RPL

Sjacka

XPdite Sponsor
Kan iemand mij vertellen wat vertellen over zijn/haar ervaringen met het schrijven van een RPL?

Moet ik de inspanning vergelijken met het schrijven van een afstudeerscriptie? Ik heb nog geen flauw idee!

Bedankt

Jack
 
Hi Jack,

Wij hebben onlangs een rpl geschreven, althans, mijn man heeft er een moeten schrijven en ik heb waar mogelijk geholpen (ideeen over invulling punten en vertaling). Een hele klus waar een hoop tijd in heeft gezeten. Waar kan je aan denken, hm... Kijk mijn man is een prater, geen schrijver, dus bloed, zweet en tranen. Ik denk als je een beetje een schrijver bent en een goed Engels kan schrijven, is het beter te doen. Minder dan een afstudeerscriptie, maar het vergt wat van je geheugen. 
Wij hebben hem vertaald en naar Austtralische vrienden gestuurd om de OZ jus er overheen te gooien en stijl-en spelfouten er uit te filteren en het te professionaliseren.
Tip: oppakken en doorgaan. Niet een weekje aan de kant leggen, want dan wordt het een slepende kwestie. Ik heb verhalen gehoord van mensen die er een jaar mee bezig zijn geweest. Search (button) en gij zult vinden...

Succes en bij vragen gewoon hier stellen.
 
Hey Sjacka,

Ik wil je niet demotiveren maar het is echt een flinke klus. Ik heb er ca 1.5 maand over gedaan om het pak papier te schrijven, de referentie brieven bij elkaar te krijgen, de project verslagen, source code toe te voegen etc. Je moet de RPL schrijven aan de hand van de CBOK (de 'Core Body Of Knowledge'); de totale set vaardigheden -verdeeld over een aantal categorien- die horen bij een beroep / opleiding in de IT. Het hangt een beetje van het beroep af welke vaardigheden en categorien precies betrekken op jou hebben. Het punt is dat je de RPL zo moet schrijven dat je aantoont dat je kennis hebt van deze vaardigheden, in hoeverre je dat in de praktijk hebt gebruikt, wat je er van hebt geleerd, etc. Dit moet je dan verduidelijken aan de hand van twee project verslagen (ik heb er drie geschreven voor de zekerheid) en eventueel source code (heb ca 20 pagina's source code toegevoegd).

Een tip, schrijf zelf de referentie brieven en laat ze onderteken. Dit omdat ze aan moeten sluiten op je RPL en duidelijk moeten maken of je in full-time of part-time dienstverband hebt gewerkt (dat is van belang voor het berekenen van de werkervaring).

Ik wens je iig veel suc6 met de klus!
 
Het is al op meerdere plaatsen op het forum vermeld, maar de volgende web site is zeer nuttig als je nog aan het begin staat: http://www.rplhelp.co.uk

Succes.
 
Nouja, ik ben web developer dus ik programmeer/develop met name en ik heb een RPL assessment ingezonden voor ASCO 2231-17 (Applications and Analyst Programmer). Om mijn programmeer vaardigheden te verduidelijken (lijkt me vrij essentieel voor een developer) heb ik ook ca 20 pagina's source code bijgesloten inclusief wat extra uitleg over wat voor code het precies betreft. Ik vind (bijvoorbeeld bij sollicitanten) source erg belangrijk omdat je er een goede indruk van kan krijgen over de gedachtegang van een developer, het probleem oplossend vermogen, de kennis van de taal, de gestructureerdheid en de manier van documenteren (heel belangrijk). Vandaar dat ik dus source heb bijgesloten. De assessing officer kan zich dan, samen met de rest van de RPL (want programmeren is natuurlijk niet het enige dat belangrijk is), een goed beeld vormen van je skills. Je kan tenslotte wel mooi beschrijven wat voor projecten je allemaal hebt gedaan; maar als je ook daadwerkelijk kan laten zien dat je het goed onder de knie hebt dan heb je denk ik al veel gewonnen :)
 
[quote author=slatsr link=topic=8056.msg105072#msg105072 date=1198009310]
Het is al op meerdere plaatsen op het forum vermeld, maar de volgende web site is zeer nuttig als je nog aan het begin staat: http://www.rplhelp.co.uk

Succes.
[/quote]

Nou, ik vind hem eigenlijk een beetje shabby. Sowieso had deze RPL geen raakvlak met mijn werkzaamheden; maar belangrijker, deze persoon heeft 1.5 jaar over zijn RPL gedaan. Lijkt me nou niet het meest ideale voorbeeld ;)
 
[quote author=slatsr link=topic=8056.msg105072#msg105072 date=1198009310]
Het is al op meerdere plaatsen op het forum vermeld, maar de volgende web site is zeer nuttig als je nog aan het begin staat: http://www.rplhelp.co.uk

Succes.
[/quote]

Jah, dacht ik ook, maar heb er eigenlijk niets aan gehad. Ik heb er wat vragen gesteld, maar nooit wat op gehoord. Misschien meer voor techneuten en niet voor IT managers?

4NP: Voor mijn beeldvorming als niet techneut. Je hebt broncodes toegevoegd met uitleg wat de code is? Bedoel je dat je die zelf hebt geschreven en dus meegezonden om te laten zien wat je hebt gedaan? Sorry hoor voor al die vragen, maar ben even nieuwschierig.

Overigens Jack was ik er vanuit gegaan dat je al wat info had (Cbok etc.)
 
Oh jee, ik wil graag de optimist zijn. Maar het RPL was bij ons toch even lastiger dan wij in eerste instantie dachten.  :shock:

Bij ons heeft ook mijn vriend de RPL moeten schrijven. Hij is ook niet zo'n schrijver en had er alleen echt de weekenden tijd voor en ik moet eerlijk zeggen, behoorlijk boekwerk hoor..pffff.
Ik denk dat hij er echt wel 2 maanden mee bezig is geweest. Je moet echt gaan graven in oude projecten en dan uitleggen wat je geleerd hebt van dat project enzo. En ik kon helaas ook niet echt helpen, want wat weet ik van zijn werkverleden.
Bij ons koste het ook erg veel tijd om referentie-letters te krijgen van EX-werkgevers, dit terwijl hij ze zelf geschreven en aangeleverd hadden. Maar dat zal gelukkig per werkgever verschillen.

Verder ondanks mijn vriend zijn goede engels, toch alles laten nalezen door een engelse vriend die ook in t vak zit .

Ach, het is allemaal de moeite...en als je eenmaal de okay hebt ben je helemaal blij.

Let goed op dat je echt alle regeltjes volgt waar ze om vragen. Mijn vriend had niet gelezen dat je in je referentie-brief Full of part time in dienst moest vermelden (na al die boekwerken schrijven ;-) ). Het stond wel in zijn CV, maar dat is niet voldoende echt stom....we weten het, maar ja hoppa..... request for more information....met als gevolg dat wij nu ruim 2 maanden vertraging hebben opgelopen.

Succes met alles  :up:
 
[quote author=Dijnnas link=topic=8056.msg105075#msg105075 date=1198009706]
4NP: Voor mijn beeldvorming als niet techneut. Je hebt broncodes toegevoegd met uitleg wat de code is? Bedoel je dat je die zelf hebt geschreven en dus meegezonden om te laten zien wat je hebt gedaan? Sorry hoor voor al die vragen, maar ben even nieuwschierig.
[/quote]

Ik heb als bijlage inderdaad de broncode van een x aantal classes toegevoegd met vooraf een korte uitleg wat precies de functionaliteit van de betreffende class was en hoe hij in het grotere plaatje paste. De uitleg was ook aanwezig omdat de broncode die ik had toegevoegd (idd eigen code) afhankelijk was van diverse ander bron- en presentatie code die ik niet heb bijgevoegd (anders zou het een flink boekwerk worden ;) ). Dit om de context te verduidelijken.

Het ging me er puur om te laten zien dat ik genoeg verstand van OO-vaardigheden had, de betreffende taal, standaarden, design patterns, documentatie, logica, en structuur. Extra bovenop de 'gewone' RPL assessment. Netzoals ik bijvoorbeeld 3 project verslagen heb geschreven ipv 2. Een extra stok achter de deur. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat ik een positieve assessment kreeg ;) En dat is dus gelukt :p

Your skills have been assesses to be suitable for migration under 2231-17 of the ASCO Code, being the skilled occupation indicated that you intended to nominate in a General Skilled Migration application.
 
[quote author=Dijnnas link=topic=8056.msg105078#msg105078 date=1198010522]
Bij ons was 2 projectverslagen al een heel gevecht, hahahaha.
[/quote]

Haha, sja, het was wel een enorme klus :p Maar heb jij eigenlijk ook een beroep in de IT, of doe je iets totaal anders?
 
Ik heb een bsc in environmental met als specialisatie water(zuivering). Ik heb 7 jaar voor een waterschap gewerkt en werk nu voor rijkswaterstaat waar ik werk aan de totstandkoming van de tweede maasvlakte en de windmolenparken in zee.
 
Nee, waarschijnlijk ben ik nog niet genoeg thuis in de afkortingen. Is RPL specifiek voor IT-ers? Zo ja dan bedoel ik het CDR.
 
[quote author=tweety link=topic=8056.msg105088#msg105088 date=1198012396]
En je werkt als IT-er??
[/quote]

Goeie vraag want ik begin me nu af te vragen of Sjacka wel in de goeie thread zit haha ;)

[quote author=Sjacka link=topic=8056.msg105090#msg105090 date=1198012857]
Nee, waarschijnlijk ben ik nog niet genoeg thuis in de afkortingen. Is RPL specifiek voor IT-ers? Zo ja dan bedoel ik het CDR.
[/quote]

LOL!  :lol: Je moet dus helemaal geen RPL (Recognition of Prior Learning) doen ;) RPL is alleen voor IT-ers (ACS -Australian Computer Society- als assessing authority)...  Ik zou maar een nieuwe thread starten als ik jou was  :grin:
 
[quote author=4np link=topic=8056.msg105091#msg105091 date=1198012867]
Goeie vraag want ik begin me nu af te vragen of Sjacka wel in de goeie thread zit haha ;)[/quote]

Je kent me....niets dan goede vragen :p
 
[quote author=Sjacka link=topic=8056.msg105086#msg105086 date=1198011990]
Ik heb een bsc in environmental met als specialisatie water(zuivering). [/quote]
Wat voor een opleiding heb je precies gedaan??
 
ik heb de hts milieukunde gedaan, met als specialisatie waterzuivering in delft (hts). Volgens Rob van M2A zou ik als Civil engineer binnen kunnen komen, gezien mijn werkervaring
 
Oh je hebt Rob ingeschakeld, nou die zal je wel op weg helpen  :wink: In ieder geval dus geen RPL dat scheelt een stuk.
 
Back
Top