hoe kies je een goede school

Isis

New Member
Ik weet niet hoeveel mensen hier zitten met kinderen, maar ik zou willen weten hoe je een goede (basis)school kiest. Ik hoorde van een australische vrouw dat de prive scholen veel beter zijn, maar is dat echt zo? Ik bedoel, ligt het niet aan het gebied of de stad? Kan je dat zo zwart/wit stellen?

Of is het zo (zoals in Nederland), dat je er een aantal moet bezoeken en dan een keus maakt.

Wie helpt mij op weg?

Isis.
 
Ben ook nog op zoek naar een goede school in de buurt van West Pennant Hills, dus alle tips kan ik ook gebruiken.

OPROEP AAN JOOP MUL.

Kan jij ons een goed advie sgeven daar je jaren zelf in het onderwijs hebt gezeten.

Mijn kinderen zijn 10 jaar, 4 jaar en 2 jaar.
 
HIER ONDER EEN BERICHTJE VAN JOOP MUL.


Als nu gepensioneerde onderwijzer, na 37 jaar voor de klas op openbare scholen, hier in Sydney (en in Maude via Hay en Bourke), doet het me nog steeds wat als ik lees: Openbare scholen zijn OOK wel goed. En waarom niet?
Het voordeel van particuliere scholen kan zijn dat de kinderen daar een 'network' beginnen en daar voordeel aan kunnen hebben later in het leven.
Terwijl ik natuurlijk het openbare systeem tot het laatste toe verdedigen zal, moet ik dan ook gelijk (weer) bekennen dat mijn kinderen op een Montessori school begonnen. Het systeem, vonden we fijn voor de jonge kinderen maar de manier waar op de ouders met ons omgingen maakte het te moeilijk.
De openbare, plaatstelijke basisschool was daarna een fantastische uitkomst en onze kinderen leerden zo de kinderen in de buurt beter kennen.
Daarna toch weer naar een 'private' school, the Macdonald College (for the performing arts). Was ook weer fantastisch. Maar er werd verschrikkelijk veel afgereisd. Dagelijks moesten mijn kinderen heel lang in de treinen en bussen zitten. Heel vaak moesten ze opgehaald worden, 'savonds laat, uit verre gedeelten van Sydney.
Mijn zoon doet nog steeds part-time werk nu, met de computers, voor Macdonald College terwijl hij studeert. (Hij wordt in augustus 21.) Mijn dochter helpt nu Franse studenten, in Parijs, met hun engels. Allebei hebben ze veel contact met oud-studenten van Macdonald College.
Deze hele lange uitleg om er op te wijzen dat wij hier lange afstanden best gewend zijn.
Toch is het fijn voor de jongere leerlingen als zij naar school gaan, of dicht bij huis, zodat zij uitgenodigd worden bij vrienden (verjaardagsfeestjes, enz.,) of naar een school waar hun talent het best ontwikkelt wordt, samen met andere kinderen met dezelfde interessen.
Zoek een school waar je ook zelf mee kan doen aan wat er georganiseert wordt.
 
Hoi Joop,

Als ik het goed begrijp hebben je kinderen (na de montessorischool) op een openbare basisschool gezeten en op een private highschool?
Want netwerken op de basisischool lijkt me erg vroeg...
Als ze na de openbare school geen aanlsuitingsprobelem hebben, is dat wel een optie, idd vanwege kinderen in de buurt die ze dan leren kennen. Pfff, ik vind het nog steeds moeilijk.
Het zal natuurlijk ook afhangen van de plek waar we terecht komen.

Groet, Isis.
 
Hallo Isis, Ebony en allen.
Het was even een verrassing mijn reactie, privé gestuurd naar Ebony, hier te lezen. Geeft niet hoor. Was geen geheim en zodoende staat er een mooier plaatje naast dan mijn gezicht (Alhoewel de tandarts daar hard aan aan het werken is).
Ik wil niet de indruk geven dat ik de expert ben of jullie beslissingen wil beinvloeden. Kan alleen maar schrijven over mijn ervaringen.
En mijn misschien belangrijkste punten waren dat het waarschijnlijk het belangrijkste is dat de kinderen zich op hun gemak voelen en dan beter concentreren op wat er te leren valt.
Dat dat, denk ik, beter werkt als zij vrienden binnen en buiten de school hebben waarmee ze van gedachten kunnen veranderen (Net zoals wij nu doen.) Dat zij zich thuis voelen.
Ik werd de afgelopen paar dagen drie keer gebeld uit Nederland. Waar mijn dochter (22) op vakantie is. Twee tantes (86 en 75) hebben haar voor het eerst ontmoet. Net zoals de anderen waren zij ERG onder de indruk van hoe lief / vriendelijk Johanna is.
Dat heeft Johanna hopelijk mee gekregen van thuis (ons). Maar ik denk dat het feit dat ze op een Montessori School begon dat ook een klein beetje geholpen heeft omdat ze daar vanaf 2 jaar en 9 maanden leerde om met andere leerlingen mee te werken. (Met twee leerkrachten als ouders was en is het ook geen wonder dat zij nogal vaak andere kinderen leidde en nu toch (engelse) ze les geeft in Parijs.
Jammer genoeg kwam het woord: Eliticism te veel naar boven.
Dat de volgende school allebei onze kinderen zo goed paste was nogal geluk hebben. Dat was dus de openbare lagere school. Dichstbij waar wij woonde (Maar er is ook een andere openbare school zelfd afstand. ) Mijn ex ging met allebei de directeuren spreken en heeft de juiste school gekozen voor onze kinderen. Want juist in die jaren waren er op deze grote school veel onderwijzers die toevallig extra goed waren voor wat onze kinderen nodig hadden. En dat heeft volgens mij minder met openbaar of privé te maken en meer met geluk.
Daarna probeerde mijn kinderen allebei een jaar de middelbare school die naast hun basisschool staat. Na een jaar was Johanna veel meer gelukkig op de Macdonald College for the Performing Arts (The HUGGING school genoemd door studenten van andere particulaire scholen.) Twee jaar later zou Martin TOCH naar de plaatselijke school gaan en hij werd ook het leven moelijk gemaakt.
Ook hij is toen naar de Macdonald College gegaan, waar de school VOL zat / zit met kinderen met allerlei talenten en waar er veel minder last is met 'Tall Poppy Syndrome' ( Kan de Nederlandse uitdrukking niet vinden. Iets over boven koren uitsteken of zoiets.)
Martin (20) werkt nu part-time voor die school terwijl hij studeert. (Computers - muziek).
Één van de beste vriendinnen van Johanna is het meisje (vrouw) die naast ons woonde (altijd gebleven). Ook Martin heeft een goede vriend in de buurt. Veel van de vrienden en hun netwoirk hebben zij opgebouwd van uit de Macdonald College.
Ook in dat geval waren onze kinderen daar misschien toevallig student juist in zeer goede jaren toen ook daar toevallig leerkrachten waren die 'klikte'. Die juist talent hadden in wat onze kinderen heel goed konden gebruiken.
wel_01.jpg
(Openbare school, west Pennant Hills)
Ik weet dat ik veel heb herhaalt. Je moet werkelijk, volgens mij, ZELF naar die scholen stappen. Met de directeuren spreken. Rond kijken en VOELEN hoe de sfeer is. Er aan denken dat het veel zal helpen als de kinderen hun vrienden kunnen bereiken. Als je zelf goed met de ouders van die kinderen en de leerkrachten op school om kunt gaan.
Mijn ouders konden in de jaren 50 niets voor mij doen, wat school betreft. Dat hadden zij best gewild. Maar moesten hard werken in fabrieken. Kende niet genoeg engels. Waren daarom te verlegen. Waren niet gewend om met Australische leerkrachten om te gaan. Waren erg trots op wat ik (toch)presteerde. Hadden Nederlandse kennisen (48 jaar later nog).

Mijn verhaal/ervaringen in Australië.

Joop

CoJoopJosm.jpg
[/url]
 
Beste Joop,

Ten eerste wil ik vermelden dat je er goed uitziet, en ook ik ben op dit moment bezig met een behandeling bij de orthodontist. Heb er zelf eentje nu in Castle Hills gevonden om de behandeling vanuit Nederland voort te zetten.

Je hebt mij helemaal overtuigd met je mail om mijn kinderen op de public school in de buurt te zetten. Mijn tweeling van 11 heeft dit jaar groep 7 afgerond van het Dalton onderwijs. En de jongen van 4 heeft 2 maanden in groep 1 gezeten. Mijn vader heeft ook 40 jaar in het onderwijs gezeten, lagere school en voortgezet onderwijs en een groot deel daarvan is hij decaan geweest. Gelukkig komt hij voor 3 maanden bij ons en hij zal de scholen voor ons bezoeken en gesprekken voeren met de directie.

Ga straks even op het internet de 3 scholen in de buurt bekijken.
Die van West Pennant Hills heeft mijn voorkeur, maar daar zouden mijn oudste 2 na 2 jaar weer afgaan en dan moeten ze alsnog naar Cherrybrook technology highschool in Cherrybrook. Maar de highschool heeft ernaast ook een elementary John Purchase, dus dan zouden alle 4 de kids naast elkaar naar school gaan. I.v.m. het halen en brengen zou dat het makkelijkste zijn.

Wat wel weer fijn is dat als je voor WPH kiest de oudste zelf naar school kunnen lopen.

Maar we hebben 6 weken om te beslissen en we moeten maar eerst kijken welke kinderen in onze buurt wonen en waar die naar school gaan.

Ik hou je op de hoogte straks vanuit Oz.

En nogmaals hartelijk dank.

(Heb via het re-location buro een gesprek gehad met een education specialist maar die wist niks van het nederlandse onderwijs en was verbaasd dat onze kinderen geen engels spraken.
Je zou toch denken dat zo een persoon zich eerst in ons onderwijs zou verdiepen voordat ze een advies voor een school zou geven.)
 
Ik zie op de foto dat de kinderen schooluniformen aan hebben, is dat op alle scholen zo? Zitten daar voordelen/nadelen aan?
 
Op alle scholen behalve de internationale amerikaanse school dragen de kids uniformen.

Voordeel:

Geen onderscheid in de kinderen, word gek van alle merken die mijn kids nu al willen hebben, en geen discussie over wat wel en niet aan.

Nadeel:

Met 4 kids kan ik mijn lol op met het strijken van de overhemden.
Extra kosten voor de aanschaf van uniformen, en mijn jongens zullen vaak met kapotte kleding thuiskomen.

Maar nu heb ik al gemerkt dat er weer onderscheid is in de uniformen van een private of public school, de private hoedjes zijn van stro met een deftig lintje.
 
Ebony said:
Met 4 kids kan ik mijn lol op met het strijken van de overhemden.

Strijken, nee dat is niet leuk :( .
Gek eigenlijk dat alle uniforms korte mouwen hebben en soms ook korte broeken (gezien in Australie) terwijl er een enorm gat in de ozon laag zit daar en er wordt aangeraden niet met korte kleren buiten te lopen. Ik zou me dan heel erg zorgen maken.
 
marschool%20copy.jpg

Ik zat op Maroubra Bay High School (Heartbreak High). Grijze broek. Grijze trui. Groene stropdas met gele strepen. Openbare middelbare school, dicht bij Maroubra Beach. Het was 1959.
johmac.jpg

M'n dochter had in 1995 voor het eerst haar Macdonald College uniform aan.
martmac.jpg

Mijn zoon twee jaar later.

Joop [/img]
 
Ik ben ook juf (kon je wel raden aan mijn naam...) maar ik ben het geheel met Joop eens. Ga gewoon langs bij scholen in de buurt. Kijk waar jij je thuis zou voelen, kijk waar je kinderen op hun gemak zijn. Zo hebben mijn ouders ook altijd de keuze gemaakt. Kijk naar je kinderen. Hoe word je ontvangen? en kun je een rondleiding krijgen door de school, het liefste onder schooltijd! :)


Misschien kun je je ook afvragen of er scholen zijn die je kinderen kunnen helpen met de overgang. Ik heb een jongen in de klas gehad die naar Canada ging verhuizen. Zijn ouders hebben hem (en zijn broertje en zusje) naar een school gedaan die ze alledrie extra Engelse les aanbood op hun eigen niveau. Het is misschien iets om te vragen.

nu ik zelf een tijdje in het onderwijs erk zou ik voor mijn kinderen (die ik niet heb) toch naar andere dingen kijken en vragen:
- hangen er werkstukken in de school?
- waar ligt de nadruk op: creatief/samenwerken/prestatie??? ik noem maar wat dingen op.
- waarin onderscheidt deze school zich van andere scholen?
- welke methodes gebruiken ze, en zorgen die ervoor dat kinderen op hun eigen niveau worden aangesproken (zowel naar onder als naar boven)?

Kortom ik zou op een ,misschien té, professionele manier ernaar kijken. Daarom nogmaals wat ik eerst zei. Kijk waar jullie je lekker voelen.

Ik wens je er heel veel succes mee, en stiekem ben ik ook wel heel benieuwd hoe het Australische systeem (überhaupt werkt... en) bevalt.
 
1994.jpg


Ik ben ondertussen vergeten wat precies de situatie is met jullie kinderen. Kinderen die hier (al) wonen hebben in Nieuw Zuid Wales recht op een plaats op de dichtstbijzijnde openbare school. Maar het is nu ook al een paar jaar zo dat ouders ook kunnen kiezen en als er dan plaats is op een andere openbare school waar zij iets zien dat hun beter bevalt dan mogen ze daar de kinderen inschrijven.
all.jpg

Als kinderen hier uit een ander land komen waar Engels niet de moedertaal is dan wordt er eerst een beslissing gemaakt of er eerst Intensive English Classes nodig zijn. In dat geval is er natuurlijk genoehg tijd om rond te kijken. Scholen te bezoeken en misschien informatie in te winnen via de school waar de Intensive Language lessen gegeven worden.
rainfor.jpg

Wat vragen stellen betreft aan de directeuren van de scholen wil ik iets schrijven dat een beetje moeilijker is om uit te leggen. Ik heb de
indruk dat men in Nederland wat meer direkt is. Dat men hier een beetje voorzichtiger moet zijn met de vragen stellen. Niet de indruk geven dat je beter weet hoe het moet en / of dat het beter geregeld werd/ wordt in Nederland.
Ook heb ik de indruk dat leerlingen en ouders al jaren lang, in Nederland wat meer informeel zijn in de omgang met de leerkrachten.
Ik hoop dat dit niet verkeerd begrepen wordt. Het is geen GROOT probleem.

Joop
 
Ook heb ik de indruk dat leerlingen en ouders al jaren lang, in Nederland wat meer informeel zijn in de omgang met de leerkrachten

Joop, dat is eigenlijk ook een van de redenen waarom ik denk dat 'respect' in NL aan het vervagen is. Als ik hoor wat mijn neefjes/nichtjes voor taal uit slaan tegen hun leerkrachten dan denk ik bij mezelf: waar gaat dit naar toe. En daarom ook voor ons een van de redenen om NL te verlaten voordat Emma hiermee te maken krijgt...... Misschien een ouderwetse instelling......

Toen wij hier in Nijmegen kwamen wonen en voor Emma een kinderdagverblijf moesten gaan zoeken zijn wij ook een paar dagen druk geweest met het bezoeken van verschillende dagverblijven. Dus wat dat betreft maakt het niet uit of je binnen NL verhuist of naar Oz.

KC
 
KC said:
dat is eigenlijk ook een van de redenen waarom ik denk dat 'respect' in NL aan het vervagen is. Als ik hoor wat mijn neefjes/nichtjes voor taal uit slaan tegen hun leerkrachten dan denk ik bij mezelf: waar gaat dit naar toe. En daarom ook voor ons een van de redenen om NL te verlaten voordat Emma hiermee te maken krijgt...... Misschien een ouderwetse instelling......

Nee hoor helemaal niet ouderwets :D ! Ik schik er ook van als ik les moet geven op scholen, ik weet soms echt niet wat ik zie en hoor! Ik moet zeggen dat als ik zelf lesgeef lagere school kinderen erger zijn dan tieners. Maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik tieners in mijn lessen heb die echt voor de cursus hebben gekozen (ik geef buikdansles).
 
Kan me alleen maar aansluiten bij de voorgaande berichten.
Ook ik merk dat de normen en waarden op de nederlandse scholen ver te zoeken zijn. Heb zelf nog les van fraters en nonnen gehad en ben er niet slechter van geworden. Nu noemen ze de leraren gewoon bij hun voornaam.
 
Beste Joop,

Erg grappig om op je site te lezen dat je oorspronkelijk uit Gouda komt. Ik woon mamelijk 8 km verderop in Waddinxveen en kom bijna elke week wel in Gouda om een terrasje te pakken of naar de kroeg te gaan op het marktplein.
 
Ebony said:
Nu noemen ze de leraren gewoon bij hun voornaam.

Dat vind ik niet erg, maar het brutale taalgebruik wel en soms slaan de kinderen hun leraren heb ik gehoord. Ik vind dat kinderen en lararen gewoon respect voor elkaar moeten hebben.
 
Beste Shuter Street :)
De laatste (en enigste) keer dat ik op een terrasje zat op de markt, in Gouda, was dus in june/juli, 1997. Één keer met mijn kinderen. Martin (toen 14) vond het zo interesant dat je om de hoek van waar Hotel de Zalm was, in de Kleiweg, patat kon kopen, niet met zout er op zoals meestal hier maar een paar verschillende soorted sauce. Je moest wel Ketchup zeggen. Want Tomato Sauce verstonden ze niet.
Op die dag hebben we dus DE foto's genomen waarvoor ik mijn kinderen in mijn geboortestad wilde hebben. De foto's op de trap van het stadhuis en binnen, op de stoelen waar mijn ouders in 1941 zaten om te trouwen.
Mijn nicht, Bep Brand-Mul, woonde lang in Waddinxveen. Nu in Gouda.
Natuurlijk heb ik ook een foto gemaakt van de Jan Ligthartschool. Toevallig liep er net een dame voorbij in klederdracht uit een ander land en dat leek mij wat symbolish omdat de school nu gebruikt wordt om Nederlandse les te geven aan immigranten.
 
Beste Joop,

Hotel de Zalm is inderdaad een geliefde plek bij iedereen. Heb er afgelopen woensdag nog een verjaardag gevierd. Erg grappig de reactie van je zoon op de patat met saus hier (ik geloof dat we nogal van de sausje zijn in Nederland). Ik had de omgekeerde reactie in australie. Erg lekker de fish and chips, maar geen saus bij de patat vond ik wat minder. Zo heeft ieder land zn eigen eetgewoontes. Al vonden mijn huisgenoten het maar raar dat ik saus bij de gebakken aardappelen at.

Over 5 weken komt een australische vriendin van me naar nederland en haar zal ik ook zeker meenemen naar Gouda om het stadhuis te laten zien.
 
Het blijft een moeilijke keuze dus. Hier in Nederland heb ik ook een aantal scholen bezocht voordat ik er een uitzocht. Bleek na 2 jaar toch een verkeerde keuze te zijn geweest en heb mijn kinderen op een andere school gedaan. Een australische vrouw hier zei gelijk tegen me dat prive scholen veel beter zijn, maar zo kan je het blijkbaar niet zien.
Joop, bedankt voor je uitgebreide reacties en foto's. Leuk om te zien.
Groet, Isis.
 
Back
Top