, alles wat wij gaan opbouwen is voor iedereen. Ok, klinkt waarschijnlijk erg idealistisch, maar als je ja erin verdiept zul je erachter komen dat het de waarheid is.

Mmmm... ga maar eens een lekker biologisch rood wijntje drinken! Ben geen geitenwollesok!

:smile: Betty
 
Betty, als jullie volledig self sufficient in SA wonen, kom ik langs om een biologisch wijntje bij je te drinken :wink:
Maar 'de waarheid...', als die al bestaat is die voor iedereen anders. Dat is wat me 't meest stoort aan klimaat-discussies, het begint op verschillende religies te lijken en iedereen zegt dat ie gelijk heeft. Van mij mag iedereen geloven wat ie wil en niemand hoeft 't eens te zijn met wat ik schrijf.
Cheers
 
:up: See you in South Australia when we get there! :up: (Moet je natuurlijk wel een handje meehelpen eeej?)
Je hebt gelijk wat betreft dat je iedereen in zn waarde moet laten! Doen we absoluut, maar als ik dan ergens lees dat wij 'mensen' helemaal niks te maken hebben met de veranderingen hier op aarde, kan ik mn mondje niet dichthouden. Maar, ga nu naar school, kom hier vanavond nog eens op trug.

Betty :smile:
 
Ik ben het eens dat wij mensen nogal een grote afdruk nalaten op de wereld, maar laten we ons dan concentreren op de zaken die we overduidelijk aan het veranderen zijn zoals ontbossing, vervuiling en overbevissing. De nadruk ligt nu lijkt 't alleen op het reduceren van CO2 terwijl het niet is bewezen dat als we dit reduceren 't ook daadwerkelijk een verkoelend effect heeft. En het onder de grond stoppen van CO2 lijkt mij een kostbare en heilloze onderneming.
 
Back
Top