175? Of toch niet? :)

kimhoo

Member
Net twee dagen bezig met uitzoeken over visa en inmiddels staat de IELTS voor zaterdag al gepland. Wellicht iets te hard van stapel? Ik lees over waanzinnige wachttijden voor skilled independent inschrijvers en een minister die dat ook beseft.

Inmiddels al wat contact gehad met potentiële werkgevers en zojuist al positieve feedback gehad van HR met de opmerking dat ik de juiste mix aan skills heb om die kant op te komen. Na contact met een manager in Australië (ze zitten ook in NZ), zou ze erop terugkomen.

Na dat bericht even gaan lezen over 119 en 121 (sponsored) en die zijn beide goedkoper, ook voor permanente residentie en vragen minder eisen.

Nu is mijn vraag, waarom zou zoiets niet te verkiezen zijn boven skilled independent? Wat het lijkt erop dat je hiermee toch aardig independent bent? En bovenal, de doorlooptijd van aanvraag gaat waanzinnig naar beneden.
 
Het is helemaal afhankelijk van hoe onafhankelijk je wilt zijn. Bij een 175 ben je niet gebonden aan een bepaald gebied, dus kan je altijd nog verhuizen als het niet gaat zoals je het had verwacht/gehoopt, kies je voor een sponsoring door een werkgever geeft dit natuurlijk ook heel wat consequenties als blijkt dat het niet zo loopt als de bedoeling was.

Het is een langer traject, een kostbaarder traject, maar die vrijheid is voor sommige mensen heel belangrijk!
 
Vrijheid is voor mij ook super belangrijk! Maar doel is om eerst een jaar ergens te werken, voordat we wat landelijker gaan. En zou dan met het bedrijf ook afspreken dat we geen probleem maken van activiteiten die ik ernaast heb, enz. Alleen moet ik dus even in loondienst en da's de twijfel nog een beetje. Maar verder zag ik er geen beperkingen aan en als werken toch al in de planning zit. Hmm, lastig!
 
En wat zijn die consequenties? Als ik binnen een dag weer een contract job heb na opzegging, gaat volgens mij niemand moeilijk doen, maar dat is wel even goed uitzoeken natuurlijk. En voordat we ons droomhuis hebben op een plek waar minder werk is in mijn branche, dicht bij het strand, hebben we toch een strategie moeten voeren om daar te komen. Spelen met factoren wordt het, als het uiteindelijke doel maar gehaald wordt. Maar misschien zitten er nog adders onder het gras. Tips altijd welkom! En vooral waarom je afhankelijk zou zijn met een sponsorship als je bv al contacten hebt lopen met meerdere werkgevers. (Daar zit de clue misschien, exit bij werkgever, exit visa?)
 
Wanneer je binnen 2 jaar ontslagen wordt bij een sponserende werkgever heb je 28 dagen de tijd om een nieuwe werkgever te vinden die jou wil sponsoren verder ben je zo vrij als een vogeltje. Na 2 jaar kan je volgens mij een permanent visum krijgen (correct me if I'm wrong)

Groetjes
Yvonne
 
Volgens wizard op immi.gov.au, is de 121 helemaal permanent. Moet ik dus even die 28 dagen uitzoeken, maar zie verder geen issues dan.
 
Volgens wizard op immi.gov.au, is de 121 helemaal permanent. Moet ik dus even die 28 dagen uitzoeken, maar zie verder geen issues dan.
Veel geluk met het vinden van een werkgever die je voor een permanent visum willen sponsoren. Er zijn nogal wat voorwaerden en consequenties. Werkgevers zullen veel eerder voor een temporary visa gaan. En dan geldt de 28 dagen zoals is aangegeven. En ook al kan je na 2 jaar een aanvraag voor een perm. visa indienen, zolang als je die niet hebt geldt volgens mij nog dezelfde regel.
 
Als ik binnen een dag weer een contract job heb na opzegging, gaat volgens mij niemand moeilijk doen, maar dat is wel even goed uitzoeken natuurlijk.
Bedrijven zijn hier niet zo snel met de sollicitatieprocedures. Je boft als je iets binnen een maand hebt kunnen vastleggen.

En voordat we ons droomhuis hebben op een plek waar minder werk is in mijn branche, dicht bij het strand, hebben we toch een strategie moeten voeren om daar te komen.
Huh, heb je enig idee waar de steden in Australie liggen? Bij mij op kantoor in North Sydney werken mensen die in Manly wonen. Als dat niet dichtbij genoeg van het strand is dan weet ik niet wat je zoekt.
 
Om dat werk maak ik me niet zo druk.

En in die zin over strategie stond "op een plek waar minder werk is in mijn branche, dicht bij het strand". Manly is genoeg te doen in de buurt (bijvoorbeeld downtown Sydney), dus ik doelde niet op die plek. Maar eerder alles in Queensland (waar we heenwillen) en dan niet op rij-afstand van Brisbane. Tot die tijd zullen we naar een stedelijker gebied moeten, waar wel werk is in mijn branche en in ieder geval voor een tijdje.

Heb zelf een tijdje in Whale beach gezeten, dus snap wel waar Sydney ligt ;)
 
Bovendien, de 121 is voor permanent visa, highly skilled, sponsored en ik zie geen reden waarom een bedrijf dat staat te springen om werknemers, niet werk ervan zal maken om mij in dienst te nemen.

Eerste reactie was "Your skills and experience are definitely the right mix for us to look at so I have forwarded your email below to one of our Australian based Managers". En dat was poging 1. Naast die concrete reactie heb ik nog de overtuiging dat het niet eens zo zeer draait om het feit of er daadwerkelijk werk is, maar ook om de manier waarop je er zelf mee omgaat, intiatief neemt en zaken regelt. Het feit dat ik dus al positief contact heb gehad, binnen een dag met een potentiële werkgever, geeft me voldoende vertrouwen in de professionaliteit en daadkracht aldaar, zoals ik die ook ken in Europa en VS.
 
Precies, let's go! Zo zien ze ons ook graag komen denk ik. Aan de bak daar en er wat moois van maken :)
 
Je optimisme is prachtig om te lezen, maar een klein stukje realisme kan soms geen kwaad :)

Een sponsoring door een werkgever is natuurlijk geweldig, dit is nl. de snelste manier om een visum te krijgen en hierheen te komen. Helaas blijken heel veel werkgevers toch allergisch voor deze constructie te zijn. De offshore industrie heeft er echter weer helemaal geen probleem mee, die werken zelfs graag op deze manier, want anders kunnen ze nooit aan de expertise komen. Houdt echter wel altijd in je achterhoofd dat die geweldige baan niet zo geweldig hoeft te zijn, het kan zelfs enorm tegenvallen! En dan zit je dus hier, aan de andere kant van de wereld en ga je telkens met tegenzin naar je werk... Want vind maar eens een andere sponsor, het is nl. een klein wereldje hier (niet alleen Perth, maar de hele sector). De kans dat Australie je dan tegen zal gaan staan is groot en de kans op terug naar Nederland gaan is veel groter.

Heb je eenmaal je 175 binnen en kan je aangeven wanneer je het land verwacht in te komen, zijn werkgevers ineens veel toeschietelijker. Je hebt dan het heft in eigen hand en een veel groter stuk zekerheid.

Het blijft jouw eigen beslissing, ik kan je slechts iets mee geven van de voorbeelden die ik hier in het echt ben tegen gekomen waardoor ik heel blij ben dat wij op een 175 zijn gekomen :smile:
 
Het feit dat ik dus al positief contact heb gehad, binnen een dag met een potentiële werkgever, geeft me voldoende vertrouwen in de professionaliteit en daadkracht aldaar, zoals ik die ook ken in Europa en VS.
Met een positieve instelling kom je ver, maar een beetje realiteitszin is ook belangrijk.

Ik ben zo'n 4 weken geleden benaderd door een recruiter of ik geinteresseerd was in een nieuwe uitdaging. Blijkt om een groot internationaal bedrijf te gaan. Meteen mijn CV up-to-date gebracht en aan de recruiter gestuurd. Ze geeft vervolgens aan dat het wel een weekje kan duren voordat ik iets hoor. Uiteindeljk na meer dan 3 weken (nieuwe HR medewerker) heb ik nu eindelijk een gesprek voor mid-volgende week. Kortom, al 4 weken verstreken tussen eerste kontakt en eerste gesprek. En dan moet er nog een volgend gesprek volgen, referenties, onderhandeling etc. En dan hoeven ze niets eens over mijn visum na te denken. Je moet het allemaal zelf weten natuurlijk, maar je bent in elk geval gewaarschuwd.
 
Sja, zo kan het ook. Binnen die 3 weken had ik al 12 x die recruiter door de telefoon getrokken. Maar goed, gaat hier om rechtstreekse contacten met bedrijven en snap dat er altijd uitzonderingen zijn.

En ja, als je dan écht overal het negatieve van in wilt zien, dat kan! Ik kan genoeg redenen bedenken waarom alles zou mislukken, maar ik doe het lekker niet! Net als dat ik ook niet denk dat het allemaal komt aanwaaien en daarom zit ik er wel bovenop als het nodig is. Wed nooit op één paard in ieder geval! En ik ben er ook van overtuigd dat ik er nog niet ben, maar als een eerste contact al een echt contact wordt, dan heb ik bij de eerste 100 contacten er echt wel een baan tussenzitten.
 
Even aanvulling nog, ik heb absoluut geen zin om te discussiëren over dingen die er niet zijn, dus wil het graag gezellig houden. :D Sommige dingen heb je toch niet in de hand. En het minste advies heb ik nodig over sollicteren en werk, dus daar wil ik me hier ook niet op concentreren als het gaat om wel/niet mogelijk, banen te vinden enz. Daar komt bij dat de arbeidsmarkt over een jaar er ook weer anders uit kan zien, enz.
 
Sja, zo kan het ook. Binnen die 3 weken had ik al 12 x die recruiter door de telefoon getrokken.
Lag niet aan de recruiter met wie ik regelmatig kontakt had, het was het bedrijf dat niet zo snel beweegt.

Maar goed, het is jouw leven, dus doe wat je denkt dat goed voor jou is. Ik geef hier slechts mijn mening gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring, naar aanleiding van jouw vraag, en het is aan jou om te besluiten wat je daarmee doet. Ik krijg alleen de indruk dat je slechts meningen/antwoorden zoekt die je eigen gevoel bevestigen. Maar als het je op jouw manier lukt, good on you.
 
Ook ik denk dat je wel heel erg optimistisch bent kan alleen maar duimen dat je ook gelijk hebt. In mijn geval heb ik een skilled (weliswaar eerste 2 jaar restrictie tot VIC) visum bemachtigd. Nog voordat ik mijn aanvraag had ingediend had ik al contact met een potentiele werkgever. Op 5 okt 2008 ben ik Melbourne binnen gekomen met mijn PR op zak echter de vacature voor mijn baan werd pas ruim 2 maanden later geadverteerd. Ja, ze wisten dat ik die baan wel wilde hebben en ook voor mijn werkgever was ik ook de aangewezen persoon. Alleen mijn werkgever is de overheid en die moeten nu eenmaal bewijzen dat ik met mijn Nederlandse paspoort tot echt beter papieren heb dan de Australische solicitant. Kortom 3 ozzies moesten op gesprek komen en ik was solicitant nr 4. Geen probleem, heb de baan gekregen maar toch zit je bijna 3 maand in onwetendheid.

Optimisme is leuk, maar het kan ook geen kwaad om met beide voeten op de grond te blijven staan. Ik las dat je hier niets over wilt horen en dat je denkt dat je geen enkel probleem hebt bij het vinden van een baan. Voor de meeste mensen op dit forum is dat ook inderdaad het geval, al zijn er enkelen die wel problemen hebben ondervonden en sommigen zijn zelfs weer naar Nederland verhuist. Keuze voor welk visum het beste is ook een gevoels keuze en het risico dat jij en je partner willen nemen.

Succes met die keuze en je aanvraag,

Chantal
 
Wil zeker graag alle verhalen en ervaringen horen! Maak me alleen niet zo druk. Volgens mij ben ik naast positief (dat is er toch niet uit te krijgen) ook realistisch.

Wat zijn de risico's? Te lange doorlooptijd om een baan te vinden? Bij een 175 hang je volgens mij als je door al je geld heen bent, maar hoef je nu nog niet te weten waar te settelen. Maar ja, hoe groter de druk een baan te vinden, hoe harder ik aan het werk ga. En eenmaal daar, ga ik niet zomaar weer terug. Lokatie is ook hier van belang denk ik. Zo zie ik in eerste oogopslag (seek.com.au) dat er in Sydney zo'n 400 banen zijn, Brisbane zo'n 200, maar de rest van Queensland maar een stuk of 2. Zit er in de stad een werkgever bij die me wil hebben? Vast wel. En anders zoek ik, eenmaal daar, wat breder dan alleen mijn specialisatie. Een ander risico bij de 175 is volgens mij die priority group 3, het lange wachten op een visum en besluiten van de regering die tussen nu en de periode tot "granting" worden genomen omtrent deze groeiende groep. Dat zijn zaken die ik niet zelf in de hand heb, althans, helemaal geen invloed op heb en daar maak ik me meer druk om.

En bij een 121 duurt het alleen langer om een visumaanvraag in te kunnen schieten als die baan er nog niet is. Plus het feit (vind ik nog wat belangrijker en een groter risico) dat je vantevoren al besluit waar te settelen, in ieder geval voor een tijd. Wat nu als je na 3 maanden tegen je werkgever in Sydney zegt: "het spijt me, maar ik ga over naar een werkgever in Brisbane". Of sterker, "sorry, maar ik heb genoeg inkomsten uit Nederland, ik laat een huis bouwen aan de sunshine coast. Bedankt voor het vertrouwen en de sponsoring.". Volgens mij loop ik daar dan ergens de kans mijn visum kwijt te raken of zijn ze daar wel redelijk soepel mee als eenmaal blijkt dat je je daar in Australië prima redt?

Het plan om ergens aan het einde van het jaar 3 maanden die kant op te gaan om het land te bekijken met het oog op de mooiste lokatie om te wonen, gaat bij een 121 niet helemaal werken volgens mij. Bij een 175 is dat dan wel weer mogelijk.

Nu ken ik Australië wel redelijk. Ik had op mijn 18e al "heimwee", eenmaal terug in Nederland. Dat is de laatste jaren zeker weggeëbt, maar ik weet hoe mooi het er is en hoe prettig leven het kan zijn. Maar mijn vriendin kent het nog helemaal niet, dus het lijkt me niet meer dan eerlijk toch eerst een grondig kijkje te nemen alvorens te verhuizen.

Welke kant het ook opgaat, de accreditatie van skills is nog lang niet rond en gaat volgens mij, inclusief in kaart brengen van alle papieren, referenties, vertalingen, legalisaties, enz, wel zo'n 14 tot 15 weken duren. Eerder kunnen we een visum nog niet aanvragen, dus het duurt nog even alvorens we een besluit dienen te nemen.

@slatsr Nee, dat is niet waar. Ik heb alleen prima door wat je bedoelt (oppassen met vinden baan, niet klakkeloos aannemen dat dat (snel) lukt). Maar die kennis verandert mijn gevoel bij het hele verhaal niet. Maakt dat ik nog steeds dezelfde keuzes moet maken op dit moment. Ik ga nu uit van een doorlooptijd van 2 jaar voor een 175 vanaf aanvraag. Als een 121 6 maanden duurt, zou ik anderhalf jaar de tijd hebben om een sponsor te regelen om op gelijke doorlooptijd te komen (en ja, wel lokatie/werkgever gebonden dan). Tja, als dat niet lukt, ben ik het ook niet waard om die kant op te gaan, óf, indien dat niet het geval is en er echt te weinig banen zijn, mag het visumsysteem wel op de schop.

@chantal Snap ook wat jij bedoelt. Misschien moet ik mijn optimisme binnenshuis laten, want het lijkt alsof iedereen daarover valt of dat om zeep wil helpen :) De risico's lijken me in ieder geval helder. Maar ik ben op zoek naar het verschil tussen 175 en 121 qua risico's en mijn eigen gevoel erbij ook natuurlijk. Ben ik uiteindelijk voor beide niet in staat om ermee een leven op te bouwen (121: baan kwijt, geen nieuwe binnen 28 dagen of 175: geen baan/geld, ook weer terug), dan heeft dat hele Australië überhaupt geen zin. Maar daar sta ik gewoon positief in en ik zie geen reden om van dat gevoel af te wijken. Echter, ik weet wél dat het kán gebeuren! Positiviteit maakt me nog niet blind. Mijn gevoel op dit moment zegt dat ik me een stuk lekkerder zou voelen met een 175, omdat ik dan in het land op zoek kan gaan naar een en ander en ook niet continue die druk voel om mijn baan niet te mogen verliezen. Volgens mij ben ik dan die eerste jaren in Oz veel meer mezelf. Maar dan gaat er wel een tergend lang en zwaar traject (wachten, wachten, wachten :) ) aan vooraf ben ik bang!

Conclusie: lastig! :D
 
Iedereen gunt het je hoor, maar vele mensen hier op het forum zijn al jaren bezig naar OZ te komen en proberen je met je voeten op de aarde te zetten.
Niet omdat ze je het niet gunnen, maar om teleurstelling bij jouw te voorkomen.
Zij kennen de verhalen en zij hebben de ervaring. :wink:
Maar met optimisme kom je een eind! En een groot gedeelte van je geluk creëer je zelf. :up:

Mijn tip: Zoek eerst een werkgever die je wil sponsoren, dan ga je met hen in overleg welk visum hun akkoord gaan. Je kan die keuze niet alleen zonder hen maken.
 
Back
Top