hoe zit het nou echt?? schoolfee???? Sydney, public school 457 visum

Wij zij nu bezig om die Lafha regeling te krijgen. Er is nu nog wat onduidelijkhijd over maar we hebben iemand die dat voor ons uitzoekt. Laat je niet gek maken door wat je kan terug krijgen. Je hebt er pas recht op als je 45.000 per jaar (ex superannuation) of meer verdiend. Er is ook een maximum wat je kunt krijgen. Hoeveel kom ik nog op terug. Het gaat om huur en eten, wij hebben de schoolkosten ook doorgegeven.

Je krijgt het Lafha-geld van de Aus.belasting via je werkgever die dat weer op jouw rekening stort. Wij betalen gewoon iets van 40% belasting over het salaris net als elke Australier, niks minder.

Wanneer je een permanent visum krijgt houd deze regeling natuurlijk ook op.

Als ik meer weet horen jullie het.

(Lizzyhas kom je ook op ons chocolade uitje? De datum is nog niet bekent maar je bent uiteraard welkom)

Groetjes Marga
 
het houdt zelfs al op als je een permanent visum aanvraagd volgens mij!

Die lafha krijgen wij ook, maar dat klinkt allemaal meer hallelujah dan dat het is , dat maakt heus dat schoolgeld niet goed, in de verste verte niet,

je kunt het schoolgeld dan dus uit je bruto inkomen betalen, dus je belastbaar inkomen wordt lager en dat spaar je dus uit ,meer niet, het blijft een pain in the ... en heel oneerlijk, je betaald wel alles wat een local betaald aan belasting etc etc, , je vraagt waarschijnlijk na 2 jaar je permanent aan en intussen heb je 2 jaar kromgelegen voor het schoolgeld,
het is gewoon echt veel geld, 10.000 dollar per jaar voor 2 kids.

je verdient je geld daar met een salaris wat staat voor zo een functie, voor een aussie of voor een emigrant maakt niet uit, alleen de emigrant houd er zo veel en veel minder aan over en das eigenlijk niet eerlijk.

Maar goed, de keus die je hebt is om niet te gaan en dat doen we ook niet, maar tis niet eerlijk.

maar ja inherent aan het visum, alhoewel voor de meesten geldt dat je toch de bedoelijg hebt om te blijven.daarom is het zo dubbel.

qua visum klopt het wel, alleen jij en ik weten dat dat visum natuurlijk gebruikt wordt om snel aan het werk te kunnen en met de bedoeling om te blijven, niet voor iedereen, maar wel voor veel mensen. en dan lijkt het oneerlijk.
 
Klopt dat de schoolfees hier fors zijn maar ik ben het er niet mee eens dat die LAFHA niet veel voorstelt. Let wel, je kunt inderdaad de schoolfees van de kinderen uit het bruto salaris halen, maar ook de schoolkleding, schooluitstapjes en zelfs contributies voor sportverenigingen en lessen voor sport en/of culterele activiteiten -bijv. pianoles (althans, dat zegt mijn fiscalist).
En wat te denken van de huurkosten van de woning, plus energiekosten?

Dat alles kan toch behoorlijk aantikken hoor, als je feitelijk dus 40% minder kwijt bent dan dat je het uit het netto salaris zou dienen te betalen.
 
ja dat weet ik wel, maar t blijft dan toch nog zo een 500 dollar per maand das veel geld, voor waar anderen nihil voor hoeven te betalen,
 
Ja, dat weet ik ook wel weer, maar die anderen krijgen geen 40% 'korting' op de huur  :wink:
 
Hoi Letsgo,

Kun jij ons misschien meer vertellen over die Lafha regeling? Het blijft nog steeds wat onduidelijk. De formulieren hebben we maar willen iemand inschakelen die er verstand van heeft.

Is er een maximum wat je terug kan krijgen?

Moet je alle bonnetjes inleveren?

Is het met terugwerkende kracht?

We willen graag alles weten wat jij weet over die regeling. Ik maar ook voor mijn nl vriendin die hier ook in Australie woont is het onduidelijk. Zij woont in Melbourne en hoeft dan geen schoolgeld te betalen maar dan nog is het moeilijk om rond te komen van het maandelijkse inkomen.

Kun je ook bedragen opnoemen?

Lizzyhas, Wij betalen $5000 per kind. Dat is dan eenmalig van kindy to jaar 6. Daar bovenop komt nog het gewone schoolgeld van gemiddeld $1500 per jaar per kind. (uniformen komen er dan ook nog bij) Dit is Holy Family in Luddenham die ook in je lijstje staat. Een goede school, daar kunnen we echt geen verkeerd woord over zeggen. Die $5000 is district Parramatta die dit verzonnen heeft, kan per district verschillen.

Maar je kunt wel begrijpen dat deze bedragen er behoorlijk inhakken en eerlijk gezegt (niet) te betalen zijn van een gewoon salaris. (eenverdiener)Je wilt ook niet elke maand je spaarrekening plunderen als je die al hebt.

Ook hoor ik al meer verhalen van 457 houders en en andere Nederlanders met andere visa's dat ze zich hier te pletter werken (meer dan 40 uur)voor een mager loontje. Ik kan je vertellen dat als je bruto per jaar tussen de$42 en ongeveer70 duizend dollar per jaar  verdiend met dit schoolgeld je het niet van je normale loon kunt betalen. En ik ken er genoeg.

Wat ik wil zeggen is koop jezelf hoog genoeg in, Wij leven heel eenvoudig en hebben niet veel nodig maar deze bedragen slaan nergens op. natuurlijk zijn er Aussies die het slechter hebben en ja ik zal veel commentaar hier op krijgen maar ben erg benieuwd hoe andere mensen dit ervaren. Ons werd verteld dat het een goed salaris was, we goed ervan op vakantie konden, kinderen naar een prive school.....mooi niet dus.

Graag hoor ik een reactie,

Groetjes Marga
 
dat klinkt behoorlijk heftig vind ik, wat doen die mensen dan als ze het niet kunnen betalen, kind moet toch naar school!!

Wat betaal je nou voor een schoolkostuum??? zit dat dan niet in het schoolgeld van 1500 dollar????

Ik  begrijp niet wat je bedoelt met kindy tot year 6??

mijn kinderen zijn 12 en 13,
 
kindy = kindergarten
year 6 is laatste jaar v.d. basisschool.

Year 12 is het laatste highschool jaar.

Prettige reis trouwens!
 
[quote author=alieNL link=topic=9115.msg142289#msg142289 date=1246723257]
kindy = kindergarten
year 6 is laatste jaar v.d. basisschool.

Year 12 is het laatste highschool jaar.

Prettige reis trouwens!
[/quote]

thnxxxx, bijna , bijna,  :plane:
 
Hi Marga,

Wij hebben een in Lafha gespecialiseerde accountant in Sydney ingeschakeld. Als je zijn contactgegevens wilt hebben dan moet je me maar even een persoonlijk berichtje sturen.

Voor wat betreft de werking ervan, tsja, zo'n gedetailleerd inzicht heb ik ook weer niet. Zal je echter proberen een beetje op weg te helpen.
- In aanmerking komen: uitsluitend als je een temporary status kent, desgewenst kunt aantonen dat je in Nederland nog een adres hebt (al is het maar dat van je ouders, waarvan je stelt er na terugkeer weer te zullen gaan wonen) en een salaris hebt.
Het staat niet voor niets voor 'Living Away From Home Allowance' dus je moet wel aannemelijk kunnen maken dat je van plan bent weer terug te gaan. Of dat vervolgens ook zo is, is natuurlijk een tweede. Je kunt natuurlijk altijd van gedachten veranderen  :wink:.
Ik ken dan ook mensen/stellen die mooi 4 jaar lang van de Lafha regeling gebruik hebben gemaakt en vervolgens het visum in een permanente status hebben omgezet. En vanaf dat moment heb je natuurlijk weer andere voordelen, zoals het wegvallen van het schoolgeld voor public schools. Overigens is er ook een aantal temporary visa subclasses waarbij je geen schoolgeld hoeft te betalen, maar daar hoort de 457 idd niet bij.
- Een maximum: niet dat ik weet. Zelfs als je een huis van AU$ 4 duizend per week huurt  :p, dan kan dit volledige bedrag vanuit het bruto salaris worden betaald.
- Bonnetjes bewaren: altijd doen, want je moet e.e.a. natuurlijk wel kunnen aantonen.
- Terugwerkende kracht: weet ik niet. Wellicht wel als je nog in hetzelfde fiscale jaar zit, ik neem aan daarvoor niet.

Van cruciaal belang is dat de werkgever zijn medewerking verleent. Veel kleinere werkgevers snappen het niet en vinden het maar eng. In dergelijke gevallen is het zinvol, zoniet essentieel om een goede accountant/fiscalist in te schakelen, die de angst/scepsis van de werkgever kan wegnemen.

Grt,
 
Dank je wel Letsgo,

Wij hebben een 457 visum en nog een huis in NL die we nu verhuren.
Mijn man zijn werkgever is bereid om mee te werken dus dat is ook positief.
We hebben al iemand die ons hiermee kan gaan helpen alleen duurt het allemaal zo lang.
Komt wel goed hopen we. Het is de bedoeling om hier te blijven maar het aanvragen van een permanent visum zullen we zolang moglijk uitstellen.

Het is heel dubbel, Australie wil ons graag hebben voor onze kennis en ervaring, van het loon kunnen we nauwelijks van rondkomen en er komt ook niks bij van de baas. Het komt er op neer dat ook wij straks noodgedwongen weer naar NL terug moeten omdat we het hier niet kunnen betalen.

We leven echt niet luxe gaan  niet op vakantie of doen dure uitstapjes. Kinderen kunnen niet op zwemles, geen sportvereniging, geen extra verzekering ivm ambulance die niet bij onze medicare zit.
(457 houders zijn wel verplicht om een prive verzekering af te sluiten) Niks sparen, auto kan niet voor een beurt, aan het einde van de maand hopen dat we de boodschappen nog kunnen betalen. Klinkt niet vrolijk allemaal.

Voor een schooluniform zijn we ruim 200 dollar per jaar kwijt ex schoenen per kind.

Marga
 
Back
Top