Melbourne vanaf 11 juni

xanadu

New Member
Even voorstellen,

Wij zijn een gezin van 4. Dochter 4 en zoon 1,5 jaar. Mijn man is 37 en ikzelf ben 34. We vertrekken op 10 juni naar Melbourne.

In 1993 vetrokken mijn man en ik naar Nieuw Zeeland op een PR visa. Hebben daar 6 jaar gewoond. We hebben ons daar (Auckland) nooit echt thuis gevoeld. Het was moeilijk contact maken met de kiwis (we vonden ze vrij gesloten en je moest uitkijken met wat je zij ze namen alles nogal persoonlijk). Ik heb daar mijn verpleegkundige opleiding kunnen doen.

Mijn man had de optie om naar Sydney te verhuizen met zijn werkgever en dat hebben we toen gedaan. We waren daar op een 4 jarig werkvisa.
Ruim 2 jaar geleden (waren daar toen 3 jaar) raakte mijn man zijn baan kwijt. We hadden nog geen PR aangevraagd en waren zo'n beetje gedwongen om terug te gaan naar NL. Leek ons toen ook wel leuk want we hadden ondertussen een dochter gekregen en het leek ons leuk om haar met haar familie kennis te laten maken.

In het begin (de eerste 6-12 maanden) hadden we het helemaal niet naar ons zin in Sydney. Daarna begonnen we het steeds leuker te vinden. Na 3 jaar was het dus voorbij en trokken we eerst nog 4 maanden door Australie. Dit was een fantastische reis ondanks dat ik veel moest overgeven vanwegen ochtend ziekte die de hele dag duurde.

Zodra we gingen landen in NL had ik al gelijk spijt dat ik terug ging naar NL. Alles zag er grauw en nat uit (april). Mijn man is Zwitser (heeft wel al 13 jaar in NL gewoond) en het was nog een heel probleem om een NL visa voor hem te krijgen ondanks dat we hier ook getrouwd waren. Het ging alleen een beetje soepeler omdat we een kind onder 5 hadden. Hij kwam ook nog eens in aanmerking voor een inburgerings curses (hij kon hier gelukkig onderuit komen)!!!. Hij spreekt vloeiend NL en heeft havo en vwo gedaan in NL. Ja, we voelden ons hier erg welkom!!! Ik kon ook geen kinderbijslag aanvragen omdat ik niet Nederlands genoeg was, mijn man als Zwitser kon dat wel omdat hij werkte.

Gelukkig vond mijn man weer gauw een baan. Mijn man was meer dan 6 maanden zonder baan geweest en daarom konden we niet gelijk met de PR visa aanvraag beginnen. Hij moest weer eerst een jaar werken. We hadden heel veel geluk want na 7 maanden hadden we al onze pr visa. Augustus 2003 aangevraagd en Februari 2004 hadden we de visa in onze paspoorten. Mijn man zit in de trouwensin de IT. We hadden de police check in Juni 2003 zelf al gedaan en Health check hadden we December 2003 gedaan. We hoefden geen IELTS te doen.

We wilden iets anders proberen dan Sydney (we kunnen altijd nog terug hier heen). We zaten te wikken en te wegen tussen Perth en Melbourne en het is Melbourne geworden. Onderandere omdat daar meer banen zijn voor mijn man en het minder ge-isoleerd is. Ook hebben we daar verschillende kennissen wonen die het daar geweldig vinden. Ik hoop alleen niet dat het te koud is in winter want de huizen zijn daar niet zo goed ge-isoleerd en ik heb een hekel aan kou.

Als je vragen hebt ben je van harte welkom.

Carla
 
Hoi Carla,

Welkom op het forum! Zo te "horen" hebben jullie al een behoorlijke ervaring opgebouwd m.b.t. het wonen in het buitenland. Met je ervaringen zul je waarschijnlijk een hoop mensen op het forum kunnen helpen. Ik hoop in ieder geval dat jullie komende emigratie wat beter uit pakt en dat je je hier op het forum thuis zult voelen.
 
Welcome!!

Jeetje, wat een verhaal! :D
En ik bedoel niet de lengte, want daar kan ik ook wat van... :D

Ik heb dat vaker over Auckland gehoord (van Podgypossum, van het britishexpats forum. Zij is nu verhuisd naar Adelaide...)

Melbourne klinkt idd het beste voor IT werk en als je er kennissen hebt, dat scheelt een hoop: werk en vrienden!
Wel een beetje koud ja, maar dat kan het 's avonds/'s nachts in de winter in Perth ook worden zonder isolatie/verwarming.
Daar zie ik een beetje tegen op. Ik koop sowieso een elektrisch kachel ding voor de badkamer, en misschien elektrische dekens...

Nou, succes ermee, en blijf posten :D
 
hoi,

zo je hebt inderdaad een hoop ervaring met reizen en wonen in een nieuw land. Wij gaan ook in melbourne wonen, en volgens mij kan het daar inderdaad best wel koud worden, maar gelukkig nietc zo koud als hier in nederland. Hoe vinden je kinderen het, mijn vriend heeft ook een dochter, maar die blijft hier wonen en we willen haar 1 keer per jaar over laten komen. En als ze wat ouder is en ze wil bij ons wonen is dat geen probleem.
 
jeetje,

Wat heb jij allemaal mee gemaakt. Gelukkig jullie goed uit gekomen.

Hartleijke welkom, als vraag of iets kwijkt willen. Wij zijn hier voor.

Gr
Badri :)
 
Welkom op het forum Carla!

Simone said:
Melbourne klinkt idd het beste voor IT werk

Hhmmm, toch hoop ik dat ze ook in Perth wel wat mensen in de IT kunnen gebruiken. Ik ben straks namelijk afgestudeerd in de informatica... :roll:

Hoewel het natuurlijk altijd mogelijk is om naar de oostkust te verhuizen voor een baan, hoop ik echt dat het niet nodig zal zijn.

Groeten,
Sander
 
Hi

Ik hoop dat je overtocht goed verloopt.

Ik wilde je even laten weten dat er twee Nederlands talige speelgroepen (0-5) zijn in Melbourne, zie www.geocities.com/thedutchplaygroup.
Gezellig voor jouw en de kinderen.

Veel geluk in Melbourne.
Sidonia :)


PS. De kou valt best wel mee hoor!
 
Sander said:
Hhmmm, toch hoop ik dat ze ook in Perth wel wat mensen in de IT kunnen gebruiken. Ik ben straks namelijk afgestudeerd in de informatica... :roll:

Hoewel het natuurlijk altijd mogelijk is om naar de oostkust te verhuizen voor een baan, hoop ik echt dat het niet nodig zal zijn.

Groeten,
Sander

Ahh, er is vast wel wat :p

Misschien is het juist een voordeel dat je net bent afgestudeerd, dan weet je de laatste ontwikkelingen etc!

Melbourne en Sydney zijn gewoon beter omdat die groeter zijn, en daar vaak de hoofdkantoren zitten, maar er is ook vast en zeker IT werk in Perth hoor!

:)
 
"Sander said:
Hhmmm"]
Ik doe op het moment ook "iets" met computers :wink:, maar ik ben eigenlijk docent biologie. Omdat het moeilijker voor mij is om als IT-er naar Australië te gaan heb ik besloten om het te proberen als docent. Zoals ik het begrepen heb, is het redelijk moeilijk om een goede baan in de IT te krijgen (zeker in Tasmanië). Ik hoop dat het je gaat lukken, maar ja, als je eenmaal je visum hebt, mag je alles doen wat je wilt (tenzij je voor een sponsored visa gaat).
 
Tsja, het zal denk ik niet meevallen. Maar ik ga binnenkort maar vast eens op zoek naar een recruitment- dan wel job-agency-achtig iets. Volgens mij zijn er enkele gespecialiseerd in IT etc. Kan ik die al vast eens mailen/cv sturen.

Uiteindelijk maakt het mij niet uit als ik een baan op een ander gebied vind, maar het zou wel leuk zijn als die ook een beetje op niveau is....heb tenslotte niet voor niets 5 jaar gestudeerd ;)
 
Het zal niet eenvoudig zijn om een baan in de IT te vinden. Mijn man is al begonnen met solliciteren. Hij heeft 1 afwijzing gekregen. Voor die baan had hij de goede ervaring, maar ze hadden over 100 CV's gekregen in ongeveer 3 dagen. Ze preferen dan natuurlijk iemand die al in Oz is en het liefst een Australier.

Voor een andere baan (ook meer dan 100 reacties) is hij al door de eerste ronde heen gekomen. Vingers maar gekruist houden.

Volgens zijn contacten begint de markt wel heel langzaam aan te trekken.

Voor IT zijn Melbourne en Sydney het beste natuurlijk. Perth heeft een veel kleinere markt.

Onze ervaring is dat je niet zomaar overal je CV naar toe moet e-mailen. Er is een overvloed aan mensen die een baan zoeken in de IT. Je moet opvallen, dat doe je niet met gewoon een e-mail zenden. Je moet minstens persoonlijk contact opnemen via de telefoon. Het is ook beter om direct op een advertentie te reageren.

Voor mij als verpleegkundige (en al geregistreed in Oz) zal het heel eenvoudig zijn om een baan te vinden. Daar kunnen we wel van rond komen de eerste maanden.
 
De IT-markt lijkt inderdaad weer aan te trekken.
http://careerone.com.au/newsviews/story/0,8523,9012124-22554,00.html

Maar zonder ervaring, van afstand... Dat wordt moeilijk. Daarbij komt dat je uni hier heel belangrijk is. Ik ben van een NL uni, en dat vinden Australische collegae heel moeilijk, want dat past niet in een goed/slecht hokje.
Je moet je ook realiseren dat de arbeidsmarkt hier wat flexibeler is dan in Nederland. Dat heeft voordelen, maar het betekent ook dat recruiters wat minder ver vooruitkijken. Als je een superman CV hebt, zijn ze natuurlijk heel geinteresseerd, maar zodra je "volgend jaar" zegt, is het "okay, tot dan".
Als je nog op een working holiday visum kunt komen, is dat een goede insteek. Working holiday is namelijk niet alleen fruit plukken, maar ook banen dichter bij je niveau en opleiding, waaronder zeker IT. Dan kun je wat ervaring en contacten opdoen, en hebben recruiters en potentiele werkgevers een herkenningspunt.

- Juul
 
juul said:
Als je nog op een working holiday visum kunt komen, is dat een goede insteek. Working holiday is namelijk niet alleen fruit plukken, maar ook banen dichter bij je niveau en opleiding, waaronder zeker IT. Dan kun je wat ervaring en contacten opdoen, en hebben recruiters en potentiele werkgevers een herkenningspunt.

Ha Juul, bedankt voor die link en de info.
Ik _kan_ op een WHV gaan, maar ik zal gaan voor een spouse visum. Wat volgens mij alleen maar voordelen heeft aangezien ik dan niet gebonden ben aan die drie maanden limiet.
Wat betreft universiteit en goed en slecht....tsja, daar kan ik weinig aan doen. Ik weet wel dat volgens een internationale waardering van de top 500 universiteiten ter wereld de universiteit van Utrecht (waar ik studeer) hoger staat aangeschreven dan welke universiteit in Australie dan ook...maar ja dat zijn slechts lijstjes.

Verder vind ik het niet erg om op een lager niveau in de IT te beginnen, zolang ik maar mogelijkheden heb om door te groeien! Een superman CV heb ik (nog ;) ) niet. Maar wel een redelijk indrukwekkende cijferlijst, al heb ik geen idee of daar uberhaupt naar gekeken wordt. Daarnaast heb ik nog wel wat kleine wapenfeitjes, ik hoop dat ik hiervan een aantal dingen nog op papier kan krijgen.

Sander
 
Spouse visum klinkt beter, enig voordeel van WHV is dat je het kan gebruiken terwijl je wacht op het echte visum.

Wat betreft je alma mater, het gaat meer op gevoel (zeg maar vooroordelen;-) dus lijstjes maken niet uit. Wat goed wordt bevonden verschilt ook per vakgebied.

Voor graduates wordt zeker (en vooral) naar cijferlijsten gekeken, zo gaat het in ieder geval in mijn bedrijf. Grote bedrijven (banken, Telstra) huren ieder jaar een sporthal om 1000 graduates een test te laten doen. Dat lijkt me in jouw voordeel. Het kan helpen als je niet alleen een cijferlijst hebt, maar ook een percentage (zoals "top 5% van je jaar"). Maar het NL systeem (toen ik studeerde;-) is daar niet zo op ingesteld.
 
Back
Top