Help!

Roytje

New Member
Beste Medereizigers,


Op dit moment verblijf ik in Australie op een WHV.
Over 5 weken verloopt mijn visum en het zit me niet helemaal lekker.

Ik heb 6 maanden geleden mijn vriendin leren kennen en tot zover hebben we het hartstikke naar ons zin.
Maar helaas loopt mijn visum af en weet ik niet wat ik moet doen..

Aangezien mijn vriendin een Australische is, heb ik geinformeerd naar een Partnershipvisum.
Maar die is helaas alleen geldig als je langer dan 12 maanden met elkaar samen bent.

Zelf zat ik te denken om blind een second year aan te vragen met de hoop dat ik wordt geaccepteerd.

Zijn er tips die jullie mij kunnen geven of een idee hebben hoe ik dit zou kunnen oplossen zonder dat ik het land hoeft te verlaten?


Vriendelijke groet,

Roy Wichers
 
Heb je farm werk er op zitten? Dat geeft ruimte voor een 2e WHV. Zo niet dan is de kans op een 2e WHV volgens mij 0...

Ik weet niet of je gelijk een toeristen visum aan kan vragen nu maar dat is een mogelijkheid maar je mag dan absoluut niet werken!!! https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/600-

Je kunt een tourist visa aanvragen voor 3, 6 of 12 maanden. Maar wederom, niet werken (dus waar ga je van leven?) En je bent een beetje een risico voor OZ, aangezien je net van je WHV afkomt. Dus weet niet of ze je een long term toerist visa zouden willen geven. Kwestie van proberen. Maar ga NIET werken op dat visum. Als ze je pakken mag je 3 jaar het land niet in. Beetje contra-productief als je bij je meisje wilt zijn...

Andere optie is, terug naar NL, long distance relationship (je kunt elkaar wellicht tussendoor ontmoeten, tripje naar NL voor haar of zo) en keep track of de relationship. Dan over 6 maanden je partner visum aanvragen.

Daar zitten wat tips en tricks aan verbonden (onshore, offshore, wel niet werken) Lees goed de border.gov.au site en hier gewoon even door de diverse topics lezen. @Emulate heeft er recentelijk wel wat inzichten over gedeeld.
 
Hoi Roy,

Ik heb een Australische partner. Maar net als jij kende ik hem nog maar kort toen we besloten dat ik naar Oz zou emigreren. Dus ik wilde wel alle opties openhouden om naar NL terug te keren als het niet zou uitwerken. Mijn partner is eerst naar NL gekomen en we hebben daar 6 weken samen doorgebracht.

In die 6 weken (eind april, gekregen 11 mei 2017) heb ik een toeristenvisum van een jaar aangevraagd. Dat kost een paar honderd dollar en je mag absoluut niet werken, dus je moet wat aantoonbaar spaargeld hebben om het land in te komen. Zorg dat je bankafschriften bij je hebt als je Oz inreist (ik ben erover ondervraagd bij de douane). En mega-belangrijk: zorg dat je elk moment dat je samen en niet samen bent, documenteert. Foto's, e-mails, facebook, messenger, telefoonrekeningen.

Nadat mijn partner eind april 2017 is teruggereisd naar Oz, ben ik 4 maanden later (1 september 2017) effectief naar Oz afgereisd (toen was mijn 1-yr tourist visa dus al 4 maanden in werking en nog 8 maanden geldig). Ik heb vervolgens nog 3 maanden gewacht om te bezien of deze relatie ueberhaupt wel een kans van slagen zou hebben. Dat bleek het geval. Toen heb ik het volgende ondernomen.

1. We zijn in december 2017 een geregistreerd partnerschap aangegaan in Melbourne. Trouwen is nog effectiever in visaland.
2. Diezelfde dag hebben we een ONSHORE aanvraag ingediend voor een 820 de facto visa. Met onshore bedoel ik dat ik een verzoek heb ingediend om de toekenning van het visum IN Oz af te wachten. (Je kunt de 820 ook OFFSHORE in NL indienen en de toekenning in NL afwachten, dan heet het een 309 visa, zelfde rechten en plichten maar de omgekeerde route, ik geloof dat @Jagermeester het zo doet).
3. Zodra je de 820 aanvraag hebt ingediend en BETAALD (ruim 7.000 dollar) krijg je binnen enkele dagen een Bridging Visa A zonder extra kosten. Dat betekent dat je in Oz mag blijven om de 820 af te wachten. In de praktijk is dat nu 30 maanden. Betaal je niet, gaat het feest niet door en je inschrijving verloren.
4. Alles gedocumenteerd vanaf de dag dat we samen waren in foto's, documenten, vliegtickets, stat decs om te bewijzen dat we serieus zijn.
5. Bridging Visa A gaat pas in NADAT je tourist visa officieel is geeindigd (bij mij dus na 8 maanden). Eerder mag je dus NIET werken.
6. Als je Bridging A eenmaal effectief in werking is, mag je werken.
7. Als je Oz intussen wil verlaten. MOET je Bridging Visa B aanvragen. Kost iedere keer een paar honderd dollar en betekent dat je binnen een periode van 6 maanden 30 dagen lang Oz mag verlaten.
8. In mei 2018 werd mijn Bridging A effectief, en sindsdien heb ik gesolliciteerd en een Tax File Number aangevraagd en gekregen (ongeveer hetzelfde als een burgerservicenummer).
9. Inmiddels is het september 2018, wonen we 13 maanden effectief samen in Oz, en hebben een historie van 1,5 maand in NL en 4 maanden lange-afstandsrelatie tussendoor. Let wel, je moet het allemaal kunnen bewijzen.
10. Let goed op, het 820 visum is in principe ook een aanvraag voor de 801 Permanent Residency. Als dat niet duidelijk is, kun je daarvoor een extra verzoek indienen.

Wat je moet doen is een immiaccount aanmaken op de website van Home Affairs, alles invullen wat je nu kunt, en BETALEN. Daarma wijst het zich vanzelf en heb je 30 maanden om alle vereiste gegevens te uploaden. Doe dat rustigaan, maar doe al die tijd niets wat extra geld kost, zoals health checks, aanvragen VOG of police checks. Die kosten een smak geld en zijn maar 1 of 2 jaar geldig, als ze verlopen zijn moet je ze weer opnieuw doen. Wacht EERST tot je een case officer krijgt toegewezen via e-mail, en volg strikt op wat die zegt.

Het is een stressvol rotproces, het duurt minimaal 2 jaar, het vreet tijd en energie, kost een smak geld, maar het is te doen zonder immigration agency.

Good luck.
 
Last edited:
Verder.

Je kunt in principe pas over 6 maanden je partnerschapsvisum aanvragen. Maar het is mij wel gelukt om het proces in te komen toen we officieel pas 3,5 maand samenwoonden in Oz op mijn toeristenvisum. Home Affairs was wel gevoelig voor het argument dat onze lange-afstandsrelatie toen al goed gedocumenteerd 2 jaar bestond en ik aan het werk wilde. Ik heb direct de bewijzen meegeleverd bij de 820 aanvraag, dat was toen voornamelijk onze dagelijkse FB, Messenger en e-mail conversatie van 2 jaar lang. (Home Affairs zal er wel lol aan hebben beleefd om 600 pagina's lovey-dovey shit te moeten lezen). Wat mogelijk heeft meegespeeld is dat wij al op zeer gevorderde middelbare leeftijd zijn en mijn partner een stabiel inkomen als advocaat heeft, en een hypotheekvrij huis. Ikzelf heb aan kunnen tonen dat ik genoeg gespaard heb om hier volkomen onafhankelijk van staat of partner te kunnen leven, en geen beroep op bijstand hoef te doen mocht ik alleen komen te staan. Dat is waar het om draait bij immigratie. Kun je bewijzen dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien. Daar krijg je bij de aanvraag een enorme berg vragen over en die zijn zeer intiem en gedetailleerd. Tip: lieg nooit en verzwijg niks. Ze komen letterlijk overal achter.

Als je in het land mag blijven op een toeristenvisum en/of daarna een Bridging A, begin dan direct met jezelf wettelijk, medisch en financieel in te dekken.

- Get Medicare. Iedereen uit NL heeft recht op de gratis ziektekostenverzekering, gewoon naar het dichtstbijzijnde kantoor gaan met alle vereiste bewijzen (paspoort, visum dat in werking is, en heel belangrijk, je NL ziektekostenpasje), nummertje trekken en wachten tot je aan de beurt bent. NL heeft een reciprocal health care agreement met Oz, wat het makkelijk maakt. Welke type card je krijgt, hangt af van het visum dat voor jou effectief is. Als er een nieuw visum in werking treedt, moet je dat meteen melden bij Medicare, dan krijg je een nieuwe card. Let goed op, niet alles is gedekt (geen ambulance, geen tandarts etc), bekijk dus goed of je een aanvullende particuliere ziektenkostenverzekering nodig hebt. Afhankelijk van pre-existing conditions kan dat behoorlijk duur uitpakken. Het is niet verplicht.

- Geld. De ATM kost hier bij elke cash opname geld (tot 4 $ per opname). Daarnaast kun je met een NL debit card (bankpasje) hier wel geld pinnen maar niet betalen, en de NL banken rekenen een vracht kosten voor ATM geldopnames en koerswisselingen. Credit card cash is helemaal duur, tot wel 30 % van wat je opneemt. Open dus een Australische bankrekening (online banken zonder kantoren -bv. ING AUS of ME Bank- zijn gratis) en maak een bedrag aan NL pegels in Oz dollars over naar je nieuwe rekening. Voordeel: bij de supermarkt kun je met je Oz bank debit card zowel gratis betalen als gratis extra cash out krijgen, waarmee je de ATM (en de kosten) omzeilt. Geld overmaken van je NL naar je nieuwe Oz bankrekening kost een karrevracht geld aan fees en wisselkoersen, en duurt weken van bank tot bank. Doe dat dus via een geldwisselkantoor als TransferWise, OFX etc. Scheelt heel veel geld en je hebt je geld binnen een dag op je nieuwe rekening staan.

- Omdat je in Oz niet wordt ingeschreven bij je nieuwe woongemeente maar wel voortdurend bewijs nodig hebt dat je ergens woont, verzamel bewijzen. Ik heb dat gedaan door onze gezamelijke energierekening op mijn naam te zetten, een bankrekening op mijn naam en adres te openen, en een mobiele-telefoonabonnement op mijn naam te regelen. Je NL rijbewijs is GEEN geldig ID, en als je wilt autorijden moet je het binnen 6 maanden omzetten naar een Oz rijbewijs van de staat waarin je woont. Als je in NL ook wil blijven rijden, moet je ook je NL rijbewijs in NL blijven verlengen. Dat kan op afstand, maar het CBR stuurt geen rijbewijzen op, dus je hebt een adres nodig in NL om het naartoe te laten sturen (je ouders of zo). Als je je paspoort moet vernieuwen kan dat alleen in Sydney (of op Schiphol als je toevallig toch naar NL gaat). Laat het niet verlopen, want dan verlies je je Nederlanderschap.

- Regel je Oz burgerservicenummer, Tax File Number genaamd. Dat heb je nodig om te kunnen werken. Dat kan niet met een toeristenvisum, je moet bewijs hebben dat je een aanvraag hebt lopen voor een werkvisum, Permanent Residency en een tijdelijk verblijfsvisum bezit. De Bridging A is een goed visum om je TFN op aan te vragen. Het scheelt je ook geld, je bank houdt geen resident witholding tax in als je een TFN hebt. Wil je voor jezelf beginnen, dan kun je met je TFN ook een ABN nummer aanvragen, zeg maar een BTW-nummer voor zelfstandigen. Alle aanvragen kun je online doen op de site van de ATO, Australian Taxation Office.

- Mocht je hier kunnen blijven op een Bridging A, dan ben je verplicht belastingaangifte te doen in beide landen over het jaar dat je geemigreerd bent (ongeacht of je een inkomen hebt of niet). Daarvoor moet je in NL het zogenaamde M-formulier aanvragen. Dat kan online, maar ze sturen het per post op. Er is hier in Oz (Melbourne) een goede tax consultant, NL bureau dat hier al decades opereert, met specifieke ervaring in M-formulieren. Het is ingewikkelde business en het tariefje dat ze rekenen verdien je dubbel en dwars terug.

Als ik nog meer kan bedenken, of je vragen hebt, vul ik dit verder aan.
 
Last edited:
- Get Medicare. Iedereen uit NL heeft recht op de gratis ziektekostenverzekering, gewoon naar het dichtstbijzijnde kantoor gaan met alle vereiste bewijzen (paspoort, visum dat in werking is, en heel belangrijk, je NL ziektekostenpasje), nummertje trekken en wachten tot je aan de beurt bent. NL heeft een reciprocal health care agreement met Oz, wat het makkelijk maakt. Welke type card je krijgt, hangt af van het visum dat voor jou effectief is. Als er een nieuw visum in werking treedt, moet je dat meteen melden bij Medicare, dan krijg je een nieuwe card. Let goed op, niet alles is gedekt (geen ambulance, geen tandarts etc), bekijk dus goed of je een aanvullende particuliere ziektenkostenverzekering nodig hebt. Afhankelijk van pre-existing conditions kan dat behoorlijk duur uitpakken. Het is niet verplicht.

Al bijna 3 jaar later, toch nog even een vraagje hierover.

Zijn er vergelijkingswebsites voor de aanvullende ziektekostenverzekering? Zoiets als independer? Ik zoek me suf naar aanvullende verzekeringen maar het is nogal een dagtaak!

Er zijn zogenaamde vergelijkingssites alleen dan krijg je maar 4 opties te zien met exorbitante prijzen. Vervolgens ga ik de individuele verzekeraar benaderen en krijg ik normalere prijzen te zien.
 
@Eviza ook een tip is om lid te worden van de Facebookgroep De Facto Dutchies. Die zitten allemaal in hetzelfde schuitje als jij en ze zijn met velen. Regelmatig vragen over de technische details van de visumaanvraag en dingen als verzekeringen, rijbewijzen, wonen, documenten etc.
 
Al bijna 3 jaar later, toch nog even een vraagje hierover.

Zijn er vergelijkingswebsites voor de aanvullende ziektekostenverzekering? Zoiets als independer? Ik zoek me suf naar aanvullende verzekeringen maar het is nogal een dagtaak!

Er zijn zogenaamde vergelijkingssites alleen dan krijg je maar 4 opties te zien met exorbitante prijzen. Vervolgens ga ik de individuele verzekeraar benaderen en krijg ik normalere prijzen te zien.
Sorry, ik ben het even kwijt. Wat voor visa zit jij op? Als je op een temp-visa zit, dan zijn er niet heel veel opties. Wij kwamen uiteindelijk uit bij BUPA voor een essential visitors visa. Ben je een PR, dan kan je via comparethemarket.com.au goed vergelijken wat de aanbiedingen zijn en volgens mij geven zij ook een goed overzicht van wat welke aanbieder aanbiedt.
 
@Zwerver Ik heb een PR (visa 309) via mijn vriend.
Ik zou eerst uitzoeken of je wel een private health nodig hebt voor de (specialistische) zorg en dan de medicare levy. Als je kiest voor private is het ook de moeite om te checken wat je gap nog is bij behandeling en dit scheelt ook per verzekering volgens mij. Even uit mijn blote hoofd heb je bij privacy ook altijd eigen bijdragen/gap bij behandelingen.

Wij wonen hier nu ruim 2 jaar en gebruiken alleen medicare en nooit problemen mee gehad, ook niet met wachttijden. Ja misschien dat je meer kosten/gap hebt als bij een private maar voor ons nog altijd goedkoper dan de private verzekering.

Wij hebben alleen een tandarts verzekering. Dat is voor ons wel de moeite.

De vergelijkingssite die @Zwerver noemt zou ik zeker checken.
 
@Zwerver Ik heb een PR (visa 309) via mijn vriend.
Volgens mij begrijp ik het verkeerd: voor zover ik weet is de 309 geen PR, maar een pathway to PR-visa. En volgens mij gaan ze pas na 2 jaar na 309-aanvraag daadwerkelijk de 100-aanvraag voor de PR behandelen. Dat maakt op zich niet veel uit voor je Medicare, maar je krijgt tot aan je 100-toekenning van PR alleen interim Medicare cards en je wordt iedere 6 maanden gecheckt op geldige eligibility. Pas na toekenning van de 100 ben je voor 5 jaar verzekerd.

Wij doen hetzelfde als @JP2017: alleen Medicare, private ambulanceverzekering en private tandarts. Meer is niet nodig onder normale omstandigheden.
 
alleen Medicare, private ambulanceverzekering en private tandarts. Meer is niet nodig onder normale omstandigheden
Ik neem aan dat die prive ambulance verzekering een Private Health Insurance is, waarmee je de Lifetime Healhcare Loading voorkomt?
 
Ik neem aan dat die prive ambulance verzekering een Private Health Insurance is, waarmee je de Lifetime Healhcare Loading voorkomt?
Oeps, dat is een hoop vakchinees :). Geen idee wat de vraag is, dus ik heb ook geen antwoord :).
 
Ik neem aan dat die prive ambulance verzekering een Private Health Insurance is, waarmee je de Lifetime Healhcare Loading voorkomt?
Nee, LHL wordt verrekent op de premie van Hospital cover en kan dan ook alleen maar voorkomen worden door hospital cover.

Oh, en niet vergeten, "Lifetime" is niet echt lifetime... wanneer je 10 jaar aaneengesloten Hospital cover hebt, dan vervalt the LHL. De mijne is net vervallen.
 
Subclass 309

Partner (Provisional) visa

This visa lets the de facto partner or spouse of an Australian citizen, Australian permanent resident or eligible New Zealand citizen live in Australia temporarily. Getting this visa is the first step towards a permanent Partner visa (subclass 100).
  • It is a temporary visa
 
Subclass 309

Partner (Provisional) visa

This visa lets the de facto partner or spouse of an Australian citizen, Australian permanent resident or eligible New Zealand citizen live in Australia temporarily. Getting this visa is the first step towards a permanent Partner visa (subclass 100).
  • It is a temporary visa
Ja, dat is dus de vraag die ik had, @Eviza heeft pas een jaar geleden haar 309 aangevraagd. HA gaat het vervolgvisum 100 pas in behandeling nemen 2 jaar na aanvraag van de 309. Hoe snel je iets krijgt na aanvraag verschilt magistraal per case, maar die 2 jaar zijn wel bindend.

Dit heeft allemaal niet zo veel invloed op private health of op Medicare, maar het nog niet hebben van PR beinvloedt wel een hele hoop andere dingen.
 
Jups en geen 8501 restrictie, dus die private health cover is dan niet mandatory. Dus gewoon even op die site kijken die ik linkte.
 
Ja, dat is dus de vraag die ik had, @Eviza heeft pas een jaar geleden haar 309 aangevraagd. HA gaat het vervolgvisum 100 pas in behandeling nemen 2 jaar na aanvraag van de 309. Hoe snel je iets krijgt na aanvraag verschilt magistraal per case, maar die 2 jaar zijn wel bindend.

Dit heeft allemaal niet zo veel invloed op private health of op Medicare, maar het nog niet hebben van PR beinvloedt wel een hele hoop andere dingen.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat eviza het 309 heeft aangevraagd, maar een 100 heeft toegekend gekregen als je bijvoorbeeld al een X aantal jaar aantoonbaar in een relatie zit. Dan vraag je dus inderdaad een 309 aan, maar kun je 'beloond' worden met direct een 100, en ja tussen een 309 en 100 zit een wereld van verschil. Daar kan ik uit ervaring over meepraten.

Volgens mij was er recent nog iemand, ik geloof Gijs? die ook een 100 via een 309 aanvraag kreeg.
 
Back
Top