IELTS - de moeite en het geld waard in mijn geval?

Emulate

Well-Known Member
Lieve mensen,

Ik heb een aanvraag lopen voor een spousal/partnership/family (800 categorie) visum omdat ik een geregistreerd partnerschap met mijn Australische man heb. Heb nu Bridging A, waarmee ik mag werken. Het gaat dus in mijn geval absoluut niet om een working of sponsored visa. Maar het zou wel leuk zijn om in afwachting van de 800 en vrijwel inclusief de PR (2 jaar), weer aan het werk te kunnen. Ik ben nog te jong om te kunnen gaan pensioenen (als ondernemer zowat niks opgebouwd) en de AOW-leeftijd schuift ook steeds maar op, en ik leg niks meer in dus dat wordt houtjebijten als ik het haal.

Problemen so far: ik word dit jaar 59. Twee gevolgen. Ik kom niet in aanmerking voor more or less ongekwalificeerde banen zoals farm work of horeca omdat de competitie 30 tot 40 jaar jonger is en navenant goedkoper. Twee: voor een baan op mijn niveau zijn de kansen al even belabberd op mijn leeftijd (heb net een baankans verloren aan een vriendin van 30 jaar jonger met aanzienlijk minder kwalificaties). Samengevat: overgekwalificeerd, te duur oud vel zoekt baantje. Dat was in NL al een drama hoewel ik tot mijn vertrek een hoop geluk heb gehad.

Ik ben eerstegraads docent met beperkte ervaring, veel meer als ondernemer gewerkt omdat er in de jaren 80 helemaal geen banen waren. Binnen die onderneming wel veel volwassenenonderwijs gegeven maar niet binnen NL onderwijssysteem van secundair en tertiair onderwijs

In Melbourne is aanbod voor docenten, maar in veel gevallen vragen ze een teacher's license. Ik voldoe aan alle eisen voor dat license aan de VIT (Victorian Institute of Teaching), behalve een academic IELTS. Die kan ik hier iedere zaterdag doen in het CBD, so far so good. Maar dat ding is maar 2 jaar geldig, kost iedere 2 jaar 400 dollar, en ook voor het license zelf, police checks, working with children checks moet ik iedere 1 of meer jaar dokken. Loopt aardig in de papieren.

Wat denken jullie? Is het op mijn leeftijd nog deze dikke jaarlijkse investering waard om mijn schamele kansjes op een $50/u onderwijsbaantje te krijgen en waarschijnlijk alleen het deksel op de neus?

Of doe ik er verstandig aan om mijn bedrijfje weer op te starten en wat marktonderzoek te gaan doen? Kost ook jaarlijkse pegels voor PR en marketing, registratie, ATO, Chamber of Commerce en annual reports (dus een tax consultant/accountant) en ik heb nog geen idee wat dat allemaal kost hier. Maar in ieder geval heb ik het als ondernemer helemaal zelf in de klauwen of, en hoeveel ik werk. Mijn leeftijd speelt hier geen rol, en ik heb 20 jaar ervaring.

Spaar de roede niet, ik ben gewoon een oud vel, dat kunnen we niet veranderen dus brand los. No hurt feelings in mijn systeem. Elke gedachte, overweging, kritiek en lumineus idee is welkom.

Alvast bedankt.
 

FOL

Fristi-specialist
XPdite Sponsor
Als ik zo vrij mag zijn, zou ik eerst beginnwn mwt je instelling.

op een $50/u onderwijsbaantje te krijgen
Is aardig neerbuigend.

jonger is en navenant goedkoper
Al ga je hamburgers flippen voor het minimumloon (en daarmee verdien je dan evenveel als een 21jarige), dan ga je dat doen. Ik geloof dat het minimumloon 18 dollar nog iets per uur is. Weinig? Yep. Meer dan je $0 per uur nu? Zeker.

Je bent ondernemer geweest, dsn zou je moeten wetwn dst je je schouders eronder moet zetten. Dan weet je ook dat het gaten zoeken waar er vraag is en dat een netwerk opbouwen belangrijk is.

Als je veel ervaring hebt, kan je ook consultant worden en anderen helpen hun business beter te maken. Kost je misschien 200 dollar per jaar voor ABN en soletrader en overige kosten heb je niet.

Maar het begint met je instelling. Welkom in een nieuw land.
 

Tim911

Well-Known Member
Ben het wel met FOL eens in deze moet ik zeggen,

Mijn partner heeft zo'n zogenoemd $50/u onderwijsbaantje en als ik zie hoe hard ze daarvoor moet werken en hoeveel tijd ze erin investeert om het beste voor te hebben met haar leerlingen denk ik dat deze opmerking vrij ongepast is, al denk ik dat het niet zo bedoeld is.

Als je wil werken is er altijd werk, hoe oud je ook bent. Al wordt het natuurlijk wel een stuk lastiger om aan een baan te komen hoe ouder je wordt. Maar er zijn ook banen waar wat meer ervaring vereist is en ze eerder voor een iets ouder iemand kiezen. Je moet je grenzen durven opzoeken en zeker je neus niet ophalen voor allerlei $50/u baantjes, waar heel veel andere mensen een moord voor zullen doen. Hier sta je dus sowieso al 1-0 achter. Dus idd, schouders eronder, elke baan pakken wat je pakken kunt, netwerk opbouwen en verder zoeken en solliciteren blijven. Bedrijven zijn een stuk moedwilliger als ze zien dat je al een baan hebt en in jezelf investeert en laat zien dat je pijn durft te lijden. Als je vanuit een ivoren torentje blijft kijken en denkt je jezelf te goed voelt voor bepaalde banen dan ga je het nooit redden. Pakken die minimumloon baan van 18 dollar per uur, en knallen!

Je bent goed opgeleid, hebt erg veel werkervaring maar je mag achteraan sluiten bij veel banen. De banen waar echt veel concurrentie in is gaan toch naar de Ozzies wat compleet logisch is. Zelfde als in NL. (of je moet echt gespecialiseerd en onderscheidend zijn, maar zelfs dan zullen ze 9 van de 10x voor een dertiger/veertiger kiezen).

Als ik jou was zou ik een eigen bedrijf en consultancy overwegen wat FOL ook al aangeeft.
 

Emulate

Well-Known Member
Thanks @FOL, nu ik ik het teruglees komt het wel heel denigrerend over. Misplaatste poging tot cynisme omdat ik al 10 jaar te maken heb met leeftijdsdicriminatie bij het vinden van banen (en desondanks vrijwel altijd heb kunnen werken). Met 'baantje' bedoelde ik niet het niveau van het werk, maar het beperkte aantal uren dat beschikbaar is, dus een 'klein baantje' in het volwassenenonderwijs enkel op de zaterdagen. Die benaming, plus het uurtarief gaf ik alleen aan om de rekensom te kunnen maken of al die investeringen het wel waard zijn. Het is voor mij heel moeilijk om een fulltime baan in het regulier secundair onderwijs te krijgen omdat ik veel te weinig ervaring heb. En ook daar speelt leeftijd een rol. Het enige wat ik bedoelde te vragen is: als je 26 zaterdagen per jaar kunt werken voor 300 dollar per dag before taxes, en je moet 1000 dollar per jaar investeren, is dat in jullie ogen een goede verhouding?

Ik wil wel hamburgers flippen, maar tot nu toe word ik steeds afgewezen omdat ik niet in het team pas (newspeak voor 'te oud'). Ik zit op Airtasker de klussendienst, en ik werk als vrijwilliger in een nursing home. Ben ingeschreven bij job sites als Ecological Jobs. Dat is vooral een kwestie van volhouden en niet opgeven. Het hebben van een baan is vooral ingegeven doordat ik niet afhankelijk wil zijn van mijn partner en dus wel wat job security kan gebruiken. Voorlopig leef ik nog op mijn (zelf verdiend) spaargeld.

Over ondernemerschap, ja, 25 jaar gedaan. Is wel weer een overweging. Die rekensom is voor mij makkelijker te maken omdat je een uurtarief baseert op je kosten en de marktvraag, en veel kosten aftrekbaar zijn. Zit sinds kort in het bestuur van een nationale vereniging hier en ben al begonnen met het opzetten van 2 projecten. Is voorlopig onbetaald maar er zijn budgetten om die projecten mogelijk te maken. En er is een landelijk netwerk om die projecten te vermarkten en eventueel uit te rollen. Maar het vraagt een lange adem voordat we zelfs maar op quitte spelen en die periode zou ik graag alvast wat verdienen. Dan kom ik dus weer aan dat denigrerende 'baantje' ernaast.

Je hebt me wel aan het denken gezet, thanks.
 

FOL

Fristi-specialist
XPdite Sponsor
Wat voor een bedrijf had je in NL? Als je in 3 zinnen (of 30 seconden) zou moeten zeggen wat voor een waarde je kan leverwn aan andere mensen of bedeijven, wat zou dat dan zijn?

Als consultant hoef je nog geen 500 dollar aan kosten te hebben.
 

Emulate

Well-Known Member
@FOL Je stelt precies de juiste vraag, die ik mezelf ook heb gesteld in 1995, toen ik voor mezelf begon. Het is gewoon de ouwe marketingformule WWWWWW+H. Wie, voor Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom & Hoe. Ofwel mijn USP. Die zal ik moeten herdefinieren hier, andere markt, andere taal, andere behoeften. Vooral ook andere tijd. In de conceptontwikkeling van mijn huidige projecten is dat waar het om draait. Ik probeer in een niche te schieten of er een te scheppen, zoals ik dat ook in NL heb gedaan. Leuk werk.

Over dat 'baantje': ik heb een lang gesprek gehad met een NL vriendin die even oud is als ik, al 25 jaar in Oz woont en ook de jaren 80 in NL heeft doorstaan. Het is niet altijd even eenvoudig als de arbeidsmarkt op zijn gat ligt zoals toen, dat heeft een decade geduurd en de werkloosheid is nooit zo hoog geweest als toen. Sommigen van mijn NL studiegenoten zijn nooit aan het werk gekomen of hebben nooit een echte loopbaan kunnen opbouwen. Laat staan in je eigen vak, dat was een luxe die we niet hadden. Ik heb geluk gehad dat ik altijd werk heb gehad tot ik moest stoppen om mijn moeder met Alzheimer te verzorgen, en opnieuw geluk toen ik na haar dood in 2015, op mijn 55e nog een nieuwe gekwalificeerde baan vond. Het is niet altijd je 'instelling', veel van mijn vriendin's leeftijdgenoten zoeken al jaren werk zonder succes. Zoals zij zegt en ik ook heb gedaan hier: zelfs brieven schrijven en jezelf gratis aanbieden levert niets op als je de 60 nadert. Wij zijn dood voor de arbeidsmarkt, en ik hoop dat het werkparadijs voor de generatie onder mij zich nog lang en luxe zal voortzetten.

Aldus besloten om het jaarlijks peperdure traject van de teacher's license niet voort te zetten en weer voor mezelf te beginnen. Kosten kun je niet generaliseren, alles hangt af van de bedrijfsvorm en het bedrijfsconcept en de strategie om dat terug te verdienen.

Dit was een bruikbare discussie.
 

FritsC

XPdite Sponsor
@FOL Je stelt precies de juiste vraag, die ik mezelf ook heb gesteld in 1995, toen ik voor mezelf begon. Het is gewoon de ouwe marketingformule WWWWWW+H. Wie, voor Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom & Hoe. Ofwel mijn USP. Die zal ik moeten herdefinieren hier, andere markt, andere taal, andere behoeften. Vooral ook andere tijd. In de conceptontwikkeling van mijn huidige projecten is dat waar het om draait. Ik probeer in een niche te schieten of er een te scheppen, zoals ik dat ook in NL heb gedaan. Leuk werk.
Wat een wollig taalgebruik. Volgens mij ben je in Nederland een management consultant geweest. :)
 


OFX
Top