Verhuizen en werken in Australië als je boven de 30 bent

Karenb

New Member
Hallo,

Ik ben Karen 39 en afgelopen jaar verliefd geworden op Australië. Gek genoeg heb ik me nog nooit ergens zo thuis gevoeld en gehuild als een klein kind toen ik weg moest. Sinds ik terug ben denk ik dagelijks aan Australië. Het liefst ga ik terug maar hoe..? Ik weet dat dit een ontzettend lastige opgave zal worden... iemand tips? Of is verliefd worden op een Australiër de enige optie 😂
 

Emulate

Well-Known Member
@Karenb Hoi!

Verliefd worden op een Australier kan ik van harte aanbevelen 😍 maar het is geen eenvoudige en een heel lange, dure weg. Fake huwelijken om een verblijfsvergunning te krijgen worden er hier onvoorwaardelijk uitgepikt en dan kan je dit land een jaar of 5 op je buik schrijven. De bewijslast is enorm, wachttijden varieren afhankelijk van het visum (309 of 820) maanden tot wel 3 jaar en je mag rekenen op wel tot $ 10.000 kosten. Deze zware maatregelen zijn allemaal bedoeld om schijnhuwelijken te voorkomen.

Als je moet werken, is de enige andere weg boven de 30 jaar om je als beroepsbeoefenaar te kwalificeren voor een skilled of een sponsored visum. Daar weet ik niks van, maar de meeste anderen hier hebben met dit bijltje gehakt of zitten er nog volop in. Het is emotioneel en qua arbeidsinvestering vaak een heel zwaar proces, veel (taal)testen en onderzoeken maar als je in de goede hoek zit met je beroep en ervaring kan het wel heel snel gaan. De anderen hier kunnen je daarin wel adviseren, vraag maar raak. De eindleeftijd voor professionele immigratie is 45 jaar, dus er zit wel enige tijdsdruk op.

Als je niet hoeft te werken kun je de rest van je leven toeristenvisa aan elkaar rijgen, maar daar mag je dus absoluut niet op werken en je krijgt er geen PR mee (dus ook geen huis kopen en dergelijke). Als je meer dan 1 miljoen dollar of een thriving business meebrengt om in het land te investeren, dan halen ze je graag binnen.

Ik weet niet of een studentenvisum een optie voor je is qua leeftijd en mogelijkheden. Studeren in Oz kost een fortuin, denk aan tienduizenden per jaar, het is alleen geldig voor de duur van je studie, daarna moet je het land verlaten. Maar je mag er wel 20 uur per week mee werken. Als je hier dan toch al studeert en werkt, zou je kunnen proberen om een werksponsor te vinden voor een professioneel visum erna.

ETA, na enig nadenken. Je schrijft niet hoe oud je was toen je in Oz was, hoe lang, in welke staten en of je er gewerkt hebt of vakantie gevierd. Dat speelt allemaal mee in je besluitvorming om de stap te wagen. Iedereen op dit platform woont, is bezig om te wonen, of is weer teruggekeerd naar/uit Oz. Er zijn duizend redenen voor iedereen individueel om dit (niet) (meer) te willen. Als je hier een loopbaan moet opbouwen, is het anders dan ontspannen vakantie vieren, werkomstandigheden zijn in veel opzichten anders dan in NL. Je kunt niet altijd zelf bepalen waar je terecht komt, dus het kan ook het kouwe Tasmania zijn in plaats van je gedroomde tropische Great Barrier Reef. Met andere woorden, het dagelijks leven hier kan net zo dagelijks aanvoelen als in NL als je gedwongen bent om te werken in wat je niet wilt en waar je helemaal niet wil zijn. En er is ook nog zoiets als de kring van mensen die je in NL achterlaat, wat jou en hen enorm verdriet kan doen. Heimwee kun je niet plannen maar het kan wel doorslaggevend blijken.

Hier is de website van Home Affairs om je te orienteren of er iets voor je mogelijk is qua visa of niet. Je kunt je ook eerst orienteren bij een licensed immigration agent/lawyer, die vind je zowel in NL als in Oz. Succes, ik hoop dat er kansen voor je zijn. Hou ons op de hoogte.

 
Last edited:

Tim911

Well-Known Member
Welkom!

Afgaande op de summiere informatie die je nu verschaft is het onmogelijk om tot een echt advies of een route te komen..

Aangezien je boven de 30 bent zijn er niet heel veel opties. Of je moet een Australische partner hebben en het 309/820 visum traject ingaan. Deze is veruit het makkelijkste mits je aan al de criteria voldoet. En wat @Emulate ook al aangeeft., het lijkt op het eerste gezicht makkelijk maar er komt heel wat bij kijken met bewijslast etc. Dus zonder dat je op dit moment al in een relatie zit met een Australian citizen wordt dat een onmogelijk verhaal. En zelfs met is het lastig want de regelgeving omtrent deze visa wordt ook constant verandert (lees verscherpt, ivm schijnhuwelijken enz.) en niet ten goede van de applicant over het algemeen.

Optie 2 is dat je beroep op de lijst staat en dat je in aanmerking kunt komen voor een skilled visa, of je moet een Australisch bedrijf vinden die je gaat sponsoren voor een visa. Dit is echter alleen mogelijk als je vakgebied dusdanig gespecialiseerd is of er een grote schaarste is binnen de beroepsgroep en Australische bedrijven local geen geschikte arbeidskrachten kunnen vinden. Dus dit is ook niet voor heel veel mensen weggelegd.

Van de skilled visa etc weet ik persoonlijk ook niet heel veel, er zijn mensen op het forum die hier veel meer vanaf weten. Ik heb zelf het 309 visa (spouse visa) doorlopen en mag volgende maand op voor mijn PR visa. Wat ik wel weet van een skilled visa is dat een lastige, dure en pijnlijke weg is en sommige mensen er jaren over doen om uberhaupt een positieve score te behalen in de tests, en je leest ook geregeld dat de government tussentijds de criteria weer aanpast zodat je met de scores alsnog te laag scoort. Persoonlijk lijkt mij dit niet fijn, maar begrijp ook als dit de enige optie is je er vol voor moet gaan. Maar reken op een teleurstelling.

Het lijkt me verstandig om met een visumbureau om tafel te gaan zitten om te bekijken of het mogelijk is en een kansberekening te laten maken.
 

afterbang

XPdite Sponsor
Welkom, en begrijp je volkomen ;)

Met alleen je leeftijd is het lastig advies geven. Maar de 188 of 190 visum eisen doorlezen is denk ik je beste start. (Skilled visa)

lees die eens goed door. Kijk of je job profile op de lijsten staan. En dan heb je vast meer (gerichte) vragen. Dan kom je gewoon weer hierheen ;)
 


OFX
Top