wel of geen recht op Medicare bij SIR 495?????

rob en tinus

New Member
We zijn inmiddels 9 maanden in SA waarvan 8.5 op Kangaroo Island en we hebben het heerlijk!!!! We zijn 5 weken na de toekenning van ons SIR 495 visum vertrokken met een peperdure Isis reisverzekering onder de oksels omdat we begrepen dat we als Sir-houders geen recht hebben op Medicare...

Bij het invullen van onze belastingpapieren zagen dat we een Medicare Levy Exemption certification nodig hebben (als we er geen recht op hebben, willen we er ook niet voor betalen, we zijn tenslotte nog steeds Nederlanders, haha).
Na wat rondbellen met Medicare en Immigration SA zijn we nog geen steek verder en is de verwarring alleen maar groter geworden, want ineens is iedereen bij deze instellingen ervan overtuigd dat wij gewoon recht hebben op Medicare......

Wie weet hoe t echt zit?

Groetjes,
Robert en Martine

Voor plaatjes en verhalen van KI: www.robertmartine.blogspot.com
 
Volgens mij alleen maar recht op Medicare in geval van nood, werd ons in 2005 verteld. Ben hier ook op een SIR 495 en heb alle medische kosten tot nu toe zelf betaald. Wellicht kan Rob 'visumexpert' Breumelhof hierin wat helderheid verschaffen???

Groetjes,
Erna
 
Beste Rob en Tinus,

Even totaal off topic: Heb net jullie blog helemaal doorgelezen en heb zitten genieten.
We zijn 2x op KI geweest en ben zo verliefd geworden op die plek en de mensen daar. Helaas emigreren wij met 2 kleine kinderen en zijn daardoor wel wat beperkt in waar we kunnen wonen/werken, dus kiezen voor WA. Maar mijn man heeft mij moeten beloven dat ik daar begraven word, wat een prachtig eiland.....

Wat zijn jullie en gelukkige mensen dat jullie daar kunnen wonen en werken! Zal vanaf nu ook mee blijven lezen!
 
Hoi Erna en Sacha,

Bedankt voor jullie reacties!

Erna, Robert heeft inmiddels ook van visumexpert Rob gehoord, haha, dat heb je nu eenmaal als je verschillende werktijden hebt, dan vergeet je wel eens wat te communiceren met elkaar:)

En Sacha, het is hier idd heerlijk, leuk dat je ons blog meeleest!!
Laat even weten als jullie weer eens deze kant opkomen!

groetjes,
Martine en Robert
 
[quote author=rob en tinus link=topic=9070.msg121789#msg121789 date=1216337101]
En Sacha, het is hier idd heerlijk, leuk dat je ons blog meeleest!!
Laat even weten als jullie weer eens deze kant opkomen!
[/quote]

Als ik mijn zin krijg vliegen we via KI wanneer we naar Oz komen, door de bosbranden hebben we het tijdens onze laatste vantie moeten overslaan en heb daardoor ontwenningsverschijnselen.

Weten jullie hoe het is gegaan met die camping vlak tegen Flinders Chase aan (Western KI Caravan Park), weet nog dat daar veel koala's zaten en een tamme roo. We hebben daar 2x een week gestaan en hopen dat alles goed is gekomen.
 
Beste Martine en Robert

Wij zijn nog wel benieuwd naar de uitkomst op de vraag:
Heb je nu wel of geen recht op Medicare bij een SIR????

Groetjes Ineke en John
 
Hoi John en Ineke,

Dit is een stukje uit de mail die Robert van Rob Breumelhof heeft gehad:

A person entering Australia on a visa sub class 495 from a RHCA country would be entitled to the Medicare services offered within that countries agreement.

In the case of the Netherlands this means that the person would be entitled to the same Medicare coverage as any Australian Permanent Resident provided that the Doctor believed the treatment to be Immediately Medically Necessary.


Wij interpreteren dat als volgt, bij een emergency hebben we wel recht op medische hulp, maar toch ook een reisverzekering nodig voor niet levensbedreigende kwaaltjes (zoals mijn zonneallergie vorig jaar, had binnen een maand $110.00 terug van de Isis!).

En Sacha, Wester KI staat er nog, de omgeving van Flinders Chase NP is nu bijzonder spectaculair, er groeien allerlei planten die allang uitgestorven werden geacht en nu de regen de laatste asresten heeft weggespoeld lijkt het erg dramatisch. Zwart geblakerde stammen waaruit felgroene sappige nieuwe struikjes groeien!
Het bijzonder is ook dat wanneer je langs de South Coast Road rijdt, je enorme stukken hebt die helemaal niet zijn aangeraakt door het vuur, dat geldt ook voor Flinders Chase trouwens. En de koala's zijn er nog in overvloed, hoor!

Groetjes!
 
Hoi allemaal,

Even uit eigen ervaring: wij zijn met een SIR visum in 2006 met 2 kinderen in SA aangekomen. We hebben toen gelijk een Medicare card gehaald. We wisten dat dat een 'reciprocal health care - immediately Necessary Care ONLY' card zou zijn, daarom hebben we daarnaast nog bij Medibank Private een extra Cover (voor o.a. tandarts, opticien en ambulance) en Basic Visitors Cover afgesloten.

Nu bijna 2 jaar verder blijkt dat eigenlijk toch wel veel wordt vergoed door Medicare; bezoekjes aan de huisarts (wel gap zelf betalen, maar soms ook niet eens doordat ze ook aan bulk bill doen - dan krijgt de GP het hele bedrag rechtstreeks van Medicare), vaccinaties voor de kids, specialisten in ziekenhuis (consult + onderzoeken in public hospital, paar weken wachttijd, kan soms wel zijn dat je een gap moet betalen voor bijv een ultrasound bij een private clinic) - Ik stond toen al klaar met m'n bankpas... ze keken me gek aan... ging dus ook via Medicare.

Kortom, het blijkt dat er dus meer door Medicare vergoed wordt dan wij in eerste instantie dachten (wij hebben nog geen 'noodgevallen' meegemaakt', maar wel via Medicare vergoedingen gehad...) Onze extra cover hebben wij wel veel gebruikt ivm contactlensen en tandarts bezoek, de andere Basic Visitors Cover nog helemaal niet! En deze laatste gaan we ook gelijk opzeggen wanneer wij ons permanent visum gaan aanvragen, dan kan je namelijk een interim Medicare card krijgen, wat dan vergelijkbaar is met de gewone card voor de Australiers.

Advies: haal een Medicare - reciprocal card en bekijk of een basic Visitors cover en extra cover (ambulance cover is belangrijk!, wordt niet vergoed door Medicare - ook niet voor Australiers) voor jullie niet voordeliger is dan de dure ISIS verzekering.

Trouwens wat de Medicare Levy Exemption Certification betreft, die schijnt niet voor mensen afkomstig uit landen waarmee Australie een reciprocal agreement mee heeft, te gelden. Helaas... (zie site Medicare)

Hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Priscilla
 
Dan zullen ze in SA wel andere regels hebben dan in NSW want ik heb nog nooit iets vergoed gekregen van Medicare en alle medische kosten tot nu toe zelf moeten betalen. Gelukkig ben ik nooit ziek, heb alleen wat medicijnen voor mijn schildklier nodig af en toe dus de schade valt nog mee.

Erna
 
[quote author=prizmaak link=topic=9070.msg121898#msg121898 date=1216512218]
Trouwens wat de Medicare Levy Exemption Certification betreft, die schijnt niet voor mensen afkomstig uit landen waarmee Australië een reciprocal agreement mee heeft, te gelden. Helaas... (zie site Medicare)
[/quote]

Dit is niet helemaal waar. Vorig jaar hebben wij gewoon een exemption certificate gekregen. Dat kwam omdat wij geen recht hebben op Medicare (PhD student visum, 574), en ook geen recht op ziektekostenverzekering in Nederland (aangezien we daar geen inkomen hebben). Van ons visum moeten we verplicht Overseas Student Health Coverage (OSHC) hebben, en hoeven we met het exemption certificate geen Medicare levi te betalen. Scheelt behoorlijk in onze belasting teruggave.
 
Ach, zoals zo veel dingen hier, het kan blijkbaar op verschillende manieren bekenen worden  :?

Ik had alleen dat formulier van medicare gezien:
http://www.medicareaustralia.gov.au/public/files/ma_3169_application_for_certification_for_medicare_levy_exemption_purposes_011005.pdf
 
Back
Top