Hallo Katharina,
Welkom! Ja, jouw verhaal en vragen passen wel helemaal in mijn straatje! Thanks for tagging,
@afterbang
Zes jaar geleden heeft mijn man me met net zo'n baanaanbod overvallen als jouw man, dus ik snap helemaal wat er nu allemaal op je af komt. Wij zijn in Sydney begonnen en twee jaar geleden naar Brisbane (nou ja, in de buurt van) verhuisd. Wij waren allebei nog nooit eerder in Australië geweest, dus voor ons was het voor allebei nieuw. Mijn man is toen eerst een half jaar vooruit gegaan om alvast wat te oriënteren en huis en auto ed. te regelen, voordat ik met de kinderen en onze huisraad volgde.
Zoals
@StefanH als zei, Brisbane is wel groot, maar niet gigantisch. Ik vind het zelf wel een mooie stad, mix van modern en mooi opgeknapte historische gebouwen en het heeft leuke trendy uitgaansgebieden, maar het mist de uitstraling van een wereldstad die Sydney bijvoorbeeld wel heeft. Om te wonen vind ik Brisbane veel fijner, alleen al omdat de huizen hier nog enigszins betaalbaar zijn en het klimaat is hier ook lekkerder (warmer in de winter). De twee grootste vragen zijn in het begin waar jullie moeten gaan wonen en wat voor (en welke) school voor de kinderen je moet kiezen. Kort door de bocht is het type school een keuze tussen public en private. Dit zegt niets over de kwaliteit van het onderwijs. Er zijn goede en slechte public scholen en goede en slechte private scholen. Het grote verschil zit hem vooral in het aanbod van buitenschoolse activiteiten (meestal sport) en eventueel godsdienst. Private scholen zijn voornamelijk pretentieus en duur. Vaak hebben ze mooi aangelegde grasvelden, rugbyvelden (de grote sport hier in Queensland), zwembad en een boarding house voor studenten die van buiten de stad komen. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Voor Nederlandse begrippen zijn deze bedragen toch wel astronomisch hoog. Verder zijn private schools vaak alleen jongens- of meisjesscholen en veel strikter en formeler in hun schooluniform (colbertjes en zo). Public scholen zijn staatsscholen en zijn vergelijkbaar met onze scholen hier in Nederland (bijna ook altijd gemengd, jongens en meisjes). Ze hebben een zgn. catchment, dat wil zeggen dat je in een bepaald gebied moet wonen om te worden toegelaten tot een school. Het spreekt vanzelf dat een public school in een arbeiders wijk een hele andere uitstraling heeft dan een public school in een goede buurt, dus er zit een groot verschil in die scholen. Persoonlijk zou ik zelf veel liever gaan voor een public school in een goede wijk ipv een private school (als je dat al kan en wilt betalen). Een internationale school zou handig kunnen zijn als jullie jongens eventueel later in Nederland willen gaan studeren, maar zover zijn jullie nog lang niet. Voorlopig moeten de jongens eerst Engels leren en dat gaat snel zat (enkele maanden). Overigens heeft een aantal scholen (high schools) ook een internationaal programma, waar je een internationaal erkend diploma kan halen. De Duyfkenschool is inderdaad een Nederlandse school, waar kinderen op woensdagmiddag twee uurtjes les krijgen in de Nederlandse taal. Er zijn drie niveau's in beheersing van Nederlandse taal en verder is er natuurlijk lesaanbod wat bij de leeftijd past. Verder worden er veel activiteiten georganiseerd wat gerelateerd is aan de Nederlandse cultuur (Sinterklaas en zo).
Wat een baantje voor jou betreft, als je hier wilt lesgeven moet je over het algemeen als leraar geregistreerd zijn bij Queensland College of Teachers (
http://qct.edu.au/registration). Maar als ik jou was zou ik het eerst eens even aankijken. Emigreren kost nogal wat energie en ik heb er toen voor gekozen om er voor de kinderen te zijn in de beginperiode en als je dan gelijk een drukke en stressvolle baan er bij hebt kan dat best zwaar zijn. Ik kom zelf ook uit het onderwijs en heb nu een casual baantje als teacher aide op een high school (Hoewel ik nu ook in het proces zit van registratie als leerkracht). Ik ondersteun leraren met onderwijs aan special need kinderen (zowel lichamelijk gehandicapte kinderen als moeilijk lerende en moeilijk opvoedbare kinderen). Voordeel hiervan is dat ik maar vijf uur per dag werk en als ik 's middags de deur achter me dicht trek, ben ik ook klaar. Misschien is dat een idee voor jou? Overigens vragen ze bij de Duyfkenschool ook regelmatig leerkrachten, maar dat is natuurlijk maar twee uurtjes per week. Ik denk wel dat ze blij zullen zijn met een extra leerkracht.
Als je verder nog vragen hebt bv. over welke buurten leuk zijn om te wonen, vraag maar raak. Hoe specifieker, hoe beter. Ik heb destijds eindeloos rondgekeken op
www.realestate.com.au of
www.domain.com.au en google maps (streetview).
Wanneer zijn jullie van plan te verhuizen als het doorgaat? Gaan jullie hier nog eerst heen op vakantie om rond te kijken? Wij hebben dat destijds niet gedaan, omdat het toch moeilijk is om in een korte tijd een reële indruk te krijgen en het eigenlijk ook niet echt een vakantie is. Maar als jullie besluiten om het wel te doen, zijn jullie welkom om het leven in Oz/Queensland bij een kopje koffie of een glaasje wijn/biertje te bespreken (en wij vertellen niet alleen de positieve dingen hoor!) Succes met alles!