Met WHV vertrekken en hopelijk binnen een jaar overzetten naar 457

PeterWillemijne

New Member
Hallo allemaal,

Wij (25 en 26) zijn beide recentelijk afgestudeerd (werktuigbouwkunde en bouwkunde) en willen dolgraag naar Australie vertrekken. De afgelopen maanden hebben we geprobeerd om vanuit Nederland een baan te vinden, maar dit is helaas nog niet gelukt. Omdat we toch erg graag nu willen vertrekken, willen we met een WHV naar Melbourne verhuizen en van daaruit verder zoeken naar een geschikte baan en dus een sponsor, zodat we in aanmerking komen voor een 457 visum. We zouden in Melbourne graag een huis huren, maar we hebben nergens kunnen vinden of dit mag. Ook willen we graag weten of we een enkele reis ticket kunnen boeken of dat een retour verplicht is. Is er iemand dit hier antwoord op kan geven? Zijn er ook mensen die dit ook op deze manier hebben gedaan? Wat zijn jullie ervaringen? Hoe hebben jullie het bijvoorbeeld met de zorgverzekering geregeld? Is toch best een rare situatie dat je wil vetrekken voor minstens een aantal jaar en misschien wel permanent, maar dat het ook kan mislukken en dat je na een jaar weer terug moet. Heeft er iemand nog tips voor het vinden van een 'echte' baan? Of andere handige informatie voor voorbereidingen (met het oog op de 457) die al in Nederland gedaan kunnen worden. Een WHV is in principe toch in een aantal weken binnen? Alle nuttige tips, informatie en ervaringen zijn welkom!
 
Oh ja.. wat we ons ook nog afvroegen.. dingen zoals een bankrekening openen en een tax nummer verkrijgen is dat goed zelf te doen als je daar bent of is het handig om dat van hieruit al door een of andere organisatie te laten regelen? En wat zijn de eventuele kosten hiervan. We hebben een aanbieding gezien voor Melbourne waar je je WHV krijgt, plus bankrekening, plus tax nummer, plus 4 overnachtingen en een sim kaart voor 250 euro. Klinkt op zich best aantrekkelijk, maar als het nou makkelijk zelf te regelen is dan doen we dat wel!
Again: hopelijk kan iemand ons verder helpen! Thanx!
 
bankrekening kan je nu al regelen maar is net zo makkelijk in Australië te doen, tax nummer kan pas in Australië. op deze site hebben ze ook nogal eens leuke aanbiedingen.

Veel plezier met uitzoeken
 
Die 250 euro kun je je makkelijk besparen. Als je je onzeker voelt over het regelen van de door jullie benoemde dingen dan zou ik het zeker doen, anders kun je alles makkelijk zelf doen.

- WHV: zul je niet van hen krijgen, moet je zelf aanvragen en betalen. Wat zij hier bedoelen is dat (afhankelijk van het vliegveld waar je aankomt) je in sommige gevallen naar de lokale 'aussie ambassade' moet om een sticker te halen. Kom je echter aan in Sydney dan kun je deze sticker vaak al op het vliegveld halen (afh. van of de desk op dat moment wordt bemand of niet).

- bankrekening openen: gewoon een bank binnenlopen met 100 pnt aan ID en een bankrekening openen.
- TFN kun je -zodra je in Australie bent geland- online aanvragen. Het duurt zo'n 3 weken voordat je je nummer ontvangt. Dus hoe sneller je 'm naar aankomst aanvraagd, hoe sneller je 'm hebt (dus gelijk dag 1 doen).
- sim kaart.. in elke supermarkt kun je er 1 kopen. Als je 'm zelf koopt heb je nog keuze uit provider, anders zul je er gewoon 1 krijgen.

Ik vind 250 euro veel geld. Soms bieden ze nog een dagje 'uit' erbij aan (dat je ergens met z'n alleen gaat sightseeing). Overnachting: ga uit van ong. 25 pp/pn. In de steden is het ietsje duurder.

Succes!
 
- Ook willen we graag weten of we een enkele reis ticket kunnen boeken of dat een retour verplicht is. Is er iemand dit hier antwoord op kan geven? Zijn er ook mensen die dit ook op deze manier hebben gedaan? Wat zijn jullie ervaringen? Hoe hebben jullie het bijvoorbeeld met de zorgverzekering geregeld? Is toch best een rare situatie dat je wil vetrekken voor minstens een aantal jaar en misschien wel permanent, maar dat het ook kan mislukken en dat je na een jaar weer terug moet. Heeft er iemand nog tips voor het vinden van een 'echte' baan? Of andere handige informatie voor voorbereidingen (met het oog op de 457) die al in Nederland gedaan kunnen worden. Een WHV is in principe toch in een aantal weken binnen? Alle nuttige tips, informatie en ervaringen zijn welkom!
[/quote]

Een aantal antwoorden (please double check want ik weet niet alles 100% zeker)

- je mag op een WHV met een enkeltje het land binnen. Wees wel voorzichtig met dat je bij binnenkomst niet gaat zeggen dat je eigenlijk wilt blijven..
- je kunt op een WHV volgens mij gewoon een huis huren. Ik denk dat het probleem eerder is dat mensen op een WHV vaak kortstondig huren en ze dus bij het zien van een WHV je bij voorbaat afwijzen. Daarnaast moet je vaak ook een 'huur geschiedenis' afgeven. Dus brieven van mensen van wie jij eerder hebt gehuurd met een verslag van wat voor soort huurder jij bent.
- Een WHV is idd in principe binnen een aantal weken (lees: soms al binnen 10 minuten) binnen. Dit hangt echter enorm af van de antwoorden die je geeft zoals het soort werk wat je wilt gaan doen (in de zorg e.d. dan moet je medicals ondergaan), je reisverleden (3e wereld landen?) etc..

Succes!
 
Over een WHV en de mogelijkheid om te blijven kan ik je geen tips geven.
Waar ik je wel wat tips over kan geven is het het huren van een huis in Melbourne....
Op een WHV redelijk in het centrum, sorry maar helaas dat gaat je gewoon niet lukken. Zie het maar zo, als huurbaas heb je de keuze, of 2 mensen met een een tijdelijk WHV en een baantje van X uur, of mensen met een fulltime baan en een vast contract.
Shared housing dat zal wel lukken, maar ik weet niet of jullie dat willen.

Mag ik zo vrij zijn te vragen wat jullie opleiding is? Ik weet dat dit allemaal een beetje negatief klinkt wat ik schrijf, maar het vinden van een 9-5 baan is nog niet zo makkelijk en helemaal niet op een tijdelijk visa. Zo'n visum heeft ook nog eens een nadeel dat je max 6 (?) maand voor 1 werkgever mag werken. Kortom tenzij je een opleiding hebt waar hier dringend tekort aan is zal het wel eens moeilijk kunnen worden, helemaal omdat jullie beiden willen werken.

Nou even een positieve noot! Hou die 250 lekker in de zak, en regel het allemaal zelf. Sim prepaid koop je op elke straathoek. Bankrekening openen is ook een koekje als je dat een van de eerste dagen regelt want dat wordt die 100 punten regel wat minder streng gerekend. Zorg dat je een GPO als adres gebruikt, kan je mooi de eerste tijd je post ophalen zonder telkens een adreswijziging door te geven. Medicare card, is ook eenvoudig aan te vragen etc etc.
Deze zaken zijn dus allemaal vrij eenvoudig en snel te regelen en goede tips kan je waarschijnlijk beter op een backpackers site vinden.

Mocht je nou iets niet geregeld kunnen krijgen zonder hulp van iemand met een permanente verblijfsstatus, je mag altijd een PB-tje sturen.

Succes!
Chantal
 
Bedankt voor de tips tot nu toe!

Jammer om te horen dat het waarschijnlijk lastig wordt om te huren in Melbourne. Op zich hoeven we niet helemaal in het centrum, misschien dat dat nog wat helpt.. En wellicht ook dat we best bereid zijn om een contract voor meerdere maanden (evt meer dan 6) te tekenen? We willen namelijk voorlopig in Melbourne blijven om van daaruit een baan te zoeken. Shared housing is idd niet echt de bedoeling... Heeft iemand anders wel positieve ervaring met een huis huren?
Gelukkig hebben we wel een veel gevraagde opleiding. Peter is mechanical engineer (60 punten op de lijst) en Willemijne heeft in Nederland bouwkunde (Architecture Building and Planning) gedaan dus is in principe building engineer, maar dat zit waarschijnlijk allemaal wat anders in elkaar in Australie. De master specialisatie was physics of the built environment maar we hebben nog geen vacatures gezien die hierbij aansluiten. Exhibition design, interior design etc is ook iets wat Willemijne graag wil doen en daar vragen ze vaak om Architecture of Interior design, dus dat maakt ook nog wel kans misschien. Gelukkig is het voorlopig voldoende als 1 van ons een sponsor vindt, want dan mag de ander ook blijven en dan is het vinden van een baan misschien ook makkelijker, omdat een werkgeven niet hoeft te sponsoren.
Als bankrekening e.d. zo makkelijk zijn te regelen doen we dat wel zelf idd. In die 250 zat wel ook de kosten voor WHV, dus eigenlijk nog maar 80 euro voor de andere zaken, maar wel ook inclusief 4 overnachtingen, vandaar de overweging.
 
Toevoeging aan de mail van Chantal: toen ik aan het backpacken was heb ik na 2 weken werk zoeken Melbourne verlaten. Voor backpackers in Sydney en Melbourne is het lastig werk vinden (tenminste voor veel uren). Ook hier geldt weer.. iemand die al een permanent visum heeft zal de voorkeur boven WHV krijgen. In het hostel waar ik zat waren veel mensen op zoek naar een baan en weinig hadden er 1.

Ik ben het dus met Chantal eens dat als geen van jullie beide een beroep heeft waar een tekort aan is in Melbourne, het misschien heel moeilijk gaat worden.

Maak voor jezelf bijv. de afspraak dat je het een maand de tijd geeft, als je dan nog niks hebt dat je dan naar een andere stad gaat ofzo. Mbt het huren van een huis voor langere tijd zou ik dus eerst gewoon even afwachten hoe het qua werk gaat lopen.

Daarnaast, en ook Chantal geeft dat ook aan, mag je op een WHV maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever werken.

Succes!

Edit: jullie hadden al op het berichtje van chantal gereageerd toen ik nog aan het typen was. Ik heb jullie vorige berichtje dus niet gelezen.
 
Ik ben niet zo bang dat jullie geen geschikte baan kunnen vinden als jullie een permanent visum hebben! Alleen dat tijdelijke maakt het moeilijk om de kans te krijgen om je te bewijzen.

Met huren heb ik zelf niet echt veel problemen ondervonden. Maar iets voor 6 maanden vast zetten is bijna iets wat minimaal vereist is. Het eerste jaar in een nieuw huis/appartement is het zelfs veelal 1 jaar. Overigens is voor 6 maanden tekenen nog geen garantie dat de huur daadwerkelijk wordt betaald. Je kan als backpacker want dat ben je op een WHV immers zo het land verlaten.

Ik heb de eerste 6 maanden in Melbourne in een Hostel gewoond, weliswaar telkens weg voor een paar weken omdat ik toch wat wou zien. Maar mijn spullen bleven daar grotendeels gewoon achter en ik keerde daar vaak voor weken weer terug. Was namelijk aan het wachten totdat mijn vacature door de overheid werd goedgekeurd en geplaatst. Ook ik heb veel backpackers gezien die geen of slechts een paar uurtjes werk per week konden vinden. Zelfs iemand ontmoet en nog steeds contact mee, die lerares in Londen was, haar baan na 5 jaar had opgegeven en op zoek was naar een baan in Melbourne. Op een WHV met haar PR aanvraag al lopend. Alle onderwijs instanties hadden haar goedgekeurd en toch als lerares, Engels, Duits of Frans kon ze geen werk vinden...

Waarom gaan jullie niet gewoon eerst een paar maanden reizen en niet werken?

Nogmaals ik probeer niet jullie droom te verpesten!
 
Het idee is eigenlijk dat we het jaar wat we in Australie mogen zijn met een WHV benutten om (voor 1 van ons) een baan/sponsor te vinden zodat we daarna op een 457 kunnen blijven. Het is gebleken dat voor ons in Melbourne de meeste vacatures zijn, vandaar dat we daar voor langere tijd willen blijven. In de tussentijd zullen we ook wat backbackers baantjes proberen te vinden (met veel moeite dus begrijp ik) om de kosten wat te drukken, maar we hoeven dit niet perse allebei fulltime te doen, want dan hebben we geen tijd meer over om te solliciteren en natuurlijk ook te genieten!! Mocht het nou na 10 maanden ofzo blijken dat er niet enig vooruitzicht is op een sponsor en dat we dus binnen twee maanden terug moeten, dan gaan we die laatste twee maanden gebruiken om ook de rest van het land te zien en er nog wat van te maken! Als we nu hier 12 maanden werkervaring zouden hebben zouden we in aanmerking komen voor skilled migration, maar omdat we daar niet op willen wachten willen we eerst dit proberen en dan kan dat andere altijd nog.. nadeel is dus alleen dat het zo lang duurt. Op deze manier hebben we er iig alles aan gedaan om onze droom nu al waar te maken!
 
voor je naar australie gaat moet je een assessment doorstaan. een van de eisen van die assessment is dat je aantoonbaar een jaartje ergens eerder hebt gewerkt. dus als je eerst op WHV gaat en dan probeert om te zetten zul je toch eerst een jaar terug moeten.
 
Back
Top