Grappig artikeltje:
http://www.knmi.nl/cms/content/26987/klimaat_van_australie
Zal hem even citeren voor als ze het weghalen:
http://www.knmi.nl/cms/content/26987/klimaat_van_australie
Zal hem even citeren voor als ze het weghalen:
Klimaat van Australië
28 januari 2009 - Australië is veertien keer zo groot als Frankrijk en het is niet verwonderlijk dat het land heel verschillende klimaten kent. De keuze van de kleding in uw koffer hangt sterk af van het gebied dat u gaat bezoeken. De prettigste maanden zijn de minder extreme overgangsmaanden: mei en september of beter nog april en oktober. Australië ligt geheel op het zuidelijk halfrond en dat betekent dat zomer en winter omgekeerd zijn: de maanden december, januari en februari zijn de zomermaanden.
Het noorden is het hele jaar door tropisch warm met een extreem natte zomer en een extreem droge winter. Het verschil is enorm en de hoeveelheden lopen uiteen van 1 millimeter in een wintermaand tot ruim 400 mm in een zomermaand. In de regentijd zijn veel wegen gesloten door overstromingen en kunnen er tropische cyclonen passeren, gemiddeld ongeveer zeven per jaar.
Zo'n storm kan verschrikkelijk zijn, zoals te zien is in de film Tracy over de gelijknamige storm die Darwin in 1974 een zwarte kerst bezorgde. De windmeters gaven tijdens windstoten snelheden aan van 219 km/h, geen records overigens. De tropische cycloon Trixie die in februari 1975 de noordwestkust van Australië trof bereikte snelheden van 259 km/h. Het zuiden is bepaald niet tropisch met 's winters middagtemperaturen van 12 tot 15 graden en 's zomers van 21 tot 26 graden. Vorst komt er relatief weinig voor en sneeuw in het algemeen boven 1000 meter hoogte. Het hele jaar door valt er maandelijks zo'n 45 tot 70 millimeter regen, heel gematigd dus. 's Winters is het daar vaak bewolkt en gemiddeld is de zon dan maar 3 à 4 uur per dag te zien; 's zomers dagelijks ongeveer 8 uur.
Tropisch Australië
Vooral de noordelijke helft is heet: landinwaarts zijn er vooral in het noordwesten gebieden met in de warmste maanden in de middag gemiddelde temperaturen van 40 graden. De noordelijk gelegen kustplaats Darwin noteert het hele jaar door waarden tussen 31 en 34 graden en 's nachts tussen 19 en 26 graden. Vlak aan zee is het vaak aanzienlijk koeler door wind van zee en dat veroorzaakt scherpe temperatuursprongen over korte afstanden. Toch wordt het ook aan zee wel eens zo'n 45 graden, op 22 januari 1906 werd in Eucla aan de Australische westkust zelfs 50,7 graden gemeten. De hoogste temperatuur ooit ergens in Australië gemeten is 53,1 graden op 16 januari 1889 in Cloncurry (Queensland). In verschillende delen van Australië komen lange periodes voor met dagen achtereen meer dan 40 graden. Op het weerstation Marble Bar werd het tussen oktober 1923 en april 1924 elke dag (161 dagen) warmer dan 37,8 graden (100° F). Het is de enige plek op aarde waar het zo lang achtereen zo warm was. Australië beleefde de ergste hittegolf in 1939: tussen 4 en 15 januari van dat jaar werd het in Adelaide in het zuiden op zes dagen warmer dan 40 graden. De 12e januari was de warmste dag met 47,6 graden als maximum.
El Niño
De regenval in Australië hangt voor een deel samen met El Niño, periodes waarin warm water zich langs de kust en langs de evenaar over een groot deel van de Stille Oceaan uitstrekt. Een koelere tijd wordt La Niña genoemd. Een zwakke El Niño leidt tot overvloedige regenval in het oosten van Australië en een sterke El Niño betekent droogte. Voor de economie is dat van groot belang: zo heeft men berekend dat een uitzonderlijk sterke EL Niño in de jaren tachtig wereldwijd voor 8,2 miljard dollar schade aanrichtte. Sinds het begin van de waarnemingen in 1860 heeft Australië zeker tien keer een lange periode met grote droogte gehad, onder andere in 1982/1983 en in 1997/1998, historische El Niño-jaren.
Extreme regenval
Delen van de zuidelijke en oostelijke kust van Australië zien jaarlijks op 120 tot 160 dagen regen vallen. Het binnenland en de noordwestkust telt maar zo'n 20 regendagen (met 0,2 millimeter of meer). Het kan er enorm gieten zeker als een tropische cycloon passeert, vooral in heuvelachtige gebieden. De meeste regen valt langs de noordoostkust in een smalle strook ten zuiden van Cairns, waar vochtige lucht met zuidoostenwind tegen de hellingen wordt gestuwd. In Tully valt jaarlijks gemiddeld 4252 millimeter, ruim vijf keer de jaarsom van Nederland. In New South Wales viel alleen al op 21 februari 1954 plaatselijk 809 millimeter. In de vorige eeuw was er zelfs een plek met 900 millimeter in 24 uur. In 1979 viel in Queensland in een jaar tijd 11251 millimeter, de hoogste jaarsom van de eeuw in Australië.
Grote hoeveelheden vallen ook tijdens onweer: in het tropische noorden (omgeving Darwin) onweert het op gemiddeld 80 dagen per jaar. Het koelere zuiden telt zo'n 10 tot 15 onweersdagen. De heuvelachtige gebieden in het zuidoosten hebben ook veel onweersactiviteit, gemiddeld op 40 tot 60 dagen per jaar.
Australische winter
Als het bij ons zomer is valt er in Australië plaatselijk sneeuw. Meestal echter alleen boven 1500 meter hoogte en op het koudere eiland Tasmania boven 1000 meter. Sommige gebieden, met name in het zuidoosten, zijn enkele weken achtereen wit, maar toch zijn sneeuw en vorst voor het grootste deel van de Australische bevolking niet alledaags. In deze eeuw deed zich acht keer een sneeuwsituatie voor die als historisch de boeken haalde. Dat is vergelijkbaar met het aantal malen dat wij een witte kerst beleefden.
Het tropische noorden kent natuurlijk helemaal geen sneeuw en in het zuiden ligt het aantal frosty days (in Australië wordt een temperatuur lager dan 2,3 graden frosty genoemd) afhankelijk van de hoogte tussen 10 (iets boven zeeniveau) en 228 (1395 meter hoogte) per jaar. De grenswaarde van 2,3 graden (36° F) is nog een overblijfsel van vroeger, toen Australië nog de schaal van Fahrenheit hanteerde. Een temperatuur onder 0 graden wordt heavy frost genoemd en die aantallen variëren van een dag of twee tot ruim 170. De laagste temperatuur ooit in Australië gemeten is -22,2 graden op 14 juli 1945 in Charlotte Pass (New South Wales). Tasmania noteerde op 30 juni 1983 minima van 13 graden onder nul, maar in het tropische Darwin kwam het kwik in deze eeuw nooit lager dan 10,4 graden, een heerlijkheid als je niet van kou houdt......
Artikel van Harry Geurts, Mens en Wetenschap, januari 1996 (geactualiseerd)
Bron:
Climate of Sydney: the Olympic City. Bureau of Meteorology, 1999
Andrew Struman & Nigel Tapper. The weather and climate of Australia and New Zealand. Oxford University Press. 1996.