Buiten het partnervisum om zijn die drempels o.a.: officieus een steeds hoger benodigd aantal punten moeten hebben, een verplichte job offer, een maximaal niveau engels behalen, van TR naar PR onder voorbehoud van een niet misselijke inkomenseis, minder punten toegekend krijgen als je met een partner komt en meer als je single bent, minimaal aantal maanden wonend en werken in een staat om dan van TR naar PR te gaan, bijna onmogelijke eisen die gesteld worden aan het bedrijf wat jou wil sponsoren, alleen mogelijk wanneer je aan een uni hebt gestudeerd in die staat....
Dit soort dingen maken het lastig om een PR te kunnen aanvragen / najagen. Daarnaast is er zeer weinig informatie beschikbaar rondom de visumuitgaves (zowel rondom de EOI invites als de grants), waardoor je als fanatiek kandidaat toch maar weer die soms betaalde EOI's gaat indienen en geld in het laatje brengt. Voor alle eerlijkheid zouden ze dit wel wat gestroomlijnder en transparanter kunnen vormgeven, zodat je kunt bedenken of het überhaupt zin heeft om een EOI in te dienen of dat je alleen de staat sponsort zonder vervolgens ooit nog iets te horen. Overigens geldt dit niet voor alle staten hoor, dat ze geld vragen voor een EOI. Maar dan nog, als je die inschatting zou kunnen maken dan zou je dus jezelf ook kosten kunnen besparen voor een skills assessment, engelse toetsen, vertalingen etc.
En dan heb je nu nog covid! Maar dat is gewoon domme pech. Logisch dat onshore kandidaten en critical occupations voorrang krijgen, maar dat maakt het NOG lastiger voor offshore kandidaten om überhaupt een skilled visum te bemachtigen.