Ziektekostenverzekering

beer

Member
Zodra mijn vriendin in februari overkomt vanuit Sydney, willen we gaan starten met de visumprocedure. Toch heb ik vooraf nog even een vraag.

Hoe zit het eigenlijk met de ziektekostenverzekering in Sydney/Australie? Ik ben een diabetespatient en heb dus insuline nodig en enkele malen per jaar op controle in het ziekenhuis. In Nederland wordt het meeste vergoed, maar hoe zit dit straks in Australië? Is medicare voldoende (denk het niet) en zo niet, waar moet ik me bijverzekeren en wat zijn hier de kosten voor??

Ad
 
Er is al heel veel geschreven over ziektekosten en verzekeringen, dus neem eens een kijkje in het archief. Daar zul je heel veel informatie vinden.
Kort antwoord op je vraag: je bezoeken aan de arts worden maar gedeeltelijk door Medicare vergoed. Daar moet je flinke bedragen voor bijbetalen en daar kun je je niet voor bijverzekeren. Enige andere oplossing is een arts vinden in een openbaar ziekenhuis (dan is het gratis), maar de wachttijden zijn daar gigantisch, dus daar zou ik niet op rekenen. Voor medicijnen is er ook een eigen bijdrage van zo'n $35 per recept (of de werkelijke kosten als die lager zijn uiteraard). Die wordt ook nergens vergoed.
Kort samengevat: je moet hier bijna overal voor bijbetalen en het is nuttig om te zorgen dat je genoeg op een spaarrekening hebt staan om medische kosten te dekken.

Groetjes,
Rixta
 
Hi, ik ben zelf ook net hier voor het eerst naar n dokter geweest en heb diabetes, maar slik nog maar 1 pilletje per dag. Zat ook in programma in NL.

Ik heb nu alleen Medicare, lukte me nog niet juiste private aanvullende verzekering te kiezen.

Maar goed ook hier in Oz val je onder soort chronic disease plan, geloof dat de dokter zei,dat er 5 verwijzingen naar specialisten per jaar bijzaten en 1x per 2 jr oogarts en ook bloedtest. Mijn eerst bloed en urinetest volgt deze maand en dan weet ik of ik moet bijbetalen, vermoed van niet. Voor mijn medicijnen Metformine per 3 mnd betaalde ik bij de apotheek 7 dollar. Dat zou het verschil zijn tussen wat Medicare vergoed en kosten medicijnen.

Dit alles onder voorbehoud,want dit zijn mijn eerste schreden in de medische sector hier, ik ben speciaal bij huisarts geweest in een Bulkbilling praktijk, dan is het gedekt door Medicare, en berekenen ze geen extra kosten, wat huisartsen wel vrij staat om te doen. Voor mijn doktersbezoek betaalde ik dus niks er bij.

Insuline kan natuurlijk meer kosten, maar kan ook weer beter gedekt zijn?
Laat nog wel even weten als ik nh lab ben geweest of er kosten aan zaten.

Verder kan je aan Medicare ook een mail sturen met je vragen over dekking, heb ik zelf ook gedaan en kreeg gedeeltelijk antwoord.

Hoop dat mijn verhaal je een indruk geeft, al sluit het natuurlijk niet geheel aan op jouw situatie.
groetjes Simone
 
Je zit er gedeeltelijk naast. Als je voor die specialist niets betaalt betekent dat, dat je een arts in een openbaar ziekenhuis hebt. Handig als dat lukt, want dan is het inderdaad geheel door Medicare gedekt. In de meeste gevallen moet je voor een eerste afspraak al snel 3-6 maanden wachten. Kan ook veel langer zijn, afhankelijk van het specialisme.
Ga je naar een arts in een prive-praktijk, dan is de wachttijd veel korter, maar dan betaal je gewoon een flinke eigen bijdrage. Die artsen kunnen vragen wat ze willen en je krijgt alleen maar terug wat Medicare ervoor geeft. Let op: huisartsen zijn hier meestal heel slecht van op de hoogte, gewoon omdat het systeem zo ingewikkeld is dat ze het niet kunnen bijbenen.
Priveverzekering helpt hier dus helemaal niets aan.

Dat je voor je pillen maar $7 betaalde is niet omdat Medicare meer vergoedt, maar omdat die pillen gewoon zo goedkoop zijn. Als je dure medicijnen hebt is je eigen bijdrage zo'n $35 per recept.

Er zijn in de grote steden inderdaad huisartsenpraktijken waar je geen eigen bijdrage betaalt, maar daar zitten ook nadelen aan. Ten eerste zijn het meestal mega-praktijken en moet je niet verwachten altijd een afspraak met dezelfde dokter te kunnen krijgen, wat ik persoonlijk toch wel erg belangrijk vindt. Ten tweede krijg je vaak maar heel weinig tijd, omdat de uren van de dokter toch wel betaald moeten worden. Persoonlijk betaal ik liever een eigen bijdrage aan een dokter die ik goed ken en vertrouw.
En buiten de grote steden kun je dit overigens sowieso wel vergeten. Dan mag je al blij zijn als je een huisarts kunt vinden.

Lab testen zijn meestal door Medicare gedekt, zeker als de huisarts ze voorschrijft. Specialisten rekenen er vaak wel weer wat voor, maar dat hangt af van de specialist.

Groetjes,
Rixta
 
Back
Top