TAX RETURN!!

Henk J

New Member
Ja ook in Australie  heb je tax. En ook daar kunnen ze het niet leuker maken, wel makkelijker.

Ik zat op een working holiday visum in oz en toen ik mijn tfn kreeg werd ik als non-resident for tax purposes geregistreerd.

Ik heb nu de taxpacks en ben druk bezig dit door te worstelen.

Het schijnt dat ik als Australian resident for tax purposes kan worden aangeslagen, omdat ik 2 maanden in een plaats gewoond en gewerkt heb. Als it zo is, dan is het kassa. Wie weet of dit zo is?

Enne wat houdt de medical levy in? Ik hoef het niet te betalen, maar betekent dit dat er van de tax die je moet betalen er een levy bedrag wordt afgehaal en het tax bedrag omlaag gaat. Dus:

100 dollar tax - 10 dollar med levy exemption = 90 dollar tax te betalen

of

betekent het dat er geen extra bedrag van med levy boven op de tax komt? Dus:

100 dollar tax + 0 dollar med levy exemption = 100 dollar tax te betalen

Wie weet hier meer van en heeft andere suggesties?

Henk
 
Misschien heb je hier wat aan,  http://www.ato.gov.au/ en click on Tax Returns (7e item van boven aan de linker kant). Je kunt je Tax return on-line doen scheelt een hoop geworstel.

Groetjes
Syl
 
Heel vervelen dat belasting betalen. Maar ik betaal liever in Australie belasting dan in Nederland (is net iets goedkoper  :cool:). Linksom of rechtsom zul je belasting moeten betalen. Als je het niet in Australie doet dan zal het in Nederland moeten. Ik dacht dat NL en AU een overeenkomst hebben om te voorkomen dat je dubbel belasting moet betalen. En de Medicare levy is een extra belasting. Als je die niet hoeft te betalen scheelt je dat weer (een beetje) geld.
 
De voordelen/nadelen voor resident of non-reident zijn dat je als resident in een lager tarief zit maar dat je wel medicare (uit mijn hoofd 1% als je mindern dan $100.000 hebt verdiend en een extra 1,5% als je meer dan $100.000 hebt verdiend) moet betalen. Of je resident of non resiedent bent voor tax purp. hangt van een een aantal zaken af. Hoe lang heb je gewerkt hoe lang ben je in Aus geweest. Als je een gezin hebt is iedereen mee gegaan. Was je intentie om lang te gaan etc?

En belasting betalen is niet leuk maar belasting terugkrijgen is wel leuk. Als je maar 2 maanden hebt gewerkt in een belastingjaar kan het soms zijn dat je geld terug krijgt. Ik heb vorige week mijn tax return ingevuld en kreeg heerlijk wat geld terug. Ik zou het programma op www. ato.gov .au ? down loaden dan kun je het zelf uitrekenen.

Australie en Nl hebben verdrag ter voorkoming van dubbele belasting. Je moet dan in een van beide landen je gehele wereld inkomen aangeven en kunt dus een voorkoming vragen voor het deel in het andere land.

Zo dit was wat me even snel te binnen schoot. Succes!
 
Het is erg aardig om te stellen dat je in OZ minder belasting betaalt dan in NL  (dat is nog maar de vraag.....het is afhankelijk van een aantal zaken), maar vergeet niet dat de "services" in NL heel wat hoger liggen.
Met "services" bedoel ik als je ziek wordt, een ernstig ongeluk overkomt of dat je oud en gebrekkig wordt.
Ook daar kun je urenlang over zeuren, maar als je jong en fit bent, dan denk je even niet aan dat soort dingen.

Het eenvoudigst om het uit te leggen is als volgt:
Je hebt een modale baan, zeg je werkt daar 5 jaar en krijg je een ongeluk waardoor je 8 maanden niet kunt werken.
In NL wordt je dus gewoon doorbetaald volgens de ziektewet.
IN OZ wordt je alleen doorbetaald op basis van de vergaarde "ziektedagen", gemiddeld 8 dagen per jaar, en je kunt je vakantie dagen op nemen, daarna , dus zeg maar 1 of 2 maanden, stopt gewoon je loon.

Dus wat zou je moeten doen???? Gewoon je verzekeren in Australia tegen "loss of income", helaas doet dat geen hond, stom, maar zo is het nu eenmaal.
Ik heb meerdere malen hierover geschreven en het is belangrijk dat je aandacht schenkt aan dit soort verschillen.

Nog even iets over medicare, dat is 1.5 percent, en als je een prive verzekering hebt, heeft dit er niets mee te maken, want je betaalt allemaal.
Als je  niet werkt maar je hebt inkomen van rente of zo, dan ook betaal je 1.5 percent medicare en dit is het enige wat je betaalt apart van belasting.  Niet zoals in NL waar je een reeks aan premies dient te betalen.
Dus je betaalt voor je "services"
Cheers
Jan
 
" NL en AU een overeenkomst hebben om te voorkomen dat je dubbel belasting moet betalen"
En je kunt kiezen in welk land je belasting betaalt.
Dit alles zette mij op het verkeerde been. In de praktijk betekent dit alles: je zal nooit meer dan het hoogste bedrag in een van beide landen betalen.
Maar als de Nederlandse fiscus 1000 euro van je wil hebben, en je zegt dat je in Australie al 900 euro heb betaald, dan zegt de NL fiscus: geef mij dan nog maar 100 euro. En andersom.

Het slechte nieuws is dat NL en Australie gegevens uitwisselen.
Het goede nieuws is dat belasting betalen zo ontzettend ingewikkeld kan worden (met als bonus verschillende financiele jaren) dat de belastingdiensten zelf geen zin hebben om er te veel tijd aan te besteden, voor de kleine visjes. En de Nederlandse belastingdienst heeft niet alle gegevens die de Australische dienst wil hebben, omdat de belastingheffing zo anders is.

Tip voor immigranten: als je meer dan $40K verdient (hang me niet op aan het precieze bedrag): neem zo snel mogelijk een goedkope particuliere verzekering alleen voor belastingredenen. (Als je andere redenen hebt, neem dan niet de goedkoopste maar de beste ;-)
 
[quote author=juul link=topic=2676.msg30164#msg30164 date=1128262247]
Tip voor immigranten: als je meer dan $40K verdient (hang me niet op aan het precieze bedrag): neem zo snel mogelijk een goedkope particuliere verzekering alleen voor belastingredenen. (Als je andere redenen hebt, neem dan niet de goedkoopste maar de beste ;-)
[/quote]

Juul,
Zou je dit wat kunnen toelichten? Bedoel je een verzekering tegen ´te betalen belasting´ of zo.. ? Of andere redenen?
M.vr.gr.
Perthpete
 
Je krijgt een korting van 30 percent op de premie van een particulaire verzekering, dwz 30 percent is aftrekbaar van de belasting.
Dit heeft de regering in OZ gedaan om meer mensen in de particulaire verzekering te krijgen.

Ongeveer een derde van alle werknemers in OZ hebben een particulaire verzekering , dit is dus niet afhankelijk van het inkomen (heeft er totaal niets mee te maken).
Het voordeel van een particulaire verzekering is als volgt:
a. je kunt je eigen doctoren kiezen , voornamelijk in het ziekenhuis
b. je kunt zelf je particulaire ziekenhuis bepalen
c. je staat niet op een jaar wachtlijst als je een nieuwe knie of nieuwe heup nodig hebt.

Dit alleen zeer verkort gezegd, voordat er weer slimme burgers allerlei ander voor en nadelen gaan opsommen, want je kunt hier 3 A-viertjes over pennen.

Het is alleen ridicuul dat je ondanks een dure prive verzekering toch nog zelf gedeeltes moet betalen (afhankelijk van behandeling etc), terwijl je op je medikaart (iedereen heeft dit automatisch) en dus in een algemeen (public) hospitaal je niets hoeft te betalen.
Ik vind dit zorgstelsel in Australie daarom helemaal niet goed werken wat de financiele kant betreft, maar ja op een gegeven moment moet je kiezen......
De meeste mensen met een laag of modaal inkomen verzekeren zich niet prive en als je alleen een staatspensioen hebt, boven de 65 dus, dan heb je alles gratis en verzekert zich niemand onder die condities.
Cheers.
 
Hoi Jan, even off topic

Fijn dat je de berichten blijft volgen en er op inhaakt!!!  :up:

groetjes Miranda  :)
 
Bedankt voor je berichtje Miranda.
Ik zit eigenlijk een beetje buiten deze emigratie toestand en ben op deze site zomaar plots in komen vallen een paar maanden geleden.
Ik woon al 26 jaar in OZ, ben al die jaren werkgever geweest  en heb bedrijven opgezet in Melbourne, Fremantle, Brisbane en Sydney, alsook New Zealand (ben niet ge emigreerd, edoch verhuisd.....groot verschil) en ben blij dat ik wat draadjes heb kunnen toelichten vooral betreffende de belastingen, de pensioenen en de ziektekosten verzekering.
Ik ben absoluut geen expert, maar weet - zeg maar - iets meer dan de gemiddelde man, vandaar.
Uiteraard heb ik het buskruit ook niet uitgevonden, maar doe mijn best om zoveel mogelijk informatie te verschaffen op basis van kennis op dit gebied en ik heb ontzettend veel gereisd, binnen en buiten OZ, ken derhalve alle steden erg goed en kan natuurlijk zeer subjectief bepalen waar ik het liefste woon , maar ja ....subjectief he.
Inmiddels het beste,
Jan
Melbourne
 
Tja, ik wil de naam van het bedrijf hier niet noemen want het is een wereldwijd concern en ik heb voor ze de Australische tak vanaf 1979 opgezet met zoals boven vermeld in verschillende steden, land gekocht en gebouwen neergezet, mensen aangesteld etc.
Ik ben echter vorig jaar gestopt met werken, heb mijn opvolger ingewerkt en zit dus nu in de achtertuin om de lengte van de rozen bij te houden.....
Cheers
Jan
 
zit dus nu in de achtertuin om de lengte van de rozen bij te houden.....

Nou Jan, met jouw inzet zal je vast wel iets verzinnen om die wat
sneller te laten groeien  :up: :rose: :later: ,

take care,

Miranda  :)
 
Jan bedankt voor je posts in dit forum. Die zijn altijd nuttig, helder en duidelijk.  :up:
 
Jullie zijn allemaal erg aardig.

Ik begrijp dat velen die de grote stap willen maken op vele punten in het duister tasten.
Over het algemeen is het zo dat als je enthousiast  en positief het hele gebeuren benadert en vooral er van uit gaat dat je de mouwen op moet rollen om in OZ een baan te willen en er ook hard voor wilt werken, dan ben je al op een heel eind op pad.
Ik hoor ook wel eens geluiden hoe het dan wel met een "uitkering" hier of daar zit.
Voor deze mensen zou ik zeggen: Blijf in Nederland want nergens ter wereld zijn de sociale voorzieningen beter dan daar.
Ook Australie is al lang niet meer het land van melk en honing, je moet er voor werken en de voorzieningen, uitkeringen en subsidies zijn zeer beperkt en totaal niet te vergelijken met de beschermde status die je in NL hebt.
Het wieg tot het graf gebeuren moet je even uit je hoofd zetten.

Een paar voorbeelden:
In NL hoor je vaak, een 55  jarige tegen een 57 jarige zeggen: "Hoe lang moet jij nog?"
Deze uitdrukking kent men TOTAAL NIET in Australie.
Hier bepaal jij en alleen jij wanneer je er mee op wil houden, dus met pensioen wilt gaan.
In NL kun je bij vele bedrijven vooral overheid en semi overheid  zelf bepalen wanneer je vertrekt op basis van een percentage , zeg 88 procent, van wat je nog betaalt krijgt totdat je 65 wordt.
Dit kan dus niet in OZ.  Als je hier stopt met werken, dan vervalt gewoon je inkomen vanaf die dag.
En hoe het dan verder moet?  Ja,  dat is jouw probleem, maar beslist niet die van de overheid.

Huursubsidie:
Mijn moeder woont in een flat in Rotterdam, allemaal mensen van 70 en 80 plus.
Zo,n 95 procent in dat flat hebben een huursubsidie omdat hun AOW plus (of zonder) pensioen niet toereikend is om de huur te betalen en daarnaast nog een leuk centje over te houden.
Vervoer op maat, fantastisch in NL, vergeet zoiets ff in OZ.

Alleen als je van het staatspensioen moet leven in OZ (en dat is een schijntje vergeleken met de AOW/pensioenen in Holland) dan kom je in aanmerking voor goedkope woningen (meestal niet om aan te zien) en je krijgt gratis medische verzorging, dus dokters en specialisten rekeningen hoef je niet te betalen, je krijgt ook korting op je "rates" en de telefoon.
Maar niemand van de toekomstige emigranten zal ooit in deze categorie belanden want tegen die tijd heb je je eigen superannuation (verplicht bij de wet sinds 12 jaar) opgebouwd en vervalt het staats pensioen.

Het afgelopen jaar ben ik wat draadjes tegen gekomen van toekomstige emigranten die wilden weten hoe het dan wel zit met uitkeringen en subsidies.
Ik heb deze niet beantwoord en begin er ook niet aan. Als je zo al begint voordat je gaat emigreren dan zou ik zeggen, blijf zitten waar je zit.

In the meantime
Cheers
Jan
 
Sorry even of topic:

[quote author=Jan H. link=topic=2676.msg54264#msg54264 date=1144043601]
Het afgelopen jaar ben ik wat draadjes tegen gekomen van toekomstige emigranten die wilden weten hoe het dan wel zit met uitkeringen en subsidies.
Ik heb deze niet beantwoord en begin er ook niet aan. Als je zo al begint voordat je gaat emigreren dan zou ik zeggen, blijf zitten waar je zit.
[/quote] Heel mooi en duidelijk stuk wat je geschreven hebt, maar wat je zegd in het gequote stuk lijkt me erg kortzichtig en makkelijk. Het lijkt me niet meer als normaal dat als je je voorbereid op een emigratie, ook over dit soort onderwerpen informatie wil inwinnen! Juist als je dit soort informatie niet inwint , ga je aan iets gaat beginnen zonder dat je alle voors en tegens weet! En hoe je het ook bekijkt we kunnen allemaal arbeidsongeschikt raken of iets anders overkomen, waardoor je afhankelijk wordt van subsidies of een uitkering. Kan je in Nederland overkomen maar ook in Australie.
 
Om terug te komen op de oorspronkelijke vraag:

-  Medicare Levy is inderdaad 1 of 1,5% (?) van je salaris bedoeld om de Medicare kosten te dekken. Je betaald meer als je een hoog inkomen hebt en je niet particulier hebt bij verzekerd. 2 %?)

- Als WHVer wordt je gezien als een non-resident voor belasting doelen!!!! (dit is dus iets anders dan het feit dan je als een temporary resident wordt gezien immigratie technisch gezien, zoals op de sticker in je paspoort). Dit kun je niet veranderen, tenzij je juridisch kunt aantonen dat je toch een resident was, en dit is niet eenvoudig. Dan moet je huis en haard in Nederland niet meer hebben, doel van je bezoek in Australie (en die was immers WHV), etc.etc. Dit is eigenlijk een lost case.

Tijdens de belastingrecht studie zijn hier veel cases van behandeld en het is helaas niet zo dat je geld kunt terugkrijgen of als resident in aanmerking kunt komen in de meest voorkomende gevallen.
Wat je wel terug kunt vragen (en dat gaat in eerste instantie gewoon via internet) is je betaalde/opgebouwde pensioen!!!!
Dat heeft mij nog iets van 400 of 500 euro opgeleverd. Was in ieder geval de moeite waard om op te vragen! (ondanks dat je daar ook weer belasting over moet betalen)

Henriette
 
Als je afhankelijk wordt van een uitkering bij arbeidsongeschikheid, dan is dat helaas zeer weinig.
men kan zich hier extra voor verzekeren "loss of income" maar dat wordt haast nooit gedaan.
Het is belangrijk hier aandacht aan te besteden.
Hier zijn ook verschillende draadjes over geschreven en mocht je het werk moeten opzeggen omdat je arbeidsongeschikt wordt, dan in geval het niet tijdens de werkuren is gebeurt (dus vanwege een ongeval op het werk), dan hoeft het bedrijf je niet te betalen en dat wordt dus in de regel ook niet gedaan.
Dus als je dan verder geen inkomen hebt, dan kun je een beroep doen op de sociale dienst en een uitkering krijgen hetgeen heel laag is. In veel gevallen moet je zelfs je huis verkopen.
Dat kan allemaal plezieriger worden als je vooraf veen gedegen verzekering afsluit.

Mocht je een ongeval tijdens de werkuren krijgen, dan krijg je via de verplichte verzekering van het bedrijf (workers compensation) een uitkering hetgeen volgens een sliding scale gaat, meestal 90 procent van je salaris tot een maximum en ook voor 12 maanden, daarna val je in een andere regeling.
Ook kan de verzekering je afkopen, dus een eenmalige uitkering aanbieden en dat kun je accepteren of niet.
Hier heb ik eerder aandacht aan besteed in versch. draadjes.
En verder M5, ik geef de feiten zoals ze zijn. Ieder voor zich moet maar bepalen of ze er baat bij hebben en mijn tips lezen en/of opvolgen .
Als ik te kritisch overkom, dan stop ik verder met informatie.
Ik ben 26 jaar werkgever geweest, weet er ook niet alles van, maar heb met honderden regels te maken gehad gedurene die tijd.
Persoonlijk heb ik totaal geen belang bij deze site, want ik woon gewoon al die jaren al in OZ.

De medicare is 1.5 procent van je inkomen, dus niet alleen salaris. En inderdaad hoger als je in een hogere schaal zit en geen prive verzekering wil afsluiten. (juist Henriette!)
Als je geen salaris ontvangt maar je hebt b.v. rente , dan ook betaal je 1.5 procent over dat.
Ook al heb je een prive verzekering en je gebruikt nooit Medicare, dan nog betaal je 1.5 procent en dat is de enige sociale last die aftrekbaar is van je inkomen behalve loonbelasting.
Er worden geen andere belastingen geheven van je loon/salaris zoals het geval is in NL>
Cheers
Jan.
 
[quote author=Jan H. link=topic=2676.msg54278#msg54278 date=1144052002]
En verder M5, ik geef de feiten zoals ze zijn. Ieder voor zich moet maar bepalen of ze er baat bij hebben en mijn tips lezen en/of opvolgen .
Als ik te kritisch overkom, dan stop ik verder met informatie.
Ik ben 26 jaar werkgever geweest, weet er ook niet alles van, maar heb met honderden regels te maken gehad gedurene die tijd.
Persoonlijk heb ik totaal geen belang bij deze site, want ik woon gewoon al die jaren al in OZ.
[/quote]Time out, Voor alle duidelijkheid geef je goeie info op het forum,waar een hoop mensen iets aan hebben. Op het moment dat je een keer een weerwoord krijgt begrijp ik niet goed dat je meteen begint over het feit dat je geen informatie meer wilt geven, want dat houd in dat je persoonlijk niet tegen kritiek kunt. Op het moment dat je een post plaatst op het forum, kun je een tegen reactie verwachten die niet altijd aansluit op wat jij zegd, lijkt mij niet meer als normaal. Het feit of jij persoonlijk wel of niet belang bij het forum hebt, lijkt me niet ter sprake, we zijn hier om elkaar te helpen. Als je niet tegen kritiek kan, moet je misschien idd niet meer. posten!
 
M5, ik kan best tegen kritiek, geen probleem, ik denk dat we op een andere golflengte zaten.
In ieder geval na ruim 200 postings, TIME OUT. Ik neem je advies maar over.
 
Back
Top