iemand ervaring met skills assessment bij ACS?

Jerden

Active Member
Hoi

we hebben besloten om zonder hulp van een bureau te proberen een skilled independent visum te bemachtigen... Niet zo simpel, dus ik hoop dat ik via dit forum toch wat meer duidelijkheid kan krijgen over een aantal zaken  :smile:

Jeroen is al in 1993 afgestudeerd en is enkel nog in bezit van zijn diploma en cijferlijst van het laatste jaar. Navraag bij de school en de IB-groep naar vakinhouden en percentage ICT-inhoud levert (voorlopig) niets op. Vraag is nu:
1) moet je de cijferlijsten van alle jaren kunnen voorleggen, of is die van het laatste jaar (toen hij zijn diploma behaalde) voldoende?
2) moet je de vakken van de volledige opleiding kunnen voorleggen, of enkel de vakken van het laatste jaar? En moet je van elk vak de inhoud kunnen geven?

Voor de werkgeversverklaringen was ik van plan om zelf de brieven te maken, zodat de ex-werkgevers die gewoon kunnen goedkeuren en tekenen. De brieven gaan dan natuurlijk wel allemaal dezelfde layout en opzet hebben, ik vraag me af of dat evt een probleem is voor ACS.

Hopelijk is er iemand die hier ervaring mee heeft en dan ook nog zo goed wil zijn om het te delen ...  :roll:

Alvast bedankt!
Jerden
 
[quote author=Jerden link=topic=9623.msg130305#msg130305 date=1231760640]
Voor de werkgeversverklaringen was ik van plan om zelf de brieven te maken, zodat de ex-werkgevers die gewoon kunnen goedkeuren en tekenen. De brieven gaan dan natuurlijk wel allemaal dezelfde layout en opzet hebben, ik vraag me af of dat evt een probleem is voor ACS.
[/quote]
Over dit puntje: geen enkel probleem. In zijn algemeenheid geldt wel dat iedereen die met de ACS te maken heeft gehad het op die manier doet: zelf brief opstellen waarbij je naturlijk heel duidelijk nadruk legt op de specifieke taken / opdrachten / etc die je bij hen hebt gedaan en beschreven wilt hebben. vervolgens laat je je oud-werkgever (of de HR afdeling daarvan als er alweer teveel reorganisaties o.i.d. geweest zijn) die brieven tekenen. Noem in die brieven ook het salaris wat je daar verdiend hebt ... 
 
Hoi Pete

ja, die werkgeversverklaringen schieten lekker op. Is eigenlijk voor een groot deel over te nemen uit het CV, en heb je eigenlijk tegelijk ook je CV vertaald  :smile:

Als ik het goed begrijp heb jij ook assessment bij ACS gedaan? Weet je nog welke info je opgestuurd hebt van je opleiding? Van de school en van de IB-groep hoeven we geen hulp te verwachten, da's ondertussen wel duidelijk  :x . We hebben ondertussen op de website van de school wel de vakken teruggevonden van de opleiding zoals die nu bestaat, en daar kunnen we wel wat van gebruiken voor de vakkenbeschrijving. Maar omdat Jeroen een bachelor heeft in Elektrotechniek met een minor in ICT, moeten we eigenlijk kunnen aantonen dat het percentage ICT-inhoud in zijn opleiding voldoende groot was (ben er nog steeds niet achter of het nu 20% of 50% moet zijn). En dat kunnen we nergens terugvinden. Ik vraag me af of we het er gewoon op kunnen wagen om enkel de vakkenbeschrijving en de cijferlijsten op te sturen, en het diploma natuurlijk. Heb jij (of iemand anders) enig idee?

grtjs
Jerden
 
hoi Jerden,

ik vrees dat als Jeroen een minor in ICT heeft, hij dan een RPL dient te schrijven (kun je genoeg over vinden op dit forum) en bovendien dien je voldoende jaren fulltime ICT ervaring te hebben om je 'gemis' aan ICT ervaring te compenseren. Hoeveel jaren precies is een beetje vaag, ik geloof een jaar of 6, moet je uit de ACS documenten zien te halen. Maar als hij in 1993 afgestudeerd is zal dat wel goed zitten.

Je kunt ook een assessment doen, maar dat zal ook wel niet meevallen, ik denk dat 't erg theoretisch is. Voordeel van een RPL is dat je het rustig thuis kunt doen. Dit is ook meteen het nadeel: ik heb er zo'n 4 maanden over gedaan en ik heb echt doorgewerkt! Maar ik heb geen spijt, want door het schrijven van die RPL heb ik ook best veel geleerd (over mijn vakgebied en over mezelf).
 
Huh ... assessment .... theoretisch ... !? Ik kan even niet volgen  :shock:

Ik dacht dat ik het allemaal redelijk doorhad, maar nu begin ik weer te twijfelen. Voor zover ik begrepen heb val je ofwel in groep A (major in ICT), en dan moet je 4 jaar ervaring kunnen aantonen,  ofwel in groep B (bachelor of iets vergelijkbaar met een minor in ICT) en dan moet je 6 jaar werkervaring kunnen aantonen, ofwel in groep C (recent graduates of an Australian University). Als je in 1 van deze drie groepen valt hoef je geen RPL te schrijven en volstaat het om alle documenten die zij vragen (diploma's, werkgeversverklaringen, cijferlijsten etc...) op te sturen om een positieve skills assessment te krijgen (als zij je ervaring en diploma tenminste voldoende achten). Pas als je geen hogeschoolopleiding gehad hebt, of een opleiding die minder dan 20% ICT-inhoud had, dan moet je een RPL schrijven en 8 jaar aantoonbare werkervaring hebben.

Klopt dit nu of niet!? Zo staat het toch echt wel op hun website  :|

Zijn er nog mensen op het forum die geen RPL hebben moeten doen? En zijn er daar ook bij die niet specifiek ICT gestudeerd hebben?
Please.... help  :?
 
Inderdaad, ook ik was een van de mensen die een RPL heeft moeten schrijven / doen. Geen specifiek IT opleiding, feitelijk 'alleen maar' werkervaring. Hoe dat precies zit met die groepen die je noemt weet ik zo niet (is dat misschien iets nieuws van de laatste 3 jaar of zo?). In de tijd dat ik hiermee bezig was (en ja absoluut met behulp van een buro, Buysse) was de lengte van ervaring in het genomineerde (of gerelateerde) beroep wat nodig was afhankelijk van welk beroep je precies voor ging. Er waren toen een aantal IT beroepen (gedefinieerd met een ASCO IT code, gerelateerd aan de SOL lijst dacht ik) die ieder een specifieke eisenlijst hadden.

Over de vakken van een opleiding, zoals gezegd heb ik geen IT specifieke opleiding (Atheneum en een jaar HTS-elektro). Wel heb ik diverse cursussen gedaan (tijdens het werk etc) en bij een daarvan had ik geen vakken/onderwerpen overzicht o.i.d. (Bull-Honeywell cursussen waren dat). De betreffende cursussen bestonden ook niet meer. Ik heb wel nog de oorspronkelijke mappen (wie wat bewaard die heeft wat ;-)) gevonden, en heb kopien van de indeling gemaakt, contact gezocht en gevonden met Bull-Honeywell en zo aan een van de docenten gekomen die op Honeywell BUll papier die indeling heeft overgenomen en verklaard dat dat de onderwerpen waren .... Hoop dat je er iets aan hebt ..

Nog even over de specifiek beoordeling door de ACS: Ik heb gemikt op (en gekregen) een beoordeling alsd IT-Manager. In de uiteindelijke beoordeling van de ACS (1 pagina, dubbelzijdig) kreeg ik uiteindelijk te zien welke periode als welk 'beroep' werd geaccepteer. Dus b.v.: 1988-1990 werden niet als een ASCO beroep geaccepteerd, 1990-1994 als programmeur etc.. (en dan uiteindelijk de laatste 6 als IT manager).
 
Hoi Pete

bedankt voor je uitleg  :up: Wij gaan proberen voor ASCO 2231-79 (Oracle specialist). Alles samen zouden we aan 8,6 jaar ervaring komen in die specialisatie. Hopelijk ziet de ACS dat ook zo !  :wink:

Als ik via de zoekknop iets wil vinden kom ik vooral bij oudere posts uit, van in 2006 en 2007. Ik heb ook al wat PM-tjes gestuurd naar een aantal van die mensen, waar ik trouwens ook antwoord op gehad heb  :up: maar het is dan al zo lang geleden dat ze ondertussen ook niet meer zo goed weten wat ze nu precies allemaal hebben opgestuurd, of er zijn idd dingen veranderd. Ik weet het niet ... We zullen gewoon moeten proberen en afwachten. Spijtig dat er zo weinig reacties komen, blijkbaar zitten alle IT-ers al in Australie ofwel zitten ze bij een bureau en hebben ze zwijgplicht  :?

Nu, ik blijf gewoon verder zoeken en vragen stellen, en ik ben blij met elk antwoord dat ik krijg  :smile:

Maar het zal toch (nog) moeilijker worden dan ik dacht  :-(
 
Hoi Jerden,

Het staat pas 3 dagen op de site en je begint al te klagen dat je geen reacties krijgt... en beetje ongeduldig ben je wel... maar dat zal je wel snel afleren als je eenmaal echt met je visumaanvraag bezig bent :up:

Ik heb in 2007 mijn RPL gedaan om als niet-IT-opgeleide binnen een ICT beroep te vallen. Voor wat ik kan herinneren betekent een niet-ICT-opleiding simpelweg dat je RPL moet doen. Ik kan mij niet herinneren dat bij 20% de grens zou liggen. Als dat wel het geval was geweest, dan had ik mogelijk mijn ICT-content wel een beetje opgewaardeerd van mijn schatting van 10%. Ik heb Scheikundige Technologie in Delft gedaan, afgestudeerd in 1996. Daarna meteen als programmeur aan de slag gegaan en mij verder opgewerkt in andere categorien. Zoals al aangegeven, ACS geeft dat heel precies aan. Toen ik de boel uitzocht was het nog dat met niet-ICT-bachelor je 8 jaar werkervaring nodig had. Ik kan me dus niet echt vinden in de groepen die je aangeeft, maar dat kan natuurlijk gewijzigd zijn.

Overigens hoeft die 6 of 8 jaar werkervaring niet in dezelfde ASCO code te vallen, zolang je maar voldoende jaren in ICT ASCO codes hebt besteed.

Vwb die RPL, ik heb het in 1.5 maand tijd geschreven, gewoon in de avonden. Hoeft dus niet zo lang te duren.
 
Hoi Slatsr

ja, dat klopt, ik ben ongeduldig  :wink: En ik realiseer me dat ik dat af moet leren, anders ben ik tegen dat het eind van de visumprocedure in zicht komt een gillend gefrustreerd wrak  :roll: . En dan willen ze me helemaal niet meer hebben in Australië ...

Aan de andere kant is het ook zo, als ik aan mijn werk denk bvb: als je een mailtje niet meteen beantwoordt, dan verdwijnt het binnen de kortste keren onderin je mailbox en denk je er zelfs niet meer aan aangezien er ondertussen alweer allemaal nieuwe mailtjes binnengekomen zijn. En dat vrees ik hier dan ook een beetje, snap je  :smile:

Die info van die groepen staat zo op de website van ACS. Ik zal het hier even kopiëren, voor als er nog mensen hiermee bezig zijn:

2.3. GROUP B
Qualifications Criteria
2.3.1. Applicants with
(a) an Australian AQF Diploma or Australian AQF Advanced Diploma with a major in ICT, or
an Australian Bachelor degree, or Graduate Diploma, or higher qualification with a
minor (sub-major) in ICT; or
(B) an overseas qualification assessed as being comparable to an Australian AQF Diploma
or an Australian AQF Advanced Diploma with a major in ICT, or an Australian
Bachelor degree, or Graduate Diploma, or higher qualification with a minor (submajor)
in ICT.

2.3.2. As a guide for an AQF Diploma or an AQF Advanced Diploma or overseas equivalent, the
ICT content must be at least 50%.
2.3.3. As a guide for a minor (sub-major) for a Bachelor degree the ICT content must be at least
20%.
2.3.4. As a guide for a Graduate Diploma or higher degree qualification described in 2.2.5 above,
a minor (sub-major) must relate to a program with an ICT content of at least 50%.
2.3.5. As a guide for a Post Graduate Diploma or higher degree qualification described in 2.2.6
above, a minor (sub-major) must relate to a program with ICT content of at least 15% and
less than 33%.
Experience Criteria
2.3.6. Applicants in Group B must have at least six (6) equivalent years of full-time relevant ICT
experience at professional level prior to the date of their application for PASA.


Ik heb het al talloze keren opnieuw gelezen en kom dan toch telkens tot dezelfde conclusie. Of interpreteer ik het nu echt helemaal verkeerd !?

Bedankt trouwens voor die tip dat niet alle ervaring onder die ASCO-code moet vallen, want daar zat ik me ook al zorgen over te maken. En dat die RPL toch te doen moet zijn in wat minder tijd, oef!  :up:
 
Met email is dat inderdaad zo, maar dit is een forum en de aktiviteit is niet dusdanig hoog dat je meteen van de eerste pagina afvalt. En velen komen hier niet iedere dag.

okay, die kopie is wel handig. Als ik het goed begrijp onder (B), dan moet je in elk geval je diploma laten evalueren tegen een Australisch diploma met op zijn minst 20% ICT er in. Je kunt dus niet zondermeer zelf bepalen of je diploma wel goed genoeg is of voldoende ICT bevat. En of je dan een Australische studie kunt vinden met minmaal 20% ICT weet ik ook niet. Als ik jou was zou ik toch maar eens kontakt opnemen met iemand die verstand heeft van die evaluaties. Of anders toch maar die RPL doen...

Veel succes.
 
Tja, dat is idd de onduidelijkheid. We zullen het erop moeten wagen, want ik denk dat alleen de ACS kan aangeven of het voldoende is of niet, adhv beschrijvingen van vakgebieden en stages en afstudeerprojecten (allemaal ICT-gericht). Als zij dan besluiten dat het onvoldoende is en dat we toch een RPL nodig hebben kunnen we er natuurlijk niet meer onderuit...  :-(  En dan zal het zwoegen worden!

Maar kom, zover zijn we nog niet, voorlopig blijven we optimistisch  :roll:
 
Back
Top