Jobkansen secondary school teacher +early childhood

LobkeV

New Member
Hallo iedereen,

Wij zijn nog helemaal in het begin proces van emigreren naar Australië.

Zowel seconday school teacher als early childhood staat op de medium and long term skills list.
Maar ik heb al gelezen dat dit niet perse iets hoeft te betekenen.
Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?
Kan je hier daadwerkelijk gemakkelijk een job in vinden?
Vooral mijn man maakt zich grote zorgen, hij gelooft nooit dat hij als buitenlander wiskunde zou mogen geven op een secondary school.
Is dit effectief zo moeilijk, of lukt dit wel als je met al je documenten inorde bent?

Alvast bedankt.
 

afterbang

XPdite Sponsor
Voor je man: Don't worry, be happy!

Maar alle gekheid op een stokje, Australia is extreem veel meer een migratie land dan België of Nederland. Dus men is hier meer gewend aan mensen met een accent. Eddie Woo is Australisch meest beroemde Math teacher en ondanks dat hij hier wel geboren is, is hij ook pas een eerste generatie Australier. Niet helemaal hetzelfde, maar toch ;)

Een vage bekende van ons is secondary school Math teacher en vorige week zei hij nog dat het vaak lastig is om Math teachers te vinden omdat veel mensen die een Math opleiding gedaan hebben niet het type is dat voor de klas gaat staan (lees; Wiskunde mensen zijn te nerder-ig om voor de klas te kunnen/willen staan)

En zie ook:
https://www.smh.com.au/education/au...ter-30-years-of-inaction-20190508-p51l5l.html
https://www.sbs.com.au/news/a-crisi...uggle-with-chronic-shortage-of-maths-teachers
De future is bright!

@Janneke61 Kun jij hier wellicht ook nog iets over roepen?
 
Last edited:

Emulate

Well-Known Member
Ik heb niet veel bij te dragen, ik weet alleen dat je allebei je state teacher's license moet krijgen om voor public schools te werken, en sommige private schools vereisen die ook. Het verschilt per staat wat de erkenning van je diploma's vergt, wat een license kost en hoe lastig en langdurig het is.

@Janneke61 is de specialist hier.
 

Janneke61

Well-Known Member
Sorry, het heeft even geduurd voordat ik tijd kon vrijmaken om er even voor te gaan zitten om te reageren. Ik ben lerares schei- en natuurkunde en heb hier inderdaad de registratie voor teacher doorlopen (bij Queensland College of Teachers) en werk op een high school. Ik kan dus wel iets zinnigs zeggen over het lesgeven hier en het vinden van een baan. Allereerst denk ik dat het niet moeilijk zal zijn om een baan te vinden als physics -, science - of maths teacher, zoals @afterbang ook al zei. Ik vraag me af waarom je man denkt dat hij als buitenlander hier niet zou kunnen lesgeven. Als zijn engels maar goed genoeg is en daarvoor moet hij een taaltest doen. Het niveau van onderwijs ligt hier lager dan in Nederland (en Belgie, denk ik), dus ik denk dat je man veel kan toevoegen. Op veel (public) scholen wordt science gegeven als verzamelvak en is er maar een klein gedeelte van de lessen waar de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde apart wordt gegeven. Dit is dan het geval in de hogere jaren (year 10-12) en voor studenten die universiteit willen gaan doen. In advertenties wordt er vaak om science (en maths) gevraagd en maar minder vaak zie je vacatures voor physics teacher, omdat science veel algemener is en in meer jaarlagen wordt gegeven. Maar er is zeker een tekort aan physics teachers (veel science teachers komen uit de biologie of scheikunde hoek, tenminste bij ons op school). Veel leraren geven meerdere vakken (itt in Nederland), dus als je man ervaring heeft met wiskunde geven is dat alleen maar mooi. Er is wel een groot verschil tussen stad en rural areas. Over het algemeen is er in de stad (in mijn geval Brisbane) meer concurrentie en dus moeilijker om een vast contract te krijgen. In de rural areas is het tekort aan leraren groter, maar daar zijn de uitdagingen ook weer groter (betaalt ook meer). Een ander verschil is er tussen private schools en public schools. Ik werk zelf op een public school en kan niet over de private schools oordelen, maar ik denk dat er bij de laatste meer geld beschikbaar is en ik vermoed dat het niveau daar ook hoger ligt (scholen kunnen selecteren aan de poort). Aan de andere kant wordt er als leraar ook meer van je verwacht. Een paar jaar geleden was er hier iemand die op een private school werkte en van haar werd er bv. verwacht dat ze in het weekend ook meeging met de leerlingen naar sport wedstrijden etc. Het is maar wat je het beste ligt. Ik zal eens kijken wie dat ook alweer was.
Veel leraren beginnen hier als 'relief teacher' en dat zou misschien ook een optie voor je man zijn als het in het begin niet direct lukt om een baan te vinden. Je neemt lessen van andere leraren waar op verschillende scholen (waarvan je zelf kunt aangeven welke scholen wel en niet wil werken). Je hebt geen voorbereiding en de leraar die je vervangt, geeft precies aan op een formulier wat de bijzonderheden zijn en wat je moet doen in die klas. Het Is gemakkelijk om zo werk te vinden, betaalt goed, maar het is eigenlijk een hondebaan omdat je geen eigen klassen hebt, je kent de leerlingen niet en leerlingen hebben vaak geen zin in een relief teacher. Maar het kan voor je man goed zijn om zich te orienteren in het onderwijs hier en te ervaren wat leuke en minder leuke scholen zijn. Maar goed, dat is allemaal nog ver weg. Eerst zal je man zich moeten laten registreren in de staat waar jullie tzt gaan wonen en werken. Ik denk dat dat ongeveer hetzelfde zal zijn als het skills assesment voor het visum. Ik moest aanleveren voor mijn registratie (om je een indruk te geven): 2 identificatie bewijzen (vb. paspoort en rijbewijs), bewijs van goed gedrag (police check), Engelse test (ik heb de academische IELTS gedaan en moest daarvoor 2x7, 2x8 scoren), diplomas + vertalingen en een verklaring van de hoge school/universiteit dat je tijdens je opleiding een bepaalde periode onder begeleiding hebt lesgegeven (voor mij was dat de stage periode).
Wat early childhood betreft, is er hier ook een groot tekort aan. Ik ben daar minder in thuis, maar ook daarin zal het niet moeilijk zijn om een baan te vinden. Ik zie in elk geval vaak vacatures voorbij komen op banen sites, zoals seek of indeed.
Als je nog vragen hebt, stel ze gerust. Eventueel via een pm. En als het lukt om de volgende winter hier rond te gaan reizen en jullie zijn in de buurt, zijn jullie altijd welkom voor een drankje en wat meer informatie. Dan kunnen we alles wat meer in details alles bespreken.
 
Last edited:

Janneke61

Well-Known Member
Maar alle gekheid op een stokje, Australia is extreem veel meer een migratie land dan België of Nederland. Dus men is hier meer gewend aan mensen met een accent. Eddie Woo is Australisch meest beroemde Math teacher en ondanks dat hij hier wel geboren is, is hij ook pas een eerste generatie Australier. Niet helemaal hetzelfde, maar toch ;)
Eddie Woo is leraar op de school waar mijn zoon heen ging in Cherrybrook NSW. Daar was 85% van de studenten Aziatisch, dus voor hem was het juist een voordeel dat hij een migranten cq. Aziatische achtergrond heeft :)
 
Last edited:

LobkeV

New Member
Bedankt!
Dat had men man even nodig!
Het is zoals alles een heuse papierwinkel. Maar als we daar door zijn, lijkt het me wel haalbaar!
Dat geeft moed!
 

LobkeV

New Member
Sorry, het heeft even geduurd voordat ik tijd kon vrijmaken om er even voor te gaan zitten om te reageren. Ik ben lerares schei- en natuurkunde en heb hier inderdaad de registratie voor teacher doorlopen (bij Queensland College of Teachers) en werk op een high school. Ik kan dus wel iets zinnigs zeggen over het lesgeven hier en het vinden van een baan. Allereerst denk ik dat het niet moeilijk zal zijn om een baan te vinden als physics -, science - of maths teacher, zoals @afterbang ook al zei. Ik vraag me af waarom je man denkt dat hij als buitenlander hier niet zou kunnen lesgeven. Als zijn engels maar goed genoeg is en daarvoor moet hij de taaltest doen. Het niveau van onderwijs ligt hier lager dan in Nederland (en Belgie, denk ik), dus ik denk dat je man veel kan toevoegen. Op veel (public) scholen wordt science gegeven als verzamelvak en is er maar een klein gedeelte van de lessen waar de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde apart wordt gegeven. Dit is dan het geval in de hogere jaren (year 10-12) en voor studenten die universiteit willen gaan doen. In advertenties wordt er vaak om science (en maths) gevraagd en maar minder vaak zie je vacatures voor physics teacher, omdat science veel algemener is en in meer jaarlagen wordt gegeven. Maar er is zeker een tekort aan physics teachers (veel science teachers komen uit de biologie of scheikunde hoek, tenminste bij ons op school). Veel teachers geven meerdere vakken (itt in Nederland), dus als je man ervaring heeft met wiskunde geven is dat alleen maar mooi. Er is wel een groot verschil tussen stad en rural areas. Over het algemeen is er in de stad (in mijn geval Brisbane) meer concurrentie en dus moeilijker om een vaste baan te krijgen. In de rural areas is het tekort aan leraren groter, maar daar zijn de uitdagingen ook weer groter (betaalt ook meer). Een ander verschil is er tussen private schools en public schools. Ik werk zelf op een public school en kan niet over de private schools oordelen, maar ik denk dat er bij de laatste meer geld beschikbaar is en ik vermoed dat het niveau daar ook hoger ligt (scholen kunnen selecteren aan de poort). Aan de andere kant wordt er ook meer van je verwacht. Een paar jaar geleden was er hier ook iemand die op een private school werkte en van haar werd er bv. verwacht dat ze in het weekend ook meeging met de leerlingen naar sport wedstrijden etc. Het is maar wat je het beste ligt. Ik zal eens kijken wie dat ook alweer was.
Veel leraren beginnen hier als 'relief teacher' en dat zou misschien ook een optie voor je man zijn als het in het begin niet direct lukt om een baan te vinden. Je neemt lessen van andere leraren waar op verschillende scholen (waarvan je zelf kunt aangeven welke scholen wel en niet wil werken). Je hebt geen voorbereiding en de leraar die je vervangt, geeft precies aan op een formulier wat de bijzonderheden zijn en wat je moet doen in die klas. Het betaalt goed, maar het is eigenlijk een hondebaan omdat je geen eigen klassen hebt en leerlingen hebben vaak geen zin in een relief teacher. Maar het kan voor je man goed zijn om zich te orienteren in het onderwijs hier en te ervaren wat leuke en minder leuke scholen zijn. Maar goed dat is allemaal nog ver weg. Eerst zal je man zich moeten laten registreren in de staat waar jullie tzt gaan wonen en werken. Ik denk dat dat ongeveer hetzelfde zal zijn als het skills assesment voor het visum. Ik moest aanleveren voor mijn registratie (om je een indruk te geven): 2 identificatie bewijzen (vb. paspoort en rijbewijs), bewijs van goed gedrag (police check), Engelse test (ik heb de academische IELTS gedaan en moest daarvoor 2x7, 2x8 scoren), diplomas + vertalingen en een verklaring van de hoge school/universiteit dat je tijdens je opleiding een bepaalde periode onder begeleiding hebt lesgegeven (mijn stage periode).
Wat early childhood betreft, is er hier ook een groot tekort aan. Ik ben daar minder in thuis, maar ook daarin zal het niet moeilijk zijn om een baan te vinden. Ik zie in elk geval vaak vacatures voorbij komen op banen sites, zoals seek of indeed.
Als je nog vragen hebt, stel ze gerust. Eventueel via een pm. En als het lukt om de volgende winter hier rond te gaan reizen en jullie zijn in de buurt, zijn jullie altijd welkom voor een drankje en wat meer informatie. Dan kunnen we wat meer in details alles bespreken.
Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg!!!
Hier kunnen we zeker wat mee!
Ik ga jou zeker nog een pm sturen met vragen in de toekomst!
Groetjes lobke
 

Janneke61

Well-Known Member
Bedankt!
Dat had men man even nodig!
Het is zoals alles een heuse papierwinkel. Maar als we daar door zijn, lijkt het me wel haalbaar!
Dat geeft moed!
Ja, die papierwinkel blijft nog wel even doorgaan. Maar het lijkt me zeker haalbaar met twee beroepen die op de lijst staan. Het enige wat je nog positief kunnen beïnvloeden is jullie Engelse taal. Er staan proef examens van de IELTS op het internet met een paar waarbij je je score ook kunt berekenen, zodat je weet wat je huidige niveau is om een indruk te krijgen. Ik heb geen ervaringen met de andere testen, maar als jullie besluiten de IELTS te doen, heb ik voor het schrijfgedeelte nog wel een handig Worddocumentje met tips voor jullie.
 

LobkeV

New Member
Ja, die papierwinkel blijft nog wel even doorgaan. Maar het lijkt me zeker haalbaar met twee beroepen die op de lijst staan. Het enige wat je nog positief kunnen beïnvloeden is jullie Engelse taal. Er staan proef examens van de IELTS op het internet met een paar waarbij je je score ook kunt berekenen, zodat je weet wat je huidige niveau is om een indruk te krijgen. Ik heb geen ervaringen met de andere testen, maar als jullie besluiten de IELTS te doen, heb ik voor het schrijfgedeelte nog wel een handig Worddocumentje met tips voor jullie.
Daar waren we inderdaad ondertussen ook achter dat we vol gaan inzetten op ons Engels om onze kansen nog te vergroten!
We waren indd van plan om voor de IELTS te gaan.
Ik stuur je een pb met men e-mail en ontvang graah dat document!
Leuk seg! Al die hulp hier!

Lobke
 

afterbang

XPdite Sponsor
Als..... je PTE kunt doen, die die dan alsjeblieft. Mijn vriendin lukte het 3x niet om de benodigde score te halen via IELTS (4x 8) Toen veranderde de regels en kon ze ook PTE doen. Slaagde in 1x
 

LobkeV

New Member
Als..... je PTE kunt doen, die die dan alsjeblieft. Mijn vriendin lukte het 3x niet om de benodigde score te halen via IELTS (4x 8) Toen veranderde de regels en kon ze ook PTE doen. Slaagde in 1x
Oh oke. Wat is het verschil precies?
 

afterbang

XPdite Sponsor
Oh oke. Wat is het verschil precies?
Het zijn alletwee testen om je Engels te testen. Maar iedereen hier die en IELTS en PTE gedaan hebben vinden PTE prettiger.
PTE is volledig computer gebaseerd, terwijl IELTS op papier is.

PTE test je taalvaardigheid.
IELTS (Academic) test je taalvaardigheid + academisch inzicht (grafieken, opbouw van je tekst enz.)

Hier wat meer info die in lijn is met hoe mijn vriendin het ervaren heeft:


Ease of Scoring:


According to many test takers who have appeared for both these tests, PTE Academic is easier than the IELTS. This is a noteworthy difference between IELTS and PTE. While IELTS calls for deeper understanding of the fundamentals of grammar, PTE Academic focuses on the practical aspects of communicative English. It makes sense because the ultimate reason for administering an English Proficiency Test is to judge the adaptability of the candidate is in an English speaking country.

So, which exam should you take?
If you are planning to study or settle in Australia or New Zealand, you should DEFINITELY take the PTE Academic because it is accepted for all relevant visa categories in both the countries. PTE is a good choice for student visa category in both the USA and the UK.

IELTS is a good choice for aspirants looking to study or settle in Canada. Canada High Commission has shown preference for the IELTS over PTE. However, Pearson is in talks with the High Commission and we can soon expect a positive announcement.
 
Last edited:

LobkeV

New Member
Het zijn alletwee testen om je Engels te testen. Maar iedereen hier die en IELTS en PTE gedaan hebben vinden PTE prettiger.
PTE is volledig computer gebaseerd, terwijl IELTS op papier is.

PTE test je taalvaardigheid.
IELTS (Academic) test je taalvaardigheid + academisch inzicht (grafieken, opbouw van je tekst enz.)

Hier wat meer info die in lijn is met hoe mijn vriendin het ervaren heeft:


Ease of Scoring:


According to many test takers who have appeared for both these tests, PTE Academic is easier than the IELTS. This is a noteworthy difference between IELTS and PTE. While IELTS calls for deeper understanding of the fundamentals of grammar, PTE Academic focuses on the practical aspects of communicative English. It makes sense because the ultimate reason for administering an English Proficiency Test is to judge the adaptability of the candidate is in an English speaking country.

So, which exam should you take?
If you are planning to study or settle in Australia or New Zealand, you should DEFINITELY take the PTE Academic because it is accepted for all relevant visa categories in both the countries. PTE is a good choice for student visa category in both the USA and the UK.

IELTS is a good choice for aspirants looking to study or settle in Canada. Canada High Commission has shown preference for the IELTS over PTE. However, Pearson is in talks with the High Commission and we can soon expect a positive announcement.
Bedankt!
Die PTE is iets nieuw dan?
Maar werkt wel met dezelfde score meters. In het geval van teacher 8 -8 - 7 -7 minimum halen?
 

afterbang

XPdite Sponsor
Bedankt!
Die PTE is iets nieuw dan?
Maar werkt wel met dezelfde score meters. In het geval van teacher 8 -8 - 7 -7 minimum halen?
Lees het artikel (zie link) even. Dan weet je alles ;)

PTE is nieuwer. Maar niet heel nieuw. Wat wel redelijk nieuw is, is dat het nu ook vaak in Australische assessments geaccepteerd wordt. 👍
 

Tamarind

Well-Known Member
Wat de taaltest betreft, heeft mijn man dezelfde ervaring. Dus als je PTE mag doen, zou ik dat zeker aanraden. Het puntensysteem is anders, zoals Afterbang ook aangaf, maar de vereisten zullen in dezelfde buurt liggen. Mijn man haalde op IELTS 8.5 - 8.5 - 7 - 8.5, en we konden meer punten halen voor de visumaanvraag als hij op elk onderdeel 8 had, dus writing was (zoals bij velen) het probleem bij IELTS. Hij heeft dan PTE gedaan, ook de drie oefentests gekocht waar je op gescoord wordt, en had voor PTE 4 x 90 (het maximum). Dat betekent niet dat zijn Engels plots foutloos was, maar de berekening loopt bij PTE ietje anders waardoor het eindresultaat wat hoger uitvalt dan bij IELTS.

Ik heb intussen twee keer IELTS gedaan, omdat de eerste test was verlopen en PTE geen optie was voor de Medical Council in NZ. Mijn eerste test was net na een jaar VS, intussen drie jaar geleden, waar ik 9-9-8-9 haalde, en nu had ik 9-9-7.5-8.5. Writing blijft dus zeker tricky op IELTS als je absoluut een 8 moet halen en lijkt met hetzelfde niveau Engels (mijn man heeft geen cursussen gevolgd of zo) haalbaarder op PTE. Toen mijn man het IELTS examen de eerste keer deed was dat trouwens samen met iemand die allemaal 9ens had gescoord tevoren en op writing 6,5, ook zuur...

Ik heb ook het gevoel dat IELTS iets meer scoort op andere zaken dan taal -- je score lijkt ook af te hangenvan de kwaliteit van je essay bijvoorbeeld. En het beschrijven van die grafiek is een best moeilijke opdracht, cf. comment @afterbang

Kort samengevat heeft mijn man nog steeds nachtmerries van zijn IELTS examen maar niet van de PTE, dus dat zegt misschien genoeg ;).
 


OFX
Top